Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 13 december 2020

Nieuwe studie: 65 procent wil zich laten vaccineren

Nieuwe studie: 65 procent wil zich laten vaccineren

'Vlaming vertrouwt op vaccins om situatie te verbeteren', dat stelt een nieuwe studie van de Universiteit Antwerpen. 65 procent van de Vlamingen wil zich laten vaccineren, 61 procent meent dat de versnelde productie van vaccins meer risico's met zich mee brengt en het advies van de huisdokter geniet het meeste vertrouwen.

Lees verder

Conner Rousseau doet oproep om na te denken over recht op ouderschap

SP.A-voorzitter Conner Rousseau stelde zaterdag in het radioprogramma De Ochtend de vraag of iedereen een absoluut recht op kinderen zou moeten hebben. 'We moeten nadenken over dat recht op ouderschap', zei Rousseau.

Lees verder

Sinterklaas blijkt na bezoek woon-zorgcentrum superverspreider te zijn: 45 bewoners testten al positief

Een sinterklaas die een woon-zorgcentrum in Mol met 150 bewoners een bezoekje bracht, testte enkele dagen later positief op het coronavirus. Bovendien bleek hij een superverspreider te zijn. Intussen vertonen de bewoners symptomen en blijken al 45 bewoners besmet te zijn. 'Het afwachten hoe groot de ravage is', zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx.

Lees verder

Tiener worstelt met spekgladde helling, zeker honderd auto-ongevallen op één dag

In de Oekraïense hoofdstad Kiev hadden de inwoners deze week te kampen met spekgladde wegen. Donderdag vonden er zeker honderd auto-ongelukken plaats, en ook voor voetgangers was het niet simpel om overeind te blijven. Dat blijkt uit bovenstaande beelden van een bewakingscamera.

Lees verder

Antidopingbureau WADA houdt inhoud coronavaccins in de gaten

Sporters hoeven niet bang te zijn voor een dopingschorsing als gevolg van inenting met een coronavaccin. Het wereldantidopingbureau WADA houdt scherp in de gaten welke ingrediënten er zitten in de vaccins die op de markt komen. WADA belooft alle dopingcontroleurs direct op de hoogte te stellen als in een vaccin een middel wordt gevonden dat op de lijst van verboden producten staat. In dat geval kan een sporter die zich heeft laten vaccineren namelijk positief testen.

Lees verder

Londen wil bij no-dealbrexit marine inzetten tegen EU-vissers

De Britse regering heeft vier schepen van de marine klaarstaan om hun wateren te beschermen tegen EU-vissers in het geval van een no-dealbrexit. Dat bevestigt het ministerie van Defensie zaterdag aan persagentschap dpa.

Lees verder

Onderzoekers verrast door drie onbekende dolfijnen: 'Wat we zagen, komt met niets overeen dat we al kennen'

Enkele biologen hebben wellicht per toeval een nieuwe dolfijnensoort ontdekt tijdens een expeditie voor de kust van Mexico. De onderzoekers zijn er 'vrij zeker' van dat het om een nieuwe soort gaat, maar wachten nog de laatste DNA-onderzoeken af. In bovenstaande video vertelt marinebioloog Jay Barlow over 'de mooiste ontmoeting die hij ooit had met een spitssnuitdolfijn'.

Lees verder

Over de koppen lopen op Schiphol: 'Een klap in het gezicht van ons allemaal'

Verschillende Nederlandse politici eisen uitleg van de uitbater van de luchthaven van Schiphol. Op sociale media verschenen vrijdag beelden van een grote drukte bij de paspoortcontrole van de transferpassagiers. Mensen stonden er veel te dicht bij elkaar. Weinigen droegen een mondmasker.

Lees verder

Nederlanders geven Belgen mee de schuld voor slechte coronacijfers

De Nederlanders wijzen naar de Belgen als medeverantwoordelijken voor de stijgende coronacijfers in hun land. De Belgen trokken tijdens Black Friday massaal de grens over, aldus lokale media. Volgens een gedragsanalist waren liefst 60 procent van de shoppers in Eindhoven die dag Belgen.

Lees verder

Linde Merckpoel (36) bevallen van dochtertje: 'Mooiste lichtpunt in gek jaar

Radiostem en tv-presentatrice Linde Merckpoel (36) is vrijdag bevallen van een dochtertje. Dat maakte ze zelf bekend met een Instagrampost. Het kindje kreeg de naam Cleo.

Lees verder

Geen maat op Denise Betsema in Antwerpen, Lucinda Brand nieuwe leidster in Soudal Ladies Trophy

Er stond in Antwerpen weinig maat op Denise Betsema. De renster van Pauwels Sauzen - Bingoal reed in de derde ronde weg van de concurrentie en liet zich niet meer verrassen, ondanks een verwoede tegenaanval van Lucinda Brand. Die finishte tweede en neemt in het klassement van de Soudal Ladies Trophy de leiding over van Yara Kastelijn.

Lees verder

'Vanaf februari worden 200.000 à 250.000 vaccins per maand geleverd'

De Amerikaans producent Pfizer zal in januari geen 600.000, maar slechts 300.000 dosissen leveren. Die zijn goed voor 150.000 patiënten, want om beschermd te zijn, zijn twee prikken nodig.

Lees verder

Mathieu van der Poel wint meteen bij rentree in het veld in Antwerpen

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) heeft zaterdag uitgepakt met een stevig statement. De wereldkampioen won in de Scheldecross zijn eerste veldrit van zijn veldritseizoen. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) spartelde lang tegen, maar moest toch zijn meerdere erkennen in Van der Poel. Iserbyt blijft leider in de X²O Badkamers Trofee.

Lees verder

15-jarige die al meer dan een maand vermist was, veilig en wel teruggevonden

De 15-jarige tiener uit Manage die sinds 31 oktober vermist was, is zaterdagochtend veilig en wel teruggevonden in een huis niet ver van haar woning. Dat bevestigt het parket van Charleroi zaterdag. Het meisje werd niet het slachtoffer van geweld.

Lees verder

Staatsveiligheid raadt Tiktok af op gsm of laptop van je werk

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) raadt in navolging van Staatsveiligheid de Tiktok af op gsm's of laptops die werkgerelateerd zijn of gevoelige informatie bevatten. 'De nodige waakzaamheid is geboden', klinkt het over de populaire app.

Lees verder

Families onthutst na corona-uitbraak door sintbezoek in Mols woon-zorgcentrum

In het Molse woon-zorgcentrum Hemelrijck zijn intussen al 59 bewoners besmet met het coronavirus na een sinterklaasbezoek. Het nieuws komt hard aan bij de families van de bewoners. Ze vinden dat de directie zwaar in de fout is gegaan. 'Het is een ware schande.'

Lees verder

Opnieuw duizenden Fransen op straat tegen omstreden wet die filmen agenten beperkt

Duizenden demonstranten zijn zaterdag in Frankrijk voor het derde opeenvolgende weekend de straat opgetrokken om te protesteren tegen een controversiële veiligheidswet die het filmen van de politie zou beperken. In de hoofdstad marcheerden enkele duizenden demonstranten geflankeerd door de oproerpolitie.

Lees verder

Thomas Henry straft Kortrijks geklungel af met hattrick en schiet OH Leuven naar gedeelde derde plaats

OH Leuven gaf Kortrijk een lesje in efficiëntie. Daar waar Thomas Henry zijn törinstinct etaleerde door een hattrick te scoren, werd het Kortrijkse gebrek daaraan pijnlijk aangetoond door Van Der Bruggen die erin slaagde een niet te missen kans toch de nek omwringde. Kortrijk blijft zo achter met 10 op 33, tijd om te herbronnen dus. Leuven nestelt zich in de top drie.

Lees verder

Honderden kinderen vermist na aanval op school in Nigeria

Een middelbare school met 800 leerlingen in Nigeria werd het doelwit van een gewapende aanval. Een bende heeft honderden tieners ontvoerd, vermoedelijk om losgeld te eisen.

Lees verder

Vinterberg viert victorie op European Film Awards

De beste Europese film van het jaar is Drunk, of Druk, zoals die in zijn geboorteland Denemarken heet. De Deense film is de grote winnaar van de 33ste European Film Awards, die worden gestemd door de meer dan 3.800 leden van de Europese Film Academie.

Lees verder

Zwak Beerschot krijgt pak voor de broek van Moeskroen, dat rode lantaarn (voorlopig) aan STVV geeft

Een zwak Beerschot heeft zich verslikt in rode lantaarn Moeskroen. Na een blunder van Vanhamel en een knappe goal van Da Costa werd het 2-0. Beerschot pakt zo 0 op 6 en laat de kans liggen om opnieuw (gedeeld) aan de leiding te komen. Moeskroen geeft dankzij zege de rode lantaarn door aan STVV, dat later vanavond nog speelt tegen Charleroi.

Lees verder

Debuut in mineur voor Peter Maes: STVV verliest van Charleroi en wordt de nieuwe rode lantaarn

STVV verloor de eerste wedstrijd onder nieuwe coach Peter Maes met 1-2. Wederom veel inzet bij de Kanaries, maar dat volstond niet om Charleroi te kloppen. Door de winst van Moeskroen wordt Sint-Truiden zowaar alleen laatste in de klassering.

Lees verder

Syrische vluchtelinge Rand Abou Fakher wint op Kortfilmfestival Leuven

De prijs voor beste Vlaamse kortfilm op het 26ste Leuvense Kortfilmfestival ging naar So we live van Rand Abou Fakher.

Lees verder

Slachtoffers politiegeweld in aangrijpende campagne: 'Mijn familie heeft al vier keer afscheid genomen'

Op zijn 21ste raakte rijkswachter Erik Maes verlamd tot aan zijn middel, nadat boze betogers voetzoekers hadden gegooid . Vandaag is hij (zie video hierboven) een van de gezichten van de campagne van de politievakbond VSOA die geweld tegen de politie moet terugdringen. Hij en drie van zijn collega's doen in deze video's hun verhaal.

Lees verder

Nieuwe dienstregeling NMBS van start: meer vroege en late treinen

Vanaf zondag rijden de treinen volgens een nieuwe dienstregeling, er komen elke week meer dan 400 treinen extra, een aantal dat tegen 2023 zal oplopen tot bijna 1.000, zo belooft spoorwegmaatschappij NMBS. Het gaat onder meer om extra vroege en late treinen rond de steden. Reizigersorganisatie TreinTramBus ziet toch nog pijnpunten, zeker in het weekend.

Lees verder

Drie jongeren opgepakt voor geweld tegen politie Brugge

Drie Brugse jongeren zijn vrijdagavond gearresteerd op verdenking van geweld tegen de politie. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge zaterdag. Twee inspecteurs van de Brugse lokale politie zijn door de slagen enkele dagen arbeidsongeschikt.

Lees verder

Daggemiddelde aantal coronabesmettingen stijgt licht

Al een aantal dagen is duidelijk dat de coronabesmettingen in ons land stabiliseren. Op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt zondag dat het dagelijks gemiddelde van de afgelopen zeven dagen nu 1 procent hoger ligt dan het dagelijks gemiddelde van de zeven voorgaande dagen. De andere indicatoren dalen wel nog.

Lees verder

Britse ministers waarschuwen winkels al voor 'no deal'-Brexit: 'Sla genoeg voorraden in'

Hoewel er nog altijd een (kleine) kans is dat er zondag een Brexit-akkoord wordt bereikt, spoort de Britse regering de supermarkten nu al aan om genoeg voorraad in huis te halen. Experts voorspellen dat bij een 'no deal' mensen gaan hamsteren en er mogelijk drie maanden een voedseltekort zal zijn.

Lees verder