Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 3 december 2020

Deze ‘takelwagen’ van 86 miljoen euro moet de ruimte weer vrij van puin maken

HLN
Deze 'takelwagen' van 86 miljoen euro moet de ruimte weer vrij van puin maken
De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA trekt 86 miljoen euro uit voor een bijzondere missie: rondzwevend ruimteafval verwijderen met een soort ruimtesleepwagen. Dat is nodig omdat het op de 'snelwegen' rond de aarde bijzonder druk begint te worden, zo schrijft De Volkskrant.
Lees verder

Nederlander Raoul Ehren volgt zijn landgenoot Niels Thijssen op als bondscoach van Red Panthers
Niels Thijssen haakt met onmiddellijke ingang af als bondscoach van de Red Panthers: dat maakte de Belgische Hockeyfederatie donderdagochtend in een persmededeling bekend. De 37-jarige Nederlander werd in maart 2017 aangesteld als bondscoach en acht nu het moment rijp om de pagina om te draaien. De opvolger van Thijssen wordt zijn landgenoot Raoul Ehren (47), die net voor het EK 2019 de staf van de Panthers versterkte.
Lees verder

Namibië zet 170 olifanten te koop
Namibië heeft 170 olifanten te koop gezet om hun aantal te verkleinen in het land, dat met droogte kampt en waar het steeds vaker tot conflicten tussen mens en dier komt. Olifanten zijn een bedreigde diersoort en internationale druk verhindert dat ze worden afgemaakt.
Lees verder

Luxemerken tonen collecties via games: "Een logische volgende stap in de evolutie van mode"
2020 was het jaar van mode en... games. Tezamen dan nog wel. Nu corona onze wereld nog digitaler maakte, is dat zo gek nog niet. Games werden bovendien ook dit jaar alsmaar populairder. Daarom toveren verschillende grote modehuizen hun standaardshows en lookbooks nu om tot een virtuele game-ervaring. Speel de Sims à la Gucci of maak samen met Balenciaga een sprongetje naar het jaar 2031.
Lees verder

Open Vld wil lokale bedrijfsbelasting afschaffen
Open Vld wil dat gemeenten en provincies hun belastingen op lokale bedrijven afschaffen, om de ondernemingen te steunen in de coronacrisis. Dat zegt Vlaams Parlementslid Bart Van Hulle.
Lees verder

Football Talk. Erling Haaland speelt dit jaar niet meer - Solbakken nieuwe Noorse bondscoach - PL-clubs keren miljoenen uit aan lagere reeksen
Borussia Dortmund kan in 2020 niet meer rekenen op haar steraanvaller Erling Haaland. De twintigjarige Noor blesseerde zich dinsdag op de laatste training voor het Champions League-duel van woensdag tegen Lazio. Zijn coach Lucien Favre maakte bekend dat het gaat om een spierblessure in het bovenbeen.
Lees verder

Leden Forum voor Democratie mogen vanaf 18 uur stemmen over leiderschap Baudet
De leden van Forum voor Democratie (FVD) kunnen vanaf donderdagavond 18.00 uur 24 uur lang stemmen over de vraag of zij Thierry Baudet nog als partijleider willen. Dat meldt de Nederlandse partij op haar website. De uitslag van het digitaal te houden referendum is bindend.
Lees verder

Europees Hof eist sterkere rol voor Belgische energieregulator CREG
De CREG, de regulator voor de Belgische elektriciteits- en gasmarkt, moet meer autonomie en beslissingsbevoegdheid krijgen om de vrije concurrentie op de energiemarkt te kunnen garanderen. Dat vindt het Europees Hof van Justitie, dat geoordeeld heeft dat België de richtlijnen die de Europese regels voor elektriciteit en gas vastleggen niet correct heeft omgezet.
Lees verder

KIJK LIVE (17u30). Wie wordt tegenstander van Rode Duivels in Nations League?
Frankrijk, Spanje of Italië: wie wordt de tegenstander van de Rode Duivels in de halve finale van de Nations League? De loting vindt vandaag in het Zwitserse Nyon, op de hoofdzetel van de UEFA, plaats. Die kan u vanaf 17.30 uur LIVE bekijken op HLN.be.
Lees verder

Meer dan 1 op de 5 vrijwilligers tijdens coronacrisis is "nieuwe vrijwilliger"
Meer dan een op de vijf Vlamingen (22 procent) die vrijwilligerswerk hebben gedaan tijdens de coronacrisis, deed dat voor de eerste keer. Dat blijkt uit een bevraging van de Universiteit Gent in samenwerking met het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk bij 1.868 vrijwilligers. De meeste respondenten plannen ook na de crisis als vrijwilliger aan de slag te blijven.
Lees verder

KOERS KORT. Intermarché nieuwe hoofdsponsor van Wanty-Gobert - Qhubeka gooit Aru een reddingsboei - Kwiatkowski drie jaar langerr bij Ineos
De ploeg zelf heeft het nog niet gecommuniceerd, maar Michal Kwiatkowski vertelde zelf in een acte de présence in thuisland Polen dat hij drie jaar langer bij Ineos blijft koersen. De 30-jarige ritwinnaar uit de voorbije Tour kwam in 2016 over van Quick.Step naar het toenmalige Team Sky. Kwiatkowski tekende bij tot eind 2023.
Lees verder

Meer dan 1 op 5 van vrijwilligers tijdens coronacrisis is "nieuwe vrijwilliger"
Meer dan een op de vijf Vlamingen (22 procent) die vrijwilligerswerk hebben gedaan tijdens de coronacrisis, deed dat voor de eerste keer. Dat blijkt uit een bevraging van de Universiteit Gent in samenwerking met het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk bij 1.868 vrijwilligers. De meeste respondenten plannen ook na de crisis als vrijwilliger aan de slag te blijven.
Lees verder

Duitse douane vindt reptielen in snoep, souvenirs en speelgoed
De Duitse douane heeft 26 beschermde reptielen onderschept die werden gesmokkeld in pakjes snoep, souvenirs en speelgoed uit Mexico. Tien van de dieren zijn overleden, omdat ze in poppen waren genaaid en niet genoeg lucht kregen.
Lees verder

Agent gebruikt politiehelikopter om model te bespioneren in haar achtertuin
Drie jaar na de veroordeling van een Britse politieman die de verkeershelikopter gebruikte om vrijende koppels in hun achtertuin te filmen, heeft een van zijn slachtoffers een schikking getroffen met de South Yorkshire Police, de werkgever van agent Adrian Pogmore.
Lees verder

PORTRET. Valéry Giscard d'Estaing (94) overleden aan gevolgen Covid-19: volmaakte maar één termijn, maar legde basis van de EU
De voormalige Franse president Valéry Giscard d'Estaing is vannacht overleden op zijn landgoed in Authon. Hoewel hij slechts één termijn volmaakte, was VGE één van de belangrijkste Europese politici uit de tweede helft van vorige eeuw. Hij is een grondlegger van de EU zoals we die vandaag kennen. Giscard werd 94 en overleed aan een hartkwaal, gevolg van een Covid-19-besmetting.
Lees verder

Consumenten zullen zich niet tot één stroomleverancier moeten beperken
Binnenkort zullen klanten contracten kunnen tekenen bij meerdere stroomleveranciers. Dat staat in een ontwerpdecreet waarover de Vlaamse energieregulator Vreg een advies heeft verleend.
Lees verder

Zweedse moeder (70) niet langer verdacht van mishandeling zoon (41): "Zijn verwondingen hielden verband met ziekte"
Er zijn geen bewijzen gevonden van de verdenking dat een vrouw in Zweden haar zoon 28 jaar lang in haar woning vastgehouden en mishandeld zou hebben. Dat heeft procureur Emma Olsson donderdag in een interview met Zweedse media gezegd.
Lees verder

Grote explosie in Engels magazijn: "Meerdere zwaargewonden"
Bij een zware explosie in een magazijn bij het Zuid-Engelse Bristol zijn meerdere zwaargewonden gevallen. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer.
Lees verder

Belastingdruk enkel in Frankrijk en Denemarken nog hoger dan in ons land
Maar twee landen in een groep van 37 voornamelijk rijke OESO-landen harken in verhouding tot hun bruto binnenlands product meer belastinginkomsten bijeen dan België. Dat blijkt uit een studie van de organisatie op basis van cijfers uit 2019.
Lees verder

Griekenland en Europese Commissie bereiken akkoord: afgebrand vluchtelingenkamp Moria wordt tegen september vervangen door vaste accommodatie
Er komt een nieuwe, vaste accommodatie voor de 7.200 migranten die in Griekenland een tijdelijk onderkomen hebben gevonden nadat het overbevolkte kamp Moria op het eiland Lesbos door een brand verwoest werd. Die accommodatie zou tegen september 2021 klaar moeten zijn. Dat zijn de Griekse autoriteiten overeengekomen met de Europese Commissie.
Lees verder