Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 23 december 2020

David Alaba pakt nog maar eens een prijs(je) en zorgt voor zenuwen op de transfermarkt: “We hebben er alles aan ged...

David Alaba pakt nog maar eens een prijs(je) en zorgt voor zenuwen op de transfermarkt: "We hebben er alles aan gedaan..."

David Alaba is maandag voor de zevende keer verkozen tot Oostenrijks Voetballer van het Jaar. De 28-jarige verdediger van Bayern München haalde het met 33 punten duidelijk voor Leipzig-middenvelder Marcel Sabitzer (17 ptn) en de Hongaarse Salzburg-middenvelder Dominik Szoboszlai (13).

Lees verder

Priesters proberen kerstvieringen te redden

Een groep katholieke priesters is opnieuw naar de Raad van State gestapt tegen de beperkingen op misvieringen, in de hoop dat ze deze week op Kerstmis toch volwaardig de mis kunnen opdragen.

Lees verder

Novak Djokovic trekt zich terug uit verkiezingen spelersraad ATP: "Ik wil geen conflict creëren"

Tennisser Novak Djokovic heeft zich teruggetrokken uit de komende verkiezingen voor de spelersraad van de Association of Tennis Professionals (ATP). Het nummer 1 van de wereld verwijst naar een nieuwe regel van de ATP, waardoor het meedingen naar een plaats in de spelersraad zou neerkomen op "belangenvermenging" aangezien de Serviër een van de oprichters is van een nieuwe spelersvakbond, de Professional Tennis Players Association (PTPA).

Lees verder

Amerikaanse Congresleden krijgen voorrang bij vaccinatie: 'Belachelijk'

In de Verenigde Staten krijgen niet de gezondheidswerkers of de ouderen de eerste coronavaccins, maar wel de Congresleden. Dat lokt heel wat verontwaardigde reacties uit, ook binnen de politiek zelf.

Lees verder

Interventie op 'seksfeest' met Hongaars politicus krijgt mogelijk nog staartje voor agenten

Het comité P onderzoekt of agenten zich hebben misdragen toen ze binnenvielen op het feest dat Hongaars Europarlementslid Jozef Szajer de kop kostte. De organisator heeft klacht ingediend omdat de politie zich homofoob zou hebben gedragen.

Lees verder

Balen voor Mathieu van der Poel: NK veldrijden gaat (voorlopig) niet door

Er wordt op 10 januari geen Nederlandse kampioenschap veldrijden gereden in Zaltbommel. Wel wordt er uitgekeken naar een mogelijke nieuwe datum.

Lees verder

Brussels Airlines vliegt vanaf woensdag weer van en naar Verenigd Koninkrijk

Vanaf woensdag voert Brussels Airlines zijn vluchten van het Verenigd Koninkrijk naar Brussel weer uit zoals gepland. Dat bevestigt woordvoerster Maaike Andries.

Lees verder

Sanne Cant kijkt uit naar "thuiscross" in Herentals: "Dat is lang geleden"

Sanne Cant kijkt uit naar de veldrit van woensdag in Herentals. "Het is lang geleden dat ik nog eens een echte thuiscross reed", vertelt ze. "Ik kijk altijd uit naar de crossen in de kerstperiode en deze cross steekt daar nog een beetje bovenuit."

Lees verder

Totale kostprijs van de Olympische Spelen in Tokio is bekend (en hoger dan voorzien)

De Olympische Spelen in Tokio, vanwege de coronacrisis met een jaar uitgesteld tot de zomer van 2021, zullen in totaal 1.644 miljard yen (13 miljard euro) kosten. Dat hebben de organisatoren dinsdag aangekondigd. Het budget is opgelopen omwille van het uitstel en de gezondheidsmaatregelen.

Lees verder

Coronavaccins worden getest op gemuteerde variant: 'Kunnen in zes weken nieuw vaccin afleveren'

Zowel Pfizer/BioNTech als Moderna onderzoeken op dit moment of hun vaccins ook beschermen tegen de gemuteerde variant van het coronavirus die onder meer is opgedoken in het Verenigd Koninkrijk. Beide bedrijven verwachten dat dit het geval is. BioNTech maakt zich sterk dat een aanpassing anders snel kan gebeuren.

Lees verder

Joe Biden live op televisie gevaccineerd: 'Niets om schrik van te hebben'

De toekomstige president van de Verenigde Staten heeft maandag de eerste dosis van het Pfizer-vaccin ontvangen, in het ChristianaCare-ziekenhuis in Delaware. Dat moment werd ook live uitgezonden op televisie. Ook zijn vrouw Jill kreeg de eerste dosis van het vaccin al toegediend.

Lees verder

FIFA dient aanklacht in tegen ex-voorzitter Sepp Blatter

De Wereldvoetbalbond heeft in Zwitserland een aanklacht ingediend tegen onder meer voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter vanwege vermoedelijk crimineel mismanagement van het FIFA-museum dat minder dan een jaar na zijn opening in 2016 werd gesloten. Volgens de FIFA loopt het kostenplaatje van het museum op tot 462 miljoen euro.

Lees verder

Mega World failliet verklaard

De ondernemingsrechtbank van Mechelen heeft dinsdag het faillissement van Mega World, het vroegere Blokker, uitgesproken. Dat bevestigt voorlopig bewindvoerder Thierry Lammar. Zo'n 650 mensen verliezen hun job. De voorlopig bewindvoerders werden aangesteld als curatoren en zullen de vereffening van het bedrijf in goede banen leiden.

Lees verder

Jupiter en Saturnus zij aan zij: dat is geleden sinds 1623

Aan de bewolkte Belgische hemel kon u afgelopen avond en nacht helaas geen getuige zijn van een bijzondere aangelegenheid. ­Saturnus en Jupiter, de twee grootste planeten uit ons stelsel, stonden zij aan zij en dat was sinds een kleine 400 jaar niet meer het geval geweest. 'The great conjunction', oftwel 'de grote samenstand' vond een laatste keer plaats in 1623, maar dat jaar bemoeilijkte een teveel aan zon de waarneembaarheid.

Lees verder

Een naakte vrouw als nieuwjaarscadeau

Het nieuwjaarscadeautje van het district Merksem bij het gratis magazine MXM is bij veel Merksemnaren in het verkeerde keelgat geschoten. De afbeelding van een naakte 'mooie jonge vrouw', van de hand van lokale kunstenaar Frank-Ivo van Damme, beroert de gemoederen. 'Vrouwonvriendelijk en niet van deze tijd' vindt de ene. 'Een te preutse reactie', vindt de andere.

Lees verder

Clublegende Iker Casillas keert terug naar Real Madrid: "Heel blij"

De Spaanse voormalige doelman Iker Casillas keert terug naar zijn oude liefde Real Madrid. Bij de Spaanse landskampioen wordt hij assistent van de algemeen directeur van de Real Madrid Foundation, zo maakte de club dinsdag bekend.

Lees verder

Twee RB Salzburg-spelers leggen positieve dopingtest af, maar Oostenrijkers hebben uitleg klaar

RB Salzburg-spelers Mohamed Camara en Sekou Koita hebben positief getest op doping. Dat heeft de Oostenrijkse eersteklasser dinsdag bekendgemaakt. Volgens Salzburg zijn de positieve tests te wijten aan medicatie tegen hoogteziekte.

Lees verder

Nederlandse ziekenhuizen stellen niet-dringende zorg uit: 'Alle hens aan dek'

Nederlandse ziekenhuizen leggen alle niet-acute zorg stil om de grote toename van het aantal coronapatiënten aan te kunnen. Het aantal bedden op de intensieve zorg wordt uitgebreid en Duitsland neemt weer meer patiënten uit Nederland op.

Lees verder

KOERSNIEUWS. Bahrain Victorious stelt allereerste WorldTour-renner uit Bahrein voor

Ook vandaag valt er weer wat koersnieuws te rapen. Wij bundelen voor u de belangrijkste kleine en minder kleine wielernieuwtjes.

Lees verder

Reddingswerker reanimeert olifantenjong in Thailand

De Thaise reddingswerker Mana Srivate (26) reanimeerde een olifantenjongen na een verkeersongeval. 'Het is mijn instinct om levens te redden, maar ik was erg ongerust omdat ik de moeder en andere olifanten het dier hoorden roepen', zei Mana aan Reuters. Hij kon de olifant redden en het dier werd herenigd met zijn moeder. 'De olifanten kwamen snel terug toen de moeder haar baby hoorde roepen', zei de man.

Lees verder

Esther Berropze wordt nieuwe ceo Ontex

De luierfabrikant Ontex zal naar verwachting voor het eerst een vrouw aanstellen als ceo.

Lees verder

Real-trainer Zinédine Zidane: "Op mentaal vlak gaat het heel goed met Eden Hazard"

Ondanks herhaaldelijke blessures en achttien moeilijke maanden bij Real Madrid gaat het op mentaal vlak heel goed met Eden Hazard (29). Dat heeft Real-coach Zinédine Zidane dinsdag verklaard.

Lees verder

WK darts in Londen ook na kerst zonder toeschouwers

Het restant van het WK darts in Londen vindt plaats zonder toeschouwers. Het toernooi in Alexandra Palace was op 15 december begonnen met het maximum aantal van 1000 fans, maar moest een dag later al voortgezet worden achter gesloten deuren nadat de coronamaatregelen voor Londen waren aangescherpt. Dat besluit zou op 23 december worden heroverwogen, maar nu in Londen de zwaarste maatregelen van kracht zijn geworden is er geen mogelijkheid meer nog fans toe te laten, meldt organisator PDC dinsdag.

Lees verder

Onderzoekers trekken controversiële studie over falende vrouwelijke onderzoeksleiders terug

Een wetenschappelijke publicatie die suggereerde dat vrouwelijke mentoren de carrière van onderzoekers in opleiding schaden, is ingetrokken.

Lees verder

Vulkaan uitgebarsten op Hawaï

De grootste vulkaan van Hawaï, Kilauea, barstte zondagavond iets na 22.30 uur lokale tijd uit. Er vond ook een aardbeving plaats van 4,4 op de schaal van Richter. Aan de inwoners werd gevraagd om binnen te blijven, omdat er schadelijke gassen vrijgekomen zijn.

Lees verder

'We zullen niet als eerste versoepelen omdat wij toevallig de eerste vaccins krijgen'

De bewoners van woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs zullen maandag de eerste Belgen zijn om een coronavaccin te ontvangen. Daar zijn ze trots op, maar het brengt ook verantwoordelijkheid mee, beseft directeur Fred Rogier.

Lees verder

Jos Hermans (96) krijgt als eerste Vlaming coronavaccin: 'Ik hoop honderd jaar te worden'

De 96-jarige Jos Hermans, bewoner van een woonzorgcentrum in Puurs, is maandag de eerste die het coronavaccin in ons land zal toegediend krijgen. Ook in Bergen en Sint-Pieters-Woluwe wordt er maandag gevaccineerd.

Lees verder

Betrapte Cercle-spelers op lockdownfeestje krijgen geldboete en moeten meelopen op covidafdeling

De drie Cercle-spelers die afgelopen weekend op een lockdownfeestje betrapt werden, krijgen een geldboete en een alternatieve straf. 'Ze hebben wel degelijk spijt en beseffen dat ze fout waren', klinkt het bij Cercle.

Lees verder

Kilometerslange files richting havens, Londen verlaten

Op de snelwegen naar Britse ferryhavens staan al een paar dagen kilometerslange files. Omdat er een besmettelijke coronavariant opdook in het Verenigd Koninkrijk, voerden veel Europese landen een inreisverbod in, met als gevolg dat de vrachtwagens niet meer naar het vasteland kunnen reizen. Er zitten ook honderden Belgische chauffeurs vast.

Lees verder

Ook Vlaams zorgpersoneel krijgt eenmalige consumptiecheque van 300 euro

Het personeel in de Vlaamse zorgsectoren krijgt net als hun federale collega's een eenmalige consumptiecheque van 300 euro. Dat zijn de vakbonden en werkgevers overeengekomen na overleg over het nieuwe Vlaamse intersectorale akkoord voor de Vlaamse social profit. Daarnaast is er ook een akkoord over structurele loonsverhogingen.

Lees verder

Britten arresteren man die door Belgisch gerecht gezocht werd in zaak-Essex

De Britse autoriteiten hebben in Redditch in Worcestershire een man opgepakt die door het Belgische gerecht gezocht werd voor zijn rol in het smokkelen van 39 Vietnamese migranten die in oktober vorig jaar dood werden aangetroffen in een vrachtwagen in Essex.

Lees verder

Mathieu Van der Poel rijdt solo naar zege in Essen

Mathieu Van der Poel heeft zijn derde zege dit crossseizoen geboekt. De Nederlandse wereldkampioen was in Essen te sterk en kwam solo over de streep. Na vijf ronden schudde hij zijn kompanen Quinten Hermans en Laurens Sweeck af. Net als in 2017 ging Van der Poel zo aan de haal met de zegebloemen in Essen.

Lees verder

Herman Goossens: 'Sneltesten zijn niet dé oplossing om het normale leven te kunnen heropstarten'

Snelle antigeentesten zijn niet dé oplossing om het normale leven opnieuw op te kunnen starten, maar ze kunnen net zoals de vaccinaties daarbij helpen. Dat verklaarde professor klinische biologie Herman Goossens, die de taskforce testing voorzit, tijdens een vragenronde met journalisten.

Lees verder

Goudstaven gevonden in Brusselse riolen

In een riool in het centrum van Brussel heeft een schoonmaakploeg dinsdagochtend twee goudstaven gevonden. Dat meldt de Brusselse politie.

Lees verder

Frankrijk en Verenigd Koninkrijk bereiken akkoord over heropenen grenzen

Frankrijk gaat vanaf woensdag opnieuw reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk toelaten, op voorwaarde dat ze een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Dat heeft de Franse premier Jean Castex dinsdagavond meegedeeld.

Lees verder

Ook woensdag en donderdag vakbondsacties bij De Lijn

Woensdag en donderdag zijn er bij De Lijn opnieuw vakbondsacties aangekondigd, waardoor er hinder zal zijn voor de reizigers. Nieuw overleg heeft voor de vakbonden niet het gewenste resultaat opgeleverd. Dat melden vakbonden ACV Openbare Diensten en ACOD TBM dinsdagavond.

Lees verder

Dubbel zoveel journalist­en vermoord als vorig jaar

Het aantal journalisten dat vermoord werd vanwege hun job is verdubbeld in 2020. Dat zegt het CPJ, het beschermingscomité voor journalisten. Er waren in totaal 21 moorden als 'represaille', tegen 10 het jaar ervoor.

Lees verder

Netflix stopt Oscar-campagne Shia LaBeouf

De Amerikaanse streamingsdienst Netflix haalt de foto van acteur Shia LaBeouf (34) van de For your consideration-pagina.

Lees verder

Poetin kent levenslang gerechtelijke onschendbaarheid toe aan ex-presidenten

De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet ondertekend waarmee gewezen presidenten de rest van hun leven beschermd worden tegen gerechtelijke vervolging. Door de immuniteitswet, die dinsdag gepubliceerd werd, blijven ook de familieleden van ex-presidenten buiten schot.

Lees verder

Michel Fourniret in beschuldiging gesteld voor verdwijning en dood van Lydie Logé

De Franse seriemoordenaar Michel Fourniret is dinsdag in staat van beschuldiging gesteld in het onderzoek naar de verdwijning van Lydie Logé in 1993. Fourniret wordt aangeklaagd voor 'ontvoering en opsluiting gevolgd door de dood', zo melden gerechtelijke bronnen aan het Franse nieuwsagentschap AFP.

Lees verder

Hoop voor truckers én Brexit-onderhandelaars

Frankrijk doet de grens met het VK – onder strikte voorwaarden – weer open. Ook bij de Brexit-onderhandelingen gloort hoop.

Lees verder

Brexit: Franse vissers blokkeren haven van Boulogne uit protest tegen grote Nederlandse boten

Franse vissers blokkeren dinsdagavond de toegang tot een deel van de haven van Boulogne-sur-Mer, de grootste vissershaven van Frankrijk. Met de actie willen ze protesteren tegen de 'overexploitatie' in het Kanaal door grote Nederlandse boten. Dat is vernomen bij de havenmeester en vissers.

Lees verder

Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg: 'Tekorten immunoglobulines dreigen'

Artsen moeten zeer bewust omgaan met immunoglobulines, geneesmiddelen die uit menselijk bloedplasma worden geproduceerd, omdat ze duur zijn en tekorten dreigen. Dat blijkt uit een advies van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Lees verder

Nieuwe verkiezingen in Israël, voor vierde keer in twee jaar

De huidige Knesset, het parlement in Israël, wordt ontbonden nadat dinsdag geen begrotingsakkoord bereikt werd. Dat betekent dat er voor de vierde keer in twee jaar verkiezingen komen.

Lees verder

Trump verwerpt langverwacht coronasteunpakket van Congres: 'Verkwisting'

De Amerikaanse president Donald Trump verwerpt het omvangrijke tweede pakket van coronasteunmaatregelen dat na maandenlang onderhandelen de goedkeuring kreeg van het parlement van de Verenigde Staten. Dat heeft hij dinsdagavond via een videotoespraak op Twitter laten weten. Trump eist aanpassingen aan het steunpakket. Nochtans had het Witte Huis al laten weten dat de president er zijn handtekening onder zou zetten.

Lees verder

Trump schenkt gratie aan verschillende bondgenoten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aan dinsdag gratie geschonken aan 20 mensen, waaronder twee bondgenoten die schuldig werden bevonden in het onderzoek naar Russische inmenging. 'De gratiën helpen de fouten van dat onderzoek te corrigeren.'

Lees verder

Wat betekent broederliefde als je broer vastzit? (3/4)

286 gezinnen uit België kregen vorig te horen dat een naaste veroordeeld werd voor het plegen van een moord. Journaliste Gabriella Adèr zocht vier van die gezinnen op en volgde hen een jaar lang. Hoe staan zij tegenover hun gezinslid, de moordenaar?

Lees verder

Mijn kind, de moordenaar: wat als je broer vastzit? (3/4)

286 gezinnen uit België kregen vorig jaar te horen dat een naaste veroordeeld werd voor het plegen van een moord. Journaliste Gabriella Adèr zocht vier van zulke gezinnen op en volgde hen een jaar lang. Hoe staan zij tegenover hun gezinslid, de moordenaar?

Lees verder

Brexit: Akkoord tussen Canada en Verenigd Koninkrijk om extra douaneheffingen te vermijden

Canada en het Verenigd Koninkrijk hebben een tijdelijk akkoord gesloten om een verhoging te vermijden van de douaneheffingen tussen beide landen, die een gevolg zou zijn van de Brexit. Dat heeft Canada dinsdag bekendgemaakt.

Lees verder

Aantal overlijdens neemt licht af

Tussen 12 en 19 december stierven in België dagelijks gemiddeld 91 mensen aan het virus, een afname met 2,9 procent ten opzichte van de vorige periode.

Lees verder

Geel of boete voor knuffelende voetballers?

Voetballers die knuf­felen na een doelpunt: het stuit almaar meer mensen tegen de borst. De Pro League bekijkt vandaag of bestraffingen mogelijk zijn.

Lees verder

Nieuwe flitspalen flitsen niet meer, boete blijft

Mobiele flitscamera's konden u al langer betrappen zonder dat u een lichtflits zag. Nu kunnen ook vaste flitspalen dat. De eerste acht exemplaren staan langs de A12.

Lees verder

Senegalees bekent moord op Belgische vrouw

Een 42-jarige man uit Senegal heeft bekend dat hij een van zijn echtgenotes ­gedood heeft. De vrouw, een Belgische zeventiger, was al sinds oktober vermist. Dat meldt de Senegalese gendarmerie.

Lees verder

De Wever ontslaat politieagent na racistische opmerking in justitiepaleis

De Antwerpse burgemeester De Wever heeft een politie-inspecteur ontslagen nadat die een ­allochtone medewerker van het justitiepaleis een 'vies ventje' had genoemd.

Lees verder

Drie Franse politieagenten doodgeschoten bij interventie huiselijk geweld

In Frankrijk zijn drie politieagenten doodgeschoten nadat ze voor huiselijk geweld waren opgeroepen. Een vierde agent raakte gewond.

Lees verder

Zwaarbewolkt en regenachtig

Woensdag begint de dag zwaarbewolkt tot betrokken en regenachtig, met vooral over het zuiden van het land soms felle en aanhoudende regenval. In de loop van de namiddag verschijnen er vanaf het westen opklaringen maar vallen er ook nog buien. Het blijft zeer zacht met maxima tussen 10 en 14 graden. Er waait een overwegend matige, aan zee en op de Ardense Hoogten in de namiddag soms vrij krachtige, zuidwestelijke wind met rukwinden tot 50 à 60 km/u. Dat meldt het KMI.

Lees verder