Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 27 januari 2021

"AstraZeneca wel degelijk verplicht dosissen te leveren”, FAGG voert onderzoek uit in Waalse fabriek

HLN
"AstraZeneca wel degelijk verplicht dosissen te leveren", FAGG voert onderzoek uit in Waalse fabriek
Volgens de Europese Commissie is AstraZeneca wel degelijk verplicht om de dosissen van zijn coronavaccin waarover afspraken gemaakt werden te leveren. "Het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt' werkt misschien bij de buurtslager, maar niet hier", zegt commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides. Bij AstraZeneca is te horen dat de productieproblemen zich situeren bij zijn site in Seneffe (Henegouwen), maar daar lijkt de Commissie weinig geloof aan te hechten. In samenwerking met het Belgische geneesmiddelenagentschap (FAGG) werd alvast een inspectie van de site uitgevoerd.
Lees verder

Weyts: "Parlement moet beslissen over sluiting van scholen"
Als de scholen opnieuw zouden moeten sluiten, kan dat voor Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts enkel na een beslissing van het parlement. Dat heeft de N-VA-minister in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Jan Laeremans (Vlaams Belang), Loes Vandromme (CD&V) en Koen Daniëls (N-VA).
Lees verder

Parket tekent beroep aan tegen vrijlating onder voorwaarden: Stéphane Moreau blijft in de cel
De Luikse raadkamer heeft woensdagnamiddag in de Nethys-zaak de vrijlating onder voorwaarden gelast van Stéphane Moreau en Pol Heyse, voormalige bestuurders van de Luikse intercommunale. Dat meldt de advocaat van Moreau, Adrien Masset. Intussen diende het federaal parket beroep in tegen die beslissing.
Lees verder

Kristen Stewart onherkenbaar als prinses Diana in eerste foto 'Spencer'
Na Emma Corrin (25) in 'The Crown' kruipt nu ook de Amerikaanse actrice Kristen Stewart (30) in de huid van prinses Diana. En het moet gezegd: op het eerste vrijgegeven beeld is de gelijkenis treffend.
Lees verder

Leerkrachten lager onderwijs voelen zich in de steek gelaten, twee juffen getuigen: "Voor onze veiligheid wordt niks gedaan"
"Wij zijn kanonnenvlees en de overheid doet niets voor onze veiligheid." De directeur van een Gentse basisschool neemt geen blad voor de mond en noemt lagere schoolkinderen onomwonden "de motor van de corona-epidemie". Wat zeggen leerkrachten die elke dag voor een klas snotneuzen staan? We vroegen het aan twee juffen van het eerste en derde leerjaar. "Het is dweilen met de kraan open", zeggen ze.
Lees verder

Mandy Moore over haar onverwachte zwangerschap: "Pas toen die eerste 12 weken voorbij waren, kon ik weer opgelucht ademhalen"
In september vorig jaar liet Mandy Moore (36) op Instagram weten dat ze in verwachting was van haar eerste kindje. Ondertussen is de zangeres al meer dan 34 weken zwanger en praat ze in een interview met Romper uitgebreid over de nakende geboorte van haar zoontje.
Lees verder

"We zetten ons schrap voor lange nasleep met een tsunami van depressies, psychosen en beroertes"
De universiteit van Oxford komt met een weinig opbeurende studie waaruit blijkt dat liefst 1 op 3 mensen die met Covid-19 besmet raakten binnen de zes maanden aan een neurologische of psychiatrische aandoening blijkt te lijden. Dat gaat van beroertes en geheugenverlies tot depressies en angstaanvallen. De impact van corona op ons brein en zenuwstelsel bleef lang onderbelicht, en dat betreurt zowel professor neurologie Paul Boon (UGent) als professor psychiatrie Manuel Morrens (UAntwerpen). "We moeten ons, eens de acute infecties bedwongen zijn, schrap zetten voor een lange nasleep met een tsunami van patiënten met hersenaandoeningen en psychiatrische problemen."
Lees verder

Grootvader gedeporteerd uit VS net één dag voor Biden immigratiewetgeving veranderde
Terwijl de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden vorige week woensdag de eed aflegde, zat de 58-jarige Felipe Ortega uit Texas geboeid en vastgeketend aan heupen en voeten in een busje richting Mexico. Daarmee kwam een abrupt einde aan zijn dertigjarig verblijf in de Verenigde Staten. Voorlopig is er voor de Mexicaan geen manier om zich weer bij zijn vrouw en kinderen in de VS te voegen.
Lees verder

Belastingvoordeel, geldnood of gewoon minder stress: waarom muzikanten massaal hun muziekcatalogi verkopen
Bob Dylan, Shakira en zelfs Imagine Dragons. Heel wat grote - en minder grote - goden lijken tegenwoordig hun songcatalogus van de hand te doen. Maar waarom? Brengt dat zoveel geld op? En hebben die beroemdheden dat geld dan zo hard nodig? "Door je catalogus aan een bedrijf te verkopen, wordt vermeden dat je na je dood geld misloopt."
Lees verder

EXCLUSIEF. Wij konden geheim rapport inkijken over Britse variant dat onze ministers ontvingen: "Situatie is zorgwekkend"
Hoe zit het nu écht met de verspreiding van de Britse variant in ons land? En hoe ziet de nabije toekomst eruit? Sinds gisteren weten onze ministers dat perfect. Ze kregen een uitgebreid rapport op hun bureau met de meest recente cijfers en conclusies. Het rapport is geheim, maar wij konden het inkijken. Uit het rapport kunnen we vier conclusies trekken en die scheppen een erg zorgwekkend beeld.
Lees verder

LIVE (18u45). Bongonda begint op de bank tegen Zulte Waregem
• Aftrap: 18u45
Lees verder

Francken lacht met coronacampagne van federale overheid: "Kan u me op voorhand verwittigen zodat ik me niet weer verslik premier?"
De campagne "als 1 ploeg van 11 miljoen" die de federale overheid lanceerde in de strijd tegen het coronavirus, viel niet bij iedereen in de smaak. Toen de affiche eind november bij N-VA-Kamerlid Theo Francken in de bus viel, liet hij zijn ongenoegen merken op Twitter. "De dood en het leed van duizenden misbruiken om de belgicistische agenda van paarsgroen toch verkocht te krijgen. Wansmakelijk", schreef hij toen. "De Rode Duivels zijn tof, het is toch gewoon sport. Maar dit? A.u.b. zeg."
Lees verder

LIVE. Beerschot en Kortrijk kijken elkaar in de ogen op Het Kiel
• Aftrap: 18u45
Lees verder

Vechtsportclub rouwt om Turpal (16), die om het leven kwam tijdens fatale autorit: "Hij kon een groot kampioen worden"
Ze kunnen het nog altijd niet begrijpen waarom hij op die fatale zondag in Leefdaal achter het stuur kroop van een auto. Bij de Sint-Niklase gevechtssportclub Galaxy Combat werd Turpal Ali Shamsadov (16) op handen gedragen. "Hij had alles om een groot kampioen te worden", zegt zijn coach Youssef.
Lees verder

Gevechtssportclub Galaxy Combat rouwt om Turpal (16), die om het leven kwam tijdens fatale autorit: "Hij kon een groot kampioen worden"
Ze kunnen het nog altijd niet begrijpen waarom hij op die fatale zondag achter het stuur kroop van een auto. Bij de Sint-Niklase gevechtssportclub Galaxy Combat werd Turpal Ali Shamsadov (16) op handen gedragen. "Hij had alles om een groot kampioen te worden", zegt zijn coach Youssef.
Lees verder

Reconstructie dood Jozef Chovanec uitgesteld door corona
Twee dagen waren er uitgetrokken voor de reconstructie van de laatste uren van Jozef Chovanec, de 38-jarige Slovaak die in februari 2018 overleed in het ziekenhuis van Charleroi. Maar die reconstructie is nu uitgesteld wegens de coronacrisis.
Lees verder

UEFA benadrukt dat EK zoals gepland doorgaat in 12 gaststeden, beslissing over publiek valt in april
Het Europees kampioenschap voetbal gaat voorlopig door zoals gepland, met 12 gaststeden. Dat heeft de UEFA zopas bevestigd. Of er publiek in de stadions zal toegelaten zijn, is nog niet duidelijk.
Lees verder

Ali Beiranvand (28) stilaan boven water bij Antwerp: "Ik heb nooit getwijfeld aan mezelf"
En toen klaarde de hemel op. Zeven goals kreeg hij in z'n bak in zijn eerste drie matchen, maar de voorbije tien dagen verzamelde hij drie clean sheets. Alireza Beiranvand (28) doet het momenteel zó goed bij Antwerp - gisteravond was hij nog Man van de Match tegen Eupen - dat zelfs een extra doelman niet meer zo hoogdringend is. "Heel het Iraanse volk bidt voor mij."
Lees verder

Acteurs Ioan Gruffudd en Alice Evans gaan scheiden: "Hij kondigde aan dat hij ons gezin ging verlaten"
Na 13 jaar gaan acteurs Ioan Gruffudd (47) en Alice Evans (49) scheiden. Dat maakte het koppel vandaag bekend. Als is het niet helemaal duidelijk of beide partners wel even blij zijn met die beslissing.
Lees verder

LIVE. Hoe doet Chelsea het met nieuwe coach Tuchel tegen Dendoncker en co?
• Aftrap: 21u • 20ste speeldag Premier League • Wolverhampton is 14de met 22 punten • Chelsea heeft 29 punten, Lampard werd eerder deze week nog ontslagen
Lees verder