Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 5 december 2020

LIVE. Plannen voor heropstart amateursport vanaf half januari

HLN
LIVE. Plannen voor heropstart amateursport vanaf half januari
Het coronavirus heeft in ons land al aan meer dan 17.000 mensen het leven gekost, al gaan de cijfers nu stilaan de goede kant op. Het vaccin is op komst, en bewoners en personeel van de woonzorgcentra zullen als eerste in ons land de prik krijgen. Toch zal het nog tot na de zomer duren vooraleer iedereen gevaccineerd is. Volg alle nieuws over het coronavirus hier in onze liveblog.
Lees verder

Bijna helft Antwerpse coke, zo'n 27 ton, gevat op één terminal
Ondanks de war on drugs is de drugsmaffia dieper dan ooit geïnfiltreerd in de Antwerpse haven. Uit onderzoek van De Tijd naar de cocaïnetrafiek blijkt dat zeven van de grootste terminals daarbij een hoofdrol spelen, zo schrijft de krant vandaag. Bijna de helft van het onderschepte volume gaat via één speler.
Lees verder

Laat ons hopen dat de voorkeur om regeltjes op te leggen straks ook niet besmettelijk blijkt
Nog nooit zijn we zo braaf geweest. Al meer dan een maand zijn we collectief netjes voor middernacht thuis. We gaan keurig in een rijtje staan bij alles wat we doen. En iemand een kus op de wang geven, voelt bijna even spannend als vreemdgaan was in 2019. Klap op de vuurpijl: uit onze enquête blijkt nu ook dat een grote meerderheid zich — ondanks het initiële gemor — tijdens de eindejaarsfeesten zal houden aan de maatregelen.
Lees verder

Hoelang dragen we nog mondmaskers? Kunnen regels versoepelen voor wie ingeënt wordt? Experts beantwoorden vragen over leven na vaccin
2021 mag dan het jaar van de 'grote vaccinatie' worden, het zal een overgangsjaar blijven. Hoe gaat het leven er komend jaar uitzien, in een wereld waarin we deels gevaccineerd zijn, deels niet? Waarom is het zo belangrijk dat we ons ook gevaccineerd nog aan regels blijven houden? En mogen we straks onze gevaccineerde oma en opa weer knuffelen? Marc Van Ranst, Geert Molenberghs, Steven Van Gucht en Pierre Van Damme beantwoorden acht pertinente vragen.
Lees verder

Zo zullen we kerst en nieuw vieren: minder pakjes, meer afhaaleten
De strenge coronamaatregelen hebben niet alleen gevolgen voor het aantal gasten met wie we kerst en nieuw zullen vieren, maar ook voor de manier waarop. Uit een peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws en iVOX blijkt dat ons cadeautjesgedrag helemaal verandert. Ook over virtueel vieren hebben Vlamingen een mening.
Lees verder

2021, jaar van het vaccin... maar ook van het geduld: vier experts over wat mogelijk is en wat nog niet, zodra Belgen worden ingeënt
2021 mag dan het jaar van de 'grote vaccinatie' worden, het zal een overgangsjaar blijven. Hoe gaat het leven er komend jaar uitzien, in een wereld waarin we deels gevaccineerd zijn, deels niet? Waarom is het zo belangrijk dat we ons ook gevaccineerd nog aan regels blijven houden? En mogen we straks onze gevaccineerde oma en opa weer knuffelen? Marc Van Ranst, Geert Molenberghs, Steven Van Gucht en Pierre Van Damme beantwoorden acht pertinente vragen.
Lees verder

Reconstructie van de 'Heinback': lot van De Decker was al bezegeld na 0-3 tegen Essevee
Minder dan 24 uur nadat het Wim De Decker (38) de laan had uitgestuurd, pakte AA Gent gisteren uit met de terugkeer van Hein Vanhaezebrouck (56). De 'Heinback' moet de Buffalo's uit de diepste crisis van de voorbije jaren hijsen.
Lees verder

Brusselse stadstol splijt Open Vld in twee: Vlaamse liberalen boos op gewestcollega's
De Vlaamse én de Waalse regering zijn furieus over de Brusselse stadstol, maar het dossier brengt vooral een gespleten Open Vld aan het licht.
Lees verder

Heeft avondklok op oudejaarsavond wel zin? 1 op de 5 Vlamingen blijft elders slapen
Het behoud van de avondklok om middernacht op oudejaarsavond lijkt een averechts effect te hebben. Net doordat iedereen voor middernacht in zijn eigen huis moet zijn, is bijna één op de vijf van alle Vlamingen van plan om elders te blijven slapen of iemand te laten blijven slapen. "Dit is wat ik gevreesd had", reageert viroloog Steven Van Gucht (Sciensano).
Lees verder

Koud weekend met kans op sneeuw
Er hangt vandaag eerst veel bewolking met hier en daar een bui. In de Ardennen voornamelijk van sneeuw, maar ook in Vlaanderen eerst mogelijk met een winters karakter. Later op de dag wordt het droog en wisselend bewolkt. De maxima liggen tussen 1 graad in de Hoge Venen en 6 graden in het westen. De wind waait matig uit zuidelijke richtingen en wordt zwak tot matig uit oost tot zuidoost, zegt het KMI.
Lees verder

Advocaten tonen met 'The Belgian Confession Tapes' aan hoe onschuldige plots moord bekende: "Ge moogt nog 100 keer zeggen dat het verzonnen is. Niemand gaat u geloven"
Kan een onschuldige een moord tot in de kleinste details bekennen als de speurders hem maar lang genoeg onder druk zetten? Zeker en vast. In 'The Belgian Confession Tapes', zoals de advocaten de zaak noemen, wordt aangetoond hoe speurders een minderbegaafde jongeman voor een moord in Temse laten opdraaien. «Dit is uw laatste kans om de waarheid te zeggen. Het is alles of niks.»
Lees verder

Na 10 jaar radiostilte is Ward Kerremans te zien in 'Black-out': "In Nederland kreeg ik vooral rollen als 'Belg', dus keerde ik terug"
Hij is de flik die voor wat schwung moet zorgen in de Eén-reeks 'Black-out'. Ward Kerremans (32) lijkt een nieuw talent, maar is eigenlijk een oude bekende. Twaalf jaar geleden nog de 'hottie' in 'LouisLouise', maar van het scherm verdwenen toen zijn doorbraak lonkte. "Ik ben in Nederland gaan studeren en er blijven acteren." Nu is hij terug én van plan om te blijven.
Lees verder

Het familiegevoel bij Inter doet 'Big Rom' knallen: "Ik bel mijn ma vier keer per dag"
La famiglia è tutto. Het bedankje van Romelu Lukaku (27) voor trainer, staf en ploegmaats klonk oprecht. Er voelt er een zich speciaal. Ook al vallen er wel eens woorden, de familiale warmte bij Inter en de appreciatie doen hem vliegen. Een blik achter de 'family matters' van Big Rom in Milaan.
Lees verder

Onze huissommelier proeft 10 budgetchampagnes uit de supermarkt: "Amper 9,99 euro voor een heerlijke champagne"
Spotgoedkope champagnes die soms zelfs onder de symbolische grens van 10 euro duiken? Was het enkele jaren geleden nog ondenkbaar, dan is het intussen vlak voor de feestdagen vaste prik in de supermarkt. Maar smaken ze ook lekker? Welke scoort het best, en welke zijn gebuisd? Onze huissommelier Sepideh Sedaghatnia doet de test en proeft tien budgetchampagnes.
Lees verder

Tiesj Benoot wil hetzelfde, maar meer bij Team DSM: "Mijn grenzen aftasten in een grote ronde"
Hij werd dit jaar tweede in Parijs-Nice en dat kan volgende keer beter, vindt Tiesj Benoot. Hoever hij in een echte ­grote ronde kan komen, daar wil Benoot in 2021 ook ­achter komen. En voorts hoopt hij op een ticket voor de Spelen van Tokio. «Ik ben nog maar 26. Ik hoop dat ik
Lees verder

OVERZICHT. Coronacijfers blijven dalen: nog gemiddeld 115 overlijdens en 187 ziekenhuisopnames per dag
In de periode van 25 november tot 1 december overleden dagelijks gemiddeld 115,3 mensen aan het coronavirus in ons land. Dat is een daling met 21,1 procent in vergelijking met de zeven dagen voordien, zo blijkt zaterdagochtend uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. Alles samen bezweken in België sinds de uitbraak van de pandemie 17.142 coronapatiënten.
Lees verder

Olivier Deschacht: "Misschien mijn laatste punt tegen Anderlecht"
Olivier Deschacht (39) houdt rekening met een afscheid aan het einde van het seizoen. Dat zei de centrale verdediger van Zulte Waregem na het gelijkspel tegen zijn ex-club Anderlecht. "Ik hoop dat ik in de terugronde nog eens tegen hen mag spelen, maar dit kan het laatste gelijkspel tegen Anderlecht uit mijn carrière zijn. Het begint te wegen, niet alleen fysiek, maar ook mentaal." Deschacht debuteerde negentien jaar geleden bij RSCA, waar hij uitgroeide tot een clubicoon. Bij Essevee is Deschacht een vaste waarde. (PJC/LUVM)
Lees verder

Dury: "Zwaar veld begint bij ons door te wegen"
Een felbevochten punt werd het voor Zulte Waregem, dat tegen Anderlecht deed wat eerder tegen Charleroi, Antwerp en KV Mechelen niet was gelukt: terugkeren uit een achterstand. Francky Dury was daar bijzonder tevreden mee.
Lees verder

Carrasco buiten strijd met knieblessure
Geen Yannick Carrasco gisteren op training bij Atlético Madrid. Hij werd onder handen genomen door de medische staf. De 27-jarige Rode Duivel blesseerde zich dinsdag in de Champions League-match tegen Bayern München (1-1) aan de knie.
Lees verder

Clement kan niet blijven schuiven met De Ketelaere: "Vaste positie vinden"
Welke rol hij vanavond tegen STVV krijgt, wou Philippe Clement niet kwijt. Maar over Charles De Ketelaeres ontwikkeling was-ie wel duidelijk. "Met het niveau dat hij nu haalt, wil ik een vaste positie voor hem vinden."
Lees verder