Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 6 december 2020

Japanse ruimtecapsule met asteroïdemonsters weer op aarde

HLN
Japanse ruimtecapsule met asteroïdemonsters weer op aarde
Na een reis door de ruimte van ruim 5 miljard kilometer is de capsule met monsters van asteroïde Ryugy op aarde geland. Dat maakte het Japanse ruimtevaartagentschap Jaxa zaterdagavond Belgische tijd bekend. De landing in Australië verliep volgens plan.
Lees verder

Barcelona verliest al voor de vierde keer in La Liga en staat 12 punten achter op Atlético
Barcelona heeft op het veld van Cadiz z'n vierde nederlaag in tien competitiewedstrijden geleden. Messi en co staan in het klassement zo al twaalf punten in het krijt bij koploper Atlético Madrid.
Lees verder

New Yorkse kerk met befaamde klok Liberty Bell in de as gelegd
Een felle uitslaande brand heeft zaterdagochtend (lokale tijd) een 120 jaar oude kerk in Manhattan (New York) verwoest. De kerk herbergt de Liberty Bell.
Lees verder

Felle brand verwoest historische kerk in New York
Een felle uitslaande brand heeft zaterdagochtend (lokale tijd) een 120 jaar oude kerk in Manhattan (New York) verwoest.
Lees verder

"Ontgoochelend en shockerend": supporters Millwall jouwen spelers uit tijdens knieval
Een deel van de supporters van de Engelse tweedeklasser Millwall heeft zaterdag meteen van zich doen spreken bij hun terugkeer naar het stadion. Toen de spelers van Millwall en tegenstander Derby County met de officials een knieval maakten als steun aan Black Lives Matter, werden ze uitgejouwd door een klein deel van de 2.000 toegelaten fans.
Lees verder

Frankrijk wil dat vissers toegang blijven krijgen tot Britse wateren
Frankrijk beseft dat bij elke brexitdeal met het Verenigd Koninkrijk zijn vissers niet op de huidige visquota in Britse wateren hoeven te rekenen, maar volgens de Franse minister van Europa Clement Beaune moet een akkoord gebaseerd zijn op "grote en blijvende toegang".
Lees verder

Trump steeds verder van het padje af: "We zijn deze verkiezing aan het winnen"
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag tijdens een rally een nieuwe serie aan ongegronde beweringen gelanceerd dat hij tijdens de presidentsverkiezingen is bestolen en dat hij uiteindelijk toch zal winnen.
Lees verder

Britse koningin Elizabeth krijgt "over paar weken" vaccin
De Britse koningin Elizabeth II zal binnen enkele weken het coronavaccin krijgen toegediend. Volgens de Britse tabloid The Mail on Sunday krijgen de koningin (94) en haar echtgenoot prins Philip (99) de prik vanwege hun hoge leeftijd al in een vroeg stadium en zullen ze geen voorkeursbehandeling ontvangen.
Lees verder

Aantal doden na ongeluk in Chinese mijn gestegen naar 23
Het aantal dodelijke slachtoffers van een mijnongeval in het zuidwesten van China is opgelopen tot 23. Dat melden Chinese staatsmedia vandaag. De reddingsoperatie is inmiddels afgelopen. Eén persoon kon worden gered.
Lees verder

Meer dan 6 op 10 Belgen denken binnen 5 jaar niet meer bij hun werk te passen
Amper 37 procent van de Belgische werknemers verwacht binnen vijf jaar nog goed bij zijn/haar werk te passen en 36 procent bij de huidige werkgever. En slechts één op de drie Belgen denkt dat hij op korte termijn zijn werk nog graag zal blijven doen. Dat blijkt uit onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta en onderzoeksbureau Indiville bij ruim 2.000 medewerkers. Acerta roept organisaties op om in de krappe arbeidsmarkt meer in te zetten op jobrotatie: collega's die (tijdelijk) elkaars job uitoefenen.
Lees verder

LIVE. Totaal aantal besmettingen in ons land nadert 590.000
Het coronavirus heeft in ons land al aan meer dan 17.000 mensen het leven gekost, al gaan de cijfers nu stilaan de goede kant op. Het vaccin is op komst, en bewoners en personeel van de woonzorgcentra zullen als eerste in ons land de prik krijgen. Toch zal het nog tot na de zomer duren vooraleer iedereen gevaccineerd is. Volg alle nieuws over het coronavirus hier in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. Voor derde dag op rij recordaantal besmettingen in VS
Het coronavirus heeft in ons land al aan meer dan 17.000 mensen het leven gekost, al gaan de cijfers nu stilaan de goede kant op. Het vaccin is op komst, en bewoners en personeel van de woonzorgcentra zullen als eerste in ons land de prik krijgen. Toch zal het nog tot na de zomer duren vooraleer iedereen gevaccineerd is. Volg alle nieuws over het coronavirus hier in onze liveblog.
Lees verder

Bouchez wil dat maatregelen herbekeken worden: "Als Frank Vandenbroucke spreekt over den blok erop, dan gaat hij daar te licht over"
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez blijft pleiten voor een eventuele versoepeling van de coronamaatregelen in aanloop naar de feestdagen, als de cijfers dat toelaten. Dat zegt hij vandaag in een interview met De Zondag. Volgens de liberaal gaat de regering, waarvan ook de MR deel uitmaakt, te licht over de situatie van de zelfstandigen die momenteel de deuren dicht moeten houden.
Lees verder

Aantal renovatiepremies op twee jaar gedaald met 42 procent
In Vlaanderen is het aantal toegekende renovatiepremies met 42 procent gedaald in twee jaar tijd. Waar er in 2017 nog 27.192 premies werden uitbetaald, zijn er dat in 2019 nog slechts 15.644, zo blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld).
Lees verder

Marc Degryse interviewt Luciano D'Onofrio: "Veel mensen zijn niet klaar voor een titel van Antwerp"
R.Antwerp FC is de rijzende ster in het Belgische voetbal. De architect, met een telefoon en tonnen voetbalverstand: Luciano D'Onofrio (65). Marc Degryse ging hem opzoeken. Met de vraag of Antwerp in mei kampioen kan worden...
Lees verder

7% meer studenten verpleegkunde, ook dankzij corona: "Eindelijk wordt beroep niet meer onderschat"
Het mag nog zo'n harde stiel zijn, het aantal studenten verpleegkunde is met 7% gestegen. Niet alleen 18-jarigen, ook werknemers uit een andere sector gooiden hun leven om en kozen voor een carrière aan de zijde van de patiënt. Onder meer dankzij de coronacrisis.
Lees verder

Column. Geen baarmoeder, geen recht op een mening? Ik twijfel of we daar gelukkiger van worden
December is begonnen, klassiek een maand van goede doelen. Na Rode Neuzen Dag komt straks De Warmste Week in zicht. Eén van de vele acties draait rond menstruatie-armoede. Een lang woord met negen klinkers, dat ineens overal is. Wat wil het zeggen? Meisjes die in armoede leven, hebben soms geen geld voor maandverband. Een mens kan zich voorstellen hoe triestig dat voelt, ergens in een badkamer. "De centen zijn op, meisje. Het wordt behelpen." Acties die de nodige producten willen inzamelen, zijn inderdaad warmer dan warm. Warmst.
Lees verder

Frisse dag met wolken en opklaringen
Vanmorgen zijn er opklaringen in het westen en het centrum van het land. In het oosten zijn de wolken talrijker. In de loop van de dag neemt de bewolking geleidelijk toe vanuit het westen maar het blijft nog droog tot de avond. De maxima schommelen tussen 2 en 6 graden bij een meestal zwakke en aan de kust matige wind uit het oosten, krimpend naar het noorden. Dat meldt het KMI.
Lees verder

OVERZICHT. Coronacijfers blijven dalen: nog gemiddeld 113 overlijdens en 188 ziekenhuisopnames per dag
In de periode van 26 november tot 2 december overleden dagelijks gemiddeld 113,4 mensen aan het coronavirus in ons land. Dat is een daling met 20,8 procent in vergelijking met de zeven dagen voordien. Alles samen overleden in België sinds de uitbraak van de pandemie al 17.254 mensen aan het coronavirus. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. Ook de andere cijfers blijven dalen, zij het traag.
Lees verder

Onze biersommelier proeft de lekkerste bierbubbels voor de feestdagen: "Het ideale alternatief voor cava en champagne"
Sinds de komst van het brutbier is het 'bier in champagnestijl' blijven evolueren. Het gamma gaat van bieren gebrouwen met druiven over bieren die hergisten op fles tot blends van wijn en bier. Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft er tien. "Gebotteld in een champagnefles wordt brutbier ook gedeeltelijk op dezelfde manier geproduceerd."
Lees verder