Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 31 december 2020

LIVE. Gemiddeld aantal nieuwe besmettingen in België daalt 29 procent - Dagrecord van 3.927 overlijdens in VS

HLN
LIVE. Gemiddeld aantal nieuwe besmettingen in België daalt 29 procent - Dagrecord van 3.927 overlijdens in VS
Het Overlegcomité heeft besloten dat er strengere regels komen voor Belgen die terugkeren uit het buitenland. Voortaan is quarantaine verplicht na een verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone, en wordt een coronatest verplicht op dag één en dag zeven na terugkeer. Voorts komen er ook extra controles op deze maatregelen. Volg alle nieuws over Covid-19 in onze liveblog.
Lees verder

Enorme rijen verwacht voor afhaalmaaltijden: "Dubbel zoveel bestellingen, en het mag wat kosten"
Oudejaar vieren op restaurant zal er deze keer niet bij zijn. En dus staan de mensen aan te schuiven bij de traiteurs, viswinkels en andere zaken die afhaalmaaltijden verkopen. Het mag ook wat kosten: de vraag naar luxeproducten is opvallend groot. Alsof we ons op de allerlaatste dag van dit bizarre jaar nog eens goed willen laten verwennen.
Lees verder

Baby Vic kroop door het oog van de naald door nierafwijking én corona: "Elke avond nam ik afscheid van hem"
"De voorbije weken nam ik elke avond afscheid van mijn zoon, omdat ik niet wist of hij de ochtend wel zou halen." Het verhaal van Lynn uit Oudenaarde snijdt diep. Haar zoontje Vic werd geboren met een ernstige nierafwijking en bracht de eerste weken van zijn leven door op intensieve zorg. Net wanneer het allemaal beter leek te gaan, bleek baby Vic ook besmet met corona.
Lees verder

Het grote analistendebat zwaait sportjaar 2020 uit: "Van Aert had knal naast Van der Poel moeten gaan rijden, in zijn ogen kijken"
Het was een sportjaar zonder publiek. Maar het wàs tenminste een sportjaar, dat in veel opzichten onvergetelijk was, zo vinden onze analisten Marc Degryse, Tom Boonen, Filip Dewulf en Niels Albert. Wout van Aert die Milaan-Sanremo wint. De machteloosheid van Messi. De tijdrit van Pogacar. En de Kimback van Clijsters. "We missen allemaal het publiek. Maar een zomer zonder sport, dat had de mensen nog tien keer depressiever gemaakt."
Lees verder

Club en Dennis op elkaar uitgekeken: Leko's Shanghai SIPG en Hertha Berlijn bieden mogelijk uitweg
Na zes woelige maanden is een vertrek van Emmanuel Dennis (23) een must. Dat beseffen zowel Club Brugge als de speler zelf, die door het Chinese Shanghai en Hertha Berlijn aan de mouw getrokken wordt.
Lees verder

OVERZICHT. Alle coronacijfers blijven dalen
De coronacijfers in ons land blijven dalen. Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen ging omlaag met bijna 30 procent, tot 1.789,9 per dag. Ook het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames en het gemiddelde aantal dagelijkse overlijdens dalen opnieuw. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

OVERZICHT. Alle coronacijfers blijven dalen, gemiddeld aantal nieuwe besmettingen daalt met bijna 30 procent
De coronacijfers in ons land blijven dalen. Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen ging omlaag met bijna 30 procent, tot 1.789,9 per dag. Ook het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames en het gemiddelde aantal dagelijkse overlijdens dalen opnieuw. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Kamal Kharmach sluit het jaar met conference vanuit café: "Lockdown is grootste relatietest sinds Ikea"
Zijn try-outs deed hij voor de webcam, zijn publiek telt welgeteld vijftien toeschouwers en er is maar één onderwerp dat het jaar overheerst. Weinigen die dit jaar conferencier willen zijn, maar Kamal Kharmach (29) nam de handschoen op. "Het mocht vooral níet de grote coronashow worden."
Lees verder

"Amerika's grootste seriemoordenaar" overleden, man bekende 93 moorden
In een ziekenhuis in California is Samuel Little overleden. Hij bekende 93 moorden en wordt door de FBI beschouwd als de grootste seriemoordenaar uit de Amerikaanse geschiedenis. Little werd 80 en zat sinds 2014 in de gevangenis. Een autopsie moet de precieze doodsoorzaak achterhalen.
Lees verder

Miezerig eindejaar met kans op smeltende sneeuw in het binnenland
Het wordt donderdag zwaarbewolkt tot betrokken en er valt winterse neerslag in het zuiden en het centrum van het land. Dat meldt het KMI. In de loop van de dag stijgt de sneeuwvalgrens naar 200 tot 300 meter. In de Ardennen zou er over het algemeen 5 tot 10 centimeter sneeuw vallen, in het centrum valt er smeltende sneeuw of tijdelijk sneeuw. In het noorden van het land wordt het wisselend bewolkt met enkele buien. De maxima liggen tussen 0 graden in de Hoge Ardennen en 5 graden in het westen. Het KMI waarschuwt voor lokale ijzel of rijm- en ijsplekken.
Lees verder

Justin Bieber wil priester van controversiële kerk worden
Als het aan Justin Bieber (26) ligt, bekleedt hij binnenkort een leidende functie binnen zijn kerk Hillsong Church. De zanger wil graag iets terug doen voor de gemeenschap en kerk, die hem naar eigen zeggen 'uit het diepste dal van zijn leven hebben getrokken'.
Lees verder

INTERVIEW. Gouverneur Carl Decaluwé blikt terug op coronajaar 2020: "Geef mij maar een aanpak op z'n Chinees: 16 weken alles op slot"
"Als gouverneur kom ik alleen in beeld als het slecht gaat. Geen probleem voor mij, maar de bagger die ik soms over me heen krijg... Ik voer ook alleen maar uit wat er op federaal niveau wordt beslist hé." Provinciegouverneur Carl Decaluwé stond in 2020 meer dan eens in het oog van de storm. In een uitgebreid gesprek blikt 'de sheriff' terug op een jaar waarin hij zelfs wekenlang politiebescherming kreeg na een reeks bedreigingen. "Ik ben ook maar een mens. Mijn kleindochter Lea is in juni geboren en ik heb ze tot op vandaag amper vastgepakt. Dus ja, ook voor mij zijn dit moeilijke tijden." Meer verhalen uit West-Vlaanderen in de reeks 'De 20 van 20', lees je hier.
Lees verder

Colombia vernietigt recordhoeveelheid cocagewassen
De Colombiaanse regering is er voor het tweede jaar op rij in geslaagd een recordhoeveelheid cocagewassen te vernietigen, heeft de regering woensdag gemeld. Het land blijft vooralsnog 's werelds grootste producent van cocaïne.
Lees verder

IN KAART. Vlaanderen kleurt alsmaar groener. Bekijk hier de situatie in uw regio
Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen blijft dalen. Elke provincie kan nu een daling optekenen van het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Lees verder

Exact een jaar geleden signaleerde China eerste Covid-19-gevallen aan de WHO
Op 31 december 2019, exact een jaar geleden, werd bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de eerste melding gemaakt van Covid-19-besmettingen. In de Chinese stad Wuhan vertoonden verschillende mensen symptomen van het toen nog onbekende virus. De crisis groeide uit tot een pandemie die tot op vandaag nog niet onder controle is en wereldwijd al meer dan 1,7 miljoen levens eiste.
Lees verder

James Corden wil stoppen met 'The Late Late Show': "Mijn familie heeft heimwee naar Engeland"
James Corden (42) overweegt terug te keren naar zijn geboorteland, het Verenigd Koninkrijk. James presenteert elke werkdag de immens populaire Amerikaanse talkshow 'The Late Late Show', die ook in ons land wordt uitgezonden, maar dat begint zijn tol te eisen. "Ik verlang weer naar Engeland."
Lees verder

Stalker Kylie Jenner krijgt omgangsverbod
Kylie Jenner zegt het afgelopen jaar meerdere malen lastig te zijn gevallen door een man die continu door haar streng bewaakte buurt reed op zoek naar haar. Dat was de realityster op een gegeven moment zo zat, dat ze een omgangsverbod heeft aangevraagd. En met succes, want een rechter in Los Angeles kende Jenner dat verbod toe.
Lees verder

Kijk en beluister hier ons analistendebat met Stijn Vlaeminck: "Als het weer kan, dan zal er een stormloop zijn op de stadions"
Een sportjaar zonder publiek. Wout van Aert die Milaan-Sanremo wint. De Kimback van Clijsters. De machteloosheid van Messi. Voldoende stof voor onze analisten om na te kaarten over 2020. Niels Albert, Tom Boonen, Filip Dewulf en Marc Degryse zwaaien samen met Stijn Vlaeminck het jaar uit. "Een zomer zonder sport? Dat had de mensen nog tien keer depressiever gemaakt."
Lees verder

Waarom krijgt het ziekenhuispersoneel plots maar de helft van hun beloofde aanmoedigingspremie? Onze belastingexpert legt uit
Wie vanaf september tot en met november voltijds werkte in een ziekenhuis, zou een eenmalige premie van 985 euro krijgen. Maar tot velen hun grote verbazing krijgen ze plots slechts de helft van dat bedrag op hun rekening gestort. Hoe komt dat? Had de regering anders moeten communiceren? En had dat bedrag überhaupt niet hoger moeten liggen? Onze belastingexpert Michel Maus licht toe.
Lees verder

Olympisch kampioen Greg Van Avermaet wil niet kiezen tussen Tour en Spelen: "We moeten vechten om dit te veranderen"
Vertel Greg Van Avermaet niet hoe hoog hij de Spelen moet inschatten. Van Avermaet werd op 6 augustus 2016 in Rio olympisch kampioen wielrennen op de weg en zweeft ruim vier jaar later nog altijd op een wolkje. Van Avermaet wil eind juli 2021 die titel in Tokio verdedigen. Hij hoopt niet dat hij zal moeten kiezen tussen de Tour en de Spelen.
Lees verder