Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 22 december 2020

Waarom zo'n drastische maatregelen om nieuwe variant coronavirus in te dijken? Zullen er meer mensen door overlijden?...

HLN
Waarom zo'n drastische maatregelen om nieuwe variant coronavirus in te dijken? Zullen er meer mensen door overlijden? En zullen de vaccins nog werken?
De nieuwe variant van het coronavirus die ontdekt werd in Groot-Brittannië, is wel degelijk een stuk besmettelijker. De kans is dan ook groot dat deze mutant zich als een olievlek over de rest van de wereld zal verspreiden. Zullen er meer patiënten in het ziekenhuis terechtkomen? Zullen er meer mensen overlijden? En zullen de vaccins nog werken? Vaccinoloog Geert Leroux-Roels (UGent) legt uit.
Lees verder

ONZE OPINIE. Het jaar van de onzekerheid: hoe gaan we om met een jaar zonder plannen?
Net nu er met de vaccins wat hoop begon te gloren, duikt er een nieuwe variant op van het coronavirus die weer nieuwe onzekerheid brengt. En met de stagnerende cijfers lijkt niemand nog te geloven dat er in januari ruimte komt voor versoepelingen. De premier maakte zich sterk dat 2021 het "jaar van de hoop" moet worden. Maar wie er wat zwartgalliger naar kijkt, kan het evengoed "het jaar van de onzekerheid" noemen. Hoe gaan we om met een jaar waarin plannen maken onmogelijk lijkt?
Lees verder

Test Aankoop: "Kinderen krijgen nog steeds te veel dioxines binnen"
Dioxines op ons bord, een lang vervlogen herinnering aan een crisis eind jaren 90? Niet helemaal. De toxische stoffen zitten nog altijd in onze mosselen, boter of melk, zo blijkt uit onderzoek van Test Aankoop. Paniek is niet nodig, alle producten in de supermarkt vallen netjes onder de Europese wetgeving, maar de opstapeling ervan vormt nog steeds risico's. De consumentenorganisatie pleit voor strengere regels.
Lees verder

Uitstel door corona straks geen optie meer? Pro League denkt aan extreem plan waarbij competitievervalsing om de hoek loert
Coronagolf nummer drie is bezig. Toch bekijkt de Pro League de optie om vanaf april geen enkele wedstrijd meer te laten uitstellen door besmettingen. Anders dreigen de play-offs - en 10 miljoen of zelfs meer aan tv-gelden - in rook op te gaan. Competitievervalsing loert om de hoek.
Lees verder

Deze Vlamingen zitten vast in het Verenigd Koninkrijk: "Ik vrees dat het een kerstdag wordt in onze truck"
Steeds meer landen sluiten hun grenzen met het Verenigd Koninkrijk, nadat er een mutatie van het coronavirus is ontdekt. Maar die plotse sluiting zorgt voor heel wat onzekerheid bij Vlamingen die er tijdelijk verblijven voor hun werk of wilden terugkeren naar ons land voor de feestdagen. Als de situatie nog lang aanhoudt, dreigen sommigen kerst alleen te moeten vieren. Wij spraken met enkele Vlamingen die momenteel vastzitten in Engeland.
Lees verder

Horeca heropent ten vroegste in maart, "maar de feesten kunnen roet in het eten strooien"
Als alles meezit, kunnen cafés en restaurants weer de deuren openen in maart. De kans lijkt evenwel groter dat dat pas rond Pasen zal gebeuren. Maar eigenlijk weet niemand het zeker. "Er zijn zoveel factoren die de curve in alle mogelijke richtingen kunnen sturen." Horeca Vlaanderen panikeert niet en werkt aan een plan waarmee het de horeca veilig wil laten heropenen.
Lees verder

Japanse oud-premier Abe verhoord over verzwegen donaties
De Japanse oud-premier Shinzo Abe is maandag lokale tijd door openbaar aanklagers in Tokio verhoord over vermeende malversaties rond etentjes voor belangrijke donateurs van zijn regeringspartij LDP, zeggen ingewijden volgens de Japanse publieke omroep NHK. De feestjes zouden deels zijn betaald met belastinggeld terwijl donaties aan Abe's partij zouden zijn verzwegen.
Lees verder

Parlement VS stemt in met coronasteunpakket en begroting
Een omvangrijk pakket van coronasteunmaatregelen heeft meerderheidssteun gekregen in de twee kamers van het parlement van de Verenigde Staten. Na maanden gesoebat hebben zowel het door de Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden als de overwegend Republikeinse Senaat het pakket ter waarde van 900 miljard dollar (ongeveer 735 miljard euro) goedgekeurd.
Lees verder

DE 100 BELGEN VAN 2020. Philippe Clement, coach van Club Brugge (plaats 57): "Hopelijk kan ik straks nog in mijn trouwkostuum"
Wat een uitbundig 2020 moest worden voor Philippe Clement (46), werd een jaar zonder champagnedouche en polonaise. Corona verbrodde niet alleen het titelfeest van Club Brugge, het virus verplichtte de succescoach nadien ook nog eens om zijn huwelijk een jaar uit te stellen. "Nog in mijn trouwkostuum kunnen, dat wordt een uitdaging."
Lees verder

Na Stanciu, nu Bundu... Rust er een vloek op de RSCA-recordtransfers? "Échte topspelers zijn niet bezig met hun kostprijs"
De lijst wordt stilaan pijnlijk lang. Er lijkt een vloek te rusten op Anderlechts recordtransfers – zie nu ook Bundu en Vlap. Hoe komt dat toch?
Lees verder

Nieuwe verkiezingen in Kosovo: verkiezing premier Hoti onwettig
Het Grondwettelijk Hof van Kosovo heeft gisteren een uitspraak geleverd die voor nieuwe verkiezingen in het land zal zorgen. Het hof meent dat de verkiezing van huidig premier Avdullah Hoti door het parlement op 3 juni onwettig was. Dat hebben lokale media bericht.
Lees verder

"De eenzaamste periode uit mijn leven": Kürt Rogiers moest vijf weken in afzondering voor tweede seizoen 'Lego Masters'
Kürt Rogiers (49) is terug van vijf weken Nederland, waar hij het tweede seizoen van 'LEGO Masters' opnam. Dat moest deze keer coronaproof gebeuren en werd zo een ongewoon avontuur. Net zoals de deelnemers verbleef hij als presentator vijf weken in afzondering. "Dit was de eenzaamste periode uit mijn leven."
Lees verder

Nu ook Dendermonde erbij komt, kan Van Aert fel ingekorte Wereldbeker zomaar winnen: "Het zou straf zijn"
Wout van Aert heeft de drie resterende Wereldbekercrossen in Dendermonde (zondag), Hulst (3 januari) en Overijse (24 januari) toegevoegd aan zijn winterprogramma. Dat betekent dat hij het door Covid-19 zwaar gedecimeerde regelmatigheidscriterium (van 13 naar 5 wedstrijden) kan winnen. Van Aert staat momenteel tweede in de Wereldbeker met 55 punten. Dat zijn er slechts zeven minder dan leider Michael Vanthourenhout. Van der Poel, die de openingsmanche in Tabor miste, is vijfde met 40 punten. Pidcock, pas 17de in Tsjechië, volgt op plaats negen met 34 punten. Van Aert won de Wereldbeker al twee keer: in 2016 en 2017. "Het zou straf zijn mocht hij daar een derde keer in slagen", aldus coach Marc Lamberts. Maar die mogelijkheid moet volgens hem niet worden uitgesloten. "Als je ziet welk hoog niveau hij al haalt met een minimum aan competitie (Namen was pas zijn vierde veldrit, red.) en specifieke crosstraining, dan kan je alleen maar concluderen dat deze discipline hem écht wel in de genen zit."
Lees verder

77.000 minder aanwervingen tijdens eerste coronagolf
De federale regering slaagde er in de eerste coronagolf in om door het systeem van tijdelijke werkloosheid het netto jobverlies te beperken tot 32.000. Bedrijven namen wel opvallend minder mensen aan: 77.000 minder dan gewoonlijk. Dat schrijft De Tijd op basis van de Dynam-studie die HIVA, het onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (KU Leuven), vandaag publiceert.
Lees verder

"Je wenst niemand het leven van onze personages toe": 'Thuis' zorgt al 25 jaar voor lief, leed en spanning
'Thuis' wordt deze week 25. Reden genoeg voor een Vlaams volksfeest, maar die plannen werden noodgedwongen herleid tot een tv-special met fan Sven de Leijer in 'Vrede op aarde'. Hoe dan ook, met jaarlijks 220 afleveringen en elke dag 1,2 miljoen kijkers is de fictiereeks het absolute vlaggenschip van de openbare omroep. "We willen de wereld niet veranderen, maar zijn wel een relevant document van de tijdsgeest", aldus producer Hans Roggen.
Lees verder

Walter De Donder over dochter Julie, die eetstoornis overwon: "Waartoe pesterijen allemaal kunnen leiden"
"De makke houding van de school tegenover haar pesters maakt mij nog altijd boos", zegt Walter De Donder (60). Begrijpelijk, want zijn dochter Julie (17) hield er een eetstoornis aan over. Vandaag gaat het stilaan beter met haar, maar de gevolgen van die vreselijke episode wegen ook nu nog door bij Walter en zijn gezin. Tijd voor een open en eerlijk gesprek. "Ik zie dat de kinderen van heel wat collega's gepest worden omdat één van hun ouders bekend is. De tol die wij voor onze bekendheid moeten betalen, is veel te hoog."
Lees verder

Goffin begint seizoen in Turkije, Clijsters stelt nog planning op
Over welgeteld twaalf dagen zou het tennisjaar 2021 van start moeten gaan. Ook de Belgische spelers leggen, tussen wat kerstfeesten door, de laatste hand aan hun voorbereiding.
Lees verder

Regenachtig weer houdt de rest van de week aan, enkel op Kerstmis en tweede Kerstdag kans op opklaringen
Vandaag blijven de wolken domineren. In de ochtend valt er af en toe regen in de meeste streken. Hierna wordt het kortstondig wat droger met kans op opklaringen in de noordelijke landshelft. In de loop van de namiddag bereikt een nieuwe golvende regenzone ons land aan de grens met Frankrijk. Dat meldt het KMI.
Lees verder

OVERZICHT. Stijging coronabesmettingen remt licht af, kleine toename van aantal patiënten in ziekenhuizen
De stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen remt voor de tweede dag op rij lichtjes af. Het aantal overlijdens daalt met 6,6 procent. In de ziekenhuizen liggen er in totaal in België 2.610 patiënten met Covid-19, een lichte toename (+3 procent). Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van Sciensano.
Lees verder

Hij wilde het eigenlijk niet, maar Bazart-zanger Mathieu Terryn vertelt twee grote geheimen aan Eric Goens in 'Het Huis'
Na de passage vorige week van Marc Coucke, de rijkste gast die Eric Goens ooit in 'Het Huis' mocht ontvangen en goed voor 1.070.000 live-kijkers, mag Bazart-frontman Mathieu Terryn als één van de jongste gasten ooit, het vijfde seizoen van het Eén-programma afsluiten.
Lees verder