Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 30 december 2020

Vaccin Oxford/AstraZeneca goedgekeurd voor Britten maar nog niet voor ons, viroloog Johan Neyts legt uit: "Dossier sl...

HLN
Vaccin Oxford/AstraZeneca goedgekeurd voor Britten maar nog niet voor ons, viroloog Johan Neyts legt uit: "Dossier slechts gedeeltelijk ingediend"
De Britse autoriteiten hebben groen licht gegeven voor het gebruik van het coronavaccin van Oxford en AstraZeneca. Het gaat om het tweede coronavaccin dat is goedgekeurd door toezichthouder MHRA. In het Verenigd Koninkrijk worden al mensen ingeënt met een middel van Pfizer en BioNTech. Viroloog Johan Neyts (KU Leuven) legt bij HLN Live uit wat het verschil is tussen beide vaccins en waarom het nog niet is goedgekeurd in de EU.
Lees verder

Er komt een 'all stars'-versie van 'The Sky Is The Limit' en deze oude bekenden keren terug
Hoe zou het nog zijn met Marie-Anne De Nil (67), de zaakvoerster van De Nil Vleeswaren uit 'The Sky is the Limit'? Nog steeds hard aan het werk, zo blijkt: "Op pensioen gaan? Da's voor oude mensen". Ze vertelt hoe het nu met haar en haar zaak gaat, én heeft ook een grote verrassing voor ons in petto. "Binnenkort keer ik terug op tv in een 'all stars'-versie van het programma", verklapt ze. En dat doet ze niet alleen...
Lees verder

EU-leiders tekenen brexit-handelsakkoord
Ursula von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie, en Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, hebben woensdagvoormiddag het brexit-handelsakkoord officieel ondertekend. Het akkoord moet donderdag om middernacht in werking treden.
Lees verder

Nu ook officieel: Mbaye Leye wordt nieuwe hoofdcoach van Standard
De deal is in kannen en kruiken. Mbaye Leye wordt de nieuwe trainer van Standard. Hij volgt de ontslagen Philippe Montanier op. De 38-jarige Senegalees keert zo terug door de grote poort. In de zomer werd hij door een deel van het Luikse bestuur nog te onervaren geacht voor de job als T1 nadat Michel Preud'homme stopte.
Lees verder

Nu ook officieel: Mbaye Leye nieuwe hoofdcoach Standard
De deal is in kannen en kruiken. Mbaye Leye wordt de nieuwe trainer van Standard. Hij volgt minstens tot het einde van dit seizoen de ontslagen Philippe Montanier op. De 38-jarige Senegalees keert zo terug door de grote poort. In de zomer werd hij door een deel van het Luikse bestuur nog te onervaren geacht voor de job als T1 nadat Michel Preud'homme stopte.
Lees verder

Europese transporteurs mijden bewust brexitchaos
Europese transporteurs en logistieke bedrijven nemen waar mogelijk even geen opdrachten aan om goederen het Verenigd Koninkrijk in te vervoeren. Dit doen ze vanwege de mogelijke problemen die aan de grenzen ontstaan als gevolg van de brexit.
Lees verder

Politie vindt 900 kilo vuurwerk in ondergrondse garagebox
Speurders van de lokale politie hebben in Koekelberg een grote voorraad illegaal vuurwerk ontdekt. Illegale handelaars hadden 900 kilo vuurpijlen en knalvuurwerk verstopt in een ondergrondse garagebox. De politie nam de voorbije maanden in totaal al meer dan 1 ton explosieven in beslag.
Lees verder

Gaten in Belgische grenzen: aan quarantaine ontsnappen is bijzonder gemakkelijk
Experts zien met lede ogen aan hoe het grensbeleid van ons land tot op vandaag te veel en te grote mazen in het net heeft. De nakende terugkeer van de wintersporters zet de kwestie op scherp.
Lees verder

Argentinië legaliseert abortus als derde in Zuid-Amerika
De Argentijnse senaat is na 12 uur debatteren akkoord gegaan met de legalisering van abortus tijdens de eerste dertien weken van zwangerschap. Het lagerhuis was eerder al akkoord en daarmee is de zaak voor de wetgevers afgedaan.
Lees verder

Laurentine Van Landeghem over het belang van een ochtendritueel: "Zelfliefde is niet altijd een zak chips eten in de zetel. Zelfliefde is ook discipline"
Laurentine Van Landeghem (28) was vijf jaar eigenaar van het succesvolle lifestylemerk Clouds of Fashion. Tot ze een burn-out kreeg. Ze verkocht haar merk aan ZEB en ging op zoek naar wat wél voor haar werkte. "Ik heb een serieuze switch gemaakt in mijn levensstijl", vertelt ze ons. Ze ontdekte de voordelen – en magie – van een goede ochtendroutine en schreef er 'Glow Morning Routine' over, een e-book met bijhorend webinar. Vanaf volgende week helpt ze je elke ochtend live op de Instagrampagina van NINA een goede start te maken van je dag.
Lees verder

Toptalent Stroeykens (16) tekent nieuw contract tot 2023 bij Anderlecht: "Nu al heel wat technische en fysieke kwaliteiten"
Nieuws dat de fans als muziek in de oren zal klinken. Mario Stroeykens, een toptalent en jeugdproduct van 16, heeft bijgetekend tot 2023 bij Anderlecht. Dat bevestigt de recordkampioen.
Lees verder

Onze Standard-watcher over keuze om Leye hoofdcoach van Standard te maken: "Niet de makkelijkste weg"
"Wie niet waagt, niet wint", zegt onze Standard-watcher Frank Dekeyser over de aanstelling van Mbaye Leye als nieuwe trainer van Standard. Lees hieronder zijn opinie.
Lees verder

Paardentransport luchthaven Bierset loopt mis: twee dieren geëuthanaseerd
Een paardentransport langs de Luikse luchthaven Bierset is begin vorige week foutgelopen, waarbij twee gewonde dieren geëuthanaseerd moesten worden, meldt de krant La Meuse vandaag.
Lees verder

Een vrolijk dansende Queen op tv? Het kan véél erger: deepfake video's kunnen levensgevaarlijk zijn
Het zal je maar overkomen: plots staat er een filmpje van jou online waarop je de gekste dingen zegt, de gênantste dingen doet. Je hebt geen idee waar het vandaan komt, want in realiteit is dat voorval nooit gebeurd. De kans bestaat dan dat het gaat om een deepfake-video. Vele celebrities maakten het al mee, tot hun grote spijt. En zopas moest zelfs de Britse Queen eraan geloven.
Lees verder

Veilig feesten: zo laat je alles vlot verlopen
Nieuwjaar staat voor de deur. Ook in onze kleine bubbel mag dat zeker gevierd worden. Maar weet dat er in deze periode elk jaar heel wat ongevallen gebeuren in huis. Denk maar aan oververhitte fonduestellen, gordijnen die in brand vliegen door een kaars of kerstbomen die vuur vatten. Met deze tips van bouwsite Livios zorg je ervoor dat alles veilig verloopt.
Lees verder

Lenka (23) is extra spaarzaam nu ze een eigen woning kocht: "Een handtas van 200 euro is voor mij al een héél zotte uitgave"
Onze redacteur vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. Lenka Van Hemelryck (23) is opgevoed met het idee dat je altijd moet sparen, een boodschap die haar heel goed van pas komt nu ze als jonge vrouw in haar eentje een huis heeft gekocht. "Zelfs als ik drie euro uitgeef in het Kruidvat, schrijf ik dat op in mijn boekje", lacht ze. "Da's misschien onnozel, maar zo weet ik wel waar mijn loon naartoe gaat." Ze vertelt openhartig hoe ze elke maand de eindjes aan elkaar knoopt.
Lees verder

Nieuwe Britse coronavariant zorgt wellicht voor hogere virale lading in het bloed
De hypothese dat de Britse coronavariant besmettelijker is, is nog versterkt nu een nieuwe analyse suggereert dat er bij die variant een hogere virale lading in het bloed terechtkomt. Dat schrijft The Guardian.
Lees verder

Erika Vlieghe is bezorgd: "We hebben het gevoel alsof we februari-maart opnieuw gaan beleven"
Experts pleiten voor een verplichte recente coronatest en quarantaine voor landgenoten die terugkeren vanop reis. Ze vinden het huidige verplichte reizigersformulier (Passagier Lokalisatie Formulier of PLF) onvoldoende.
Lees verder

Nieuwe bevingen in Kroatië: angst bij de bevolking
Na de verwoestende aardbeving in Kroatië dinsdag hebben zich woensdagvoormiddag twee nieuwe aardbevingen voorgedaan in de omgeving van de stadjes Sisak en Petrinja.
Lees verder

Het zeezicht is fantastisch, maar dat is niet het meest bijzondere aan deze verbouwde villa
We zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een villa in Brazilië.
Lees verder