Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 30 december 2020

Lenka kocht op haar 23ste al een huis en moet nu erg spaarzaam leven: “Mijn ouders zeiden altijd dat huren weggesme...

HLN
Lenka kocht op haar 23ste al een huis en moet nu erg spaarzaam leven: "Mijn ouders zeiden altijd dat huren weggesmeten geld is"
Onze redacteur vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. Lenka Van Hemelryck (23) is opgevoed met het idee dat je altijd moet sparen, een boodschap die haar heel goed van pas komt nu ze als jonge vrouw in haar eentje een huis heeft gekocht. "Zelfs als ik drie euro uitgeef in het Kruidvat, schrijf ik dat op in mijn boekje", lacht ze. "Da's misschien onnozel, maar zo weet ik wel waar mijn loon naartoe gaat." Ze vertelt openhartig hoe ze elke maand de eindjes aan elkaar knoopt.
Lees verder

Bezorgdheid over terugkerende reizigers: Erika Vlieghe stelt 'coronahotels' voor om mensen te isoleren
Experts pleiten voor een verplichte recente coronatest en quarantaine voor landgenoten die terugkeren vanop reis. Ze vinden het huidige verplichte reizigersformulier (Passagier Lokalisatie Formulier of PLF) onvoldoende. Daarom lanceert infectioloog Erika Vlieghe het voorstel van 'coronahotels', waar mensen geïsoleerd kunnen worden.
Lees verder

14,4 procent van Belgen heeft antistoffen tegen Covid-19, verschil tussen Vlaanderen en Brussel enorm
Zo'n 14,4 procent van de Belgische bevolking heeft antistoffen tegen Covid-19. Dat blijkt uit een onderzoek van Sciensano in samenwerking met het Rode Kruis naar aanwezigheid van antilichamen in bloedstalen van bloeddonoren. Bloeddonoren zijn representatief voor de gezonde Belgische bevolking. Het verschil tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel is erg groot.
Lees verder

Van Adeles transformatie tot Billie Eilish die stript met een boodschap: wat was opmerkelijkste showbizzvideo van het jaar?
Nog even, en 2020 is voorbij! Covid-19 domineerde dit vreemde jaar, dat we samen met jou overlopen aan de hand van opmerkelijke, hartverwarmende of bizarre video's in verschillende categorieën. Vandaag is het de beurt aan bijzonder showbizznieuws.
Lees verder

Jeroen Van Dyck gaat diep voor zijn rol als psychopaat in 'Familie': "Er zijn al tranen gevloeid"
Verpleger Tony zorgt al maanden voor suspense in 'Familie', maar zijn vals klinkende liedje lijkt stilaan uit. "Toch gaat hij nog voor een paar verrassingen zorgen", voorspelt Jeroen Van Dyck (41), die een vette kluif heeft aan zijn personage. "Terwijl ik die zware scènes speel, verdring ik mijn emoties. Maar als ik thuiskom, ben ik leeg en op." En ook de reacties zijn stevig: "Mensen die me uitschelden voor 'laffe hond', heel vreemd vind ik dat."
Lees verder

Nieuwe grafiek toont hoe we massaal kerst vierden in bubbel: "Uitstekend resultaat"
Viroloog Steven Van Gucht heeft woensdag op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum en Sciensano een analyse gepresenteerd van de mobiliteit van de Belgen rond kerst. En die is hoopgevend.
Lees verder

Analyse van mobiliteit toont aan: "Mensen hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep om Kerstmis te vieren in hun bubbel"
Viroloog Steven Van Gucht heeft woensdag op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum en Sciensano een analyse gepresenteerd van de mobiliteit van de Belgen rond kerst. En die is bijzonder hoopgevend.
Lees verder

Agenten van spoorwegpolitie melden zich ziek vanwege negatieve nota over schietvaardigheden
Leden van de Brusselse spoorwegpolitie hebben zich vanmorgen ziek gemeld uit woede over een nota waarin staat dat ze niet geschikt zijn om te schieten met een vuurwapen. Onder andere door corona konden politiemensen dit jaar niet al hun verplichte schietsessies volgen, waardoor ze dus ook niet konden slagen voor hun schietproef. De federale politie laat intussen weten dat de nota is ingetrokken en wordt onderzocht.
Lees verder

Justin Bieber geeft digitaal nieuwjaarsconcert
Justin Bieber trakteert zijn fans voor het eerst sinds 2017 op een volledig concert. De zanger treedt op nieuwjaarsdag digitaal op, maakte hij bekend op social media.
Lees verder

Rusland breidt sancties tegen Britten uit
Rusland heeft woensdag zijn sancties tegen Britse leidinggevenden uitgebreid, als antwoord op soortgelijke maatregelen van Londen in oktober tegen Moskou naar aanleiding van de veronderstelde vergiftiging van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny.
Lees verder

Deze 10 maaltijden bestelden wij Belgen dit jaar het meest op Deliveroo
In 2020 gingen we massaal aan de take-away. Leverdienst Deliveroo onthult nu wat onze tien favoriete maaltijden waren, samen met de tien meest bestelde maaltijden wereldwijd. Spoiler alert: pizza, een anders erg geliefde snack-aan-huis, komt dit jaar niet voor in de top tien.
Lees verder

Verschillende Nederlandse ziekenhuizen kreunen onder crisis en kunnen geen noodzakelijke zorg meer verlenen
Tientallen Nederlandse ziekenhuizen kunnen een deel van de zogenoemde 'kritisch planbare zorg' nu al niet meer verlenen. Het gaat om zorg die binnen zes weken moet worden gegeven, zoals operaties en behandelingen wegens kanker.
Lees verder

Pleidooi haalt niets uit: Vanaken blijft 4 matchen geschorst
Zijn pleidooi en excuses van gisteren hebben niks uitgehaald. Hans Vanaken blijft vier matchen geschorst voor zijn uitsluiting én "misplaatste uitlatingen" na zijn rode kaart tegen Eupen. Club Brugge mist Vanaken zo na Nieuwjaar tegen STVV, Beerschot, Oostende en Racing Genk.
Lees verder

Jordy (24) zat een uur vast in het pikdonker in de modder van het Nieuwpoorts Spaarbekken: "Met m'n koplamp de aandacht van voorbijgangers getrokken"
"Hoe meer ik me probeerde los te wrikken, hoe dieper ik begon weg te zakken. Ik durfde uiteindelijk niet meer te bewegen en ben beginnen roepen." Anderhalve dag nadat hij in het pikdonker een uur lang kwam vast te zitten in het Spaarbekken van Nieuwpoort, beseft Jordy Louage (24) uit Roeselare dat hij veel geluk heeft gehad. De jongeman wil z'n ongelooflijke verhaal aanwenden om collega-vissers te waarschuwen.
Lees verder

Filosoof Ignaas Devisch kritisch voor vaccinatiestrategie: "Zwaar offer om aan jongeren te vragen om nog tot in najaar op vaccin te wachten"
Volgens Ignaas Devisch zijn er enkele zaken misgelopen bij de voorbereiding van het ethisch advies over de vaccinatievolgorde. De keuze wie als eerste aan de beurt moet komen, is té snel genomen, vindt de hoogleraar medische filosofie aan de UGent die tevens lid is van de Hoge Gezondheidsraad die de volgorde heeft opgesteld.
Lees verder

Meer dan 150 inwoners van Noorse dorp Ask geëvacueerd wegens grote modderstroom
Een modderstroom en aardverschuiving hebben het dorp Ask vandaag getroffen, in het zuiden van Noorwegen, en meerdere woningen vernietigd. Meer dan 150 inwoners moesten geëvacueerd worden, zeker vijf raakten gewond. Dat zeggen politie en lokale media.
Lees verder

Genk blijft spelers halen uit Latijns-Amerika: "Het Belgische voetbal heeft goeie reputatie opgebouwd"
Drie Colombianen, een Mexicaan en sinds maandag een Ecuadoraan. Racing Genk is big in... Latijns-Amerika. Technisch directeur Dimitri de Condé over die evolutie – ook in coronatijden.
Lees verder

Explosies op luchthaven van Jemen bij aankomst van nieuwe eenheidsregering
Op de luchthaven van het Jemenitische Aden hebben zich vandaag minstens twee explosies voorgedaan toen een vliegtuig aankwam met de nieuwe eenheidsregering, zo heeft een correspondent van het Franse persbureau AFP vastgesteld.
Lees verder

Anthony Hopkins viert 45 jaar zonder alcoholverslaving: "Kan nog altijd niet geloven dat ik niet jong gestorven ben"
Het was dinsdag 45 jaar geleden dat Anthony Hopkins besloot een andere weg in te slaan en aan zijn alcoholverslaving te werken. De acteur, die donderdag 83 wordt, stond daarbij stil in een video op Instagram.
Lees verder

Volgens Agoria nood aan 600.000 extra jobs om werkgelegenheidsgraad op te krikken
Indien ons land, zoals de regering wil, in 2030 de werkgelegenheidsgraad wil opkrikken tot 80 procent, dan zijn er 600.000 extra banen nodig. Dat becijferde technologiefederatie Agoria. Om al die jobs in te vullen, zullen bovendien veel meer mensen richting de arbeidsmarkt geduwd moeten worden.
Lees verder