Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 14 december 2020

Shortlist sportman- en vrouw bekend: Lukaku of toch een coureur? Kopecky of toch een basketbalspeelster?

HLN
Shortlist sportman- en vrouw bekend: Lukaku of toch een coureur? Kopecky of toch een basketbalspeelster?
Sportspress heeft de shortlists met drie namen vrijgegeven die kans maken op de titel van Sportman, Sportvrouw, Belofte, Ploeg, Coach en Paralympiër van het Jaar. De Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten maakt op vrijdag 18 december de winnaars bekend.
Lees verder

Dakloos door corona: "Waar ik slaap? Gewoon in de metro"
Elke dag komen er in Brussel nieuwe daklozen bij die, werkloos geworden door de coronacrisis, uit huis zijn gezet. Wij spraken met hen, en met hulpverleners die het met lede ogen moeten aanzien. "Het is fucking koud."
Lees verder

Stormweer in Australië: baasje kan hond redden uit dikke laag zeeschuim
De storm heeft lelijk huis gehouden aan het strand van Byron Bay in de Australische deelstaat New South Wales. Door het noodweer schuimde de zee er enorm. Een vrouw verloor er haar hond in. Gelukkig kon ze haar viervoeter toch nog redden na een korte zoekactie.
Lees verder

Netflix onthult waar Belgen het meeste naar keken tijdens 2020
Zoals iedere jaar is december weer dé maand bij uitstek om terug te blikken op het afgelopen jaar aan de hand van allerlei geestige lijstjes. 2020 was op zijn zachts gezegd een uitzonderlijk jaar, maar ondanks de lockdowns, mondkapjes en sociale afstand vonden Belgen comfort en plezier in de zetel voor het kleine scherm. De Netflix-kijker ontsnapte dit jaar het liefst aan de realiteit van de dag met non-fictie zoals 'Tiger King' en 'Too Hot to Handle'. Naar wat keken we nog meer?
Lees verder

'Vrije tijd' in New York en spelen met de poppen: prins Andrew in steeds nauwere schoentjes in zaak-Epstein
Toen bekend raakte dat prins Andrew (60) nauwe banden onderhield met de overleden zedendelinquent Jeffrey Epstein, trokken de journalisten van de Daily Mail op onderzoek uit. Ze proberen in een nieuwe reeks om de beweringen van Andrew - bijvoorbeeld dat hij nooit seks heeft gehad met slachtoffer Virginia Roberts Giuffre (37) en dat hij nooit lang ten huize Epstein verbleef - te toetsen en te onderzoeken. Dit zijn hun bevindingen, tot nu toe.
Lees verder

Baasje kan hond redden uit dikke laag zeeschuim door stormweer aan Australische oostkust
De storm heeft lelijk huis gehouden aan het strand van Byron Bay in de Australische deelstaat New South Wales. Door het noodweer schuimde de zee er enorm. Een vrouw verloor er haar hond in. Gelukkig kon ze haar viervoeter toch nog redden na een korte zoekactie.
Lees verder

Jongen (14) beschuldigd van moord op 12-jarige
Een veertienjarige jongen is in Engeland in staat van beschuldiging gesteld wegens moord op een kind. De twaalfjarige Roberts Buncis werd zaterdagvoormiddag op een grasveld in de buurt van het plaatsje Fishtoft (Boston) in de East Midlands dood gevonden. De politie sprak al snel van moord.
Lees verder

Europees Defensiefonds krijgt definitief vorm: "Dit zal EU beter in staat stellen haar burgers te verdedigen"
Er gaat de komende zeven jaar 7,95 miljard euro naar het nieuwe Europees Defensiefonds. Dat zijn de onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad maandag overeengekomen. Het geld is bedoeld voor het onderzoek naar en de ontwikkeling van grensoverschrijdende defensieprojecten. "Dit zal de Europese Unie beter in staat stellen haar burgers te verdedigen en van haar een sterkere speler maken op het wereldtoneel", zegt de Duitse defensieminister Annegret Kramp-Karrenbauer, die de onderhandelingen namens de EU-lidstaten voerde.
Lees verder

Moderna verwacht Europese goedkeuring vaccin op 12 januari
Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna verwacht dat zijn coronavaccin op 12 januari zal worden goedgekeurd door de Europese autoriteiten. Meteen daarna kan het bedrijf met de verdeling van het vaccin starten, zegt Dan Staner, hoofd van de Europese divisie, in een interview met de Duitse krant Stuttgarter Zeitung.
Lees verder

Ruim 83 miljoen euro Vlaamse steun voor culturele sector
De Vlaamse regering heeft sinds het uitbreken van de coronacrisis al 83,2 miljoen euro steun uitgekeerd aan actoren uit de brede culturele sector. Dat blijkt uit de antwoorden van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) en Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).
Lees verder

Slachtoffers van brokkenpiloot en carjacker in Rijkevorsel herstellen in het ziekenhuis: "Wat bezielt zo'n man?"
Een gebroken borstbeen en een gebroken pols. Juultje Berben (24) verbijt nog altijd de pijn na een van de twee ongevallen die een nog altijd voortvluchtige brokkenpiloot zaterdagavond veroorzaakte in Rijkevorsel. Jorre Goris (19) die even in kritieke toestand verkeerde, is ondertussen buiten levensgevaar. "Ik vraag me al dagen af in het ziekenhuis: wat bezielt zo'n zot?", zucht Juultje Berben. Van de brokkenpiloot die ook nog een auto carjackte na het tweede ongeval, ontbreekt voorlopig nog elk spoor.
Lees verder

'Ewa drerrie' en 'simp' zijn Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar: dit is wat ze betekenen
'Ewa drerrie' is het Kinderwoord van 2020 en 'simp' het Tienerwoord van 2020. Ze werden door Vlaamse kinderen via Ketnet tot favoriet woord van het voorbije jaar verkozen.
Lees verder

Eén-reeks 'Black-out' ook in het buitenland te zien
De fictiereeks 'Black-out', die momenteel op Eén te zien is, gaat de buitenlandse toer op. De VRT maakte bekend dat de reeks verkocht is aan de Verenigde Staten, Australië, Canada en Nederland.
Lees verder

Honden die twee guanaco's doodbeten in Planckendael in beslag genomen
De drie honden die vorige maand twee guanaco's in dierentuin Planckendael doodbeten, zijn maandag in beslag genomen in Boortmeerbeek. De inbeslagname kwam er op vraag van burgemeester Karin Derua. Ook een vierde hond werd weggehaald bij de eigenaar en verblijft momenteel in het dierenopvangcentrum in Zemst.
Lees verder

Antwerp én Club dienen klacht in na racistische tweet richting Haroun
Antwerp en Club Brugge zullen bij de politie samen een klacht indienen tegen de man die Faris Haroun racistisch bejegend heeft op Twitter.
Lees verder

Marc Van Ranst vraagt test voor wie land in wil: "We zien virusstammen van overal ter wereld opduiken"
Wie ons land inkomt, moet een negatieve covidtest voorleggen, vindt viroloog Marc Van Ranst. "Iedereen mag hier nu à volonté binnen en buiten."
Lees verder

Nieuwe variant coronavirus ontdekt in Verenigd Koninkrijk: "Makkelijker overdraagbaar"
Er is een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt in het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock gezegd in het Parlement.
Lees verder

Oekraïne wil ontplofte kerncentrale Tsjernobyl als werelderfgoed
De kerncentrale in Tsjernobyl komt op de werelderfgoedlijst als het aan Oekraïne ligt. Cultuurminister Oleksandr Tkatsjenko kondigde aan het voorstel in maart voor te leggen aan VN-organisatie UNESCO.
Lees verder

Nu beschikbaar: EU-app met overzicht van coronatoestand en geldende maatregelen in Europese landen
De smartphoneapp 'Re-open EU' kan vanaf vandaag/maandag gratis gedownload worden. De app biedt een overzicht van de gezondheidstoestand in de Europese landen en geeft ook informatie over de geldende beperkingen en andere maatregelen in het kader van de coronapandemie.
Lees verder

Red Flame Justine Vanhaevermaet (28): "Ik heb dit jaar mijn familie bijna 100 procent minder gezien"
Wat. Een. Jaar. En Justine Vanhaevermaet (28) was met Lillestrøm ook nog bijna winnaar van de laatste voetbalprijs van 2020. In 120 minuten won landskampioen Vålerenga zondag de Noorse beker. 0-2 en helaas, uiteindelijk won LSK dit jaar niks.
Lees verder