Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 8 januari 2021

Autoritaire leiders grijpen wantoestanden in VS aan om westerse democratie te bekritiseren

HLN
Autoritaire leiders grijpen wantoestanden in VS aan om westerse democratie te bekritiseren
Leiders over de hele wereld reageren geschokt op de bestorming van het Capitool in Washington, DC gisteren, nadat Trump zijn aanhangers had opgeruid met een vlammende toespraak waarin hij zei dat zijn Democratische tegenstander Joe Biden de presidentsverkiezingen gestolen had. Volgens verscheidene landen waaronder Rusland, China en Iran is de chaos van gisteren het bewijs dat de westerse democratie een falend model is.
Lees verder

Capitoolbestormer met werkbadge nog om de nek is job kwijt
Een Capitoolbestormer die op heel wat beelden en persfoto's te zien is, moet 24 uur later op zoek naar een andere baan. De reden? De man droeg nog zijn werkbadge om de nek, tot ontsteltenis van zijn werkgever Navistar Direct Marketing. Het bedrijf uit Maryland heeft hem op staande voet ontslagen. Zijn naam is niet bekendgemaakt.
Lees verder

Voormalige FIFA-baas Sepp Blatter opgenomen in ziekenhuis
De voormalige FIFA-president Sepp Blatter is donderdag opgenomen in een ziekenhuis. Dat berichtte het Zwitserse dagblad Blick op basis van informatie van zijn dochter Corinne Blatter. De toestand van de 84-jarige voetbalbobo is ernstig, maar niet levensbedreigend.
Lees verder

"Trump overweegt zichzelf gratie te verlenen"
De Amerikaanse president Donald Trump overweegt volgens de krant The New York Times zichzelf gratie te verlenen. Volgens bronnen rond het Witte Huis heeft hij dit al meerdere keren met zijn adviseurs besproken.
Lees verder

Dit was 'Big Brother' aflevering vier: de eerste bewoner is vertrokken
We hebben er jaren op moeten wachten, maar maandagavond ging het vernieuwde 'Big Brother' van start op VIER. Amper drie dagen later al meteen goed voor de allereerste afvaller.
Lees verder

Boeing betaalt 2,5 miljard dollar boete wegens misleiden luchtvaartautoriteit bij keuring 737 MAX
Boeing betaalt een boete van 2,5 miljard dollar (meer dan 2 miljard euro) wegens het misleiden van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Dat zijn de vliegtuigfabrikant en het Amerikaanse ministerie van Justitie overeengekomen in een schikking. Boeing misleidde toezichthouders bij de keuring van het toestel 737 MAX, waarmee in 2018 en 2019 twee dodelijke crashes gebeurden.
Lees verder

"Pence wil inauguratie Biden bijwonen"
Vicepresident Mike Pence zal hoogstwaarschijnlijk de inauguratie van president Joe Biden op 20 januari bijwonen, melden ingewijden aan nieuwssite Politico. Volgens de bronnen zal Pence de ceremonie bezoeken om zijn steun te betuigen voor een vreedzame overdracht van de macht.
Lees verder

Met corona besmette Capitoolbestormer laat mondmasker meestal achterwege
Een extreemrechtse Capitoolbestormer die maandag nog bekendmaakte positief te hebben getest op het coronavirus, nam woensdagnamiddag gewoon deel aan de gewelddadige protesten.
Lees verder

Michelle Obama: "Snelle en serieuze consequenties nodig voor falend leiderschap"
Michelle Obama heeft met felle bewoordingen uitgehaald naar president Donald Trump, die zij ervan beticht de meute die het Capitool bestormde te hebben opgeruid. De voormalig First Lady van de Verenigde Staten stelt dat er "snelle en serieuze consequenties" moeten komen voor "het falend leiderschap" dat in haar ogen tot de bestorming van het parlementsgebouw heeft geleid.
Lees verder

Twitteraars denken dat deze relschopper 'Via Getty' heet
In de nasleep van de bestorming van het Capitool gisteren, ontstond uiteraard ook veel onrust op sociale media. Een journalist twitterde een foto van de relschopper die ging lopen met het spreekgestoelte van Nancy Pelosi en schreef bij het beeld 'Via Getty, een van de relschoppers steelt een meubelstuk uit het Capitool'.
Lees verder

"Pence ziet inzetten van het 25e amendement niet zitten"
De Amerikaanse vicepresident Mike Pence voelt er niets voor president Donald Trump uit zijn functie te ontheffen door het '25th amendment' in te zetten. Dat melden twee van zijn adviseurs aan Business Insider. De Democratische congresleiders Chuck Schumer en Nancy Pelosi willen dat Pence en de rest van het kabinet president Donald Trump dwingen af te treden door middel van het 25e amendement.
Lees verder

Nog geen dag na de bestorming reikt Trump alweer awards uit aan topgolfers
Nog geen dag na de bestorming van het Capitool heeft president Donald Trump van de Verenigde Staten aan drie golfspelers de Presidential Medal of Freedom uitgereikt.
Lees verder

Trump erkent in videoboodschap verkiezingsnederlaag en veroordeelt geweld
De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter een video gepubliceerd, waarin hij voor het eerst toegeeft de verkiezingen te hebben verloren van zijn Democratische tegenstander Joe Biden. Ook veroordeelt hij het geweld van een dag eerder.
Lees verder

Politiechef treedt af na kritiek over Capitoolbestorming
Het hoofd van de Capitoolpolitie treedt af na kritiek over het politieoptreden bij de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, had commissaris Steven Sund opgeroepen zijn ontslag in te dienen. Sund blijft nog aan tot 16 januari, zegt een politiewoordvoerder tegen NBC News.
Lees verder

Noodnummers in België tijdelijk niet bereikbaar
Door een panne bij de noodcentrales zijn de noodnummers 100, 101 en 112 in de nacht van donderdag op vrijdag niet bereikbaar in België. Dat heeft het Crisiscentrum meegedeeld.
Lees verder

LIVE. Al meer dan 200.000 coronadoden in Brazilië - Negatieve coronatest nodig voor reizen naar Engeland
Vandaag vindt een nieuwe vergadering van het Overlegcomité plaats, waarbij ook de regio's mee aanschuiven. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in dit liveblog.
Lees verder

LIVE. Al meer dan 200.000 coronadoden in Brazilië
Vandaag vindt een nieuwe vergadering van het Overlegcomité plaats, waarbij ook de regio's mee aanschuiven. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in dit liveblog.
Lees verder

Volvo Gent mag tweede elektrische wagen bouwen, goed voor 300 nieuwe jobs
Voor Volvo Cars Gent is 2021 alvast goed gestart. De Gentse autobouwer mag - na de elektrische XC40 - ook een tweede elektrisch model gaan bouwen. Zo zal de capaciteit voor elektrische wagens tegen 2022 verdrievoudigen. Als alles loopt zoals gepland, levert dat ook nog eens 300 jobs op.
Lees verder

COLUMN. Goedele: "Dan toch, gelukkig nieuwjaar allemaal"
Huidkanker. Dat verdict kreeg Goedele Liekens recent te horen. Daarmee begint ze aan een strijd die ze moet en zal winnen. Met vallen en opstaan. Dat proces beschrijft ze elke vrijdag in 'Het Laatste Nieuws'.
Lees verder

Krijgen Gouden Schoen-winnaars van Beerschot, Antwerp of Genk eindelijk opvolging? "Foto met Pelé hangt thuis ingekaderd"
Pakt Club Brugge voor de vijfde keer op rij de hoofdprijs, of is een club aan het feest voor wie de laatste Gouden Schoen uit het verre verleden dateert? Raphael Holzhauser kan voor Beerschot in de voetsporen treden van Rik Coppens, de allereerste laureaat in 1954. Antwerp hoopt dat Lior Refaelov de laatste rood-witte Gouden Schoen van Wilfried Van Moer in 1966 opvolgt. En Genk heeft met Paul Onuachu en Theo Bongonda zelfs twee ijzers in het vuur om Wesley Sonck als laatste Genkwinnaar in 2001 af te lossen.
Lees verder