Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 3 december 2020

Rik (89) krijgt medaille na spectaculaire reddingsactie in Craeybeckxtunnel: “Ik, een held? Ik heb toch niks bijzon...

HLN
Rik (89) krijgt medaille na spectaculaire reddingsactie in Craeybeckxtunnel: "Ik, een held? Ik heb toch niks bijzonders gedaan?"
Rik Voorhelst (89) verrichtte vorig jaar een spectaculaire reddingsactie in de Craeybeckxtunnel in Antwerpen. Hij liet zich aanrijden om een truck te stoppen die een auto meesleurde en hielp zo verder onheil te voorkomen. Donderdag kreeg Rik namens de federale overheid een zilveren medaille overhandigd voor zijn koelbloedige optreden. Maar zichzelf als een held beschouwen, nee, dat doet de Kontichnaar niet, hoeveel lof hij ook krijgt toegezwaaid. "De mensen die zich nu dag in dag uit inzetten om het coronavirus te bestrijden: dát zijn helden."
Lees verder

Waarom start vaccinatie zonder antwoord op cruciale vragen? "Sommige bijwerkingen duiken pas op als je hele bevolking vaccineert"
Zonder antwoord op cruciale vragen, wordt een landelijke vaccinatiecampagne gelanceerd. Brengen vaccins veiligheid voor jong en oud? Hoe lang blijft de bescherming? Stoppen spuitjes de virus-overdracht? Ook experts weten daar soms weinig over. "We sturen bij van zodra we meer weten". Viroloog Steven Van Gucht geeft antwoord op enkele belangrijke vragen.
Lees verder

Nummer 1722 geactiveerd voor niet-dringende brandweerinterventies
De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft donderdag het nummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies geactiveerd. Het KMI waarschuwt voor slecht weer en een risico op storm of wateroverlast.
Lees verder

LIVE. Comedy capers: geblesseerde Odjidja valt alsnog in, maar wordt meteen weer naar de kant gestuurd
• Covidvrije Buffalo's willen van pijnlijke nul af • Yaremchuk lijkt te kunnen spelen • Buffalo's alleen zonder gekwetsten De Bruyn, Chakvetadze, Niangbo • Scheidsrechter: Kateryna Monzul (Oekraïne)
Lees verder

Van Crombrugge ontbreekt opnieuw, ook Zulj en Lawrence zijn er niet bij tegen Zulte Waregem
Anderlecht kan voor de derde wedstrijd op rij niet rekenen op doelman Hendrik Van Crombrugge. De aanvoerder blijft op de sukkel met een handblessure en maakt geen deel uit van de ruime selectie van Vincent Kompany voor de wedstrijd op het veld van Zulte Waregem. Dat geldt ook voor Nany Dimata, die ziek is, Percy Tau (spierblessure), Peter Zulj en Kemar Lawrence. Bij die laatste twee gaat het om sportieve keuzes van de staf.
Lees verder

LIVE. De Laet kopt Antwerp opnieuw op voorsprong!
• Vijfde speeldag groepsfase Europa League • Bosuilstadion • Bij winst is Antwerp zo goed als zeker van Europese overwintering • Great Old won eerder met 1-2 van Ludogorets
Lees verder

Doorbraak in kweekvlees: goed of slecht voor dier, klimaat en mens?
Singapore heeft de Amerikaanse start-up Eat Just toestemming gegeven om zijn 'kippenvlees' dat in een bioreactor werd gekweekt als nuggets op de markt te brengen. Hiermee is het de eerste overheid die de verkoop van kweekvlees toestaat. De vleesindustrie ziet dit proces - waarvoor geen dieren geslacht worden en dat een geringe impact op milieu en klimaat belooft - als een mijlpaal. Maar professor voedingstechnologie Frédéric Leroy (VUB) nuanceert: "Het is een vorm van hoogmoed te denken dat we een delicaat en efficiënt mechanisme dat het landbouwdier is kunnen vervangen door een industrieel bioreactorsysteem."
Lees verder

Vandenbroucke over vaccinatie: "Mensen zullen soort van oproepingsbrief krijgen"
Epidemioloog en vaccinoloog Pierre Van Damme en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) gaven vanavond in VTM Nieuws tekst en uitleg bij de nakende vaccinatiecampagne tegen het coronavirus die in januari van start gaat.
Lees verder

Oef! De Bomma en Albert gaan dan toch niet uit elkaar in 'Familie'
De lont lijkt uit het kruitvat bij 'Familie': de Bomma en Albert zien dan toch af van hun echtscheiding. De twee 90-plussers hebben zich donderdag verzoend. Maar 'Familie' zou 'Familie' natuurlijk niet zijn, als er niet onverwacht nog een kink in de kabel zou komen.
Lees verder

Naar een galamatch bij Tottenham: ook Antwerp overwintert in Europa na 3-1-zege tegen Ludogorets
Antwerp komt ook na nieuwjaar uit in de Europa League. The Great Old won zelf met 3-1 van Ludogorets, en omdat LASK Linz en Tottenham 3-3-gelijkspeelden, strijden de Antwerpenaren volgende week met de Spurs in een rechtstreeks duel om groepswinst.
Lees verder

Nul over de hele lijn: AA Gent krijgt nieuwe Europese dreun verkocht van Slovan Liberec
Een nul over de hele lijn. AA Gent kreeg in eigen huis een nieuwe dreun verkocht van Slovan Liberec, het nummer 9 uit de Tsjechische competitie. Vooral voor rust had Gent voldoende kansen, maar zoals zo vaak werd die inefficiëntie genadeloos afgestraft. De Buffalo's blijven in de Europa League achter met een beschamende nul op vijftien.
Lees verder

Lode Ceyssens: "Al tien jaar vraag ik naar oplossing voor overstekend wild"
"Ik stel die vraag al tien jaar, want ik ben vooral bekommerd om de verkeersveiligheid. Er kunnen drama's gebeuren als voertuigen daar moeten uitwijken voor overstekend wild zoals everzwijnen of voor een wolf. De rasters en het detectiesysteem zijn daar heel erg nodig", aldus burgemeester van Oudsbergen en Vlaams parlementslid Lode Ceyssens (CD&V). Hij reageert zo op het nieuws dat er een wilddetectiesysteem met afrastering komt aan de drukke N76, de Weg naar Zwartberg en Meeuwen, in Oudsbergen, waar woensdagochtend nog een wolf werd aangereden.
Lees verder

Hoewel gigantische radiotelescoop Arecibo is ingestort, sluit de site niet
De radiotelescoop van Arecibo op Puerto Rico, de tweede grootste ter wereld, mag dan wel zijn ingestort, het observatiestation sluit niet. Dat heeft de eigenaar, de National Science Foundation (NSF) op een persconferentie aangekondigd.
Lees verder

LIVE. Kan Standard iets rapen in het mythische Ibrox Stadium van Glasgow Rangers?
• Standard telt net als Lech Poznan 3 op 12, Rangers net als Benfica 8 op 12 • Rouches zonder gekwetsten Vanheusden, Amallah, Cimirot • Geen Covid-19 meer bij Standard • Scheidsrechter: Bojan Pandžić (Zwe)
Lees verder

LIVE. Standard controleert de wedstrijd na snelle openingsgoal Lestienne
• Standard telt net als Lech Poznan 3 op 12, Rangers net als Benfica 8 op 12 • Rouches zonder gekwetsten Vanheusden, Amallah, Cimirot • Geen Covid-19 meer bij Standard • Scheidsrechter: Bojan Pandžić (Zwe)
Lees verder

Comedy Capers: geblesseerde Vadis Odjidja valt alsnog in, maar wordt meteen weer weggestuurd
Comedy Capers in de Ghelamco Arena. Nadat hij vlak voor de aftrap geblesseerd afhaakte, leek Vadis Odjidja een kwartier voor tijd alsnog zijn opwachting te maken bij de Buffalo's. Onreglementair, zo oordeelde scheidsrechter Manzuk. Zij stuurde Odjidja meteen weer terug. Het leverde een vreemde situatie en ongeziene beelden op.
Lees verder

Nieuwe tegenslag voor Trump in strijd om verkiezingszege
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de zoveelste nederlaag geleden bij zijn hardnekkige pogingen zijn verlies bij de presidentsverkiezingen terug te draaien. Het Hooggerechtshof van de staat Wisconsin weigerde een klacht van het kamp-Trump.
Lees verder

"Liever zelf kiezen voor een afscheid in schoonheid dan een gedwongen faillissement": deze vier fiere handelaars trekken er de stekker uit na corona
'Totale uitverkoop' plaatsten zij afgelopen dinsdag voor het etalageraam. Met een bloedend hart, maar het gaat niet meer. Corona heeft diepe financiële wonden geslagen bij veel fiere handelaars. "We willen niet wachten tot het te laat is en zelf de beslissing nemen", klinkt het bij Michelle (60), 9 jaar fiere bazin van de gelijknamige boetiek in Oostende, en haar collega's. "Een beslissing met het verstand", voegt Annabel toe, al 15 jaar vaste waarde met haar kledingzaak IO in Jabbeke. Corona was helaas sterker.
Lees verder

Didier Deschamps kijkt uit naar nieuwe clash met Rode Duivels: "We zullen tegenover heel, heel mooie ploeg staan"
Net zoals op het WK in Rusland kijken België en Frankrijk elkaar ook in de ogen in de halve finales van de Nations League. In 2018 trokken Les Bleus in Sint-Petersburg aan het langste eind. De Rode Duivels werden achteraf door vele waarnemers wel "de morele winnaars" genoemd vanwege hun aantrekkelijke voetbal.
Lees verder

Waarom de openheid van Jens Dendoncker belangrijk is: 1 op de 5 kampt vroeg of laat met angsten
Twee weken nadat bekend was geraakt dat hij in het ziekenhuis was opgenomen, heeft Jens Dendoncker (30) zelf duidelijkheid verschaft over wat er aan de hand is: hij heeft zich laten opnemen op een psychiatrische afdeling om van zijn angsten af te komen. "Sterk wat hij doet", zegt Sarah Van Gysegem, jongerenexpert bij de Gezinsbond. "Met zijn bekentenis maakt hij de drempel voor jongeren een stuk lager." Dendoncker is lang niet alleen: één op de vijf mensen krijgt in zijn leven te maken met angststoornissen.
Lees verder