Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 21 december 2020

Honderd Hasselaren mogen weer naar huis na gasexplosie: “Mama sprong weg zoals een tijger”

HLN
Honderd Hasselaren mogen weer naar huis na gasexplosie: "Mama sprong weg zoals een tijger"
Maandagmorgen om 9 uur mochten een honderdtal Hasselaren weer naar huis na de gasexplosie zondagavond in de Minderbroederstraat. Velen brachten de nacht door in Hotel YUP of Holiday Inn, net zoals Christel Claesen en haar kinderen die op het moment van de explosie buiten stonden. "Ik heb mijn dochter weggeduwd en ben zelf weggesprongen", vertelt Christel, bij wie het besef nu pas doordringt. De ravage is intussen zichtbaar.
Lees verder

Wat u nu nog kan doen om volgend jaar minder belastingen te betalen
U wil volgend jaar minder belastingen betalen, maar hoe pakt u dat het best aan? Indien u – nog voor het jaar om is – voor deze specifieke investeringen kiest, doet u uw voordeel in 2021. Acht lonende tips op een rij.
Lees verder

Steven Van Gucht: "Eén feestdag kan verantwoordelijk zijn voor maand langer in lockdown"
Tijdens de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum heeft viroloog Steven Van Gucht nogmaals het belang van het naleven van de coronamaatregelen tijdens de kerstvakantie benadrukt. "Het virus is jammer genoeg nog steeds wijdverspreid onder de bevolking. Het worden dus uitzonderlijke feestdagen, en we zijn genoodzaakt te vieren in heel beperkte kring", luidt de boodschap.
Lees verder

Wat is er anders aan de coronavariant in het Verenigd Koninkrijk? En wat betekent dat voor het vaccin?
De nieuwe variant van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk is opgedoken, brengt de gemoederen in beweging. Tal van landen sloten de grenzen voor Britse reizigers, al lijkt het haast onmogelijk om de mutatie buiten te houden. Maar wat is er dan anders aan deze variant? En belangrijker, wat betekent dat voor het coronavaccin?
Lees verder

Deze kinderkamer met hoogslaper voor drie is om van te dromen
Door gezinsuitbreiding wilden de bewoners van dit huis in Jette graag een extra verdieping boven hun huis. De meest voor de hand liggende oplossing was om de trappenhal door te trekken, met links en rechts kamers voor de kinderen. Maar draaide dat even anders uit.
Lees verder

Denemarken gaat 4 miljoen gedode nertsen weer opgraven en verbranden
De Denen gaan zo'n vier miljoen nertsen weer opgraven die werden geruimd na de ontdekking van een gemuteerde vorm van het coronavirus op nertsenkwekerijen. Het land wil de kadavers verbranden als afval om vervuiling van drinkwater en zwemgebieden te voorkomen. Denemarken wacht met de operatie tot mei om zeker te zijn dat er geen risico op besmetting meer is.
Lees verder

Vandaag oordeel over eerste coronavaccin voor ons land: dit moet je weten
Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech wordt vanmiddag hoogstwaarschijnlijk door het Europese geneesmiddelenbureau EMA goedgekeurd. Daarmee is het Amerikaans-Duitse vaccin het eerste dat gebruikt mag worden op de Europese en dus ook Belgische markt.
Lees verder

Duitser krijgt levenslang voor antisemitische moordpartij Halle
De 28-jarige man die vorig jaar twee mensen ombracht in het Duitse Halle, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Stephan Balliet probeerde daar op de joodse feestdag Jom Kippoer een synagoge binnen te dringen. Toen dat mislukte, schoot hij in de omgeving mensen dood.
Lees verder

'De Zonen van Van As' krijgt geen 6de seizoen
'De Zonen van Van As' zullen niet meer te zien zijn in een 6de seizoen van de reeks. Dat bevestigde acteur Peter Thyssen (56).
Lees verder

Lot Wielfaert, de partner van Ann Wauters in onze reeks 'Uit De Schaduw': "Het was niet altijd makkelijk, maar ik vind niet dat ik veel heb opgeofferd"
Hoe is het om te leven in de schaduw van een topsporter? Met die insteek trok ons sportanker Lies Vandenberghe naar vier stille krachten achter onze strafste sporters. Het resultaat van die gesprekken is onze gloednieuwe eindejaarsreeks 'Uit De Schaduw', die we vandaag op gang trappen. Beginnen doen we met Lot Wielfaert, de vrouw van basketster Ann Wauters.
Lees verder

Europese Commissie keurt fusie Fiat en Peugeot goed
De fusie tussen autofabrikanten Fiat Chrysler (FCA) en Peugeot (PSA) kan onder voorwaarden doorgaan, heeft de Europese Commissie na diepgaand onderzoek beslist. De twee concerns worden daardoor volgens het dagelijks EU-bestuur de op drie na grootste automaker ter wereld, onder de naam Stellantis.
Lees verder

Worden we in 2021 gelukkiger dankzij Omoiyari, de Japanse kunst van compassie?
Het populaire hygge, het Zweedse Lagom of fika: geregeld komen er uit het buitenland filosofieën overgewaaid die ons zouden helpen om gelukkiger te worden. Een van de nieuwste hypes? Omoiyari. Deze kunst komt uit Japan en draait om compassie, in de zeer brede zin van het woord. Van gastvrij zijn tot spaarzaam leven en je dankbaar voelen. Expert Erin Niimi Longhurst, die er een boek over schreef, legt uit hoe je het principe kunt toepassen. "Het belangrijkste hierbij is dat je het onbaatzuchtig doet. Zonder iets terug te verwachten dus."
Lees verder

Honderden werknemers Amazon Duitsland leggen het werk neer tot kerstavond
In meerdere Duitse vestigingen van webwinkelconcern Amazon zijn vandaag werkonderbrekingen uitgebroken te midden van de kerstdrukte. Zo zijn ongeveer 800 werknemers op locaties in Rheinberg en Werne weggelopen van hun bezigheden vanwege een conflict over de arbeidsvoorwaarden. Het is nog niet duidelijk of de acties ook gevolgen kunnen hebben voor de bezorging van Amazon-artikelen in België.
Lees verder

Opvallend minder vastgoedtransacties in derde kwartaal door coronacrisis
Het aantal vastgoedtransacties in België is in het derde kwartaal significant afgenomen door de coronacrisis. Dat meldt Statbel, het Belgische statistiekbureau, op basis van de verkoopakten die werden geregistreerd door de federale overheidsdienst Financiën.
Lees verder

Modeontwerper Dries Van Noten: "Het heeft weinig zin om aan klimaatmarsen deel te nemen en de volgende dag kleren te gaan kopen bij Primark"
Geen defilés, winkels die moesten sluiten: ook de modesector moest in 2020 peentjes zweten. Maar Dries Van Noten (62) kijkt liever naar de toekomst. "We staan aan het begin van een revolutie."
Lees verder

Gentse fans die 'haatmatch' tegen Club op de spits dreven met opgeknoopte pop geïdentificeerd door politie
De ultra's van AA Gent die spandoeken en een aan de hals opgeknoopte pop hadden opgehangen voor de topper tegen Club Brugge, zijn geïdentificeerd door de politie.
Lees verder

Trouwring, Bongo-bon en smartphone: gedetineerde wordt stapelverliefd op parketmagistrate en belaagt haar met cadeaus
Een gedetineerde uit de gevangenis in Hasselt is stapelverliefd geworden op een magistrate van het parket in Turnhout. De Gentenaar stuurde haar een trouwring, gaf ook een Bongo-bon cadeau en bezorgde de parketmagistrate een gsm vol met foto's van haar. Hij riskeert nu een straf voor belaging.
Lees verder

Man in Israël overleden na herbesmetting met coronavirus
Een 74-jarige man in Israël is na een tweede besmetting met het coronavirus overleden. Het Schiba-ziekenhuis in Tel Aviv bevestigt maandag dat de man besmet was geraakt met een gemuteerde variant van het coronavirus. Volgens berichten in de Israëlische media raakte de man, afkomstig uit de omgeving van Tel Aviv, in de zomer voor een eerste keer besmet.
Lees verder

Tubereuze borsten? Een expert en 2 ervaringsdeskundigen vertellen erover: "De aandoening is onbekend, maar het effect op zelfvertrouwen enorm"
Borsten zijn er om van te houden. Maar wat als dat door een aandoening moeilijker gaat? Veel vrouwen hebben, soms zonder het zelf te weten, tubereuze borsten. Een tot nu relatief onbekende afwijking waarbij het borstweefsel zich niet als normaal ontwikkelt. Een plastisch chirurg, en twee dames met tubereuze borsten praten erover. De ene deed een operatie, de andere leerde van haar borsten te houden. "Ik was ervan overtuigd dat iedereen wist hoe lelijk mijn borsten waren, dat ze dwars doorheen mijn shirt keken en me achter mijn rug uitlachten."
Lees verder

'Carry On'-actrice Rosalind Knight (87) overleden
De Britse actrice Rosalind Knight is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat melden Britse media, waaronder BBC News. Knight was vooral bekend van de serie 'Friday Night Dinner', waarin ze een beruchte oma speelde.
Lees verder