Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 28 december 2020

Europees Parlement aanvaardt voorwaardelijke inwerkingtreding handelsakkoord

HLN
Europees Parlement aanvaardt voorwaardelijke inwerkingtreding handelsakkoord
De conferentie van voorzitters van het Europees Parlement, die alle fractievoorzitters verzamelt, aanvaardt dat voor een uitzonderlijke procedure gekozen wordt om het Brits-Europees handelsakkoord voorwaardelijk in werking te laten treden. Dat is vandaag gebleken na een vergadering met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en brexit-onderhandelaar Michel Barnier. Het halfrond eist wel voldoende tijd om het uitgebreide akkoord te bestuderen voor het over de definitieve goedkeuring stemt.
Lees verder

24 bewoners Mols woonzorgcentrum overleden na sintbezoek: "Uitbraak wordt verder onder controle gehouden"
Op drie weken tijd zijn 24 van de ongeveer 170 bewoners van het woonzorgcentrum Hemelrijck in Mol overleden aan COVID-19. De bewoners en personeelsleden raakten vermoedelijk besmet door de hulpsint die er op 4 december op bezoek kwam. Het woonzorgcentrum reageert nu in een persbericht.
Lees verder

Ze streed voor het recht op autorijden voor vrouwen: Saoedische activiste veroordeeld tot meer dan vijf jaar cel
Een Saoedische antiterrorismerechtbank heeft de vrouwenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar en acht maanden. Dat melden de Saoedische media maandag. Al-Hathloul is vooral bekend omdat ze streed voor het recht op autorijden voor vrouwen.
Lees verder

Morgennamiddag verzoeningsoverleg na een week van sociale acties bij De Lijn
Bij De Lijn houden de vakbonden en de directie morgennamiddag een verzoeningsoverleg. De voorzitter van het paritair subcomité, het orgaan waarbinnen vakbonden en directie afspraken maken, treedt daarbij op als bemiddelaar.
Lees verder

WhatsApp werkt vanaf 1 januari niet meer op oudere smartphones
WhatsApp zal vanaf 1 januari niet meer werken op oudere smartphones. Dat kondigt Facebook, de eigenaar van de berichtenapp, aan.
Lees verder

'Apple gestopt met ontwikkeling smartspeakers na tegenvallende verkoop'
Apple heeft de ontwikkeling van nieuwe smartspeakers, de zogenaamde HomePod-modellen, tijdelijk gestaakt. Dat claimt de doorgaans goed ingevoerde analist Ming-Chi Kuo. Apple bracht dit najaar nog een HomePod mini uit, maar die zou minder succesvol zijn dan gehoopt.
Lees verder

Sla jij ook aan het brouwen deze kerstvakantie? Zo maak je je eigen kombucha
Misschien klonk het Aziatische drankje je tot voor kort vreemd in de oren, maar tegenwoordig is kombucha overal. Anno 2020 vind je het in zo goed als elke supermarkt, maar velen slaan tijdens de kerstvakantie ook zelf aan het brouwen. Wij vertellen je hoe je het hippe drankje met tal van gezondheidsvoordelen thuis kan maken.
Lees verder

COLUMN. Reporter Nadine Van Der Linden over de live vaccinatie: "Een kleine stap voor Jos, maar een grote stap voor Vlaanderen"
Een wit marcelleke en een gewillige bovenarm: méér had Jos Hermans niet te bieden, maar het bleek ruim voldoende om op zijn 96 een Bekende Vlaming te worden, een posterboy voor vaccinatie. "Deze spuit was een kleine stap voor Jos, maar een grote stap voor Vlaanderen", zag onze reporter Nadine Van Der Linden, die de vaccinatie - gefilmd als ware het een maanlanding - live op televisie volgde. Al vielen ook de overspannen verwachtingen op. "110 jaar oud worden, is dat niet érg optimistisch?"
Lees verder

Reporter Nadine Van Der Linden over de live vaccinatie: "Een kleine stap voor Jos, maar een grote stap voor Vlaanderen"
Een wit marcelleke en een gewillige bovenarm: méér had Jos Hermans niet te bieden, maar het bleek ruim voldoende om op zijn 96 een Bekende Vlaming te worden, een posterboy voor vaccinatie. "Deze spuit was een kleine stap voor Jos, maar een grote stap voor Vlaanderen", zag onze reporter Nadine Van Der Linden, die de vaccinatie - gefilmd als ware het een maanlanding - live op televisie volgde. Al vielen ook de overspannen verwachtingen op. "110 jaar oud worden, is dat niet érg optimistisch?"
Lees verder

AA Gent maakt werk van opvolging Michel Louwagie
Met het oog op de toekomst enkele verschuivingen in de Ghelamco Arena. Om Michel Louwagie (64) te ontlasten, neemt Sébastien Ronse met ingang van 1 januari 2021 de functie van COO (Chief Operations Officer) waar. Hij zal een deel van het operationele, dagdagelijkse beheer van de club voor zijn rekening nemen. Louwagie blijft wel CEO van de Buffalo's. Ronse was voorheen reeds actief binnen de club als juridisch en administratief raadgever.
Lees verder

Miljardair achter Chinees videogamebedrijf overleden na vergiftiging, bevestigt politie
De topman en oprichter van het Chinese videogamebedrijf Yoozoo, Lin Qi (39), is overleden na vergiftiging. Dat meldt de politie van Shanghai. De miljonair is vooral bekend als ontwikkelaar van het videospel Game of Thrones: Winter is Coming.
Lees verder

Brengt alcohol écht je ware aard naar boven?
Het overkomt iedereen weleens: dat je onder invloed van alcohol iets doet waar je je achteraf voor schaamt of spijt van hebt. Komt dat doordat je in benevelde toestand een ander persoon wordt? Of onthult de drank juist wie je écht bent? Gezondheidsexperte Judith Noijen licht toe welke invloed alcohol nu precies heeft op je gedrag.
Lees verder

JAAROVERZICHT. Moddergooien, peperdure rekeningen en tot 23 jaar cel: deze sterren en BV's zorgden voor spektakel in de rechtbank
2020: het jaar waarin vooral corona het nieuws domineerde, maar BV's en celebrities ook heel wat hoogte- en dieptepunten kenden. De komende dagen verzamelen wij in dit jaaroverzicht enkele van die opmerkelijke nieuwsfeiten, te beginnen met de vele vetes en schandalen die in de rechtbank uitgevochten werden. Van het moddergooien bij Johnny Depp tot de schadevergoeding van Bassie en Adriaan: deze sterren en BV's verschenen in 2020 voor de rechter.
Lees verder

Sterrenwacht gaat mee op zoek naar "strategieën om de baan af te buigen van asteroïden die met aarde kunnen botsen"
De Koninklijke Sterrenwacht mag een gravimeter (meetinstrument waarmee de dichtheid van een bepaalde stof gemeten kan worden) leveren voor de Juventas-satelliet, die binnen zeven jaar moet landen op asteroïde Dimorphos. Het meetinstrument moet de sterkte van het zwaartekrachtsveld van de asteroïde meten en inzichten leveren over "toekomstige strategieën om de baan af te buigen van asteroïden die met de aarde kunnen botsen".
Lees verder

Duitse districten niet gerust op koeling coronavaccins
Meerdere Duitse districten zullen geen gebruik maken van de coronavaccins van Pfizer en BioNTech die afgelopen weekend zijn gedistribueerd. De lokale overheden zijn bezorgd dat de vaccins tijdens transport niet voldoende gekoeld zijn gebleven.
Lees verder

Anderlecht geeft Mohamed Bouchouari contract tot 2022
Inkomende transfer bij Anderlecht. Mohamed Bouchouari (20) heeft paars-wit na een testperiode kunnen overtuigen en tekende een contract tot 2022.
Lees verder

Buste gevandaliseerd van zwarte Amerikaanse vrouw die door politie gedood werd
Een keramische buste van Breonna Taylor, een zwarte Amerikaanse vrouw die in maart gedood werd door de politie bij een nachtelijke huiszoeking, is kapotgeslagen. De politie van Oakland onderzoekt het vandalisme.
Lees verder

Lori Loughlin weer op vrije voeten
Lori Loughlin heeft de gevangenis verlaten. De 56-jarige 'Full House'-actrice zat bijna twee maanden achter tralies omwille van haar betrokkenheid bij een schandaal rond studiefraude. Dat melden Amerikaanse media.
Lees verder

België verdwijnt uit VN-Veiligheidsraad
De periode van twee jaar waarin België niet-permanent lid is van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN), loopt donderdag af. In februari was België ook een maand lang voorzitter van de VN-Veiligheidsraad.
Lees verder

Acht Duitse zorgkundigen krijgen vijfvoudige dosis coronavaccin toegediend
Acht Duitse zorgkundigen hebben gisteren een vijfvoudige dosis van het coronavaccin toegediend gekregen door een fout bij het preparen van de spuit. Vier van hen zijn met symptomen in het ziekenhuis opgenomen.
Lees verder