Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 16 december 2020

Lydia Peeters over invoering slimme kilometerheffing in Vlaanderen: “In 2025 kijken of randvoorwaarden vervuld zijn”

HLN
Lydia Peeters over invoering slimme kilometerheffing in Vlaanderen: "In 2025 kijken of randvoorwaarden vervuld zijn"
De invoering van een slimme kilometerheffing in Vlaanderen staat niet in het Vlaamse regeerakkoord en zal "deze legislatuur niet uitgerold worden". Maar Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters wil wel dat er een "tijdspad" komt en dat er in 2025 gekeken wordt of de randvoorwaarden voor de invoering vervuld zijn. Dat heeft de Open Vld-minister in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Jos D'Haese (PVDA) en Lode Ceysens (CD&V).
Lees verder

OVERZICHT. Welke vaccins zullen eerst in België landen en wanneer precies?
Gisteren kondigde de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aan dat de vaccinatiecampagnes in Europa vroeger dan verwacht van start kunnen gaan. Maar hoever staat België eigenlijk met zijn vaccinatiestrategie? Welke vaccins zullen er in ons land gebruikt worden? En wanneer precies? Een overzicht.
Lees verder

5 recepten voor een echte 'groene' kerst met lokale producten en extra veel groenten op het menu
Kerst is een heerlijke tijd. En overdaad mag best voor één keer. Maar overdaad kan ook betekenen: een extra groene kerst. Kies voor het feestmenu voor lokale lekkernijen en veel groenten: even lekker en een bom aan smaken. En je helpt lokale producenten én de planeet. Onze huisfoodie Elise bedacht vijf simpele recepten, van 'vitello not so tonnato' over verse pasta met saus van bruin bier tot plantaardige rijstpap uit de oven.
Lees verder

Aanrijdster Leon (9) die wegreed na ongeval is 73-jarige vrouw: "Ze belde me vandaag om zich te excuseren"
De autobestuurster die dinsdagavond Leon Vandemaele (9) uit Meulebeke aanreed toen hij met zijn step een zebrapad wilde oversteken, is een 73-jarige vrouw. De bestuurster reed na het ongeval weg. Ze liet wel haar gsm-nummer achter maar dat is niet tot bij de papa geraakt. "Ze heeft zich telefonisch geëxcuseerd, Leon mag vandaag het ziekenhuis verlaten", vertelt papa Kristof Vandemaele.
Lees verder

Football Talk. Lucas Lissens twee weken aan de kant na rode kaart - Terugkeer Ibrahimovic laat op zich wachten
Lucas Lissens (19) staat twee weken aan de kant na zijn rode kaart van gisteren in de match tegen KV Oostende. Het bondsparket vroeg een schorsing van drie weken waarvan één week uitstel, een sanctie die Anderlecht aanvaardt. Daarop komt een boete van 2.500 euro, waarvan 2.000 euro effectief. De schorsing gaat in vanaf woensdag 23 december. De debutant moest in minuut 69 van het veld. Lissens kreeg een rode kaart nadat hij vol doorging op het scheenbeen van Maxime D'Arpino. Hij is daarmee de eerste Anderlecht-speler ooit die rood pakte bij zijn debuut op het hoogste niveau. Paars-wit werkte de slotfase met z'n tienen af, maar hield ondanks een late tegengoal wel stand tegen de kustploeg. Eindstand: 2-1.
Lees verder

Franse gerecht heropent 23 jaar oude cold case om betrokkenheid Fourniret te onderzoeken
Het hof van beroep van Dijon, in het oosten van Frankrijk, heeft gevraagd "nieuwe onderzoeksdaden" te verrichten in het dossier van Virginie Bluzet. In 1997 werd de 21-jarige Bluzet dood teruggevonden in de Saône. De familie had om de voortzetting van het 23 jaar oude onderzoek gevraagd, omdat ze wilden dat de betrokkenheid van onder andere seriemoordenaar Michel Fourniret werd nagegaan.
Lees verder

Noodplan moet brexitfiles helpen vermijden
Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters ligt er een noodplan klaar dat zogenaamde brexitfiles moet helpen vermijden. Dat noodplan bevat verschillende scenario's met bijhorende maatregelen om de mogelijke hinder door de brexitfiles op te vangen. Dat heeft de Open Vld-minister in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Bert Maertens (N-VA), Maaike De Vreese (N-VA), Mercedes Van Volcem (Open Vld) en Martine Fournier (CD&V).
Lees verder

Bijna volledige staf van KV Mechelen test positief, Siemen Voet voor tweede keer besmet
Het coronavirus houdt nog steeds lelijk huis bij KV Mechelen. De bijna voltallige staf van Malinwa heeft positief getest. Enkel coach Vrancken, keeperstrainer Pauwels en een kinesist ontsnappen er (voorlopig) aan. Bij de spelers testte Siemen Voet voor de tweede keer positief.
Lees verder

Na geruzie deelt Wout Bru schattige foto van z'n twee dochters op Instagram: "Maar of ik blij ben dat ik een halfzusje heb? Zover zou ik niet gaan"
Z'n oudste dochter Lou (20) die haar halfzusje Aimée in de armen houdt: Wout Bru (51) deelde die schattige foto onlangs met veel trots op Instagram. Al was het ook een verrassend tafereel. Lou was immers, toen ze vernam dat haar papa en zijn nieuwe vriendin Natassia (29) een kind verwachtten, niet mals voor Wout. Vooral het feit dat ze het nieuws niet persoonlijk van hem te horen had gekregen, viel haar erg zwaar. "Maar alles is beter dan ruzie maken", vertelt ze nu.
Lees verder

Op een originele manier én coronaproof het eindejaar vieren? "Met een camper kan dat zelfs op een kinderboerderij of in een wijngaard"
Wie deze winter even uit zijn kot wil maar in de eigen bubbel blijft, kan met een huurcamper coronaproof gaan logeren op het domein van een gastgezin. Van Hamont tot De Panne, van een wijngaard tot op de parking van een (afhaal)bistro of restaurant: de keuze is bijzonder groot. Onze reisjournalist licht de origineelste opties toe én wat je ervoor betaalt.
Lees verder

"Lille financieel in zwaar weer", moet de club enkele topspelers verkopen?
Volgens de Franse media verkeert Lille financieel in zwaar weer. Mogelijk moet de leider uit de Ligue 1 komende wintermercato zelfs enkele bepalende spelers verkopen, al zijn er nog ander scenario's. Lille kocht Jonathan David in augustus nog voor meer dan 30 miljoen euro.
Lees verder

't Gaat almaar beter met Eden Hazard: zit hij zondag al in de Real-kern voor uitmatch bij Eibar?
De spierblessure lijkt tot het verleden te behoren. Eden Hazard trainde vandaag opnieuw met de groep en het valt niet uit te sluiten dat hij komende zondag in de kern zit voor de uitmatch tegen Eibar.
Lees verder

Van 'silver vixens' tot titanium: In 2021 is grijs haar officieel hip, bewijst nieuwe populaire haarkleur
'Titanium': volgens haarexperts en trendsetters op sociale media is het de komende maanden de meest gegeerde haarkleur. Denk aan een levendig lichtgrijs met blauwe of paarse ondertonen. Nog een bewijs, na de #greyhairdontcare-trend, dat grijs haar dit jaar zijn oubollige imago afwerpt.
Lees verder

Leraar sleept zich naar alweer een online les, maar leerlingen hebben ontroerende verrassing in petto
Een Nederlandse leerkracht moest vanmorgen stevig zuchten toen hij aan een zoveelste online les moest beginnen en de camera's van zijn leerlingen alweer uit bleken te staan. Plots verschenen de scholieren echter één voor één in beeld, met een boodschap die hem niet onberoerd liet.
Lees verder

Michiel Ameloot wordt nieuwe hoofdredacteur van VTM NIEUWS
Michiel Ameloot (40) wordt vanaf 1 januari 2021 de nieuwe hoofdredacteur van VTM NIEUWS. Hij neemt de fakkel over van Nicholas Lataire (41), die directeur wordt van News City.
Lees verder

Vijfduizend jaar oud Egyptische artefact teruggevonden in sigarenkistje
Een ongeveer 5.000 jaar oud Egyptisch artefact dat al decennialang vermist was, is in de Schotse stad Aberdeen aangetroffen in een sigarenkistje. Dat heeft de universiteit van Aberdeen vandaag bekendgemaakt.
Lees verder

"Mechelen heeft zichzelf in de voet geschoten": geen sprake van onderschatting bij Club-coach Clement
Amper uitgevierd na de mooie zege op de Bosuil wacht Club Brugge een nieuwe trip richting Antwerps grondgebied. In Mechelen hoopt blauw-zwart de lijn door te trekken: "Hun spelniveau is beter dan vorig seizoen, dus we zullen 'vollenbak' gas moeten geven", beseft Philippe Clement.
Lees verder

Bitcoin voor het eerst in geschiedenis meer dan 20.000 dollar waard
De bitcoin, de belangrijkste gedecentraliseerde cryptomunt, is woensdag voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan 20.000 dollar waard geworden.
Lees verder

'Bake Off Vlaanderen' komt met special: welke BV wordt 'Beste Kerstbakker' van 2020?
Leuk nieuws voor de trouwe kijkers van 'Bake Off Vlaanderen': het VIER-programma pakt tijdens de feestdagen uit met een bijzondere editie. In die kerstspecial van 'Bake Off Vlaanderen' strijden vijf bekende Vlamingen tegen elkaar om de felbegeerde titel van 'Beste Kerstbakker van 2020'. Wie van deze BV's gaat met de titel naar huis?
Lees verder

Aaibare dieren krijgen meer geld: "Er zijn een paar soorten die alles krijgen"
Zoogdieren en vogels met een hoge aaibaarheidsfactor krijgen veel meer geld uit de Europese pot voor natuurbehoud dan minder 'sexy' dieren. Dat blijkt uit een nieuwe studie. "De richtlijn is aan een update toe."
Lees verder