Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 23 januari 2021

Beke: ‘Vaccinaties in woonzorgcentra op schema’

Beke: 'Vaccinaties in woonzorgcentra op schema'

Op Radio 1 zei minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dat het vaccineren op schema zit. Hij herhaalde verder dat de bewoners van alle woonzorgcentra gevaccineerd zullen zijn tegen eind januari, 'behalve dan degene waar er op dit moment een uitbraak is'.

Lees verder

Cover 'Time Magazine' toont geplunderde Oval Office

Een rode Maga-pet ligt achteloos op de vloer. De onafgewerkte dossiers leunen in hoge stapels tegen de muur. Een megafoon ligt op het bezoedeld tapijt en graffiti besmeurt het statige Resolute Desk. De cover van het nieuwsmagazine Time toont president Joe Biden die uit het raam kijkt vanuit een geplunderd Oval Office.

Lees verder

Marc Noppen: 'Pfizer passeert twee keer langs de kassa, de overheid was een beetje naïef'

'Vaccinatievaudeville, nu al het woord van het jaar', zei Marc Noppen. Maar hij vindt het zelf te luchtig voor wat er is gebeurd. 'Geloven dat een commercieel bedrijf oogluikend zou toestaan dat we extra dosissen uit een flesje halen, dat is naïef', zegt hij. Als ceo van het UZ Brussel-ziekenhuis moest hij zijn vierduizend medewerkers op het laatste moment teleurstellen door hun vaccinatie af te blazen.

Lees verder

'Olympische spelen gaan ook niet door in 2021'

De Olympische spelen zullen volgens de Britse krant The Times ook in 2021 niet doorgaan in de Japanse hoofdstad Tokio. De Japanse regering zou achter de schermen al tot dat besluit zijn gekomen. Japan ontkent stellig.

Lees verder

Deense linksbuiten Jacob Larsen tekent vandaag bij Anderlecht

Anderlecht staat op het punt zijn vierde wintertransfer te doen. De Deense linksbuiten Jacob Bruun Larsen (22) reist vandaag naar Brussel voor zijn medische tests. Aanvankelijk liepen de onderhandelingen moeizaam, maar nu zitten ze in de laatste rechte lijn.

Lees verder

Man spietst zichzelf op hekken Kruidtuinpark in Brussel

De Brusselse brandweer is vrijdagochtend kort voor 6 uur moeten uitrukken voor een man die zichzelf gespietst had op het hekken rond het Kruidtuinpark, aan de Koningsstraat in Sint-Joost-ten-Node.

Lees verder

Nieuwe aanhoudingen en verhoren in fraudezaak Nethys

In het dossier Nethys is vrijdagochtend voormalig topman Stéphane Moreau opgepakt. Gisterenavond werd al Mithra-baas François Fornieri aangehouden én Pierre Meyers, de vroegere voorzitter van Nethys, meldt de procureur-generaal van Luik.

Lees verder

Geïrriteerde Biden reageert op kritische vraag van journalist: 'Laat me met rust, man'

Op zijn tweede dag in het Witte Huis tekende Joe Biden een executive order over vaccinatiedoelstellingen van zijn regering. Een kritische vraag daarover viel bij de nieuwe Amerikaanse president niet in goede aarde.

Lees verder

Live | Steven Van Gucht geeft meer uitleg bij de coronacijfers

Op weekbasis is het aantal ziekenhuisopnames opnieuw gestegen, met 3 procent. Moeten we ons hierover zorgen maken? Om 11 uur geeft het Crisiscentrum meer uitleg op een persconferentie. U kunt die hierboven live volgen.

Lees verder

WHO zoekt neutrale namen voor nieuwe virusvarianten

Voor de nieuwe virusvarianten is een verwarrende lappendeken aan namen in gebruik. De WHO zoekt naar een namensysteem zonder land- of plaatsnamen.

Lees verder

Herman Goossens: 'Als we niet oppassen, dreigt nieuwe pandemie met Britse variant'

Professor microbiologie Herman Goossens (UAntwerpen) waarschuwt voor een zorgwekkende toename van het aantal besmettingen met de Britse variant. 'We hebben nog steeds niet door wat er aan het gebeuren is: als we niet snel ingrijpen dreigt een nieuwe pandemie met deze Britse variant.'

Lees verder

Britse regering wil mensen overtuigen zich te laten testen: 562 euro voor positieve coronatest

De Britse regering overweegt mensen te betalen als ze positief testen op het coronavirus. Het zou gaan om een bedrag van 500 pond (562 euro), berichten vrijdag meerdere Britse media. Bedoeling is burgers aan het moedigen om zich te laten testen als ze klachten hebben.

Lees verder

Fauci haalt uit naar Trump: 'De wetenschap laten spreken, geeft een bevrijdend gevoel'

De Amerikaanse viroloog Anthony Fauci heeft tijdens een persconferentie op donderdag gezegd dat werken onder de nieuwe regering hem een 'bevrijdend gevoel' geeft. Fauci was het als lid van de coronataskforce van het Witte Huis vaak stevig oneens met de Donald Trumps uitspraken over het virus. Hij blikt nu hoopvol vooruit op de samenwerking met de regering-Biden.

Lees verder

Biden bereid om kernwapenverdrag met Rusland te verlengen

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden wil het 'New Start'-kernwapenverdrag tussen de VS en Rusland met vijf jaar verlengen. Het Kremlin wacht op een gedetailleerd voorstel, maar is positief over het voorstel.

Lees verder

Bidens coronadecreten zorgen voor 'oorlogsplan' tegen covid-19

Kersvers Amerikaans president Joe Biden heeft verschillende coronadecreten ondertekend waarmee hij de pandemie in zijn land wil bestrijden. Hij pakt het met een nationaal 'oologsplan' resoluut anders aan dan zijn voorganger Donald Trump.

Lees verder

Koersen blijven sneuvelen: ook Ruta del Sol uitgesteld naar mei

De Ruta del Sol is de volgende ronde die sneuvelt door de coronapandemie. De organisatoren van deze rittenkoers in het Spaanse Andalusië lichtten de deelnemende teams in dat de 67ste editie die voorzien was van 21 tot 27 februari preventief niet wordt georganiseerd.

Lees verder

Boegbeelden Qanon en Proud Boys laten Trump vallen

Nu Trump vertrokken is uit het Witte Huis, is dit voor zowel aanhangers van extreem-rechts als complotdenkers het signaal om hun steun aan de vorige president in te trekken. De Proud Boys noemen hem nu 'extreem zwak', en een van de boegbeelden van Qanon vindt dat het nu wel tijd is om 'aan te knopen met het gewone leven'.

Lees verder

Restaurants plaatsen een keuken (nu ze dicht zijn)

Het zijn drukke ­dagen voor professionele keuken­bouwers. Veel restaurants maken van de nood een deugd: ze gebruiken de verplichte sluitings­periode om een nieuwe keuken te installeren.

Lees verder

Interessant weekend in het veld: Iserbyt verdedigt leidersplaats in Hamme, Van Aert gaat voor eindwinst in Overijse

Met de Flandriencross in Hamme staat zaterdag de zesde manche van de X²O Badkamers Trofee op het programma. In Overijse strijden de veldrijders zondag om het eindklassement van de Wereldbeker. Een interessant tweeluik.

Lees verder

Politierechter noemt mondmaskerplicht ongrondwettelijk in opmerkelijke uitspraak, maar parket gaat nu in beroep

Het parket in Brussel gaat in beroep tegen het opmerkelijke vonnis van de politierechter die het verplichten van een mondmasker ongrondwettelijk vond. 'Wij delen die redenering niet. Wij gaan in beroep. En we zullen mensen zonder mondmasker blijven vervolgen', laat het parket nu weten.

Lees verder

5G in België een stapje dichterbij

Eind dit jaar kan er een veiling komen voor de 5G-frequenties. De federale regering hakte daar de knoop over door.

Lees verder

Met uitsterven bedreigd: de Belgische trappist

Ons land is een trappist armer. Achel mag de kostbare biertitel niet meer dragen, omdat het niet meer gebrouwen wordt door trappistenbroeders. Ooit was trappistenbier een louter Belgische aangelegenheid, nu komt nog minder dan de helft uit ons land. En de toekomst is verre van verzekerd. 'We zijn in de handen van Onze-Lieve-Heer. En als het eindigt, dan eindigt het.'

Lees verder

De Sutter haalt nieuwe investeerder binnen voor E5 Mode

De textielfamilie De Sutter gaat aan de ondernemingsrechtbank een nieuwe co-investeerder melden voor E5 Mode. Ze passen hun bod op het punt van de financiering aan.

Lees verder

Kevin De Bruyne vier tot zes weken aan de kant met hamstringblessure

Kevin De Bruyne staat vier tot zes weken aan de kant met een hamstringblessure, zo bevestigde Manchester City-coach Pep Guardiola vrijdag tijdens het persmoment daags voor het duel in de vierde ronde ronde van de FA Cup tegen vierdeklasser Cheltenham Town.

Lees verder

De comeback van Fauci

Anthony Fauci, de belangrijkste Amerikaanse expert op het vlak van besmettelijke ziektes, leefde op gespannen voet met voormalig president Donald Trump en werd steeds meer buitenspel gezet. Maar nu is hij terug.

Lees verder

Dronebeelden tonen hevige overstromingen in Engeland en Wales

De Britse premier Johnson is donderdag afgereisd naar een van de gebieden die getroffen zijn door zware overstromingen in het westen van het land. Nadat storm Christoph over het land raasde, trad onder andere de rivier Mersey buiten haar oevers. Dronebeelden tonen de impact van de overstromingen op het landschap.

Lees verder

Vrouw komt om bij aanrijding op parking supermarkt

Een 73-jarige weduwe uit Mechelen is vrijdagochtend om het leven gekomen bij een ongeval op de parking van een supermarkt in het centrum van Sint-Katelijne-Waver.

Lees verder

Huzarenstuk om 300 jaar oude eik door stad te verhuizen

In de Amerikaanse stad Austin, in Texas, is een 300 jaar oude eik uitgegraven en verhuisd naar een park twee kilometer verderop. Straten in het stadscentrum werden afgesloten en verkeersinfrastructuur moest wijken. Bekijk de indrukwekkende operatie in bovenstaande video.

Lees verder

Eigenaars zonnepanelen met digitale meter krijgen tot 4.360 euro compensatie

De ongeveer 101.000 eigenaars van zonnepanelen die nu al een digitale meter hebben, krijgen een compensatie die maximaal 4.360 euro kan bedragen. Dat maakt minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) bekend.

Lees verder

Overlegcomité verbiedt niet-essentiële reizen naar buitenland, kappers krijgen perspectief

Het Overlegcomité verbiedt niet-essentiële reizen naar het buitenland vanaf eind januari tot 1 maart. Dat is aan onze redactie bevestigd. De ministers zitten momenteel nog samen in het overleg. Volg straks de persconferentie hier live.

Lees verder

Antwerpen wil tientallen eigenaars in Deurne uitkopen voor plannen Oosterweel

De stad Antwerpen doet tientallen huiseigenaars in de Ten Eekhovelei in Deurne, een straat in de omgeving van het Sportpaleis, een voorstel om hun woning te verkopen. Het stadsbestuur biedt hen hulp bij het vinden van een nieuwe thuis. Het plan past in de aanleg van de werfzone van de omgeving Sportpaleis, die er door de aanleg van de Oosterweelverbinding helemaal anders zal uitzien.

Lees verder

Raad van State geeft gunstig advies in Brugs stadiondossier

Goed nieuws voor Club Brugge. De Raad van State heeft een gunstig advies gegeven in het Brugse stadiondossier. Dat bevestigt minister Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vrijdag.

Lees verder

Celstraffen tot 27 jaar voor koelwagenbende

Londense rechtbank heeft celstraffen opgelegd aan zeven leden van de smokkelbende die verantwoordelijk is voor de dood van 39 Vietnamezen in een koelwagen.

Lees verder

Overzicht | Wat besliste het overlegcomité vrijdag?

Reizen voor je plezier mag niet meer, en dat kappersbezoek of die manicure moet nog zeker drie weken uitgesteld. Bekijk hier wat het overlegcomité van u verwacht.

Lees verder

Vaccinrecords en dalende cijfers geven Britten hoop

Terwijl in Europa de ongerustheid over de Britse variant groeit, komt uit het VK voor het eerst een beetje positief coronanieuws. Het aantal besmettingen is er langzaam aan het afnemen.

Lees verder

Minister Verlinden: 'Politie controleert op niet-essentiële reizen'

Wie naar het buitenland wil reizen met een essentiële reden moet een verklaring op eer bij zich dragen. De politie zal gericht controleren of die overeenkomt met de realiteit.

Lees verder

Met goede cijfers kunnen kappers open op 13 februari: zo ziet uw bezoek eruit

De kappers, en andere niet-medische contactberoepen, weten op 5 februari of zij een week later kunnen openen. De regering geeft de vooropgestelde voorwaarde van 800 besmettingen en 75 ziekenhuisopnames op. De regels in de behandelruimtes worden zeker strenger.

Lees verder

Ook AstraZeneca schroeft leveringen vaccins terug

Na Pfizer heeft nu ook AstraZeneca laten weten dat het tijdens het eerste kwartaal van dit jaar veel minder vaccins kan leveren dan afgesproken met de Europese Unie. Dat heeft het persagentschap Reuters te horen gekregen van een hoge Europese ambtenaar.

Lees verder

De eerste Jamies, de Vlaamse online video awards, zijn uitgedeeld

Vrijdagavond zijn de eerste Vlaamse online video awards, de Jamies, uitgereikt. Dat gebeurde tijdens een online awardshow vanuit het Kursaal van Oostende. Onder meer Acid, Bockie De Rapper en Flo Windey vielen in de prijzen.

Lees verder

Geen muur, maar een dam om het virus in te dijken

Geen skitripjes of pakketreizen richting de zon tot maandag 1 maart. Zo hoopt de regering de import van de Britse variant af te stoppen.

Lees verder

Anderlecht blijft steken op 0-0 tegen Waasland-Beveren

Anticlimax. Na de sterke match tegen Charleroi kwam Anderlecht tegen staartploeg Waasland-Beveren niet verder dan 0-0. Het negende gelijkspel al, maar het grote probleem is dat paars-wit bijna geen veldgoals meer maakt. Zelfs niet met Diaby. Met 4 op 12 tegen OHL, Eupen, Charleroi en W-Beveren is 2021 toch slecht begonnen. De concurrenten voor PO1 staan niet onder druk.

Lees verder

Zo kunnen onze tuinen het klimaat redden

U beseft het misschien niet maar onze tuinen kunnen een grote rol spelen in de bestrijding van de opwarming van het klimaat. Vlaanderen bestaat immers voor 10 procent uit tuinen en dat is best veel. Tijd om er iets mee te doen.

Lees verder

Word 1 van de 5.000 CurieuzeNeuzen en meet de hitte en droogte in uw tuin

De hitte- en droogterecords volgen elkaar op, en dat laat zich ook meer en meer voelen in uw tuin. Hoe wapenen we onze tuinen, parken, akkers en natuurgebieden beter tegen de droogte, en wat maakt dat uw tuin tijdens een hittegolf koel blijft? Dat onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit.

Lees verder

Zo kunnen onze tuinen het klimaat redden

U beseft het misschien niet maar onze tuinen kunnen een grote rol spelen in de bestrijding van de opwarming van het klimaat. Vlaanderen bestaat immers voor 10 procent uit tuinen en dat is best veel. Tijd om er iets mee te doen.

Lees verder

Zo werkt de revolutionaire gazondolk in uw tuin

CurieuzeNeuzen lanceert het grootste burgeronderzoek naar droogte en hitte: CurieuzeNeuzen in de Tuin. Op 5.000 plaatsen in Vlaanderen worden hoogtechnologische sensoren geplaatst die een halfjaar lang de droogte en hitte van uw gazon gaan meten. Maar hoe werken die zogenaamde 'gazondolken' precies? In bovenstaande video leggen we het u uit.

Lees verder

Ongehoord | 'Ik heb een panische angst voor haaien. Als kind voelde ik me zelfs in bad op m'n ongemak'
Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
Lees verder

Aantal ziekenhuisopnames blijft stijgen

Voor de tweede dag op rij neemt het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen verder toe. Tussen 16 en 22 januari werden gemiddeld 127,4 nieuwe patiënten opgenomen. In vergelijking met de week daarvoor is dat een toename met 5 procent.

Lees verder