Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 1 december 2020

Hevige brand in Gent: 2 gewonden overgebracht naar het ziekenhuis

HLN
Hevige brand in Gent: 2 gewonden overgebracht naar het ziekenhuis
Maandagavond woedde er een hevige brand op de hoek van de Sint-Jacobsnieuwstraat en de Oude Schaapmarkt in Gent. De vlammen ontstonden in het appartement boven het wassalon. Aanvankelijk kwam de melding dat het enkel om hevige rook zou gaan, maar het bleek jammer genoeg erger dan dat. De brandweer was druk in de weer om de vlammen onder controle te krijgen.
Lees verder

Republikeinen voorspellen moeilijke hoorzitting voor begrotingsdirecteur Biden
De Amerikaanse president-elect Joe Biden heeft Neera Tanden aangeduid als zijn toekomstig begrotingsdirecteur, maar Tanden zou het wel eens moeilijk kunnen krijgen tijdens haar hoorzitting in de Senaat, die haar benoeming moet bevestigen. Volgens de Republikeinen maakt de 50-jarige Tanden "geen enkele kans", de linkervleugel van de Democratische partij vindt haar dan weer "te centristisch".
Lees verder

Britse modegroep Arcadia legt de boeken neer
De Britse modegroep Arcadia, eigenaar van het merk Topshop, is failliet. Dat kondigt de financiële dienstverlener Deloitte aan, die op zoek gaat naar een overnemer. De dalende verkoopscijfers door het coronavirus liggen aan de basis van het faillissement.
Lees verder

Franse kustwacht redt ruim 120 migranten op het Kanaal
De Franse kustwacht, de scheepvaartpolitie en de Société Nationale de Sauvetage en Mer (SNSM) hebben gisteren bij verschillende reddingsoperaties op het Kanaal 121 migranten gered die op weg waren naar Groot-Brittannië. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Observers veroorzaakt de nakende brexit een piek in het aantal overtochten richting het Verenigd Koninkrijk.
Lees verder

Ook Wisconsin bevestigt overwinning Biden
Joe Biden is officieel uitgeroepen tot winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat is de laatste strijdstaat waarin het team van huidig president Donald Trump gehoopt had de overwinning nog naar zich toe te trekken.
Lees verder

LIVE. CNN: "Gelekt rapport toont dat China in februari te laag aantal coronabesmettingen meldde"
De cijfers blijven dalen in ons land, maar experts vrezen voor de heropening van de winkels vandaag. Want afgelopen weekend was er al sprake van een grote volkstoeloop in Nederlandse grenssteden, in Brussel en Brugge. "Als we zo voortdoen, zullen de winkels niet lang openblijven", reageerde epidemioloog Pierre Van Damme bij HLN LIVE. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog.
Lees verder

LIVE. Alle winkels mogen deuren weer openen - CNN: "Gelekt rapport toont dat China in februari te laag aantal coronabesmettingen meldde"
Alle winkels kunnen vanaf vandaag weer de deuren openen. In de strijd tegen het coronavirus mochten ze de afgelopen maand alleen nog via thuislevering en ophaling werken. Toch vrezen experts de heropening vandaag, gezien de grote volkstoeloop van afgelopen weekend in Brussel, Brugge en Nederlandse grenssteden. "Als we zo voortdoen, zullen de winkels niet lang openblijven", reageerde epidemioloog Pierre Van Damme bij HLN LIVE. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog.
Lees verder

LIVE. Omstreden corona-adviseur Witte Huis neemt ontslag - Organisatoren protestmars Luik zoeken getuigen van "repressie" door politie
De cijfers blijven dalen in ons land, maar experts vrezen voor de heropening van de winkels vandaag. Want afgelopen weekend was er al sprake van een grote volkstoeloop in Nederlandse grenssteden, in Brussel en Brugge. "Als we zo voortdoen, zullen de winkels niet lang openblijven", reageerde epidemioloog Pierre Van Damme bij HLN LIVE. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog.
Lees verder

"Bedrijven blijven structurele problemen in cacaosector negeren"
Grote bedrijven in de cacao- en chocolade-industrie blijven hun ogen sluiten voor mensenrechtenschendingen en ontbossing. Dat klaagt de jongste editie van de tweejaarlijkse 'Cacaobarometer' van Voice Network aan. Tot die internationale coalitie van middenveldorganisaties behoren ook Oxfam België, Rikolto (het vroegere Vredeseilanden) en de vakbond ABVV Horval.
Lees verder

Omstreden corona-adviseur Witte Huis neemt ontslag
Scott Atlas, de omstreden corona-adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, neemt ontslag. Dat meldt Fox News. Atlas legt zijn werk volgende week al neer. Onder meer topexpert Anthony Fauci stelde eerder al vragen bij het functioneren van de man.
Lees verder

Britse regering roept bedrijven op zich voor te bereiden op brexit
De Britse regering roept bedrijven op om zich stilaan voor te bereiden op de brexit eind deze maand. "Wat het resultaat van onze onderhandelingen met de EU ook wordt, er zijn veranderingen op til waarop ondernemingen zich vanaf nu moeten voorbereiden", aldus de Britse minister Michael Gove.
Lees verder

Grensgebied Chili en Argentinië getroffen door krachtige aardbeving
Het gebied op de grens tussen Chili en Argentinië is maandagavond rond 20 uur lokale tijd opgeschrikt door een aardbeving met een magnitude van 6.3. Dat meldt het Amerikaanse geologische instituut (USGS) en wordt bevestigd door de Chileense autoriteiten .
Lees verder

VRT moet meer inkijk geven in contracten met vedetten
De VRT moet voortaan meer transparantie bieden over dure exclusiviteitscontracten in haar jaarverslag. Dat staat in een bijgewerkte ontwerptekst van de beheersovereenkomst tussen de openbare omroep en de Vlaamse regering, die De Tijd kon inkijken.
Lees verder

Koningshuis levert 342.000 euro in
Voor het eerst in vier jaar is de kostprijs van het koningshuis gedaald. De begroting 2021 voorziet 36.908.000 euro voor de koninklijke familie, 342.000 euro minder dan dit jaar. Dat komt vooral doordat er minder geld wordt voorzien voor beveiliging, maar ook doordat de dotaties amper stijgen. "Albert, Laurent en Astrid zijn 'slachtoffer' van de lage inflatie", verklaart professor Herman Matthijs.
Lees verder

ONZE OPINIE. "Slim was zijn uitspraak niet, maar zijn beleid is niet dom"
Slimme mensen kunnen ook weleens domme uitspraken doen. Zie de Hoge Gezondheidsraad begin juli, die maskers wilde verplichten om mensen te doen inzien dat het virus nog onder ons was. Zie Erika Vlieghe, die de maskers een symbool noemde om aan te tonen dat de strijd tegen het virus niet is gestreden. En in dat rijtje past nu ook: Frank Vandenbroucke, die het sluiten van de winkels een shockeffect voor de samenleving noemde.
Lees verder

Steven Van Gucht ziet in heropening winkels geen groot risico: "Kunnen veilig winkelen, maar doe het niet meteen"
Een kleine maand nadat ze sloten, gaan vanochtend de winkels weer open. Op een zucht voor de eindejaarsdagen mag de consument z'n gang weer gaan - óók als dat niet-essentieel is. Maar komt die heropening wel op het juiste moment? En stevenen we dan straks weer niet af op slechte curves? Viroloog Steven Van Gucht geeft antwoorden.
Lees verder

Ze durven het bijna niet zeggen, maar voor hen is corona kassa-kassa
In de grootste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog is het voor veel bedrijven pompen of verzuipen, maar niet voor allemaal. Fietsenfabrikanten, tuinkantorenbouwers, maaltijdboxleveranciers of poetsproductverkopers: voor hen was het de voorbije maanden alle hens aan dek. Met gemengde gevoelens vaak. "Ik wil geen belachelijke winst maken, ook al zou het kunnen."
Lees verder

ANALYSE. Waarom slechtste leerling van de klas plots heel goeie punten krijgt: uw inspanning wordt beloond
Slechtste leerling van de klas, met niet minder dan 1.391 nieuwe Covid-19-gevallen per 100.000 inwoners lieten we op 27 oktober optekenen. Daarmee deden we nog slechter dan Tsjechië, tot dan het kneusje van Europa. Een dikke maand later horen we met 315 bij de beste tien en doen we beter dan bijna alle ons omringende landen. Hoe hebben we dat gedaan?
Lees verder

Tussen Zenit en Zenit: hoe euforie sinds de zege in Sint-Petersburg plaats maakte voor bekommernissen in Brugge
From Zenit to… Zenit. Of hoe de wereld van Club er op amper anderhalve maand tijd ineens heel anders uitziet. Euforie heeft plaatsgemaakt voor bekommernissen. Een situatieschets, aan de vooravond van een belangrijke afspraak. Zou Clement al weten wat hij gaat zeggen?
Lees verder

Waalse wapenexport boomt
Het Waals gewest heeft in 2019 voor meer dan 2,6 miljard euro aan exportlicenties voor wapens toegekend, een stijging met maar liefst 180 procent. Dat schrijft L'Echo vandaag. Wallonië heeft sinds 2014 niet meer zo veel wapens verkocht.
Lees verder