Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 22 december 2020

Belgische WK-darters moeten tijdens kerstperiode in hotel blijven, topfavoriet was bijna de klos: “Het is zwaar”

Belgische WK-darters moeten tijdens kerstperiode in hotel blijven, topfavoriet was bijna de klos: "Het is zwaar"

Door de strengere maatregelen vanwege de nieuwe variant van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk raadt de Professional Darts Corporation (PDC) de deelnemers van het WK in Londen die niet in het VK wonen aan om tijdens de drie vrije kerstdagen in het spelershotel te blijven.

Lees verder

Eredame Miss France krijgt antisemitische reacties, politie opent onderzoek

April Benayoum, die afgelopen weekend tweede werd in de Miss France verkiezing, is op sociale media het slachtoffer geworden van antisemitisme. De 21-jarige vertelde tijdens de show over haar Israëlische roots waarop ze een stortvloed aan antisemitische reacties.

Lees verder

Reddingsoperatie via zipline na overstroming in Filipijnen

In de Filipijne gemeente New Bataan werden de dorpelingen gered via zipline. Na de doortocht van tropische storm Vicky werden een twintigtal dorpelingen in veiligheid nadat een rivier door hun dorp stroomde. Alle inwoners, onder wie een kind, werden in veiligheid gebracht.

Lees verder

Europees Geneesmiddelenagentschap hakt knoop door over Pfizer-vaccin

Als alles goed gaat, beslist het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) maandagnamiddag over een voorwaardelijke marktvergunning voor het coronavaccin van het Duitse BioNTech en het Amerikaanse Pfizer. Als dat het licht op groen zet, kan de vaccinatie kort na Kerstmis starten.

Lees verder

Vlaamse acteur Jacky Morel (88) overleden

De Vlaamse acteur Jacky Morel (88) is overleden, meldt zijn dochter. Hij was onder meer cbekend van zijn rol als Baconfoy in de serie De collega's.

Lees verder

Live | Volg hier de persconferentie van het Crisiscentrum over de stijgende coronacijfers

Tussen 10 en 17 december waren er gemiddeld 2.547,3 nieuwe infecties per dag. Dat is een stijging van 13 procent ten opzichte van de vorige periode. Een dag eerder steeg dat wekelijks gemiddelde nog met 15 procent. Bekijk hier de laatste update van het Nationaal Crisiscentrum over de stijgende coronacijfers.

Lees verder

Marianne Vos duikt opnieuw het veld in tijdens cross in Essen, dan volgt haar eerste wereldbeker: "Heel benieuwd"

Marianne Vos begint in de aanloop naar haar eerste wereldbekeroptreden van dit veldritseizoen net als vorig jaar in Essen. Daar neemt de Nederlandse dinsdag deel aan de Ethias Cross. Vijf dagen later volgt haar rentree in de wereldbeker. Maandag meldde de Nederlandse bondscoach Gerben de Knegt dat hij Vos in zijn selectie voor de cross van zondag in Dendermonde heeft opgenomen.

Lees verder

Terreinverantwoordelijke Franse voetbalclub raakt bedolven onder veldverwarming en overlijdt

Een greenkeeper van de Franse eersteklasser Lorient is zondagavond overleden aan de gevolgen van een ongeval op het veld na afloop van het competitieduel tegen Stade Rennais (0-3). Dat bevestigde Fabrice Loher, burgemeester van Lorient, aan nieuwsagentschap AFP.

Lees verder

Nieuwe glazen geluidsschermen hebben vervelend neveneffect bij lage winterzon: 'Erg gevaarlijk'

In de nieuwe glazen geluidsschermen naast de E17 tussen Zwijndrecht en Kruibeke wordt bij momenten de lage winterzon zodanig gereflecteerd dat automobilisten er ernstige hinder van ondervinden. Lantis, de bouwheer van Oosterweel, noemt het een kwestie van gewenning en raadt bestuurders aan afstand te houden en hun snelheid aan te passen.

Lees verder

Koppel in levensgevaar en drie kinderen gewond na brand in flat

In de Koning Albert I-laan in Blankenberge woedde zondagnacht een hevige brand in een appartementsgebouw. Alle bewoners werden naar het ziekenhuis overgebracht. Twee van hen waren in levensgevaar. De drie appartementen zijn wellicht onbewoonbaar.

Lees verder

Hof van beroep stuurt Mega World wandelen, faillissement wenkt

Ook het hof van beroep weigert Mega World bescherming tegen schuldeisers te geven. Verwacht wordt dat Mega World op zeer korte termijn failliet verklaard wordt.

Lees verder

Verdachte periode bij schenking blijft drie jaar

De Vlaamse regering stapt af van het plan om de zgn. 'verdachte periode' bij schenkingen te verlengen naar vier jaar. De huidige termijn van drie jaar blijft behouden.

Lees verder

Ariana Grande kondigt verloving aan

Ariana Grande gaat trouwen. Dat maakte de zangeres bekend door op Instagram een foto te plaatsen van haar diamanten verlovingsring, die ze kreeg van haar vriend Dalton Gomez.

Lees verder

Thorgan Hazard hervat groepstraining bij Borussia Dortmund

Thorgan Hazard (27) hervat maandag de groepstraining bij Borussia Dortmund, nadat hij drie competitiematchen miste met een verrekking in het dijbeen. Na de training wordt beslist of de Rode Duivel in aanmerking komt voor het bekerduel van dinsdag in Braunschweig, zo heeft coach Edin Terzic op een persconferentie bekendgemaakt.

Lees verder

Coronacontrole loopt fout: excessief politiegeweld of weerspannigheid?

Bij een politiecontrole op het naleven van de coronamaatregelen zijn vrijdag in Waterloo verschillende mensen gewond geraakt. De familie die gecontroleerd werd, beschuldigt de politie van disproportioneel geweld. Het parket ontkent en zegt dat de familieleden zich weerspannig gedroegen.

Lees verder

Serie A-club Genoa ontslaat coach Rolando Maran

Genoa heeft de 57-jarige coach Rolando Maran op de keien gezet. Dat heeft de Serie A-club maandag bekendgemaakt.

Lees verder

Denemarken gaat miljoenen nertsen opgraven en verbranden

Denemarken gaat in mei 2021 zo'n 4 miljoen nertsen opgraven en verbranden. De dieren waren gedood omdat ze besmet waren met een nieuwe variant van het coronavirus. De kadavers dreigen op termijn het drink- en zwemwater in gevaar te brengen.

Lees verder

BENE-League handbal mikt op ingekorte competitie of Final Four

De organisatie achter de BENE-League handbal ziet gezien de coronacrisis af van een normaal verloop van de grensoverschrijdende competitie met Belgische en Nederlandse teams. Ze hoopt op ofwel een ingekorte competitie vanaf half mei tot eind juni ofwel een Final Four. Een definitieve beslissing wordt medio maart genomen.

Lees verder

Liverpool viert feest: revaliderende Virgil van Dijk traint weer met een bal

Bijna twee maanden na de operatie aan zijn rechterknie traint Vigil van Dijk al weer voorzichtig met een bal. De aanvoerder van het Nederlands elftal deelde via sociale media wat beelden van zijn revalidatieproces. Daarop is te zien dat Van Dijk ook weer met de bal bezig is.

Lees verder

Ed Sheeran brengt na anderhalf jaar nieuw nummer uit

Na een pauze van bijna anderhalf jaar trakteerde Ed Sheeran zijn fans maandagmiddag op een kerstcadeau. Afterglow, heet z'n nieuwe nummer. De Britse zanger maakte wel meteen duidelijk dat een nieuw album nog niet aan de orde is.

Lees verder

Duitse tweelingbroers Lars en Sven Bender kondigen samen voetbalpensioen aan: "Ze staan voor klasse"

De tweelingbroers Lars en Sven Bender zetten komende zomer bij Bayer Leverkusen een punt achter hun carrière, zo maakten ze maandag bekend in een gezamenlijke mededeling op de website van de club. Hun aflopende contract wordt dan niet verlengd.

Lees verder

Prof vaccinologie beantwoordt vragen over vaccin: 'Het zal niets kosten'

De gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, probeert met een informatievideo over het corona-vaccin de bevolking te motiveren om zich te laten vaccineren. Prof. Dr. Isabel Leroux-Roels, diensthoofd van het centrum voor vaccinologie (UZ Gent) beantwoordt een paar vragen, zoals 'Hoe werkt dat vaccin?', 'Is het wel veilig, want het werd wel heel snel ontwikkeld?' of 'Zal ik ziek worden van het vaccin?'. De video gaat uit van de provincie Oost-Vlaanderen.

Lees verder

Beschuldigde van aanslag op synagoge in Duitse Halle veroordeeld tot levenslang

In het proces over de extreemrechtse terreuraanval op een synagoge in de stad Halle, in het oosten van Duitsland, is de beschuldigde maandag veroordeeld tot een levenslange celstraf.

Lees verder

Vrachtwagenchauffeur en organisator schuldig aan doodslag op 39 Vietnamese migranten

Een rechtbank in Groot-Brittannië heeft twee mannen schuldig bevonden aan de dood van 39 Vietnamese migranten, een jaar geleden. Ze stierven in een container die hen illegaal naar Groot-Brittannië bracht. De twee zijn schuldig aan doodslag. Hun straf is nog niet bepaald.

Lees verder

Europa geeft groen licht voor Pfizer-vaccin: 'Een historische gebeurtenis'

Het Pfizer-vaccin is goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenagentschap. Nu is het aan de Europese Commissie, die het coronavaccin maandagavond ook zullen goedkeuren. Zodra dat een feit is, kan de vaccinatie beginnen voor alle Europeanen ouder dan 16 jaar.

Lees verder

Steenkool afbouwen lukt niet meer

De daling van de wereldwijde steenkoolconsumptie komt tot stilstand. In 2025 wordt nog evenveel steenkool verbrand als in 2021, voorspelt het Internationaal Energie Agentschap. 'De wereld beweegt in de verkeerde richting.'

Lees verder

Niet vier, maar vijf welpjes voor Noëlla en August

Noëlla en August, het wolvenkoppel in Limburg, heeft blijkbaar niet vier, maar wel vijf welpen gekregen. Dat blijkt uit recente camerabeelden. Ondertussen zijn er wel al twee welpjes overleden.

Lees verder

Nog even en Britten zitten in overlevingsmodus

De harde Brexit is twee weken vroeger dan verwacht gekomen. Eerst de hamsterwoede en daarna een besmettelijke coronavariant hebben het VK afgesneden van de rest van de wereld.

Lees verder

Roxette-drummer op 60-jarige leeftijd overleden

Eén jaar na het overlijden van Roxette-zangeres Marie Fredriksson, is ook de drummer van de Zweedse rockgroep overleden. Per 'Pelle' Alsing stierf op 60-jarige leeftijd.

Lees verder

Procureur vindt Apache-filmpje aan 't Fornuis geen schending van privacy

Hoofdredacteur Karl van den Broeck en journalist Stef Arends van de nieuwssite Apache zijn maandag voor de correctionele rechtbank verschenen. Volgens projectontwikkelaar Erik Van der Paal hadden ze zijn privacy geschonden en hem belaagd door verborgen camerabeelden te maken aan restaurant 't Fornuis. De procureur vindt niet dat Apache over de schreef is gegaan en vorderde de vrijspraak.

Lees verder

Inreisverbod tot eind van het jaar voor niet-Belgen in VK

Ons land verlengt het inreisverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk met 24 uur. Althans voor wie in België woont. Alle anderen zullen tot 1 januari moeten wachten.

Lees verder

Cristiano Ronaldo krijgt Golden Foot Award

De Portugese steraanvaller van Juventus Cristiano Ronaldo (35) heeft zondag in Monaco de Golden Foot Award gekregen. Dat is een onderscheiding voor voetballers ouder dan 28 die in hun carrière indruk maakten op en naast het veld.

Lees verder

Metro komt volledig in handen van Groupe Rossel

De gratis krant Metro komt volledig in handen van Groupe Rossel, de uitgever van onder meer 'Le Soir'. Rossel kondigt maandag aan dat het de aandelen van Mass Transit Media (MTM) heeft overgekocht van Mediahuis.

Lees verder

Europees licht op groen voor fusie Fiat en Peugeot

De Europese Commissie heeft maandag groen licht gegeven voor de fusieplannen van de autobouwers Fiat Chrysler en Peugeot. In ruil voor de goedkeuring doen de twee bedrijven een aantal toegevingen, met name op de markt voor lichte bedrijfswagens.

Lees verder

Geheime Russische agent onthult hoe Navalni vergiftigd werd: 'Via de onderbroek, aan het kruis'

Een Russisch geheim agent die naar Aleksej Navalni werd gestuurd om hem het zwijgen op te leggen, heeft stomweg onthuld dat hij het dodelijke zenuwgif novitsjok in de onderbroek van de oppositieleider goot. Rusland heeft altijd ontkend dat het achter de moordaanslag zat.

Lees verder

Boris Johnson wil 'binnen enkele uren' oplossing voor transportprobleem door grenssluiting

Het Verenigd Koninkrijk wil 'zo snel mogelijk' werk maken van een heropening van de Franse grens. Premier Boris Johnson verwacht dat er 'binnen enkele uren' een oplossing voor de problemen met het goederentransport zal zijn, zo kondigde hij maandagavond aan tijdens een persconferentie.

Lees verder

Drie spelers van Cercle Brugge betrapt op verjaardagsfeestje

Geen match? Dan maar een feestje. Dat dachten drie spelers van Cercle Brugge afgelopen weekend. De Brugse politie trof hen zaterdagnacht samen met negentien andere personen in een appartement aan. Organisator van dienst: Franck Kanouté, een Senegalese middenvelder van Cercle Brugge. 'Een lockdownfeestje? Niets van', zegt hij zelf.

Lees verder

Het Verenigd Koninkrijk, koning in genoomanalyse

Nergens anders wordt zo doorgedreven gezocht naar mutaties in het sars-CoV-2-virus als in het Verenigd Koninkrijk. Wordt het land gestraft voor zijn voorbeeldig speurwerk? 'Dat is een misverstand.'

Lees verder

'De container cup' wint Ha! van Humo

Het Vier-programma 'De container cup' heeft de veertigste Ha! van Humo gewonnen, de jaarlijkse prijs van de Humo-redactie voor het beste televisieprogramma van het afgelopen jaar. Dat meldt het weekblad maandagavond.

Lees verder

FAVV roept komijn terug wegens aanwezigheid giftige stof

Het FAVV haalt het product Komijn 'ground cumin' (100g) van het merk TRS Jeera Powder uit de verkoop en roept het terug van bij de consumenten wegens de aanwezigheid van pyrrolizidine alkaloïden.

Lees verder

'Apple wil in 2024 elektrische auto bouwen'

De Amerikaanse technologiegigant Apple is van plan om in 2024 te beginnen met de bouw van een elektrische auto, met gebruik van eigen batterijtechnologie. Dat zeggen bronnen aan het persbureau Reuters.

Lees verder

Coronavirus nu ook op Antarctica: uitbraak in Chileense militaire basis

In een Chileense militaire basis op Antarctica is een uitbraak van het coronavirus vastgesteld. Dat heeft het Chileense leger maandag bekendgemaakt. Antarctica was het enige continent dat nog niet getroffen was door de pandemie.

Lees verder

Wat met de liefde als je partner in de gevangenis zit? (2/4)

286 gezinnen uit België kregen vorig te horen dat een naaste veroordeeld werd voor het plegen van een moord. Journaliste Gabriella Adèr zocht vier van die gezinnen op en volgde hen een jaar lang. Hoe staan zij tegenover hun gezinslid, de moordenaar?

Lees verder

'Pfizer/BioNTech-vaccin zal ook tegen gemuteerde varianten van virus werken', denken topmannen

Het Pfizer/BioNTech-vaccin zal ook werken tegen nieuwe varianten van het coronavirus, waaronder de Britse mutatie. Dat heeft de CEO van de Duitse biotechnologiefirma BioNTech, Ugur Sahin, maandagavond verklaard.

Lees verder

Mijn kind, de moordenaar: wat met de liefde? (2/4)

286 gezinnen uit België kregen vorig jaar te horen dat een naaste veroordeeld werd voor het plegen van een moord. Journaliste Gabriella Adèr zocht vier van zulke gezinnen op en volgde hen een jaar lang. Hoe staan zij tegenover hun gezinslid, de moordenaar?

Lees verder

Wolvenpaar August en Noëlla kreeg vijf welpen
Lees verder

Russische spionnen zijn niet meer wat ze geweest zijn

Ongelooflijk maar waar: Aleksej Navalni heeft een Russische geheim agent opgebeld, die hem zomaar vertelde hoe hij vergiftigd werd en waarom hij niet dood is.

Lees verder

Rapport: ingestorte brug Genua was nauwelijks gecontroleerd, maar vooral fout ontworpen

De instorting van de Morandibrug in Genua, waarbij in augustus 2018 43 personen om het leven kwamen, was het gevolg van onder meer ontwerpfouten, uitvoeringsfouten, en te weinig controles en onderhoud, hebben technisch adviseurs maandag gesteld in een rapport.

Lees verder

Kaart | Zo hard werd uw gemeente getroffen tijdens de tweede golf

Sinds september is het nieuwe coronavirus opnieuw sterk aan het circuleren in ons land. Bekijk op deze kaart hoe hard uw gemeente werd getroffen tijdens de tweede golf.

Lees verder

Israëlisch parlement verwerpt compromis om verkiezingen af te wenden

De parlementairen in Israël hebben dinsdagochtend een voorstel tot compromis over de begroting verworpen. Het compromis moest verhinderen dat er voor de vierde keer op twee jaar tijd parlementsverkiezingen gehouden zouden worden. De kans op nieuwe verkiezingen is nu weer een stuk groter geworden. Als er dinsdag geen oplossing gevonden wordt, zullen er op 23 maart nieuwe verkiezingen plaatsvinden.

Lees verder

Kosovaars Grondwettelijk Hof beveelt nieuwe verkiezingen

Het Grondwettelijk Hof van Kosovo heeft maandag een uitspraak geleverd die voor nieuwe verkiezingen in het land zal zorgen. Het hof meent dat de verkiezing van huidig premier Avdullah Hoti door het parlement op 3 juni onwettig was. Dat hebben lokale media bericht.

Lees verder

Vliegtuigmaatschappijen duiken omlaag op Londense beurs

De zorgen over de nieuwe variant van het coronavirus in het VK en de Brexit­perikelen zetten wereldwijd beurzen en het pond onder druk.

Lees verder

Groen vraagt stikstofcommissie

Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) wil naar Nederlands voorbeeld een commissie laten oordelen over de stikstof­problematiek.

Lees verder

Stijging coronabesmettingen vertraagt verder

De stijging van de het aantal nieuwe coronabesmettingen lijkt verder vaart te minderen. Het aantal patiënten in ziekenhuizen neemt ondertussen licht toe, al blijft het aantal opnames stabiel.

Lees verder

Foto van drukte op luchthaven Charleroi roept vragen op: 'Waar gaan die reizigers naartoe?'

Op Twitter circuleert een foto van de luchthaven in Charleroi waar reizigers dicht bij elkaar staan te wachten om in te checken. Volgens de luchthavendirectie worden alle regels gerespecteerd, maar viroloog Steven Van Gucht vraagt om het vertrek van reizigers beter te plannen. Van Gucht wijst de reizigers ook hun verantwoordelijkheid.

Lees verder

Kanye West gespot in Antwerps restaurant

De Amerikaanse rapper Kanye West werd afgelopen week verschillende keren gespot in Antwerpen. Slapen doet hij in hotel Julien en gaan eten blijkbaar in restaurant Veranda.

Lees verder