Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 14 december 2020

Britse spionageschrijver John Le Carré (89) overleden

HLN
Britse spionageschrijver John Le Carré (89) overleden
Zaterdagavond is de beroemde Britse schrijver John Le Carré op 89-jarige leeftijd overleden aan een longontsteking. Dat heeft zijn literair agent zondagavond via Twitter meegedeeld.
Lees verder

Defour schudt ploegmaats wakker na zure nederlaag tegen Waasland-Beveren: "Iedereen moet in de spiegel kijken"
New game, same story. Na rood voor Voet liep het helemaal mis bij KV Mechelen tegen een herboren Waasland-Beveren. Steven Defour was achteraf vlijmscherp. "Dit was een kwestie van mentaliteit."
Lees verder

Van de zege van Anderlecht tot de late winner van Yaremchuk: de hoogtepunten van speeldag 16 in de Jupiler Pro League
Speeldag 16 in de Jupiler Pro League leverde alweer het nodige spektakel op. Hieronder vindt u de samenvattingen van alle matchen:
Lees verder

Roger Federer nog niet zeker van deelname aan Australian Open
De deelname van de Zwitser Roger Federer aan de Australian Open van 2021 is momenteel nog onzeker. "Het toernooi komt steeds dichterbij", zei de 39-jarige zondag in een interview met SRF. "Ik hoopte in oktober terug 100 procent fit te zijn, helaas was ik dat niet - en ben ik dat nog steeds niet."
Lees verder

Zeker 14 doden bij schipbreuk voor kust Venezuela
Bij een schipbreuk voor de kust van Venezuela zijn zeker veertien mensen omgekomen. Dat meldt de Venezolaanse regering in een persbericht. Bij een patrouille van de kustwacht, zaterdagnamiddag voor de kust van de stad Güiria, werden al elf lichamen uit het water gehaald. "En vandaag werden, na deze gebeurtenis, nog eens drie lichamen gevonden: twee mannen en een vrouw."
Lees verder

Amerikaanse overheid getroffen door grote cyberaanval
Verschillende Amerikaanse ministeries, zoals dat van Financiën en Handel, maar ook andere overheidsdiensten, zijn getroffen door een grootscheepse cyberaanval. Dat melden lokale media. Aan nieuwszender CNN bevestigde het ministerie van Handel dat hackers een van de departementen van het ministerie viseerden.
Lees verder

LIVE. Sterke toename nieuwe besmettingen in Oost-Vlaanderen - 'Groot deel winkels Nederland vrijwel zeker dicht'
Het gemiddelde aantal dagelijkse coronabesmettingen stijgt tot boven de 2.200, zo blijkt maandagochtend uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. In alle vijf de Vlaamse provincies gaat het aantal bevestigde besmettingen omhoog, met name in West- en Oost-Vlaanderen. Ook in Duitsland en Nederland stijgen de cijfers, en wordt overlegd over strengere maatregelen. Volg alle nieuws over Covid-19 in dit liveblog.
Lees verder

LIVE. Gezondheidsinstantie VS ook akkoord met coronavaccin Pfizer - 'Groot deel winkels Nederland vrijwel zeker dicht'
Het gemiddelde aantal dagelijkse coronabesmettingen blijft boven de 2.000 liggen en stijgt nu ook licht tegenover een week geleden, zo bleek zondag uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. In alle vijf de Vlaamse provincies gaat het aantal bevestigde besmettingen omhoog. Ook in Duitsland en Nederland stijgen de cijfers, en wordt overlegd over strengere maatregelen. Volg alle nieuws over Covid-19 in dit liveblog.
Lees verder

Politie New York doodt schutter kerstconcert
In New York heeft de politie zondgavond een man doodgeschoten die het vuur had geopend op mensen die een kerstconcert in openlucht bijwoonden. Niemand in het publiek werd geraakt door de schoten van de wilde schutter. Dat zegt politiecommissaris Dermot Shea.
Lees verder

Greet De Keyser. Genieten van de kleine dingen, als de rest te zwaar wordt
Met de zon warm op mijn rug besef ik maar al te goed hoe belangrijk die kleine dingetjes zijn. Neen, ik zit niet op een exotisch strand. Degenen die mij volgen, weten dat ik een trouwe volger ben van alle coronavoorschriften. Neen, het jaar 2020 blijft een jaar als geen ander, zelfs het weer is niet wat het behoort te zijn. Het is 18 graden hier in Washington DC, midden december. Vanaf morgen wordt het kouder, zegt de weerman, tegen woensdag krijgen we sneeuw. Neen, ik blijf niet lullen over het weer, wees gerust. Maar al die kleine leuke dingen helpen ons wel door al die maanden van angst en gemis.
Lees verder

Slangen op maandag. Timing is alles in de politiek
Noël Slangen overschouwt in zijn gastcolumn de politieke week.
Lees verder

Conner Rousseau (sp.a) opent debat kinderarmoede: "Sommigen zouden even geen kinderen mogen maken"
Sp.a-voorzitter Conner Rousseau gaat in zijn strijd tegen kinderarmoede en kindermisbruik geen taboe uit de weg: hij opent in zijn boek 'T' niet alleen het debat over het recht op ouderschap, hij stelt het kindergeld in vraag én pleit voor het verplichten van (gratis) kinderopvang.
Lees verder

INTERVIEW. Lize Spit (32) brengt tweede boek uit: "'Het smelt' keek lang mee over mijn schouder"
De schouders van Lize Spit (33) torsen sinds een paar dagen een pak minder gewicht mee: 'Ik ben er niet', opvolger van debuut en monstersucces 'Het smelt', wordt alvast warm onthaald. "Had ik dít geweten, was ik al die jaren niet zo kritisch voor mezelf geweest." Vier jaar schreef en schrapte ze, wrong er een schuldgevoel, en rekende ze af met het idee-fixe dat ze geen goed schrijver was.
Lees verder

GROTE PEILING. De Belg is streng: ruime meerderheid bereid zich aan regels te houden
De teugels vieren voor de feestdagen? Ondanks het politieke gemarchandeer over Kerstmis zal 78% van de Belgen de strenge regels volgen. Dat blijkt uit De Grote Peiling van deze krant, VTM Nieuws, Le Soir en RTL. Meer dan zes op de tien willen dat de avondklok van kracht blijft en bijna acht op de tien pleiten zelfs voor een verbod op vakantiereizen.
Lees verder

Hoezo, "niks met vuurwapens te maken"?: Limburgse nazi's die van brandstichting worden verdacht meermaals gespot in schietstand
"Met vuurwapens hebben ze absoluut niets te maken", zo zegt de advocaat van het Limburgse koppel dat wordt verdacht van brandstichting in een asielzoekerscentrum. Het is zijn repliek op de berichten dat het koppel schietoefeningen hield met een Oekraïner die aanslagplannen zou hebben gehad. Daar zijn nog geen bewijzen van. Maar we hebben wel beelden die aantonen hoe schietgraag het koppel werkelijk was.
Lees verder

Lockdownfeestjes zijn niet te tellen: "Ik heb zo'n uitlaatklep gewoon nódig"
Waar is dat feestje? In elke straat, zo lijkt het wel nu de politie om de haverklap een clandestiene bijeenkomst moet stopzetten. Daarbij wringen feestbeesten zich soms in de gekste bochten om aan de arm der wet te ontsnappen. "Het zijn allemaal geboren acteurs."
Lees verder

Eerst liet ze hem vallen, dan schudde ze hem dooreen. En dat verzweeg ze wekenlang: medewerkster crèche riskeert twee jaar cel voor onopzettelijke doding baby Ezra
Vijf maanden was baby Ezra toen zijn ouders hem 's ochtends afzetten aan de crèche in Borsbeek. In de vooravond kwam er telefoon: ze waren hem aan het reanimeren. Elf dagen later overleed Ezra. Nog 'ns tien dagen later kraakte de kinderverzorgster. Zij had Ezra laten vallen. En omdat hij wat 'raar' deed, had ze hem 'wakker willen schudden'. "Onvoorstelbaar", zeggen de ouders. "Mogelijk heeft dat de schade verergerd."
Lees verder

Daling van aantal ziekenhuisopnames in België lijkt af te vlakken
Nu het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in ons land weer toeneemt, lijkt ook het aantal corona-opnames in de ziekenhuizen op weg naar een plateau. Het gemiddeld aantal opnames kent nog een heel lichte daling (2 procent) in vergelijking met de week ervoor. Maandag meldt gezondheidsinstituut Sciensano in de voorlopige cijfers op zijn dashboard gemiddeld 185 opnames in de laatste zeven dagen, zondag waren dat nog gemiddeld 188 opnames en een daling met 4 procent.
Lees verder

Experts over Belgische vaccinatiestrategie: "Goede raad van de Britten: geef niet het hele rusthuis op zelfde dag een spuitje"
Staat onze vaccinatiestrategie op losse schroeven nu blijkt dat Pfizer kampt met productieproblemen? Komen er nog vertragingen? En wat hebben we geleerd van het Verenigd Koninkrijk, dat al is begonnen met inenten? Wij vroegen het aan drie hoofdrolspelers van de taskforce Vaccinatiestrategie. "De opstart zal nu wellicht wat trager verlopen, maar een drama is dat niet."
Lees verder

UGent: 56 procent Vlamingen bereid om coronavaccin te nemen
Zowat 56 procent van de Vlamingen is bereid zich te laten vaccineren tegen het coronavirus zodra dat kan. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging van 6.056 deelnemers door de UGent. Dat percentage ligt lager dan de kleinschalige bevraging die de UAntwerpen zaterdag publiceerde. Daarin zei maar liefst 65 procent zich te zullen vaccineren. Vrouwen en lager opgeleide volwassenen blijken minder bereid zich te laten inenten dan de de rest van de bevolking, blijkt ook uit de studie.
Lees verder