Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 6 december 2020

Is een vaccin wel veilig als het met zo’n rotvaart ontwikkeld is?

Is een vaccin wel veilig als het met zo'n rotvaart ontwikkeld is?
Is een vaccin wel veilig als het met zo'n rotvaart ontwikkeld is? Die twijfel is zowel begrijpelijk als onnodig, stellen experts. Om dat te verklaren, keren we de vraag beter om: waarom duurt de ontwikkeling van vaccins doorgaans zo lang?
Lees verder

Wordt Geert Bourgeois de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur bij de VRT?
Nog een week of twee geeft de Vlaamse regering zichzelf om het nieuwe beheerscontract met de VRT af te ronden. De belangen zijn groot. In de krachtmeting tussen politiek en omroep wordt ook de neutraliteit besproken. Een piste is om de Universiteit Antwerpen te laten meten hoeveel linkse dan wel rechtse stemmen aan bod komen in programma's.
Lees verder

'Weer een Belg': waarom het kleine België een groot vaccinland is
België komt soms in het nieuws als 'het slechtste coronaland', maar tegelijkertijd kleurt ook de oplossing tegen de virusellende opvallend zwart-geel-rood. ''Weer een Belg', hoor je in internationale vaccinkringen vaak. Maar hierin zijn we nu eenmaal top.'
Lees verder

'Het wordt of fascisme, of een nieuw duurzaam economisch systeem'
Ze wist de financiële crisis van 2008 te voorspellen, nu ziet de Britse econoom Ann Pettifor (73) hoe de coronacrisis ons voor een beslissende keuze plaatst. 'Het wordt of fascisme, of een nieuw duurzaam economisch systeem.'
Lees verder

Aantal studenten opleiding 'buitengewoon onderwijs' gehalveerd
Het aantal studenten dat de bachelor na bachelor 'buitengewoon onderwijs' volgt is in acht jaar tijd bijna gehalveerd. Dat leidt tot minder goed opgeleide leerkrachten in het buitengewoon onderwijs.
Lees verder

Ex-Sinterklaas wordt Kerstman op Netflix: 'Ik heb geen probleem met afscheid nemen'
Op pensioen zoals Martine Tanghe? Jan Decleir mag er niet aan denken. Op zijn 74ste blijft hij gewoon doorgaan. En als hij niet langer de Sint mag spelen, dan wordt hij wel de Kerstman in de Netflix-film De familie Claus. 'Acteren is voor mij als ademen.'
Lees verder

De remake van 'Mulan' snijdt met spectaculaire zwaardbewegingen alle charme van het origineel weg ★★☆☆☆
Na onder meer The Lion King en Beauty and the Beast pimpt Disney nu ook Mulan tot een live action-spektakel. Niki Caro's remake van de tekenfilm uit 1998 is een visueel imposant drama over krachtige vrouwen. En ook een volstrekt overbodig project, dat de charmes van het origineel vrijwel volledig teniet doet.
Lees verder

Er zal bijzondere aandacht moeten gaan naar de gekneusde trots in Franstalig België
Van alle partijen in de federale coalitie zit de MR het minst lekker in zijn vel. Onder de frustratie schuilt een communautaire wonde die premier Alexander De Croo (Open Vld) beter niet te lang laat etteren.
Lees verder

De pijn van het Georges-Louis Bouchez zijn
Van alle partijen in de federale coalitie zit de MR het minst lekker in zijn vel. Onder de frustratie schuilt een communautaire wonde die premier Alexander De Croo (Open Vld) beter niet te lang laat etteren.
Lees verder

Washington Post: 'Pentagon blokkeert overleg inlichtingendiensten-Biden'
De regering van de zittende Amerikaanse president Donald Trump heeft geweigerd leden van het overgangsteam van zijn aankomende opvolger Joe Biden toe te staan met militaire inlichtingendiensten te overleggen. Daarmee wordt volgens huidige en voormalige ambtenaren in de VS de soepele overdracht van de macht ondermijnd, meldt The Washington Post.
Lees verder

Maya en Lara Chedraoui: 'Op school waren wij de misfits'
De oudste is 35 en frontvrouw van de Belgische indie­rockband Intergalactic Lovers, waarmee ze een vierde plaat aan het op­nemen is. De jongste is 33 en setdresser en decor­bouwer voor film en televisie. Lara en Maya Chedraoui, zussen.
Lees verder

'Nee, hummus zal de wereld niet redden, maar lekker eten verbindt ons wel'
Yotam Ottolenghi (52) is een van de meest gerenommeerde koks ter wereld, maar werkte nooit als chef in een restaurant. Hij is geboren in een Joods-Italiaanse familie in Jeruzalem, maar zijn favoriete keuken is de Palestijnse. Zijn nieuwste boek Flavour mag dan wel vol grensverleggende recepten staan, thuis maakt hij altijd hetzelfde klaar. Maak kennis met een kokende contradictie.
Lees verder

Druktebarometer Nieuwstraat in Brussel kleurt al meteen rood: toegang aan Muntplein afgesloten wegens drukte
In de Brusselse Nieuwstraat is het sinds zaterdag 11 uur bijzonder druk. Zo druk dat de toegang aan het Muntplein inmiddels afgesloten werd. Via een nieuwe kleurenbarometer kan u de drukte in de Nieuwstraat op de voet volgen.
Lees verder

Live - Coronacijfers blijven dalen: nog gemiddeld 115 overlijdens en 187 ziekenhuisopnames per dag
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

Trumps steun aan Republikeinen in Georgia werkt nu averechts
Donald Trump, de Amerikaanse president die nog steeds in een electorale ontkenningskramp zit, voert zaterdag een riskante campagne in de staat Georgia. Daar wordt in januari gestemd over twee cruciale Senaatszetels.
Lees verder

Burgemeester van Liverpool gearresteerd op verdenking van corruptie
De burgemeester van Liverpool, Joe Anderson, is gearresteerd op verdenking van corruptie bij bouwprojecten. Samen met de 62-jarige socialist zit ook Derek Hatton vast, de beruchte trotskist die in de jaren tachtig de burgemeester was van de havenstad. Na zijn politieke carrière werd Hatton succesvol projectontwikkelaar.
Lees verder

Live - Franstalige gemeenschap dringt aan op nieuw overleg rond versoepelingen eindejaar
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

'Nu ik parkinson heb, lijk ik de mensen dieper te raken. Het is geen medelijden, hoop ik'
'Er gebeuren nog elke dag mooie dingen, maar het mooiste is wel grotendeels achter de rug.' Bij Rob de Nijs (77) is de ziekte van Parkinson vastgesteld: hij takelt onomkeerbaar af, maar zijn slotakkoord wil hij zelf doen klinken. Hij heeft net zijn veertigste plaat uit, ''t Is mooi geweest', en in het gelijknamige boek zwaaien collega's en kenners uitgebreid met lof. Een gesprek over de jalousie de métier, het eeuwige beven en de dierbaren die hij moet achterlaten: 'Wat zal Julius (8) ervan vinden als zijn vader het hoekje om is?'
Lees verder

'Slechts 1 op 10 Republikeinen in Congres erkennen Joe Biden als volgende Amerikaanse president'
Uit een onderzoek van de Washington Post naar waar de 249 Republikeinse verkozenen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zich situeren ten opzichte van van de verkiezing van Joe Biden blijkt dat liefst 222 van hen zich niet wil uitspreken over wie de verkiezingen heeft gewonnen. Daarmee erkent bijna 90 procent van hen de overwinning van de Democraat Joe Biden de facto niet.
Lees verder

Deze vijf jonge weldoeners doen in de kerstperiode iets moois voor hun medemens
Hoezo, jongeren zijn tegenwoordig niet meer geëngageerd? Deze tieners en twintigers doen in de kerstperiode iets moois voor hun medemens. Uit engagement, vanuit hun geloof of gewoon omdat ze het leuk vinden.
Lees verder

Beroemdheden die zich voor het oog van de natie laten vaccineren: werkt dat?
Drie Amerikaanse oud-presidenten kondigen aan zich voor het oog van de camera's te laten vaccineren, om zo de bevolking te laten zien hoe veilig dat is. Het is een strategie met een rijke geschiedenis. Maar werkt dat wel, de beroemdheid als influencer?
Lees verder

Hele dag lang druk in Brusselse winkelbuurten
Het is vandaag bijzonder druk geweest in de Brusselse winkelbuurten, op deze eerste zaterdag na de heropening van de niet-essentiële winkels. In de Nieuwsstraat werd de toegang de hele dag beperkt en ook de Elsensesteenweg moest een tijdlang afgesloten worden omdat het te druk was. Incidenten zijn er wel niet geweest, meldt de Brusselse politie.
Lees verder

Von der Leyen: 'Geen akkoord mogelijk als meningsverschillen blijven'
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft vandaag een telefoongesprek van zo'n anderhalf uur gehad met de Britse premier Boris Johnson nadat de brexitgesprekken gisterenavond gestaakt werden. Volgens von der Leyen blijven er echter meningsverschillen en is een akkoord niet mogelijk zolang die niet uitgeklaard raken.
Lees verder

Live - Vraag om nieuw overleg botst op kritiek: 'Dit brengt gezondheid van bevolking in gevaar'
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

'Wat als je dementerende geliefde ziek wordt, dan is dat toch, naast het verdriet, een zegen?'
Hannes (87) maakt er een erezaak van: hij zal liefhebben tot de dood hem van zijn geliefde scheidt. Na een intense tijd van mantelzorg was zijn dementerende vrouw naar een woon-zorgcentrum verhuisd. Eindelijk had hij daar een routine in gevonden, en een beetje rust. Toen kwam corona.
Lees verder

Jongeren op de topsportschool: 'Mis ik niet te veel van mijn jeugd?'
Ze doen wat ze graag doen, maar krijgen niets voor niets. De topsportschool is keihard werken. Maar is de druk niet te groot? Vroeg opstaan, vroeg gaan slapen, trainen tot de schoolbel gaat: het leven zoals het is op de topsportschool.
Lees verder

'Alles-of-niets-poging' van Johnson en Von der Leyen om brexit-impasse te doorbreken gaat vandaag verder
De Europese Unie en de Britse regering hervatten zondag de stukgelopen onderhandelingen over een handelsakkoord na Brexit. Dat is de uitkomst van een ultieme poging om de patstelling te doorbreken door de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson zaterdag.
Lees verder

'Trump overkwam ons niet, wij schiepen hem zelf'
Veel westerlingen zien Donald Trump graag als Ander, als zondebok. Maar daarmee houden we onszelf voor de gek, vindt Arnon Grunberg. Trump ís onze cultuur, maar dan onverhuld. 'Hij maakte zichtbaar wat onzichtbaar had moeten blijven.'
Lees verder

Live - Coronacijfers blijven (traag) dalen: nog gemiddeld 113 overlijdens en 188 ziekenhuisopnames per dag
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder