Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 3 december 2020

IN KAART. Besmettingen opnieuw in stijgende lijn in sommige Vlaamse provincies. Bekijk hier de situatie in uw regio

HLN
IN KAART. Besmettingen opnieuw in stijgende lijn in sommige Vlaamse provincies. Bekijk hier de situatie in uw regio
Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in België blijft dalen, maar die daling lijkt wel weer te vertragen, en sommige provincies laten zelfs stijgingen optekenen. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Lees verder

Vrienden van jarige Natalia (40) maken balans op: "Ze heeft me de ogen geopend, door haar ben ik aan mezelf beginnen werken"
40 worden in 2020: cijfermatig ziet het er alvast bijzonder uit. Natalia bereikt vandaag de stereotiepe mijlpaal op 3 december, een mooi moment voor enkele van haar bekende vrienden om even stil te staan bij wat ze voor hen betekent. Onder meer Astrid Coppens blikt terug op hun vriendschap: "Ze was erbij toen ik Bram voor het eerst écht heb leren kennen."
Lees verder

Naast huidhonger ook honger naar samen eten? Een broodnodig ritueel, zegt de wetenschap: "Door samen te eten leer je van kinds af belangrijke levenslessen"
Nu we in onze bubbel leven, is het een goed idee om van eten met het gezin een traditie te maken. Charlotte De Backer, hoofddocent communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, schreef er een boek over, waarin ze stelt dat samen eten onze band versterkt. Het doet het vertrouwen groeien, meer dan andere ­activiteiten die we samen ondernemen, en het maakt altruïstischer. Ligt dat aan onze bourgondische cultuur? Of zit het dieper? En hoe rijm je samen eten met persoonlijke dieetvoorkeuren? "Aan de ontbijttafel de pot choco delen is beter dan een maal waarbij elk gezinslid zijn eigen pizza eet."
Lees verder

"Verenigde Staten scherpen visumbeleid aan voor leden van Chinese Communistische Partij"
De Amerikaanse regering scherpt het reisbeleid aan voor leden van de Chinese Communistische Partij (CCP). Visa voor de circa 92 miljoen leden van de partij en hun gezinnen zijn volgens ingewijden voortaan maximaal een maand geldig. Dat was voorheen 10 jaar, bericht The New York Times. Ook kunnen die reisdocumenten maar één keer worden gebruikt om het land binnen te komen.
Lees verder

Unicef zoekt 5,2 miljard euro om 190 miljoen kinderen te helpen in 149 landen
Unicef heeft donderdag een noodoproep gelanceerd om meer dan 190 miljoen kinderen in 149 landen te helpen. Het Kinderfonds van de Verenigde Naties (VN) vraagt 6,4 miljard dollar (5,2 miljard euro) om hen te bereiken met essentiële ondersteuning. Miljoenen kinderen kampen immers met ondervoeding, moeten gevaccineerd worden of hebben geen toegang tot veilig drinkwater en persoonlijke hygiëne.
Lees verder

Singapore eerste land dat kipnuggets toestaat die in laboratorium zijn gemaakt
Singapore heeft de Amerikaanse start-up Eat Just toestemming gegeven om zijn kippenvlees dat in een laboratorium is gekweekt op de markt te mogen brengen. Hiermee is het de eerste regering die de verkoop van kweekvlees toestaat.
Lees verder

Man laat dode muizen achter in brievenbus 'zielsverwante': 6 maanden cel met uitstel
Een 66-jarige man uit Liedekerke is veroordeeld tot een celstraf van 6 maanden met uitstel voor het belagen en bedreigen van een vriendin van hem. De man kon niet verkroppen dat de vrouw een nieuwe vriend had en beschadigde daarom haar wagen continu. Ook stuurde hij haar dode muizen en dreigbrieven , al ontkende hij dit.
Lees verder

'Mad Max'-acteur Hugh Keays-Byrne (73) overleden
Hugh Keays-Byrne, die te zien was in twee 'Mad Max'-films, is overleden. Volgens zijn woordvoerder stierf de Engels-Australische acteur dinsdag in zijn slaap, meldt Deadline. Hij werd 73 jaar.
Lees verder

Muco-patiënte Birgit (36) moet door corona nog 2 jaar wachten op haar longtransplantatie, en ze is niet de enige: "Alleen levensreddende operaties gaan door"
Dit jaar zullen er opmerkelijk minder orgaantransplantaties worden uitgevoerd dan in 2019. Oorzaak? Covid-19. Zo moet ook de 36-jarige muco-patiënte Birgit Ververken langer wachten op haar nieuwe longen. "Mijn longfunctie is nog maar 28 à 31 procent, veel langer kan mijn transplantatie niet meer uitgesteld worden." Maar hoelang moet je dan wachten op een donor? En hoe registreer je je? Bruno Desschans en Dirk Claes, transplantatiecoördinatoren in het UZ Leuven, lichten de gezondheidsproblematiek van orgaandonatie toe.
Lees verder

Pieter Aspe rondt zijn zomerthriller af, aflevering 56: 'Van In neemt Lejeune in vertrouwen'
Je kon er deze zomer bijna je klok op gelijk zetten. Elke dag, om 14 uur, stuurde Pieter Aspe een aflevering in van de zomerthriller die hij samen met onze lezers schreef. Maar bij deel 55 zat een moeilijke boodschap. "Hier stopt het voorlopig. Lange teksten schrijven lukt niet meer. Ik ben doodop." De vader van Van In werd opgenomen in het ziekenhuis. Ondertussen is Aspe hersteld en heeft hij het verhaal over de overleden weldoener Frank Flamand, wiens erfgenamen mee de dood worden ingesleurd, kunnen afronden. Vanaf vandaag kan u de laatste hoofdstukken van de pageturner hier lezen.
Lees verder

Pieter Gerkens, bijna door in Europa en straks tegen 'zijn' Genk: "De beste Gerkens ooit? Ik denk het wel"
Dat Dieu goals kan maken? Wisten we. Dat Refaelov een artiest is? Geen nieuws. Dat Haroun drie longen heeft? No-brainer. Maar dat Pieter Gerkens (25) zo goed kan voetballen? 't Is tot dusver dé verrassing van het seizoen bij Antwerp. Vlak voor de Europese kwalificatie (toch?) en het duel met 'zijn' Genk: interview met de beste Gerkens ooit.
Lees verder

Niet Wout van Aert, maar Primoz Roglic wint prestigieuze Vélo d'Or
Geen nieuwe bekroning voor Wout van Aert. Primoz Roglic won zopas de Vélo d'Or, de prijs voor de beste wielrenner van het jaar.
Lees verder

Vrouw bevalt van baby die maar twee jaar jonger is dan zij zelf: embryo was 27 jaar lang ingevroren
Een vrouw uit Knoxville in de Amerikaanse staat Tennessee is bevallen van een dochtertje dat technisch gezien maar twee jaar jonger is dan zij zelf. Het embryo van de kleine Molly was 27 jaar ingevroren vooraleer het bij Tina Gibson (29) werd ingeplant.
Lees verder

80 procent van kappers al benaderd door klanten voor knipbeurt: "Laat ons werken op veilige manier"
Uit een enquête van coiffure.org blijkt dat 80 procent van de kappers al benaderd is door klanten die hun haar willen laten knippen of kleuren. "We dachten toch dat de consument een beetje meer begripvol zou zijn. 80 procent is niet niets, kappers komen onder druk te staan", reageerde Jef Vermeulen, voorzitter van de Unie van Belgische Kappers, bij Radio 1.
Lees verder

2020 is voorlopig het heetste jaar ooit geregistreerd in Europa
De eerste tien maanden van dit jaar in Europa waren de heetste ooit geregistreerd. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN stelt dat in haar voorlopige jaarrapport.
Lees verder

Amusante humor tilt 'goddelijke' openwereldgame 'Immortals Fenyx Rising' naar nog hogere sferen
"Oh nee, niet wéér een openwereldgame": na twee maanden vol hoogdagen leek Immortals Fenyx Rising een verplicht nummertje voor onze gameploeg. Maar ten onrechte, want dit nakomertje van Ubisoft blijkt zowaar een van de plezantste titels van het najaar. In een fantasiewereld rond de Griekse mythologie speel je als Fenyx (m/v), een gevleugelde halfgod die ietwat stoemelings dé hoop van de mensheid blijkt tegen het bijzonder pissige monster Typhon.
Lees verder

Daten tijdens de pandemie? Je kan nu afspreken in een online wijnbar
Samen op café gaan, een glas wijn (of twee, drie) drinken en ondertussen ronduit babbelen. Bestaat er een betere eerste date? We dachten het niet. In coronatijden kan je deze perfecte date night digitaal laten doorgaan, want onderneemsters Heleen van Oost en Isabeau Sas slaan de handen in elkaar en organiseren een virtuele wijnbar.
Lees verder

Chinese maanlander Chang'e 5 is klaar met graven en maakt zich op voor terugreis
Een onbemande Chinese verkenner op de maan is eerder dan gepland klaar met het verzamelen van stenen en ander bodemmateriaal. In de loop van donderdag begint de Chang'e-5 waarschijnlijk aan de terugreis naar de aarde. Volgens de eerste berichten wordt de sonde donderdagmiddag rond 16.10 uur Belgische tijd gelanceerd vanaf de maan. Over een paar dagen moet hij dan landen op de steppe van Binnen-Mongolië.
Lees verder

Een van de broers die Pizza Hut oprichtte (en concurrent werd) is overleden
Frank Carney die samen met zijn oudere broer Dan restaurantketen Pizza Hut oprichtte, is op 82-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in een woonzorgcentrum in Wichita (Kansas), de Amerikaanse stad waar in 1958 de allereerste Pizza Hut de deuren opende.
Lees verder

Dit zijn de beste kindvriendelijke games voor onder de kerstboom
December is cadeautjesmaand, en net als de voorbije jaren zullen ook in 2020 heel wat kinderen games onder de kerstboom vinden. Op zoek naar inspiratie? Onze techredacteur maakte een selectie uit de populairste games.
Lees verder