Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 27 december 2020

Voortaan kan je Marc Van Ranst ook boeken om tegen betaling lezingen te geven: “Maar ik heb het ook al voor bak wit...

HLN
Voortaan kan je Marc Van Ranst ook boeken om tegen betaling lezingen te geven: "Maar ik heb het ook al voor bak witloof gedaan"
Wie niet genoeg kan krijgen van viroloog Marc Van Ranst (55) kan hem boeken voor de online lezing 'Covidik-kijken'. Daarin gaat de man die het altijd onverbloemd zegt op zoek naar het eindpunt van de pandemie en het begin van ons leven na de crisis. «Wat ik hiervoor vraag? In Onze-Lieve-Vrouw-Waver kreeg ik een bak witloof. Heel lekker.»
Lees verder

Uittocht van dagjestoeristen uit Hoge Venen verloopt chaotisch
Ook al had de Federale Politie opgeroepen om niet naar de Hoge Venen te komen, toch zijn heel wat wandelaars vandaag naar daar getrokken om van het verse sneeuwtapijt te genieten. Maar vanavond verloopt de uittocht van dagjestoeristen uit de Hoge Venen moeizaam. Er staan files. En door de sneeuwval en de kou is het moeilijk rijden. Wie het advies om niet te komen in de wind sloeg, is aan het sukkelen.
Lees verder

LIVE. Losada ziet het somber in: "Nul procent kans dat we winnen van Anderlecht"
• Lotto Park • Aftrap: 18u15 • Speeldag 19 • Ref: Nicolas Laforge
Lees verder

Het succesverhaal van H.Essers: van veetransporteur tot de cruciale schakel in strijd tegen corona
Ooit begonnen met één vrachtwagen als transporteur voor lokale winkels en boeren, vandaag een belangrijke schakel in de bestrijding van de coronapandemie. U kende transportbedrijf H.Essers allicht vooral door de perikelen rond het 'Essersbos', maar sinds zaterdag voorziet het Limburgse familiebedrijf heel Europa van Pfizer-vaccins. En dat met een eigen vloot van 600 beveiligde en temperatuurgecontroleerde trailers.
Lees verder

Waterkering Venetië geactiveerd wegens verwachte hoge waterstand van 130 centimeter
De hoogwaterkering van de Italiaanse stad Venetië wordt geactiveerd omdat de autoriteiten weer hoogwater verwachten. Burgemeester Luigi Brugnaro meldt op Twitter dat voor maandagochtend een waterstand van 130 centimeter wordt voorspeld en het hoogwaterbeschermingssysteem MOSE in werking gaat.
Lees verder

LIVE. De kansen zijn voor Anderlecht: Lawrence test Vanhamel met kanonskogel, Beerschot verliest Tissoudali al snel
• Lotto Park • Aftrap: 18u15 • Speeldag 19 • Ref: Nicolas Laforge
Lees verder

Nederlandse Groningen en Twente vragen militaire bijstand woonzorgcentra: zwartste scenario dreigt
In een brandbrief aan verschillende ministeries vragen Groningen en Twente militaire bijstand in verpleeg- en verzorgingshuizen. Komt die er niet, dan dreigt het zwartste scenario. Het minimumniveau aan zorg kan dan niet meer worden geleverd, zo meldt RTL Nieuws.
Lees verder

Woonzorgcentrum Maaspoorte sluit de deuren na zeventien positieve coronatesten
Woonzorgcentrum Maaspoorte in Maaseik sluit tijdelijk de deuren nadat er zeventien mensen positief testten op het coronavirus. Dat laat burgemeester Johan Tollenaere (Open Vld) weten. "We hopen en duimen voor onze bewoners", klinkt hij strijdvaardig.
Lees verder

Man in China steekt zeven mensen dood
Een man heeft in het noordoosten van China zeven mensen met een mes gedood en nog eens zeven anderen verwond, melden staatsmedia. Volgens de politie viel hij waarschijnlijk willekeurige mensen aan in de stad Kaiyuan in de provincie Liaoning. De aanvaller werd gearresteerd in een plaatselijk badhuis. Zijn motief is nog onbekend.
Lees verder

Van kerstfeest over huwelijksparty tot religieuze bijeenkomst: in twee dagen meer dan 300 mensen betrapt op bijeenkomsten in alle provincies
"Het moet nu eens gedaan zijn met mensen die hun eigen individuele beleving boven het collectieve en de solidariteit stellen." Vlaams minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) was duidelijk zondagmiddag in het VTM Nieuws, met haar reactie op de samenkomst van een 70-tal joden, zaterdagavond in een synagoge in Antwerpen. Intussen blijkt dat na een rustige kersttweedaagse weer massaal veel gefeest werd, zonder respect voor de maatregelen. Van Brugge over Gent en Brussel tot Genk: in alle provincies werden meer dan 300 mensen betrapt op bijeenkomsten.
Lees verder

UZ Leuven ontdooit eerste lading coronavaccins
In UZ Leuven zijn de ziekenhuisapothekers zondag gestart met het ontdooien van de eerste lading coronavaccins. Zaterdag zijn de eerste symbolische 10.000 vaccins van Pfizer/BioNTech geleverd.
Lees verder

Deze week in 'Familie': de (voorlopige) ontknoping van het drama voor Hanne en Guido neemt afscheid van Bahar
Fans van Hanne (Margot Hallemans) en Tony (Jeroen Van Dyck) mogen de volgende dagen geen seconde missen van hun favoriete soap. Na de zoveelste zet van de psychopaat zijn de stoppen helemaal doorgeslagen. De politie komt ter plaatse en Tony wordt geboeid afgevoerd. Maar wat is er met Hanne gebeurd?
Lees verder

LIVE. Anderlecht gaat rusten met voorsprong, maar morste met vooral onbegrijpelijke misser van Tau ook met kansen
• Lotto Park • Aftrap: 18u15 • Speeldag 19 • Ref: Nicolas Laforge
Lees verder

Politie verspreidt opsporingsbericht van fietser die kniestoot gaf aan kind (5) in omgeving van Baraque Michel
Wat een prachtige winterwandeling op de besneeuwde Hoge Venen (provincie Luik) moest worden, is op kerstdag door toedoen van een ongeduldige fietser helemaal verpest voor een gezin uit Verviers. De man gaf een kniestoot aan een vijfjarig kind in de omgeving van Baraque Michel in Jalhay en reed doodleuk verder. De politie is op zoek naar de fietser en heeft een opsporingsbericht verspreid, op vraag van het parket van Luik. Het incident heeft verontwaardiging veroorzaakt op sociale media.
Lees verder

Een 'k*tparcours', Van der Poel? "Je mag het altijd eens zelf proberen, Mathieu"
Dendermonde heeft zijn debuut in de cross niet gemist. Ook in de nasleep nog wat moddergooien. Terwijl Van Aert sprak over genieten, vond Van der Poel er "helemaal niets" aan. Bij onze collega's van Sporza nam hij zelfs het woord 'k*tparcours' in de mond. Een reactie waarop organisator Jurgen Mettepenningen al even scherp reageerde.
Lees verder

LIVE. Opnieuw Tau laat de 2-0 liggen, Vanhamel komt als winnaar uit het pleit
• Lotto Park • Tissoudali viel al snel uit met blessure • Nmecha maakte 1-0 vanop de stip • Tau liet dubbele voorsprong liggen
Lees verder

LIVE. Dan toch de 2-0! Mukairu steekt na een lange ren onder Vanhamel binnen
• Lotto Park • Tissoudali viel al snel uit met blessure • Nmecha maakte 1-0 vanop de stip • Tau liet dubbele voorsprong liggen
Lees verder

Verrassend puntenverlies voor Liverpool na late gelijkmaker West Bromwich
Dan toch geen routinezege voor Liverpool. De regerende kampioen kwam in de 12de minuut op voorsprong tegen laagvlieger West Bromwich via Sadio Mané. Assist op naam van Matip. De 'Baggies', voorlaatste in de stand, werden weggedrukt en leken klaar voor een bolwassing. De 0-7 van de Reds op Crystal Palace op 19 december indachtig. Maar Liverpool liet na een tweede goal te maken. Uiteindelijk kregen ze het deksel op de neus. In de 82ste minuut kopte centrale verdediger Semi Ajayi de 1-1 via de paal binnen op voorzet van Matheus Pereira. Divock Origi mocht in de 90ste minuut invallen voor Roberto Firmino, die net daarvoor een kopbal nog ultiem gered zag door keeper Johnstone. Maar ook onze landgenoot kon zich niet ontpoppen tot held in de blessuretijd. Bovenin heeft Liverpool, dat 32 punten telt, een voorsprong van drie punten op eerste achtervolger Everton. West Bromwich blijft voorlaatste met acht punten.
Lees verder

Dominique Van Malder vertelt over armoede tijdens kindertijd: "Ik droeg altijd kapotte schoenen"
De actie tegen kinderarmoede 'Make 2020 Great Again' zet zijn laatste dagen in. 'Superverspreider' Ann Van Elsen (41) had een gesprek met acteur Dominique Van Malder (44), die het initiatief mee ondersteunt. "Ik heb nooit honger gehad, maar er waren wel verschillende dingen die in ons gezin niet vanzelfsprekend waren", getuigt hij.
Lees verder

Roberto Martínez blikt vooruit op 2021: "Het wordt een exceptioneel jaar voor Eden Hazard"
Roberto Martínez heeft er een succesvol 2020 opzitten. De bondscoach gidste de Rode Duivels naar de Final Four van de Nations League en verloor slechts één keer, op bezoek bij Engeland. In een gesprek met VTM Nieuws blikt Martínez terug op het voorbije jaar én kijkt hij ook al eens vooruit naar 2021, dat bijzonder druk belooft te worden. "Mijn zwakte is dat ik 26 uur per dag aan voetbal zou kunnen besteden. Geen 24, maar 26."
Lees verder