Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 24 december 2020

Trump verleent gratie aan zijn veroordeelde vrienden Roger Stone, Paul Manafort en Charles Kushner

HLN
Trump verleent gratie aan zijn veroordeelde vrienden Roger Stone, Paul Manafort en Charles Kushner
De Amerikaanse president Donald Trump heeft gratie verleend aan zijn oud-campagneleider Paul Manafort, zijn adviseur en vriend Roger Stone en Charles Kushner, de vader van zijn schoonzoon.
Lees verder

Chinese mededingingsautoriteit stelt onderzoek in naar Alibaba
De Chinese mededingingsautoriteit gaat onderzoeken of Alibaba misbruik maakt van zijn sterke marktpositie. De concurrentiewaakhond kondigde het onderzoek naar de Chinese variant van Amazon vandaag aan.
Lees verder

Wel extra politie tijdens feestdagen, maar geen heksenjacht: "We gaan bomma niet wegrukken van kersttafel"
Terwijl we met z'n allen rond de kerstboom zitten, is het voor veel agenten werken geblazen. Meer dan de helft van de politiezones trommelt extra manschappen op. Wordt het voor hen een niet zo stille nacht met klikkende buren en wagens tellen aan de huizen? We deden een rondvraag bij 21 politiekorpsen in Vlaanderen.
Lees verder

Wel extra politie, geen heksenjacht: "We gaan bomma niet wegrukken van feesttafel"
Terwijl we met z'n allen rond de kerstboom zitten, is het voor veel agenten werken geblazen. Meer dan de helft van de politiezones trommelt extra manschappen op. Wordt het voor hen een niet zo stille nacht met klikkende buren en wagens tellen aan de huizen? We deden een rondvraag bij 21 politiekorpsen in Vlaanderen.
Lees verder

Nieuwe test voorspelt of coronapatiënt ernstig ziek zal worden
Met een simpele test kunnen ziekenhuizen binnenkort voorspellen of een coronapatiënt snel weer naar huis kan of intensieve zorg nodig zal hebben. Een bloedstaal en zogeheten cellenteller volstaan dan om in enkele minuten een vrij accurate prognose te maken van het ziekteverloop. Dat schrijven de Mediahuiskranten vandaag, na een bericht van een team van Europese onderzoekers in het online tijdschrift eLife.
Lees verder

Na 54 dagen opname ook kerstavond op longafdeling: "Mijn vrouw brengt wel een stukje kreeft"
Het afhaalmenu was al besteld bij een goeie traiteur. Want er leefde de vurige hoop dat Jan Haesevoets (61), die 54 dagen geleden in het ziekenhuis belandde, met vrouw en dochter thuis rond de kerstboom zou zitten. "Maar gisteren zegden ze dat dat niet kan."
Lees verder

Entourage Leko: "Zo goed als zeker dat Ivan naar China gaat"
Antwerptrainer Ivan Leko (42) heeft zijn zinnen gezet op een verhuis naar Guangzhou R&F, de Chinese club van Moussa Dembélé. Leko kan in China voor twee seizoenen tekenen en zo de jackpot winnen. «Als deze deal doorgaat, hoeft Ivan daarna nooit meer te werken», klinkt het in zijn entourage.
Lees verder

Effectentaks treft ook kleine belegger in verzekeringsfondsen
Kleine beleggers die beperkte bedragen hebben ondergebracht in een tak23-fonds dreigen indirect toch de nieuwe effectentaks te moeten betalen. Dat bericht De Tijd vandaag. De taks van 0,15 procent wordt aangerekend op effectenrekeningen waarop meer dan 1 miljoen euro staat.
Lees verder

ONZE OPINIE. Een 'merry little Christmas'. Toch als u nadenkt over de genadeloosheid van het virus
We zouden een (kerst)boom kunnen opzetten over de vakantiegangers die en masse in de luchthaven op vakantie trekken, hoewel dat ten zeerste wordt afgeraden. Hoe zuur dat voelt voor wie thuis zonder familie en vrienden de feestdagen doorbrengt, zijn zaak gedwongen gesloten houdt en de spaarcenten ziet slinken. En over het vroege optimisme van experts, hoe zoet het ook in onze oren klinkt, nog voor al die reizigers uit hun rode zones zijn teruggekeerd.
Lees verder

Payoke trekt aan alarmbel over lamgelegde werking met tienerpooierslachtoffers
Het meldpunt rond tienerpooiers - of "loverboys" - en hun slachtoffers van vzw Payoke in Antwerpen kreeg in 2020 (al) 117 aanmeldingen, maar heeft vanwege de coronacrisis en de opeenvolgende lockdowns nauwelijks intakegesprekken kunnen voeren met de (mogelijke) slachtoffers. Dat zegt Payoke-directeur Klaus Vanhoutte, die aan de alarmbel trekt over de problematiek. "Dergelijke gesprekken met kinderen in een instelling of uit een moeilijke socio-economische situatie kan je echt niet online of over de telefoon voeren, daar is het onderwerp veel te gevoelig voor", aldus Vanhoutte. "De impact hiervan is enorm."
Lees verder

Onmenselijke situatie voor Vlaamse truckers in Dover: "Wat brood en eieren, dat wordt mijn kerstmenu"
De spanning in de Britse havenstad Dover loopt op. Woedende vrachtwagenchauffeurs die er al dagen staan te wachten, keren zich tegen de politie. Volgens Vlaamse truckers die mee in de dagenlange files staan, is de situatie onmenselijk geworden. "Wat brood en eieren: dat wordt mijn kerstmenu."
Lees verder

LIVE. Aantal ziekenhuispatiënten daalt onder kaap van 2.500
In het Verenigd Koninkrijk is nu ook een tweede erg besmettelijke Covid-19-variant vastgesteld die gelinkt wordt aan Zuid-Afrika. Ondertussen is het verkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland weer op gang gekomen, mits reizigers een negatieve coronatest kunnen voorleggen. In Duitsland is ondertussen een record aantal overlijdens op een dag tijd genoteerd, terwijl bij ons de dagelijkse stijging van het aantal besmettingen verder vertraagt. Volg alle nieuws over Covid-19 in onze liveblog.
Lees verder

Grote cyberaanval VS treft ook staten en lokale overheden
De grote cyberaanval op de Amerikaanse overheid die recentelijk aan het licht is gekomen, treft ook afzonderlijke staten en lokale overheden in de Verenigde Staten, meldt CISA, het Amerikaanse cyberveiligheidsagentschap.
Lees verder

Bruno Vanhove (37), de oudste van de 'Zesling van Blankenberge', is nu kapitein van de nationale ploeg goalbal: "Waardeer ons voor onze prestaties, niet omdat we een handicap hebben"
2020 moest niet alleen het jaar worden van de olympische maar ook van de paralympische atleten. Ook voor hen betekende het coronavirus dat ze hun dromen nog een jaartje in de koelkast moeten steken. Maar opgeven, dat doen ze nooit. Als hun beperking hen één zaak leerde, dan wel dat het leven telkens nieuwe kansen en uitdagingen biedt. Lees elke dag hun hartverwarmende verhalen op HLN.be.
Lees verder

Ook de Planckaerts vieren de feestdagen elk in hun eigen bubbel: "Mijn jongste kleinkind dat zegt: 'Ik mag niet bij u komen, hé pépé', dat breekt mijn hart"
Meer nog dan het jaar van corona was 2020 voor de Planckaerts het jaar dat Vlaanderen hen herontdekte. Toch dwingt het virus ook Eddy en Christa (allebei 62), Francesco (38), Stephanie (31) en Junior (28) om kerst elk in hun eigen bubbel te vieren. "Een groot gemis", vindt pater familias Eddy. Stephanie treedt hem bij: "Ik ben soms bang dat we uit elkaar zullen groeien."
Lees verder

Danny (60) mag na maand naar huis: "Kerst wordt even mooi als de dag dat mijn dochter geboren is"
Nergens was de hoop op warm kerstgeluk de voorbije weken zo groot als in de ziekenhuizen. Honderdén coronapatiënten hebben tot op het laatste moment afgewacht of ze voor kerst naar huis zouden mogen. Havenarbeider Danny De Rijcke (60), die een maand in het UZ Gent verbleef en daar tussen leven en dood zweefde, kreeg verlossend nieuws. "Toen de dokter zei dat ik thuis zal zijn met kerst, heb ik tranen van blijdschap geweend. Dit wordt mijn mooiste Kerstmis ooit."
Lees verder

DE 100 BELGEN VAN 2020. Tessa Wullaert, voetbalster Anderlecht en Red Flames (plaats 31): "Na de EK-kwalificatie was er veel cava. En een kater"
Het Belgische vrouwen­voetbal blijft groeien. Met dank ook aan Tessa Wullaert (27), terug in ­België en zo nóg ­nadrukkelijker het ­uithangbord. "In een ideale wereld blijf ik nog even bij ­Anderlecht."
Lees verder

Virologen Van Ranst en Neyts beantwoorden al uw vragen over de nieuwe Zuid-Afrikaanse virusvariant
De ongerustheid over nieuwe mutaties van het coronavirus wakkert sneller aan dan de vuurkorf in uw tuin. In het Verenigd Koninkrijk verspreidt een vermoedelijk besmettelijker variant zich razendsnel. Daar komt nu ook een Zuid-Afrikaanse mutant bij die wetenschappers uit hun slaap houdt. Ook die lijkt bijzonder besmettelijk, mogelijk ook voor jongeren. Of is die snelle circulatie eerder aan feestvierders te wijten? Zal het vaccin ons wel beschermen tegen die variaties op hetzelfde thema? We vragen het aan virologen Marc Van Ranst en Johan Neyts (beide KULeuven).
Lees verder

Hoe ver wil Club Brugge gaan voor een 31-jarige garantie op goals?
Club Brugge droomt van Bas Dost en Bas Dost droomt van Club Brugge. Alleen is de vraag: hoe ver wil blauw-zwart gaan voor een 31-jarige garantie op succes? Club kan zich op die positie alvast geen miskoop meer veroorloven. Daarnaast rijst ook de kwestie wie geslachtofferd wordt.
Lees verder

Wisselvallig dag met kans op witte kerst in Ardennen
Het is vandaag eerst meestal zwaarbewolkt met lokaal nog lichte regen of enkele buien. Vanaf de middag ongeveer wordt het vanuit het noordwesten wisselvallig met opklaringen, stapelwolken en soms buien. Dat meldt het KMI.
Lees verder