Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 3 december 2020

Birgit (36) moet door corona nog 2 jaar wachten op haar longtransplantatie: “Ik heb eigenlijk geen tijd meer.” Ho...

HLN
Birgit (36) moet door corona nog 2 jaar wachten op haar longtransplantatie: "Ik heb eigenlijk geen tijd meer." Hoelang lopen de wachttijden op? Wie kan donor zijn? En hoe registreer je je?
Dit jaar zullen er opmerkelijk minder orgaantransplantaties worden uitgevoerd dan in 2019. Oorzaak? Covid-19. Zo moet ook de 36-jarige muco-patiënte Birgit Ververken langer wachten op haar nieuwe longen. "Mijn longfunctie is nog maar 28 à 31 procent, veel langer kan mijn transplantatie niet meer uitgesteld worden." Maar hoelang moet je dan wachten? Mag iedereen donor zijn? En wie betaalt ervoor? Bruno Desschans en Dirk Claes, transplantatiecoördinatoren in het UZ Leuven, lichten de gezondheidsproblematiek van orgaandonatie toe.
Lees verder

Lommel SK maakt zich op voor Braziliaanse middenvelder die tot 24 miljoen euro kan kosten
Lommel SK pakt eerstdaags opnieuw uit met een opmerkelijke aanwinst. De club uit 1B krijgt via zijn samenwerking met Manchester City meer dan waarschijnlijk de 18-jarige Braziliaan Diego Rosa van Gremio over de vloer. De City Football Group legt zes miljoen euro neer voor de talentvolle middenvelder, bedrag dat met bonussen kan oplopen tot 24 miljoen. 'Joga Bonito' aan de Gestelsedijk.
Lees verder

Angelina (102) maakte als baby de Spaanse griep mee, overwon kanker en overleeft nu ook Covid-19, tweemaal zelfs
"Mijn moeder is een overlever, ze is niet menselijk", zegt dochter Joanne Merola over Angelina Friedman uit New York aan CNN. "Ze heeft bovenmenselijke genen." Angelina Friedman is 102 en heeft sinds haar geboorte inderdaad al heel wat levensgevaarlijke watertjes doorzwommen. Dit crisisjaar spartelde ze ook nog eens door Covid-19, twee keer zelfs.
Lees verder

Familie van in Trier omgekomen baby schrijft pakkende brief: "Blijf stevig in jouw papa's armen"
De familie van de Duits-Griekse tandarts en zijn negen weken oude baby, die in Trier zijn omgekomen, heeft een hartverscheurende brief achtergelaten op de plek des onheils. De vader en dochter werden aangereden door de 51-jarige Bernd W., die dinsdagmiddag met zijn Land Rover door het voetgangersgebied van de Duitse stad raasde.
Lees verder

Amerikaanse burgemeester spreekt volk vanuit vakantieresort in Mexico toe: "Mensen, blijf thuis"
Een Amerikaanse burgemeester is in ernstige verlegenheid gebracht, nadat bekend is geworden dat hij vanuit een Mexicaans vakantieresort een Facebookvideo opnam waarin hij inwoners van zijn stad Austin aanspoorde om thuis te blijven. "Dit is niet het moment om te ontspannen", waarschuwde Steve Adler. De Democraat zat op dat moment niet in isolatie, maar was met zijn familie op vakantie in badplaats Cabo San Lucas.
Lees verder

"Ik wil bij mijn vrouw zijn": happy end nadat pakkende foto uit Amerikaans ziekenhuis viraal is gegaan
Een oudere man stond huilend op de intensive care van een ziekenhuis in Texas: "Ik wil bij mijn vrouw zijn." Dokter Joseph Varon - helemaal gehuld in een beschermend pak - troostte hem. De pakkende foto van de arts en de coronapatiënt raakte mensen van over de hele wereld. Nu vertelt de hoofdarts hoe het verder ging.
Lees verder

Duitse regering verbiedt overname technologiebedrijf IMST door Chinezen
De Duitse regering heeft de overname van een technologiebedrijf door een Chinees defensieconcern verboden, uit veiligheidsoverwegingen.
Lees verder

Ruim 1 miljard mensen kunnen tegen 2030 in armoede belanden door pandemie
Meer dan 1 miljard mensen zullen tegen 2030 mogelijk in armoede leven door de langetermijneffecten van de pandemie van het coronavirus, zo blijkt uit een studie van de Verenigde Naties die vandaag bekendgemaakt is.
Lees verder

Niet alle oudere mannen met baard en pet zijn kapitein Iglo
Het dragen van een baard en een pet zijn niet exclusief voorbehouden aan kapitein Iglo. Dat heeft een Duitse rechtbank beslist.
Lees verder

België dreigt zaak over belastingdeals toch te verliezen
België moet mogelijk toch honderden miljoenen euro's aan belasting opeisen bij ongeveer 35 grote bedrijven. De Europese Commissie heeft de fiscale vrijstellingen die België aan die bedrijven verleende op grond van zogenoemde rulings terecht aangemerkt als ongeoorloofde staatssteun, oordeelt de belangrijkste adviseur van het Europees Hof van Justitie. Het hof volgt haar oordeel vaak.
Lees verder

Filmpje van Sasha Obama op TikTok gaat de wereld rond (maar wordt meteen weer verwijderd)
Sasha Obama, de 19-jarige dochter van Barack Obama, gaat viraal met een TikTok-filmpje. Op de beelden is Sasha samen met een aantal vriendinnen al dansend te zien, maar het filmpje verdween vervolgens even snel als het verscheen. Van willens of van moetens?
Lees verder

Nu kritiek op 'The Crown' blijft toenemen: welke scènes zijn van de pot gerukt en welke kloppen wel?
Royaltywatchers, politici zoals de Britse minister van Cultuur Oliver Dowden (42) en zelfs Helena Bonham-Carter (54), die de rol van prinses Margaret vertolkt: het lijstje prominenten dat wil dat Netflix duidelijk maakt dat 'The Crown' wel degelijk fictie is, wordt steeds langer. "Een gevaar voor de monarchie in Groot-Brittannië", wordt het vierde seizoen zelfs genoemd. Maar bevat de serie wel echt zoveel onwaarheden? We zetten de grootste 'verzinsels' uit seizoen 4 op een rijtje.
Lees verder

Nu kritiek op 'The Crown' blijft toenemen: welke scènes zijn van de pot gerukt en wat klopt wel?
Royaltywatchers, politici zoals de Britse minister van Cultuur Oliver Dowden (42) en zelfs Helena Bonham-Carter (54), die de rol van prinses Margaret vertolkt: het lijstje prominenten dat wil dat Netflix duidelijk maakt dat 'The Crown' wel degelijk fictie is, wordt steeds langer. "Een gevaar voor de monarchie in Groot-Brittannië", wordt het vierde seizoen zelfs genoemd. Maar bevat de serie wel echt zoveel onwaarheden? We zetten de grootste 'verzinsels' uit seizoen 4 op een rijtje.
Lees verder

De hoogtepunten van Charles De Ketelaere in de Champions League: "Hopelijk kan ik in Rome opnieuw scoren. Ik heb de smaak te pakken"
Charles De Ketelaere (19) is een fenomeen. Gisteren was hij in de Champions League wéér belangrijk voor Club Brugge. Een 'best of' van de Belgische tienersensatie op het kampioenenbal. "Misschien ga ik eventjes op een wolk zitten."
Lees verder

'The Mountain' uit 'Game of Thrones' gaat boksen en hij neemt het op tegen 90 kilo minder zware ex-wereldkampioen
Hafthor Bjornsson, alias 'The Mountain' uit de HBO-hitserie Game Of Thrones, stapt in de boksring. De IJslander (32) neemt het op 16 januari in een exhibitiekamp op tegen de Noord-Ierse bokser Steven Ward (30) in Reykjavik.
Lees verder

"Een jongen van 6 hoort niet bezig te zijn met de dood": meter van Tristan roept op om hem kaartjes te sturen na vijfde openhartoperatie
De 6-jarige Tristan uit Leke bij Diksmuide, een echte fanaat van vrachtwagens, heeft sinds zijn geboorte al vijf openhartoperaties moeten ondergaan. Op dit moment herstelt het jongetje in het UZ Leuven van zijn recentste. Zijn meter Madison (20) lanceert nu een oproep om hem kaartjes met vrachtwagens op te sturen. Daar is de dappere knaap immers fan van. "Tristan kon de jongste tijd amper zijn boekentasje nog dragen. Een jongen van 6 zou niet bezig mogen zijn met de dood. Eens hij thuis komt, zouden die kaartjes hem enorm opbeuren", vertelt ze.
Lees verder

Merkel na overlijden Valéry Giscard d'Estaing: "Duitsland verliest een vriend"
Met de dood van de Franse ex-president Valéry Giscard d'Estaing verliest Duitsland een "groot Europeaan" en een "vriend". Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag laten weten via een tweet van haar woordvoerder Steffen Seibert.
Lees verder

Lommel SK maakt zich op voor dure Braziliaan: 1B-club geeft méér uit dan Belgische G5-ploegen
De 'big spender' in het Belgisch profvoetbal kan een tweedeklasser worden. Afhankelijk van de constructie die de City Football Group met de Braziliaan Diego Rosa (18) in gedachten heeft, gaan de transferuitgaven van Lommel SK op papier richting 20 miljoen euro. Geholpen door de kredietkaart van de schatrijke CFG Groep, de holding rond Manchester City, uiteraard.
Lees verder

CEO Grosjean over enkele heikele thema's bij Standard: "Ook wij zijn in overlevingsmodus"
Woelige tijden in Luik – op financieel vlak dan toch. CEO Alexandre Grosjean sprak aan de vooravond van de wedstrijd tegen Rangers. "De kern afslanken? Dat kan, zeker als we niet doorgaan in Europa."
Lees verder

'Quarantainekinderen': Wat doet dit pandemiejaar met een kind dat volop in ontwikkeling is?
Dat de coronacrisis en de bijhorende maatregelen op iedereen zwaar doorwegen, staat buiten kijf. Maar hoe zit het met jonge kinderen bij wie de hersenen volop in ontwikkeling zijn? Zullen de isolatie, thuislessen en toegenomen schermtijd op latere leeftijd voor nadelige effecten zorgen? Volgens een Amerikaans onderzoek wel. Wij vroegen aan Belgische opvoedingsdeskundige Steven Gielis om dat te toetsen. "Veel jonge kinderen herinneren zich nu al niet meer dat er ook een periode zonder mondmaskers was."
Lees verder