Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 2 december 2020

Nieuw-Zeeland roept klimaatnoodtoestand uit: “Erkenning voor toekomstige generaties”

HLN
Nieuw-Zeeland roept klimaatnoodtoestand uit: "Erkenning voor toekomstige generaties"
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft vandaag in het parlement de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. Ze noemde daarbij de klimaatverandering "een van de grootste uitdagingen van onze tijd". Daarmee sluit Nieuw-Zeeland zich aan bij de ruim dertig andere landen die eerder al dergelijke noodtoestand afgekondigden. Binnen vijf jaar, in 2025, moet de overheid er volledig klimaatneutraal zijn.
Lees verder

LIVE. België start op 5 januari met vaccineren
Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land ter wereld dat goedkeuring heeft gegeven voor vaccinatie met het Pfizer/BioNTech-vaccin. Het middel moet vanaf volgende week beschikbaar zijn. In België worden ten vroegste halfweg januari vaccins tegen Covid-19 verwacht. Mogelijk kan er dan ook al gevaccineerd worden. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in dit liveblog.
Lees verder

Vincent Kompany: "Supporters hebben 100% gelijk dat ze hun gevoelens uiten, maar ik voel geen druk"
2 op 9. Meer dan een maand niet gewonnen. De druk neemt toe bij Anderlecht, maar Vincent Kompany blijft positief. "Ik zie dat we op de juiste manier omgaan met wat er op dit moment moet gebeuren."
Lees verder

Lounge van tweeling (18) met syndroom van Down moet weg na klacht van buur: "Telkens als ze lawaai horen, denken ze dat die wordt afgebroken"
Door een klacht van een buurman moet de lounge van familie Van Acker uit Wondelgem afgebroken worden. Maar het gebouw in de tuin bracht de nodige rust voor de twee jongemannen Niels en Jens (18), die allebei het syndroom van Down hebben. Ook de lounge van andere buren moet worden afgebroken. "We gaan er alles aan doen om het niet zover te laten komen. De twee jongens zijn hiervan het slachtoffer", klinkt het nu.
Lees verder

Executie Iraans-Zweedse VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali voorlopig uitgesteld
De terechtstelling van de 49-jarige Iraans-Zweedse spoedarts Ahmadreza Djalali is uitgesteld. De professor is dan toch niet overgebracht naar de beruchte gevangenis Rajaj in de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran, waar executies plaatsvinden. Het Iraanse regime beschuldigde Djalali in 2016 van spionage. Na een schijnproces werd de professor ter dood veroordeeld. Hij was verbonden aan het Karolinska-instituut in Stockholm en was sinds 2011 ook gastdocent aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).
Lees verder

Moet je je frieten twee keer afbakken? En welke olie zorgt voor de beste smaak? De twee beste Vlaamse frituristen leggen uit hoe je de lekkerste frietjes maakt
Elke Belg houdt van frieten. Zes op de tien eten ze zelfs minstens wekelijks. Sterrenchef Luc Bellings bezocht vorige week al de bekendste frietkoten van de Vlaamse hoofdsteden. Maar hoe maak je ze zelf het lekkerst klaar? Maakt het uit welke aardappel je kiest? En wat met het frietvet? Wij vroegen naar aanleiding van de Week van Friet aan Davy Vannieuwenhuyze en Melissa Buyse van Frituur Davy in Bissegem (Kortrijk) - uitgeroepen tot de beste frituur van Vlaanderen 2019 - hun gouden tips.
Lees verder

De duistere kant van de WK-toewijzingen aan Rusland en Qatar, exact tien jaar geleden: álle 22 leden Uitvoerend Comité kwamen intussen in opspraak
Amerkaans onderzoek heeft bewezen dat de toewijzing van de WK's voetbal aan Rusland en Qatar, vandaag exact tien jaar geleden, op een corrupte manier is gebeurd. Een grote verrassing is dat niet, want aan alle 22 namen van het toenmalig Uitvoerend Comité hangt een geurtje. Een duister overzicht.
Lees verder

Tien jaar geleden de 'meest corrupte dag in de voetbalgeschiedenis': álle 22 leden Uitvoerend Comité in opspraak na toewijzing WK's Rusland en Qatar
Amerikaans onderzoek heeft bewezen dat de toewijzing van de WK's voetbal aan Rusland en Qatar, vandaag exact tien jaar geleden, op een corrupte manier is gebeurd. Een grote verrassing is dat niet, want aan alle 22 namen van het toenmalig Uitvoerend Comité hangt een geurtje. Een duister overzicht.
Lees verder

Geen passagiers en geen vracht, maar deze vliegmaatschappij heeft het drukker dan ooit
Airlines hebben hard te lijden onder de coronacrisis, maar er is een uitzondering. Een vliegmaatschappij die geen passagiers en zelfs geen vracht vervoert en zelfs nooit een terugvlucht uitvoert, heeft het drukker dan ooit.
Lees verder

Jonas (34) was nét niet snel genoeg in Verdubbel Je Loon op Qmusic: zoveel verdient hij als nachtkoerier
Qmusic-luisteraar Jonas kon vandaag zijn loon - 2.264,76 euro - nét niet verdubbelen tijdens de Verdubbel Je Loon-quiz met Maarten en Dorothee. Hij beantwoorde de meeste vragen juist, maar was net iets te traag, waardoor hij slechts acht goede antwoorden gaf binnen de 60 seconden. Hij kreeg daarvoor wel een troostprijs van 80 euro.
Lees verder

Komende 36 uur "cruciaal" voor brexitonderhandelingen
Minder dan een maand voor het Verenigd Koninkrijk de Europese douane-unie en de interne markt verlaat, is het nog steeds onzeker of het land met de EU een handelsakkoord zal kunnen sluiten. Dat heeft Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier woensdag gezegd tijdens een briefing voor de Europese lidstaten. Volgens de Fransman zijn de komende 36 uur cruciaal.
Lees verder

Donald Trump hint voor het eerst op deelname presidentsverkiezingen in 2024: "Ik zie jullie weer over vier jaar"
Donald Trump blijft weigeren om zijn nederlaag van de afgelopen presidentsverkiezingen toe te geven, maar hint nu ook zelf al op een nieuwe poging voor een tweede termijn in 2024. "We proberen er nog eens vier jaar bij te doen, maar anders zie ik jullie weer over vier jaar", zei de president tijdens een receptie met partijgenoten in het Witte Huis.
Lees verder

Q-dj Jolien Roets over mentale problemen: "Ik keek mijn collega's zelfs niet meer in de ogen"
Drie jaar geleden ging het licht uit bij Jolien Roets (35), dj bij Qmusic. "Ik geraakte plots niet meer in mijn auto." Ze verdween een tijdje van de radio en zocht hulp. In 'Telefacts NU' vertelde ze dinsdagavond openhartig over deze moeilijke periode.
Lees verder

Zenit in crisis? Nicolas Lombaerts waarschuwt Club: "Let op voor Russisch eergevoel"
Hoe groot is de malaise in Sint-Petersburg, dat naar Brugge is afgereisd zonder zijn sterspeler Dzyuba - de man van de gelekte seks­video? Vooraleer hij Zenit doorheen Jan Breydel gidst, geeft 'halve Rus' Nicolas Lombaerts (35) tekst en uitleg: "Roemloos uitgeschakeld worden is écht geen optie voor Zenit."
Lees verder

Red Flames beroeren: knalprestatie trekt meer kijkers dan Champions Leaguematch tussen Liverpool en Ajax
De Red Flames boeien kijkend Vlaanderen. Liefst 165.500 kijkers, met een piek van 263.000, zagen bij VTM 4 hoe onze Belgische voetbalvrouwen zich tegen Zwitserland kwalificeerden voor het EK 2022 in Engeland. Dat zijn er méér dan de Champions Leaguewedstrijd tussen Liverpool en Ajax - gemiddeld 142.967 kijkers - die gisteravond op zender ZES te volgen was.
Lees verder

Grootste Hongaarse media verzwijgen schandaal rond seksfeest met Europarlementslid
Terwijl zowat heel Europa het heeft over het Hongaarse Europarlementslid József Szájer die ontslag nam nadat hij betrapt werd op een illegaal seksfeest in Brussel, is er één land waar een groot deel van de bevolking helemaal niets over de kwestie te weten komt. En dat is Hongarije zelf. De overheidsgreep op de pers in het EU-land wordt vandaag pijnlijk duidelijk: verschillende media verzwijgen het verhaal volledig of beperken zich tot de droge mededeling dat Szájer is opgestapt.
Lees verder

Sp.a wil straf voor dierenmishandeling verdubbelen
Sp.a wil dat dierenmishandeling zwaarder wordt bestraft. Vlaams parlementsleden Conner Rousseau en Ludwig Vandenhove hebben een voorstel ingediend om de straffen te verdubbelen. Dat moet voorkomen dat iemand die een dier mishandelt, daarvoor niet kan worden aangehouden, omdat de strafmaat in Vlaanderen te laag ligt.
Lees verder

Ampullen en capsules veroveren de badkamerkast: zijn deze mini-dosissen echt zo goed voor je huid en haar?
We kennen ze uit de medische wereld: miniatuurflacons met daarin krachtige medicinale stoffen. Maar ook voor huid en haar beloven de kleine flesjes groots resultaat. Zijn beauty-ampullen echt wondermiddeltjes of eerder het zoveelste schone verkoopspraatje? We leggen het haarfijn voor je uit.
Lees verder

SHOWBITS. Lesley-Ann Poppe staat op punt te bevallen en Julie Van den Steen heeft het helemaal gehad
The show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV's en celebs de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

HET DEBAT. Zijn boetes en strengere controles op loslopende honden waar dat verboden is een goed idee?
Het Agentschap voor Natuur en Bos meldt dat boswachters harder zullen optreden tegen loslopende honden in natuurgebieden. Baasjes die hun hond niet aan de leiband houden waar dat verplicht is, riskeren een minimumboete van 80 euro. Wat denk jij? Zijn boetes en strengere controles op loslopende honden waar dat verboden is een goed idee? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.
Lees verder