Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 31 december 2020

Standbeeld van Abraham Lincoln verwijderd in Boston

Standbeeld van Abraham Lincoln verwijderd in Boston

In de Amerikaanse stad Boston is dinsdag een standbeeld verwijderd van ex-president Abraham Lincoln (1861-1865). Volgens tegenstanders was het standbeeld, dat Lincoln toont terwijl een zwarte man zijn schoenen poetst, een typisch teken van blanke dominantie en superioriteit.

Lees verder

Vlieghe: 'Formulier invullen is niet genoeg, reizen is nu gevaarlijk'

Experten willen dat wie België binnenkomt een negatieve covidtest moet kunnen voorliggen of ter plaatse getest worden. 'We willen februari en maart niet opnieuw beleven', aldus infectiologe Erika Vlieghe woensdagochtend op Radio 1.

Lees verder

Nieuw record in NBA: Milwaukee Bucks maken liefst 29 driepunters in een wedstrijd

Zondag lieten de Milwaukee Bucks hun slechtste statistieken qua driepunters (7 op 38 versus de New York Knicks) in een jaar noteren, twee dagen later vestigden ze het NBA-record van driepunters in een wedstrijd. De Bucks maakten afgelopen nacht maar liefst 29 driepunters in hun 144-97 overwinning tegen de regerende Eastern Conference-kampioen Miami Heat.

Lees verder

Politie Rotterdam start intern onderzoek na beschuldigingen van discriminatie

De politie van de Nederlandse stad Rotterdam is een intern onderzoek gestart naar aanleiding van beschuldigingen van discriminatie en mishandeling door een gezin dat begin december werd aangehouden. Dat bevestigde de politie dinsdagavond. De advocaat van het gezin gaat aangifte doen.

Lees verder

Vlamingen op reis getuigen: 'Controle? Niemand wist wat te doen met onze coronatest'

Heel wat Belgen zijn op dit moment in het buitenland op reis, terwijl in eigen land zwaar gediscussieerd over wat we moeten aanvangen wanneer zijn terug naar België keren. Drie Belgen getuigen.

Lees verder

Onlangs verkozen Amerikaans parlementslid overleden na coronabesmetting

Een onlangs verkozen Republikeins Congreslid uit de Amerikaanse staat Louisiana is op 41-jarige leeftijd overleden na een besmetting met het coronavirus.

Lees verder

De stijlgeheimen van Roos Van Acker: 'Je zult me nooit zien in een broek die te kort is'

Roos Van Acker presenteert op de laatste dag van het jaar opnieuw 'De Tijdloze 100' op Studio Brussel. De honderd beste platen aller tijden, een klassieker om het jaar mee af te sluiten. Dit zijn haar stijlgeheimen.

Lees verder

Refs na scheldpartij Hans Vanaken: 'Kutrefs? Dit is ook maar een hobby voor ons hoor'

Vier wedstrijden schorsing, waarvan twee omdat hij de scheidsrechters beledigd heeft. De straf die tegen Club Brugge-speler en Rode Duivel Hans Vanaken geëist wordt, wordt bij scheidsrechters op gejuich onthaald. 'We hebben dat veel te lang onbestraft gelaten. Deze beslissing zal elke scheidsrechter deugd doen.'

Lees verder

Live| Volg hier de persconferentie van het crisiscentrum

Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen in België blijft dalen en zakt onder de 1.800. Het Nationaal Crisiscentrum licht de cijfers om 11 uur toe op de laatste persconferentie voor het nieuwe jaar.

Lees verder

Grenscontrole in station Brussel-Zuid dreigt flop te worden: agenten melden zich plots allemaal ziek

De 250 agenten van de spoorwegpolitie die instaan voor de grenscontrole in Brussel-Zuid, hebben zich allemaal ziek gemeld. Net vandaag, bij de start van de strengere grenscontroles, gaf de directrice 82 agenten een 'functioneringsnota' en een sanctie omdat ze niet in orde zijn met het aantal verplichte schietbeurten waar ze jaarlijks aan moeten deelnemen.

Lees verder

Drie Australiërs wandelen 12 uur om vader en zoontje in outback te redden

Drie vrienden hebben een vader en zijn 10-jarige zoon gered nadat ze met hun wagen waren vastgeraakt in de Australische outback. De drie hebben twaalf uur gewandeld om hulp te zoeken in de dichtstbijzijnde stad Mount Isa.

Lees verder

Al 14,4 procent van Belgen heeft antistoffen tegen covid-19 in het bloed

Zo'n 14,4 procent van de Belgische bevolking heeft antistoffen tegen covid-19. Dat blijkt uit een onderzoek van Sciensano in samenwerking met het Rode Kruis naar aanwezigheid van antilichamen in bloedstalen van bloeddonoren. Bloeddonoren zijn representatief voor de gezonde Belgische bevolking.

Lees verder

Modeontwerper Alexander Wang beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag

Alexander Wang vierde enkele dagen geleden nog zijn 37ste verjaardag. Reden genoeg voor topmodellen en beroemdheden om de ontwerper op sociale media te bewieroken, maar nu duiken via Instagram verschillende anonieme klachten op van modellen die zijn reputatie als 'feestbeest van de modewereld' in een kwaad daglicht plaatsen.

Lees verder

Vriendin Nashville-terrorist had politie vorig jaar al gewaarschuwd

Uit documenten die een plaatselijke krant kon bemachtigen blijkt dat de vriendin van de man die op kerstdag een bom in het centrum van Nashville (Tennessee) liet ontploffen, de politie vorig jaar al had gewaarschuwd voor hem.

Lees verder

FC Barcelona moet Coutinho missen met knieblessure

FC Barcelona zal een poos niet kunnen rekenen op Philippe Coutinho. De 28-jarige Braziliaan liep dinsdag in de competitiewedstrijd thuis tegen Eibar (1-1) een meniscusblessure op aan de linkerknie en ondergaat de komende dagen een kijkoperatie.

Lees verder

Argentijns Congres keurt abortuswet goed

Het Argentijnse Congres heeft woensdag een abortuswet goedgekeurd, na een stemming in de Senaat waar twaalf uur debat aan voorafging. Dat maakte Senaatsvoorzitster Cristina Kirchner bekend.

Lees verder

Russische monnik die aanzette tot zelfmoord opgepakt in vrouwenklooster

Agenten in het Russische Sredneoeralsk hebben dinsdag een vrouwenklooster bestormd. Een oud-priester had er zijn intrek genomen en weigerde te vertrekken. Hij wordt beschuldigd van het aanzetten tot zelfmoord en van het negeren van de coronamaatregelen. Volgens verschillende media zou hij ook schuldig zijn aan het martelen van kinderen in het klooster.

Lees verder

Amerikaanse agenten ontslagen na dood Breonna Taylor

Twee Amerikaanse agenten die betrokken waren bij de dood van Breonna Taylor hebben dinsdag hun ontslagbrief gekregen. Dat meldt de advocaat van de familie van het overleden slachtoffer. Dezelfde dag werd ook duidelijk dat de agenten die verantwoordelijk waren voor de dood van Tamir Rice (12) in 2014 niet vervolgd zullen worden.

Lees verder

Reisbijstand in het buitenland daalt met ongeveer de helft, ondanks oproep om thuis te blijven

Wegenhulp Touring kreeg in de afgelopen kerstperiode ongeveer de helft van het aantal oproepen van vorig jaar. VAB behield 66 procent van het aantal pechgevallen van vorig jaar. De oproep om thuis te blijven, weerhoudt een deel van de Belgen er dus niet van om te reizen.

Lees verder

Regeringen buigen zich over aanpak terugkeerders: mogelijk strengere maatregelen

In de loop van deze namiddag zal duidelijk worden of er extra maatregelen komen voor terugkerende Belgen. De Standaard vernam dat de federale regering daarover overlegt met de regionale overheden.

Lees verder

Hongaarse Vas wint Ethias Cross in Bredene na lange solo, Sanne Cant eindigt als tweede

Kata Blanka Vas (Doltcini) heeft woensdag de Ethias Cross in Bredene, de Ereprijs Paul Herygers, op haar naam geschreven. De 19-jarige Hongaarse was in en rond Park Grasduinen de sterkste nadat ze een lange solo, die ze reeds opzette in de eerste ronde, netjes afrondde. Belgisch kampioene Sanne Cant werd tweede voor Alicia Franck, die het haalde na een beklijvende sprint met de Amerikaanse kampioene Clara Honsinger.

Lees verder

Verenigd Koninkrijk geeft zo veel mogelijk mensen één dosis van het coronavaccin

Bij ons wordt nog bekeken of het medisch en juridisch kan, maar in het Verenigd Koninkrijk werd de knoop doorgehakt. De Britten zullen één dosis van het coronavaccin krijgen en de voorgeschreven tweede dosis uitstellen.

Lees verder

Frankrijk vervroegt avondklok naar 18 uur om derde golf te voorkomen

Frankrijk plant om een avondklok op te leggen vanaf 18 uur in steden waar het aantal besmettingen met covid-19 snel stijgt. Dat zei de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran dinsdag.

Lees verder

Ben Weyts in komisch eindejaarsfilmpje: 'Meest afstandelijke minister van Onderwijs ooit'

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft zijn wensen voor het nieuwe jaar met een komisch filmpje via Twitter de wereld in gestuurd. In de video ontmoet de Ben Weyts van december 2020 de Ben Weyts van januari 2020. Samen blikken ze terug (en vooruit) op wat zich in dit bijzondere jaar heeft afgespeeld.

Lees verder

900 kilo vuurwerk in beslag genomen in Koekelberg

Op 24 december kon de politie twee personen oppakken die een grote hoeveelheid verboden vuurwerk vervoerden. In totaal heeft de politiezone Brussel-West niet minder dan 1 ton explosieven in beslag genomen.

Lees verder

Negen op de tien Belgen willen zich aan de regels houden met oudejaar

87 procent van de deelnemers aan de Grote Coronastudie van de UAntwerpen van deze week zegt zich met oudejaar aan de coronaregels te zullen houden. Iets minder, 74 procent, deed dat naar eigen zeggen ook met kerst.

Lees verder

Boris Johson ondertekent Brexit-handelsakkoord

Brits premier Boris Johnson heeft woensdagnamiddag in zijn ambtswoning in Londen het handelsakkoord tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk voor de camera's ondertekend. Het akkoord werd op kerstavond bereikt, enkele dagen voor de overgangsperiode van een jaar na de Brexit afloopt op 1 januari.

Lees verder

Premier De Croo: 'We moeten vermijden dat we virus opnieuw importeren'

Nu ons land er relatief goed voorstaat wat het aantal nieuwe coronabesmettingen betreft, moet er streng worden opgetreden om te vermijden dat we het virus opnieuw importeren. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) benadrukt in VTM Nieuws.

Lees verder

Zeker 22 doden bij aanslag op vliegveld in Jemen

In de havenstad Aden in Jemen zijn zeker 22 doden gevallen en 50 mensen gewond geraakt bij een aanval op het vliegveld. Volgens de explosies waren er verschillende explosies te horen en werd er volop geschoten. Dat meldt het Jemenitische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Lees verder

Beerschot gaat ook onderuit op Stayen en sluit 2020 af met 0 op 12

Opnieuw een nederlaag. Beerschot sloot gisteren op Stayen 'Het jaar van den Beer' af op een valse noot. Een doelpunt van de Truiense Suzuki bezegelde al voor rust het lot van de 'Mannekes' van Hernan Losada. Beerschot eindigt het jaar met een 0 op 12. STVV blijft winnen onder Peter Maes en klimt na een 9 op 9 op gelijke hoogte met KV Mechelen en Eupen.

Lees verder

Hoe Vlaanderen ontdekte dat Sandra Kim geweldig kan zingen

34 jaar na haar triomf op het Eurovisiesongfestival, kaapte Sandra Kim dit jaar opnieuw een belangrijke prijs: de Luikse nachtegaal won de eerste, veelbekeken editie van het VTM-programma 'The Masked Singer'.

Lees verder

Kerstessay Michael Van Peel (5/5)

Elk jaar denken schrijvers op vraag van 'De Standaard' diep na over hun wereld en hun tijdgenoten. Het resultaat van deze opdracht is een weloverwogen beschouwing die tussen kerst en nieuwjaar in de krant verschijnt, én via de podcast van De Standaard ook te beluisteren is.

Lees verder

Hoe Vlaanderen ontdekte dat Sandra Kim geweldig kan zingen

34 jaar na haar triomf op het Eurovisiesongfestival, kaapte Sandra Kim dit jaar opnieuw een belangrijke prijs: de Luikse nachtegaal won de eerste, veelbekeken editie van het VTM-programma The Masked Singer.

Lees verder

Kerstessay Michael Van Peel (5/5)

Elk jaar denken schrijvers op vraag van De Standaard diep na over hun wereld en hun tijdgenoten. Het resultaat van deze opdracht is een weloverwogen beschouwing die tussen kerst en nieuwjaar in de krant verschijnt, én via de podcast van De Standaard ook te beluisteren is.

Lees verder

Coronacijfers blijven dalen

De cijfers over de verspreiding van het coronavirus in ons land blijven dalen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Schotten vieren eindejaar met wonderlijke droneshow

Ter ere van het Schotse eindejaarsfeest Hogmanay hebben de Schotten drones ingezet om een magische sfeer te creëren. In de lucht boven de Hooglanden en aan de skyline van Edinburgh zijn lichtgevende figuren te zien van onder andere elanden en engelen. Bekijk het spektakel in bovenstaande video.

Lees verder

Ook Britse hogerhuis en koningin Elisabeth geven groen licht voor Brexit-akkoord

In het Verenigd Koninkrijk hebben het Britse hogerhuis en even later koningin Elizabeth de Brexit-deal bekrachtigd, waardoor die nu Britse wet is geworden. Eerder had het Britse Lagerhuis het handelsakkoord tussen het VK en de EU al goedgekeurd.

Lees verder

Zo reageerde de wereld eerst op het 'marktvirus'

De allereerste besmettingen met het coronavirus dateren van december vorig jaar, en op 31 december, precies een jaar geleden, werd de Wereldgezondheidsorganisatie WHO daarvan al door China op de hoogte gebracht. Maar toch duurde het nog weken voordat iedereen de ernst van de situatie inzag. Dat blijkt nergens beter uit dan uit de reacties van die eerste maand. Een chronologische selectie van de meest opmerkelijke maar belangrijke mededelingen uit die periode.

Lees verder

Amerikaanse man die 93 moorden bekende is overleden

In een gevangenis in California is Samuel Little overleden. Hij bekende 93 moorden en wordt door de FBI beschouwd als de grootste seriemoordenaar uit de Amerikaanse geschiedenis.

Lees verder