Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 23 december 2020

LIVE. Grens VK en Frankrijk vanaf vandaag weer open voor vrachtverkeer - Trump verwerpt coronasteunpakket Congres en ...

HLN
LIVE. Grens VK en Frankrijk vanaf vandaag weer open voor vrachtverkeer - Trump verwerpt coronasteunpakket Congres en eist aanpassingen
De Britse en de Franse autoriteiten zijn overeengekomen dat vrachtverkeer aan de Britse zijde van het Kanaal Frankrijk weer in kan. Voorwaarde daarbij is dat er een sneltest bij de vrachtwagenchauffeurs wordt afgenomen, waarvan de uitslag negatief moet zijn. Ook Fransen en andere EU-burgers in Groot-Brittannië mogen vanaf vandaag weer naar Frankrijk reizen, maar alleen met een negatieve coronatest. Volg alle nieuws over Covid-19 in dit liveblog.
Lees verder

Kennisscentrum: artsen moeten bewust omgaan met immunoglobulines want tekorten dreigen
Artsen moeten zeer bewust omgaan met immunoglobulines, geneesmiddelen die uit menselijk bloedplasma worden geproduceerd, vooral omdat ze duur zijn en tekorten dreigen. Dat blijkt uit een advies van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).
Lees verder

Trump weigert "schandalig" coronasteunpakket van 900 miljard dollar te ondertekenen en eist aanpassingen
In een toespraak die hij op Twitter deelde, laat de Amerikaanse president Trump weten dat hij het coronasteunpakket dat door de Democraten en Republikeinen overeen is gekomen, terugstuurt naar het Congres. Hij zal het voorstel niet ondertekenen, aldus Trump, omdat het "niets met Covid te maken heeft".
Lees verder

Trump weigert "schandalig" coronasteunpakket te ondertekenen en eist aanpassingen
In een toespraak die hij op Twitter deelde, laat de Amerikaanse president Trump weten dat hij het coronasteunpakket dat door de Democraten en Republikeinen overeen is gekomen, terugstuurt naar het Congres. Hij zal het voorstel niet ondertekenen, aldus Trump, omdat het "niets met Covid te maken heeft".
Lees verder

Britse nationale gezondheidsdienst wil verlenging van overgangsperiode voor brexit
De federatie die de Britse publieke gezondheidsdienst (NHS) vertegenwoordigt heeft vandaag de Britse premier Boris Johnson opgeroepen om de overgangsperiode voor de brexit te verlengen. Ze vreest voor de gevolgen van een 'no deal' met de EU op het moment dat de gezondheidszorg geconfronteerd wordt met een gemuteerde variant van het coronavirus.
Lees verder

Trump verleent 15 keer gratie, vooral aan getrouwen
Dinsdagavond werd bekend dat scheidend president Trump 15 gratiebesluiten heeft ondertekend. Zoals al geruime tijd werd verwacht, heeft Trump gratie verleend aan zijn veroordeelde getrouwen, onder wie de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan en zijn oud-campagne-adviseur George Papadopoulos.
Lees verder

Nieuwe regels voor woningkwaliteit in Vlaanderen vanaf nieuwjaar
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele voert vanaf nieuwjaar nieuwe regels in voor woningkwaliteit, de basisvoorwaarden waar een huis in Vlaanderen aan moet voldoen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
Lees verder

Hoe ga je best in gesprek met je kinderen? Luisterlijn Awel deelt zijn geheimen
Ga in gesprek met jongeren, want ze hebben het moeilijk in deze coronatijden. Het is goedbedoeld advies dat vaak terugkeert, maar hoe doe je dat? Hoe voer je een goed gesprek met je kinderen, je leerlingen of andere jongeren? Mag je advies geven? Hoe stel je het best vragen? En wat als het echt niet klikt? Goedele Vermaelen, stafmedewerker gesprekskwaliteit van luisterlijn 'Awel' geeft professioneel advies.
Lees verder

Toeristische sector krijgt 30 miljoen euro voor heropstart in 2021
Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) komt met 30 miljoen euro extra om de toeristische sector klaar te maken voor de heropstart in 2021.
Lees verder

Krijgen voetballers binnenkort boete voor het vieren van doelpunt? "Geef de knuffelaars geel"
De coronamaatregelen kent iedereen intussen vanbuiten. Al lijkt dat niet het geval te zijn bij profvoetballers. Afgelopen weekend werden opnieuw voetballers betrapt op een lockdownfeestje. Op het veld springen ze elkaar voortdurend in de armen na het vieren van een doelpunt of overwinning. En dat laatste kan hen binnenkort mogelijk ook een boete of gele kaart opleveren. "Dergelijk gedrag is met de maatschappij spotten. Geef ze geel", zegt sportpsycholoog Jef Brouwers.
Lees verder

Overheid hoeft deel van leningen voor uitbaters logies en toeristische attracties niet terug
De Vlaamse regering ziet toerisme als één van de belangrijke peilers van ons economisch herstel. Maar wat als ondernemers door het rampjaar 2020 geen geld meer hebben om te investeren? Voor uitbaters van logies en attracties maakt Zuhal Demir (N-VA) 30 miljoen euro vrij om investeringen voor te schieten. Een kwart van het geld hoeft de overheid zelfs niet meer terug.
Lees verder

ONZE OPINIE. Nog niet zo lang geleden stonden we schouder aan schouder, nu staan we tegenover elkaar
Tientallen verklikkingen per dag krijgt de politie van Charleroi binnen. Sommige burgers sturen zelfs brieven van uitgeknipte krantenletters om te melden dat op 'het derde' toch een kapster aan de slag is om Juliette voor de feestdagen van die coronacoupe af te helpen. "Als we in 1940 op die manier zouden hebben verklikt, bleven er niet veel kapsters over", laat de politiewoordvoerder zich ontvallen tegenover de RTBF. Laat dat even bezinken: zelfs de politie trekt grote ogen bij zoveel verraad.
Lees verder

Ivan Leko heeft bod uit China op zak
Het lijkt onwaarschijnlijk, maar 't is écht waar. De kans - hoewel momenteel niet in te schatten hoe groot die daadwerkelijk is - zit er in dat Ivan Leko aan zijn laatste dagen als Antwerp-coach bezig is. De Kroaat heeft immers een bod op zak van een niet nader genoemde Chinese eersteklasser.
Lees verder

Op zoek naar zekerheid: Anderlecht wil extra keeper in januari na blessure Van Crombrugge
Drie maanden. Zo lang is Hendrik Van Crombrugge (27) out na een operatie aan de rug. Anderlecht gaat op zoek naar een extra doelman in januari. Dat wordt een complexe opdracht.
Lees verder

Zelfs een kniebrace stopt 'Dancing Dimi' niet richting derde ronde: "Maar operatie is noodzakelijk"
Zelfs een kniebrace - met oorsprong in het zaalvoetbal - kon Dimitri Van den Bergh gisteren niet stoppen. Straks is een operatie onvermijdelijk, maar intussen jaagt 'The Dream Maker' zijn grote droom na. "Ik heb de andere favorieten laten zien dat ik meedoe voor de wereldtitel."
Lees verder

OVERZICHT. Stijging nieuwe coronagevallen blijft vertragen, aantal overlijdens neemt licht af
De stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft vertragen, zo blijkt uit de voorlopige cijfers van Sciensano. Ten opzichte van een week eerder kwamen er 7 procent nieuwe gevallen bij. Gisteren was dat nog 10 procent. Het aantal overlijdens daalt met 2,9 procent, dat van de ziekenhuisopnames stagneert.
Lees verder

Aantal overlijdens neemt licht af
Tussen 12 en 19 december stierven in België dagelijks gemiddeld 91 mensen aan het coronavirus, een afname met 2,9 procent ten opzichte van de vorige periode, zo blijkt deze ochtend uit de voorlopige cijfers van Sciensano. Het totale aantal coronadoden komt daarmee uit op 18.821.
Lees verder

Akkoord tussen Canada en Verenigd Koninkrijk om extra douaneheffingen te vermijden
Canada en het Verenigd Koninkrijk hebben een tijdelijk akkoord gesloten om een verhoging te vermijden van de douaneheffingen tussen beide landen, die een gevolg zou zijn van de brexit. Dat heeft Canada bekendgemaakt.
Lees verder

Peter Genyn (43), verlamd op zijn 16de, rolstoelrugby als redding en nu de snelste ooit op de 100m en 200m: "Sport gaf me mijn zelfvertrouwen terug"
2020 moest niet alleen het jaar worden van de olympische maar ook van de paralympische atleten. Ook voor hen betekende het coronavirus dat ze hun dromen nog een jaartje in de koelkast moeten steken. Maar opgeven, dat doen ze nooit. Als hun beperking hen één zaak leerde, dan wel dat het leven telkens nieuwe kansen en uitdagingen biedt. Lees elke dag hun hartverwarmende verhalen op HLN.be.
Lees verder

Een overvloed aan datingprogramma's op tv, maar zijn ze ook succesvol?: "Hoe sneller het moet gaan, hoe kleiner de kans op duurzame liefde"
Naar welke tv-zender u ook kijkt, de kans is groot dat u er al eens een datingshow voor de kiezen kreeg. Niet vreemd, want singles en eenoudergezinnen maken intussen liefst 45 procent van de huishoudens in België uit. Maar helpen al die programma's hun deelnemers ook effectief aan een partner? Dag Allemaal ging na welke vorm van tv-dating alleenstaande Vlamingen de meeste kans biedt op een (langdurige) relatie.
Lees verder