Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 28 januari 2021

België wil export van vaccins blokkeren als producent beloofde afspraken niet nakomt

HLN
België wil export van vaccins blokkeren als producent beloofde afspraken niet nakomt
België wil de export van vaccins verbieden als de producenten ervan de beloofde leveringen aan EU-landen niet nakomen. Als de Europese Commissie het licht op groen zet, zou de maatregel al binnen enkele dagen van kracht kunnen zijn. Concreet betekent dat dat België bijvoorbeeld de export van het Pfizer-vaccin naar landen buiten de EU zou kunnen blokkeren. De stijgende druk op vaccinproducenten lijkt alvast resultaat op te leveren. Volgens de Duitse krant 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' is AstraZeneca nu toch bereid om "aanzienlijk meer" dosissen te leveren dan de aangekondigde 31 miljoen.
Lees verder

Ontmoetingshuis uit rode cijfers, mede dankzij betreurde juf Martine (55): "Omdat niemand een leeg bord verdient"
Het ontmoetingshuis De Moazoart in Lokeren is uit de rode cijfers, mede dankzij Martine De Letter (55). Vlak voor haar dood — ze werd om het leven gebracht door haar ex — schonk ze nog geld aan het de organisatie die zich inzet voor kansarmen. Onder meer door een oproep op haar doodsprentje volgden in totaal 1.000 giften, goed voor samen 32.090 euro.
Lees verder

Juf Martine (55) haalt na haar dood nog 32.000 euro op voor goede doel: "Omdat niemand een leeg bord verdient"
Het ontmoetingshuis De Moazoart in Lokeren is uit de rode cijfers, allemaal dankzij Martine De Letter (55). Vlak voor haar dood — ze werd om het leven gebracht door haar ex — schonk ze nog geld aan het de organisatie die zich inzet voor kansarmen. Na een oproep op haar doodsprentje volgden nog ruim 1.000 giften, goed voor samen 32.090 euro.
Lees verder

Van 'Bambi' naar Gouden Stier. Hoe Genk ruwe diamant Onuachu heeft geslepen: "Of het nu België of de Premier League is, Paul zal overal scoren"
22 goals na 24 speeldagen. Racing Genk maakt van Paul Onuachu (27) een fenomeen. "Natuurlijk gaan we alles doen om hem te houden", zegt sportief directeur Dimitri de Condé. "Al zal er veel interesse komen – als Belgische club kan je dan tegen je limieten botsen." Maar waar ligt het plafond van de Nigeriaanse reus?
Lees verder

Wetenschappers ontdekken kleinste reptieltje ter wereld en dat kereltje is bijzonder "goed voorzien"
Een internationaal onderzoeksteam heeft op Madagaskar een nieuwe, miniscule kameleonsoort ontdekt. Het mini-mannetje is 13,5 millimeter lang en heeft een opvallend grote penis, schrijft het Zoölogisch Staatsmuseum van München donderdag in een publicatie in het vakblad 'Scientific Reports'.
Lees verder

Waarom zo weinig sterren online daten: "Hoe je als bekende kop een lief vindt? Alleszins niet op Tinder"
De Britse superster Sam Smith (28) heeft een Tinder-profiel aangemaakt, in de hoop eindelijk de ware liefde tegen het lijf te lopen. Beroemdheden die op een dating-app zitten: het intrigeert. Want ja, hoe vind je in godsnaam een lief als bekend figuur? Toch niet online, zo blijkt.
Lees verder

Nog één hobby en bubbel van tien: Overlegcomité zet licht op groen voor akkoord rond kinderen
Het Overlegcomité heeft groen licht gegeven voor het akkoord dat de deelstaten eerder deze week bereikt hadden over de buitenschoolse activiteiten. Dat meldt het kabinet van premier Alexander De Croo. Het ministerieel besluit wordt vanavond nog goedgekeurd op de federale ministerraad, daarna kan het ook gepubliceerd worden in het Staatsblad.
Lees verder

In deze freaky game observeer je eekhoorns: 'Nuts' is eerste indie-topper van 2021
The squirrels are not what they seem in Nuts, een fascinerende nieuwe game die voorlopig alleen op Apple Arcade te vinden is. Het begint met een eenvoudige missie om de habitat van eekhoorns in kaart te brengen met behulp van camera's, maar al snel merk je dat die beestjes een duistere agenda hebben.
Lees verder

Vier van de vijf onderzochte Facebook-berichten onterecht verwijderd
Vier van de eerste vijf onderzochte verwijderde boodschappen op het sociale netwerk Facebook zijn onterecht geschrapt door de bedrijfscensors. Dat blijkt uit een onderzoek van de nieuwe onafhankelijke toezichtsraad van Facebook. De raad werd in het leven geroepen uit groeiende bezorgdheid over pogingen om de Amerikaanse verkiezingen van 3 november te manipuleren via sociale media.
Lees verder

Centraal in de strijd tussen de EU en AstraZeneca: dit is de Waalse fabriek die voor vertraging zorgt
"De hele wereld kijkt naar ons", zo zei koning Filip vanochtend in zijn toespraak tot de Gestelde Lichamen. Inderdaad. En zeker naar die fabriek aan de Rue de la Marlette in Seneffe. De fabriek die mee aan de basis ligt van de vertraging bij de productie van het vaccin van AstraZeneca. Nochtans een Waals succesverhaal. Maar nu even pech op een heel slecht moment.
Lees verder

Febelfin: "Banken zullen levensvatbare bedrijven blijven steunen"
Febelfin belooft dat de banken "alle levensvatbare bedrijven" zullen blijven ondersteunen. Dat zegt belangenorganisatie van de bankensector vandaag in een persbericht. Gisteren kreeg de organisatie nog een uitbrander van federaal minister van Financiën, Vincent Van Peteghem (CD&V).
Lees verder

Antwerpen koopt 40 gele combi's van 86.000 euro (maar dat mag eigenlijk niet)
Het nieuwe paradepaardje van de Antwerpse politie - een combi met grote, gele reflecterende vlakken - zorgt voor commotie en mogelijk een financiële kater. Veertig hebben ze er al gekocht - 86.000 euro het stuk. Maar volgens de politievakbond VSOA kan het niet dat elk korps kiest hoe hun combi's eruit zien. Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bevestigt: "Binnen de geïntegreerde politie zijn afspraken gemaakt over kleuren."
Lees verder

LIVE. Cercle toont zich het gevaarlijkst, Pavlovic en Vitinho missen doel
• 24ste speeldag Jupiler Pro League
Lees verder

Belgische Moslimexecutieve hekelt ongewenste publicatie evaluatieverslag
Het Executief van de Moslims van België (EMB) reageert geschokt op de ongewenste publicatie van hun evaluatieverslag, en de politieke commentaren in de pers. Dat meldt de organisatie in een persbericht.
Lees verder

Kids With Buns, Ramkot en The Haunted Youth verkozen tot De Nieuwe Lichting van Studio Brussel
Meer dan 850 beloftevolle bands schreven zich in voor De Nieuwe Lichting van Studio Brussel 2021, een zoektocht naar nieuw muzikaal talent van eigen bodem. Uiteindelijk kozen de luisteraars voor Kids With Buns, Ramkot en The Haunted Youth.
Lees verder

ASSISEN GENT. Said Subhan Khawri (21) schuldig bevonden aan doodslag door volksjury, procureur-generaal vordert 24 jaar cel
Het assisenproces van de 21-jarige Said Subhan Khawri loopt donderdagavond op zijn einde. Omstreeks 18.30 uur verkondigde de voorzitter dat de volksjury Said Subhan Khawri schuldig heeft bevonden aan doodslag. Later op de avond zal ook duidelijk worden welke straf hem zal worden opgelegd. Het openbaar ministerie vorderde alvast een celstraf van 24 jaar.
Lees verder

Veertiger schiet twee vrouwen op hun werkplek dood in Frankrijk
Op twee verschillende plaatsen in Frankrijk heeft een gewapende man (45) twee vrouwen doodgeschoten. De dader werd gearresteerd. Het motief moet in de eerste plaats in de privésfeer gezocht worden.
Lees verder

Rebel Wilson wordt anders behandeld na gewichtsverlies
We hoeven het je vast niet meer te vertellen: vorig jaar heeft actrice Rebel Wilson (40) behoorlijk wat gewicht verloren. Haar nieuwe uiterlijk zorgt er echter voor dat mensen haar anders bekijken, vertelt ze in 'The Morning Crew'.
Lees verder

Dochter van NBA-legende Dennis Rodman als jongste voetbalprof gedraft in de VS: talent zat, en heeft ze ook de streken van pa?
Trinity Rodman is hot news in Amerika: de dochter van de excentrieke NBA-legende Dennis gaat een grote toekomst tegemoet als voetbalprof. Pas 18 jaar oud is ze jongste speelster ooit gedraft in de Amerikaanse National Women's Soccer League: "Ik heb de genen van mijn pa, maar ik wil mijn eigen naam maken als Trinity Rodman."
Lees verder

LIVE. Cercle en Club rusten bij 1-1, Mechele wiste opener van Musaba uit
• 24ste speeldag Jupiler Pro League
Lees verder