Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 2 december 2020

Vaccin in Verenigd Koninkrijk sneller goedgekeurd “dankzij brexit”, claimt minister, EU bekritiseert “gehaaste ...

HLN
Vaccin in Verenigd Koninkrijk sneller goedgekeurd "dankzij brexit", claimt minister, EU bekritiseert "gehaaste beslissing"
In tegenstelling tot wat de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock vandaag beweert, is het niet dankzij de brexit dat toezichthouder MHRA als eerste heeft kunnen aanbevelen om het coronavaccin van Pfizer en BioNTech een marktvergunning te geven. Het is net Europese wetgeving die een snelle beslissing mogelijk gemaakt heeft. De Europese Unie heeft ondertussen wel kritiek op de snelle Britse goedkeuring en zegt zelf een grondiger onderzoek te zullen voeren. Ook Duitsland heeft bewust gekozen voor een langere procedure, klinkt het in Berlijn.
Lees verder

'Val' of schok jij ook soms als je in slaap valt? Onze wetenschapsexpert legt uit hoe dat komt
Herken je dat gevoel: je ligt in bed, je tuimelt langzaam in slaap en opeens voel je een korte, hevige schok door je lichaam heen. Waar komt die ongecontroleerde beweging bij het slapengaan vandaan? En is die schok elektrisch? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters legt uit.
Lees verder

De straffe offensieve cijfers van de Red Flames waarmee ze de absolute toplanden kietelen
Statistieken liegen niet. De Red Flames lieten in de EK-kwalificatiecampagne offensieve cijfers optekenen waarmee ze in het zog van de absolute toplanden staan. De aanvallende daadkracht is immens.
Lees verder

The Times: "UEFA denkt aan één grote groep met alle 32 teams in eerste ronde Champions League"
Volgens de Britse krant The Times denkt de UEFA momenteel aan een hervorming van de eerste ronde van de Champions League naar een traditioneel competitieformat, met alle teams in één klassement.
Lees verder

The Times: "UEFA denkt aan competitie met alle 32 teams in eerste ronde Champions League"
Volgens de Britse krant The Times denkt de UEFA momenteel aan een hervorming van de eerste ronde van de Champions League naar een traditioneel competitieformat, met alle teams in één klassement.
Lees verder

Het erg mistroostige kamertje waarin Maradona stierf, maakt deel uit van onderzoek: "Zoiets verdiende hij niet"
"Als je de kamer zou zien waar Diego zijn laatste dagen heeft doorgebracht, ga je zelf dood." Woorden van Maradona's ex-vrouw Claudia Villafañe tegen Oscar Ruggeri, goeie vriend en gewezen ploegmaat van 'Pluisje'. Ruggeri vertelde dat aan ESPN. Justitie onderzoekt de omstandigheden waarin Maradona verkeerde na het verlaten van het ziekenhuis.
Lees verder

Het erg ongelukkige kamertje waarin Maradona stierf, maakt deel uit van onderzoek: "Zoiets verdiende hij niet"
"Als je de kamer zou zien waar Diego zijn laatste dagen heeft doorgebracht, ga je zelf dood." Woorden van Maradona's ex-vrouw Claudia Villafañe tegen Oscar Ruggeri, goeie vriend en gewezen ploegmaat van 'Pluisje'. Ruggeri vertelde dat aan ESPN. Justitie onderzoekt de omstandigheden waarin Maradona verkeerde na het verlaten van het ziekenhuis.
Lees verder

Met twee winkelen bij grote aankopen: alleen bij zaken die uitsluitend op afspraak werken
Er kan "in hoogst uitzonderlijke omstandigheden" afgeweken worden van het individueel winkelen, zoals voor grote of belangrijke aankopen, maar enkel bij ondernemingen of verenigingen die "uitsluitend" op afspraak werken. Dat benadrukt de FOD Economie, na een update van de online FAQ over de coronamaatregelen voor werk en economie.
Lees verder

Wouter Vrancken: "Geen loon naar werken, dat is het verhaal van ons seizoen"
Wouter Vrancken vindt het "onnozel" om het te blijven herhalen. Maar hij heeft wel gelijk: "We krijgen dit seizoen geen loon naar werken." Beloont KV Mechelen zichzelf morgen dan toch eens in Eupen? "Zij zitten in dezelfde situatie als wij."
Lees verder

België heeft nu al uitzicht op in totaal 22,4 miljoen vaccindoses
Als het vaccin van Moderna een marktvergunning krijgt, koopt België 2 miljoen doses. Dat is woensdag beslist op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid. Daardoor heeft ons land intussen uitzicht op in totaal 22,4 miljoen doses coronavaccin, zo blijkt uit gegevens van het Geneesmiddelenagentschap (FAGG).
Lees verder

Amerikaans echtpaar overlijdt één minuut na elkaar aan corona: "Het was net zoals Romeo en Julia"
Patricia (78) en Leslie McWaters (75) deden alles samen. Al 47 jaar lang. Nu is het Amerikaanse koppel uit Michigan ook samen gestorven aan de gevolgen van Covid-19.
Lees verder

Politie arresteert verdachte na wilde achtervolging: "Hij reed met snelheden van meer dan 200 km per uur"
De politie heeft woensdagvoormiddag een verdachte gearresteerd na een wilde achtervolging. De bestuurder reed zich uiteindelijk vast onder de brug van de Jules Moretuslei en gaf zich daar over. Hij wordt morgen voorgeleid bij onderzoeksrechter.
Lees verder

Koukleumen in de klas door ventilatie: "Leraars vinden het onbeleefd als we onze jas aanhouden"
Sinds open ramen en deuren voor optimale ventilatie van klaslokalen moeten zorgen, zitten leerlingen en scholieren vaak te koukleumen. Sommige leerkrachten laten toe dat de kinderen hun jas aanhouden, mutsen zijn vaak uit den boze. Als hun kind verkleumd thuiskomt van school, vinden sommige ouders die koude klassen onverantwoord. Toch blijken de meeste scholieren begrip te hebben voor de maatregel die de virusverspreiding moet dwarsbomen. "Als we daarmee sneller onze familie en vrienden mogen bezoeken, is het niet erg."
Lees verder

KOERS KORT. Qhubeka haalt drie nieuwkomers voor 2021
Qhubeka ASSOS, de opvolger van NTT, heeft drie nieuwe renners voor 2021 aangekondigd. Het gaat om de Nieuw-Zeelandse Zuid-Afrikaan Connor Brown, de Brit Harry Tanfield en de Deen Emil Vinjebo.
Lees verder

Coronavaccin Pfizer en BioNTech blijft vijf dagen goed in koelkast
De opslag van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech bij zeer lage temperaturen is alleen nodig als het middel langdurig moet worden bewaard. Na de levering aan locaties voor inenting kan het vaccin vijf dagen in een gewone koelkast worden bewaard op 2 tot 8 graden Celsius.
Lees verder

Ondanks corona blijven sterren en beroemdheden naar uiterst exclusieve seksclub trekken: "We gebruiken nu extra zeep"
Het nieuws over het seksfeestje voor 25 mannen waar ook Europarlementslid József Szájer betrapt werd prijkt vandaag op alle voorpagina's, maar in LA zijn zulke toestanden schering en inslag. De deuren van SNCTM, dat zich profileert als 'de meest exclusieve seksclub ter wereld', zijn immers al maanden geopend, hoewel de pandemie nog steeds talloze landen in zijn greep houdt. Onlangs vond er - ondanks de kritiek - nog een heuse Halloween-orgie plaats, maar de seksclub van onder andere Gwyneth Paltrow is niet van plan om in te binden. "Er is nu eenmaal enorm veel vraag naar onze feestjes."
Lees verder

Prins Harry 'diepbedroefd' door overlijden peetmoeder
Dit weekend overleed de Britse Lady Celia Vestey op 71-jarige leeftijd. Zij stond vooral bekend als een van de beste vriendinnen van koningin Elizabeth (94) en als de peettante van prins Harry (36). Die laatste is naar verluidt "diepbedroefd" om haar heengaan.
Lees verder

AA Gent-coach De Decker ziet pak spelers terugkeren op training en rekent op eergevoel: "Die walgelijke nul moet weg"
AA Gent staat na vier wedstrijden in groep L van de Europa League als allerlaatste geposteerd. De Buffalo's sprokkelden nul punten en dat is een doorn in het oog van coach Wim De Decker. "We moeten daar niet flauw over doen. Die nul achter onze naam werkt voor mij als een rode lap op een stier."
Lees verder

KOERS KORT. Ex-renner Nocentini vier jaar geschorst - Qhubeka haalt drie nieuwkomers voor 2021
Oud-wielrenner Rinaldo Nocentini is door het Italiaanse dopingagentschap NADO voor vier jaar geschorst wegens het overtreden van de dopingregels. De 43-jarige Italiaan had in 2009 ruim een week de gele trui in de Ronde van Frankrijk om zijn schouders, en is al een jaar officieel gestopt met wielrennen.
Lees verder

KU Leuven publiceert resultaten preklinisch onderzoek eigen coronavaccin in Nature
Onderzoekers van het Rega Instituut aan de KU Leuven hebben de resultaten van hun preklinisch onderzoek naar een potentieel coronavaccin gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Dat meldt de universiteit zelf. In het voorjaar moeten tests op mensen van start gaan en als alles goed gaat, zal het vaccin in 2022 beschikbaar zijn. "Ons vaccin wordt niet het eerste, wel een van de beste", zei viroloog Johan Neyts daar eerder al over.
Lees verder