Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 2 december 2020

Van ‘quarantwijnen’ naar een drankprobleem(pje)? Expert: “Alcohol is dit jaar onze teddybeer. Maar het is ook e...

HLN
Van 'quarantwijnen' naar een drankprobleem(pje)? Expert: "Alcohol is dit jaar onze teddybeer. Maar het is ook een wolf in schaapskleren"
Je bent het thuiszitten beu en je wilt wat. Dus grijp je naar een glaasje alcohol: het verlicht de stress, zorgt voor gezelligheid en een schim van plezier. Voor zeker een kwart van de Vlamingen klinkt dat herkenbaar, volgens een analyse van UGent eerder dit jaar. Zij grijpen in de lockdown vaker naar alcohol. Maar wanneer wordt dat onschuldige glaasje een alcoholprobleem? En hoe grijp je in als je voelt dat het de verkeerde kant opgaat? "Je moet terug naar je fabrieksinstellingen", zegt 'Ontwijnen'-coach Jacqueline van Lieshout. "Een kind verlangt toch ook niet 's avonds naar een glas?"
Lees verder

Jambon verdedigt sluiting niet-essentiële winkels
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft in het Vlaams Parlement de beslissing van het Overlegcomité van 30 oktober om de niet-essentiële winkels te sluiten, verdedigd. De Vlaamse regering heeft op datzelfde Overlegcomité wel voorgesteld om winkelen op afspraak mogelijk te maken, maar daar bleek "weinig draagvlak voor", zo antwoordde Jambon op een vraag van Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens.
Lees verder

Belg met 1,2 miljoen euro in bestelwagen aangehouden in Nederland
De Nederlandse politie heeft bij een controle in Den Haag een 29-jarige Belg aangehouden die in een verborgen ruimte in zijn bestelauto 1,2 miljoen euro had verstopt. De man wordt verdacht van witwassen en poging tot doodslag. Voor de controle probeerde hij op een politieagent in te rijden.
Lees verder

Mick Schumacher in het spoor van wereldkampioen Michael: ook deze zonen van beroemde sportvaders staan te trappelen om in 2021 door te breken
Mick Schumacher debuteert volgend jaar in de Formule 1: met zijn vader en zevenvoudig wereldkampioen Michael zal dat sowieso met een hype gepaard gaan. Niet evident om in voetsporen te treden: ook volgende grote talenten hopen zich in 2021 al te manifesteren, maar voelen de druk van hun beroemde achternaam.
Lees verder

OPROEP. De Zeven Vragen aan Ben Weyts: stel hier jouw vraag aan de Vlaams minister van Onderwijs
Zaterdag zie je op HLN opnieuw een aflevering van ons online programma 'De Zeven Vragen'. Daarin stelt Hannelore Simoens, politiek journaliste bij VTM NIEUWS, zeven scherpe en originele vragen aan een politicus. Deze week is minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). En jij kan zelf ook een vraag inzenden.
Lees verder

LIVE. Knoopt Charleroi opnieuw met zege aan tegen Waasland-Beveren?
• Charleroi bij zege weer in top vier • Rode lantaarn W.-Beveren kan KVM op plaats 15 bijbenen • 4 op 6 voor Waaslanders • Stade du Pay de Charleroi
Lees verder

Veto tegen Europese budgetten dreigt Polen en Hongarije miljarden te kosten
De spanning over het veto van Polen en Hongarije tegen de Europese meerjarenbegroting en het corona-herstelpakket loopt op. Als op de Europese top van 10 en 11 december geen oplossing gevonden wordt, dreigt de Europese Unie in budgettaire chaos gestort te worden. Vooral de grootste begunstigden van het cohesiebeleid dreigen daar de dupe van te worden. De Europese Commissie denkt na over een manier om het dubbele veto te omzeilen.
Lees verder

Vlaamse regering verfijnt coronaregels voor deeltijds onderwijs: maximaal vier leerlingen per lokaal als ze ouder zijn dan 12 jaar
De Vlaamse regering heeft de coronaregels voor het deeltijds kunstonderwijs verfijnd. Het gaat onder meer om de regels van het aantal leerlingen dat in een lokaal aanwezig mag zijn.
Lees verder

Ilano (4) is één van de drie kindjes in ons land die geen zonlicht kan verdragen: "Wij zouden hem zo graag met zijn vriendjes op de speelplaats zien spelen"
De kleine Ilano (4) uit De Panne heeft een uiterst zeldzame huidaandoening waardoor hij niet de minste zonnestraal kan verdragen. Blootstelling aan UV-licht zorgt meteen voor onherstelbare huidschade en kwaadaardige tumoren, waardoor hij al zes operaties in drie maanden tijd moest ondergaan. Ouders Koen (31) en Gwenny (29) zijn een inzamelactie gestart. "We zouden graag een gelaatsbeschermer kopen, zodat hij op de speelplaats met zijn vriendjes kan spelen", vertelt Gwenny (29).
Lees verder

Opnieuw overheidssteun van 1,8 miljoen euro voor Tui in Duitsland
Het Duitse-Britse reisconcern Tui heeft een akkoord op zak over een nieuw steunpakket in Duitsland. De grootste touroperator ter wereld bereikte een akkoord met investeerders, banken en de Duitse overheid over een financieringspakket ter grootte van 1,8 miljard euro, zo meldt het bedrijf woensdag. De nieuwe middelen moeten het bedrijf behoeden van een corona-ondergang.
Lees verder

Naast Muscat ook Salvachua en Trani weg bij STVV, beloftencoach Van Winckel neemt voorlopig over
STVV beëindigt niet alleen de samenwerking met hoofdcoach Kevin Muscat. Ook T2 Salvacua en physical coach Luciano Trani mogen beschikken. Keeperstrainer Jurgen De Braekeleer blijft wel aan boord. Beloftencoach Stef Van Winckel neemt voorlopig over en zal zaterdag in Brugge dus in de dugout zitten. Maandag is normaliter de nieuwe coach aan zet. In dat verband circuleert enkel de naam van Bernd Hollerbach, maar officieel is dat nog niet.
Lees verder

Hugh Grant maakt geen vrienden op de set: "Renee Zellweger is een van de weinigen waar ik geen ruzie mee heb"
Hugh Grant (60) mag dan bekend staan voor z'n romantische rollen, in het echte leven is hij een stuk minder charmant. Dat geeft de Britse acteur zelf toe in een interview op SiriusXM.
Lees verder

Het verhaal van Slack-oprichter Stewart Butterfield: opgegroeid in een commune zonder stromend water, vandaag 1,2 miljard waard
Geboren in een hippiegezin in een Canadese commune, maar nu een van de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld met een geschat vermogen van 1,45 miljard dollar, of omgerekend zo'n 1,2 miljard euro. Dit is het verhaal van Stewart Butterfield, die via Flickr en Slack zijn eigen versie van de Amerikaanse droom waarmaakte.
Lees verder

HET DEBAT. Zijn boetes en strengere controles op loslopende honden waar dat verboden is een goed idee? Dit is jullie mening
Het Agentschap voor Natuur en Bos meldt dat boswachters harder zullen optreden tegen loslopende honden in natuurgebieden. Baasjes die hun hond niet aan de leiband houden waar dat verplicht is, riskeren een minimumboete van 80 euro. Zijn boetes en strengere controles op loslopende honden waar dat verboden is een goed idee? Eerder vandaag lieten we enkele experts aan het woord. Nu is het jullie beurt. Dit zijn de boeiendste reacties.
Lees verder

Snapper van maar liefst 81 jaar is oudste vis ooit aangetroffen in koraalrif
Een niet nader genoemde snapper van de soort Macolor macularis is met een leeftijd van 81 jaar voor zover bekend de oudste tropische koraalvis ooit gevonden. Het was het Australian Institute of Marine Science die de straalvinnige zoutwatervis in 2016 bovenhaalde bij de koraalriffen Rowley Shoals in de Indische Oceaan, op zo'n 300 km van de Australische stad Broome.
Lees verder

LIVE. GOAL! Koita knalt Waasland-Beveren verdiend op voorsprong
• Charleroi bij zege weer in top vier • Rode lantaarn W.-Beveren kan KVM op plaats 15 bijbenen • 4 op 6 voor Waaslanders • Stade du Pay de Charleroi
Lees verder

LIVE. Charleroi met tien in slechte papieren tegen Waasland-Beveren
• Charleroi bij zege weer in top vier • Rode lantaarn W.-Beveren kan KVM op plaats 15 bijbenen • 4 op 6 voor Waaslanders • Stade du Pay de Charleroi
Lees verder

Bangladesh verhuist Rohingya-vluchtelingen naar onbewoond eiland
Bangladesh is begonnen met de voorbereidingen om duizenden Rohingya-vluchtelingen over te brengen naar een afgelegen eiland. Dat delen de autoriteiten van het land vandaag mee. Zowel vluchtelingen als mensenrechtenorganisaties verzetten zich tegen de beslissing om mensen vast te zetten in wat volgens hen niet meer is dan een eiland-detentiecentrum.
Lees verder

600 pk in je Kia? Waarom automakers steeds vaker over 'platforms' praten
De Hyundai Motor Group, tevens eigenaar van automerk Kia, heeft zojuist een nieuw 'platform' onthuld. Ditmaal dus geen bombarie vanwege een nieuwe auto, maar rond de bodemplaat van de volgende generatie elektrische modellen. Waarom zijn die platforms tegenwoordig zo belangrijk?
Lees verder

Alles over de EuroMillions-jackpot van 200 miljoen: Nationale Loterij geeft tip om meer kans te maken om alléén de jackpot te winnen
Ook zin om 'schandalig rijk' te worden? Vrijdag valt er met EuroMillions een ongeziene recordjackpot van maar liefst 200 miljoen euro te winnen. Vooraleer u begint te dromen: Hoe groot is de winstkans? Kan je die vergroten? En speel ik best via een groepspot, of individueel? De Nationale Loterij geeft alvast een tip om de kans te vergroten om alléén met de jackpot aan de haal te gaan. Alle EuroMillions-vragen beantwoord.
Lees verder