Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 1 december 2020

Bart Somers: ‘Burgemeesters moeten ingrijpen bij drukte’

Bart Somers: 'Burgemeesters moeten ingrijpen bij drukte'

De sluiting van de niet-essentiële winkels was geen 'absurde' maar een 'noodzakelijke' maatregel. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) maandag gezegd in De Ochtend. De Open VLD-minister reageert zo op de kritiek op uitspraken van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A.

Lees verder

Belgian Lions kunnen niet opnieuw stunten tegen Litouwen: EK basketbal nog geen zekerheid

De Belgian Lions zijn na verlies tegen Litouwen (nummer 8 van de wereld) nog niet zeker van kwalificatie voor het EK van 2022. Met 3 op 4 blijven ze wel groepsleider en vooral op schema voor een vijfde opeenvolgende deelname aan Eurobasket. Op 20 (Denemarken) en 22 februari (Tsjechië) staat de laatste window/bubbel (waarschijnlijk opnieuw in Vilnius) op het programma. Vermits de Lions positief staan ten opzichte van Litouwen is één zege voldoende voor een stek op het EK.

Lees verder

Faillissement dreigt voor grootste ijsschaatsbaan van het land Antarctica

Door de nieuwe coronamaatregelen mogen schaatspistes dit jaar niet meer opengaan. Dat is slecht nieuws voor Antarctica in Wilrijk die slechts drie maanden open was dit jaar. 'Het water staat aan onze lippen' , zegt uitbaatster Brigitte Van Dijck op Radio 2 Antwerpen.

Lees verder

Cavani mogelijk geschorst wegens racistische uitlating op sociale media

Edinson Cavani (33) wacht mogelijk een schorsing van meerdere wedstrijden. De spits van Manchester United postte gisteren na de wedstrijd tegen Southampton een verkleinvorm van het n-woord op Instagram. De Engelse voetbalbond FA is een onderzoek gestart.

Lees verder

Antwerps sterrenrestaurant 'Bij Lam en Yin' sluit eind dit jaar

Antwerpen verliest tegen het einde van het jaar een sterrenrestaurant. Bij Lam en Yin sluit de deuren. 'Dat mag wel na 35 jaar topsport', zegt Yin Yin Pang, 'we willen niet in het harnas sterven.'

Lees verder

Wachtlijsten voor 'Vogue' met Harry Styles

Dat de Amerikaanse editie van 'Vogue' voor het eerst in haar 128-jarige geschiedenis een man op de cover zet, heeft het blad geen windeieren ­gelegd.

Lees verder

Live | Crisiscentrum geeft persconferentie over coronacijfers

Het Crisiscentrum geeft een update over het coronavirus in ons land. Volg de persconferentie hier mee.

Lees verder

Van nummer 1 naar strippersonage: Naomi Osaka krijgt eigen manga

De Japanse tennisster Naomi Osaka, voormalig nummer 1 van de wereld, wordt het hoofdpersonage van een manga die zal gepubliceerd worden in een tijdschrift voor jongeren.

Lees verder

Gouverneur West-Vlaanderen wil geen gratis treintickets in kerstvakantie

Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen, wil een opschorting van de gratis treintickets van NMBS naar toeristische trekpleisters tijdens de kerstvakantie. Volgens de gouverneur is er een te groot risico voor grote drukte op sommige plaatsen.

Lees verder

Openbaar ministerie vordert tien jaar cel voor Melikan Kucam

In het proces rond voormalig Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam vraagt het openbaar ministerie tien jaar cel en 2.500 euro geldboete per slachtoffer. Zijn advocaten hebben echter vertrouwen in hun zaak. 'Het openbaar ministerie kan geen enkel bewijs aanleveren voor de schuld van mijn cliënt.'

Lees verder

Franse agenten die zwarte man mishandelden, worden aangeklaagd

De vier Franse politieagenten betrokken bij de mishandeling van een zwarte man in Parijs worden formeel aangeklaagd. Er wordt hen onder meer racistisch taalgebruik en opzettelijke wapengeweld ten laste gelegd. Twee van hen blijven in voorlopige hechtenis.

Lees verder

Rus zwemt naar 113 meter diepte zonder een keer adem te halen

Op het wereldkampioenschap vrijduiken in het Egyptische Sharm-el-Sheikh heeft de Rus Alexey Molchanov een nieuw wereldrecord gevestigd. Hij dook zonder duikuitrusting tot een diepte van 113 meter. Bekijk Molchanov aan het werk in bovenstaande video.

Lees verder

Moderna vraagt vandaag goedkeuring vaccin in VS en EU

Het Amerikaanse farmabedrijf Moderna zal zijn kandidaat-coronavaccin vandaag voor goedkeuring voorleggen aan de Amerikaanse en Europese autoriteiten, zo heeft het bedrijf aangekondigd.

Lees verder

Zo vier je kerst en Nieuwjaar in de tuin

Hier en daar waren al plannen gesmeed: als we de familie op kerstavond niet binnen kunnen ontvangen, organiseren we misschien een drink rond een vuurtje in de tuin. Maar het Overlegcomité versoepelde vrijdag de maatregelen niet. Wij beantwoorden de belangrijkste vragen over het kerstfeest.

Lees verder

Grosjean vanuit ziekenhuisbed: 'Zonder halo kon ik dit niet navertellen'

Formule 1-coureur Romain Grosjean, die zondag aan de dood ontsnapte bij een zware crash tijdens de Grand Prix van Bahrein, moet nog een nacht in het ziekenhuis blijven. Hij liet via sociale media weten dat hij zich 'behoorlijk goed' voelt.

Lees verder

Meer zelfdodingen dan overlijdens door covid-19 in Japan

Voor de vierde maand op rij stijgt het aantal zelfdodingen in Japan. In de maand oktober stierven 2153 mensen. Dat zijn er 300 meer dan de maand daarvoor. 2153 zelfdodingen zijn ook meer sterfgevallen dan het totale aantal covid-19-overlijdens dat Japan afgelopen jaar heeft gekend.

Lees verder

Eden Hazard is out met spierblessure in rechterdij

Eden Hazard ligt opnieuw in de lappenmand. De aanvoerder van de Rode Duivels heeft zaterdag een spierblessure opgelopen in het rechterdijbeen tijdens de competitiewedstrijd van Real Madrid tegen Alavés, zo bleek maandag na bijkomend onderzoek. De Koninklijke meldt zoals gewoonlijk niet hoelang Hazard buiten strijd is.

Lees verder

De meest opvallende momenten van 42 jaar Martine Tanghe

Na een carrière van ruim 42 jaar bij de VRT neemt nieuwsanker Martine Tanghe vanavond afscheid van de openbare omroep. Om 19 uur presenteert ze dan voor de laatste keer 'Het journaal' op één. Ter gelegenheid van haar afscheid maakte VRT NWS bovenstaande compilatie met de meest opvallende momenten van de moeder aller nieuwsankers.

Lees verder

'Den blok moest er op': het schokeffect genaamd Frank Vandenbroucke

De strenge corona-aanpak van minister Frank Vandenbroucke zorgt voor wrevel binnen en buiten de regering. Hoe beter de cijfers straks worden, hoe meer hij onder druk zal komen te staan.

Lees verder

Afkopen studiejaren wordt duurder, gunsttarief verdwijnt

Vanaf 1 december verdwijnt het gunstregime voor mensen die hun studiejaren willen afkopen. Wie zijn diploma meer dan tien jaar geleden behaalde, betaalt vanaf dan geen vastgelegde forfait meer per jaar. Daardoor kan de prijs oplopen tot wel 6.000 euro per afgekocht studiejaar.

Lees verder

Koopzondagen organiseren? Misschien toch maar doen

Doen steden er tijdens de coronacrisis nu goed aan om koopzondagen te organiseren, of net niet? De weinige data die er zijn, suggereren van wel, zo zegt onderzoeksbureau Locatus. Al is in tijden van corona niks zeker.

Lees verder

Handelaars niet op één lijn over uitstel wintersolden

De winkeliers zijn verdeeld over de vraag of de solden opnieuw moeten worden uitgesteld. Mode Unie, dat zelfstandige modewinkels vertegenwoordigt, wil ze uitstellen. Comeos, dat namens winkelketens spreekt, verzet zich daar tegen. De regering heeft nog niet beslist.

Lees verder

Biden verzwikt enkel tijdens spelen met hond, Trump wenst hem beterschap

De Amerikaanse president elect Joe Biden (78) heeft zijn enkel verzwikt. Hij was aan het spelen met zijn Duitse herder Major, maar hij gleed uit. 'Uit uiterste voorzorg', ging de Biden zondag langs bij de orthopedist, meldt zijn team.

Lees verder

Australisch Unesco-werelderfgoed raakt verwoest door bosbranden

In Australië staat de zomer alweer voor de deur. Helaas leiden hete temperaturen en extreme droogte er vaak ook tot bosbranden. Op Fraser Island aan de oostkust woeden nu al zes weken bosbranden die maar moeilijk onder controle te krijgen zijn.

Lees verder

'Kucam heeft één waarheid, en dat is de zijne'

'U heeft zich op de kap van uw gemeenschap verrijkt', zei de openbaar aanklager vandaag op het proces tegen Melikan Kucam. Het openbaar ministerie vorderde tien jaar cel.

Lees verder

Niet iedereen wil Diego Maradona eren

Op voetbalvelden wereldwijd werd de dood van Diego Maradona herdacht met een minuut stilte. De Spaanse voetbalster Paula Dapena deed daar echter niet aan mee, uit steun voor slachtoffers van huiselijk geweld.

Lees verder

Man overleden na aanrijding op pechstrook E19

Op de E19 richting Nederland is maandag een man om het leven gekomen bij een aanrijding ter hoogte van Sint-Job-in-'t-Goor (Brecht). Dat zegt het Antwerpse parket.

Lees verder

Melania Trump hult Witte Huis voor (voorlopig) laatste keer in kerstsfeer

Het Witte Huis is al helemaal klaar voor Kerstmis. First Lady Melania Trump heeft de ambtswoning dit jaar opnieuw voorzien van kerstversiering. Het thema van de decoratie is 'America the Beautiful'. Neem een kijkje in het kerstpaleis in bovenstaande video.

Lees verder

Vandenbroucke geeft adviezen Celeval vrij na golf van kritiek

Na alle kritiek die minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) te slikken kreeg over de sluiting van de winkels, heeft hij de adviezen van de Celeval en de RAG van eind oktober vrijgegeven.

Lees verder

Franse regeringsmeerderheid herschrijft omstreden artikel veiligheidswet

De drie meerderheidspartijen in het Franse parlement zullen een omstreden artikel uit de veiligheidswet 'volledig herschrijven' en dan aan het parlement voorleggen. Dat heeft fractieleider Christophe Castaner van LREM maandag in de Nationale Assemblée gezegd.

Lees verder

Stéphanie Frappart eerste vrouwelijke scheidsrechter in Champions League

Scheidsrechter Stéphanie Frappart leidt woensdag als eerste vrouw in de geschiedenis een wedstrijd in de Champions League. De 36-jarige Française mag het duel tussen Juventus en Dinamo Kiev fluiten.

Lees verder

Aankoop van onnuttig remdesivir was zo gek nog niet

Dat België eind oktober nog een grote bestelling heeft geplaatst voor remdesivir, een covid-19-geneesmiddel, veroorzaakte gisteren ophef.

Lees verder

Zo zag het laatste journaal van Martine Tanghe eruit

Nieuwsanker Martine Tanghe presenteerde maandagavond voor de laatste maal 'Het journaal' van 19 uur op één. Na een carrière van ruim 42 jaar gaat ze met pensioen. Haar collega's verrasten haar met een speciaal 'Martine Thange-journaal'.

Lees verder

Antwerp wint verdiend spektakelrijk duel tegen OHL

Het had evengoed 6-4 kunnen zijn, maar met een 3-2-zege zijn ze bij Antwerp ook al tevreden. Het zal donderdag defensief sterker voor de dag moeten komen, maar dankzij de driepunter, het aantal gecreëerde kansen en de goal van Mbokani mag het met vertrouwen toeleven naar de mogelijk beslissende Europese match tegen Ludogorets.

Lees verder

Republikeinen voorspellen moeilijke hoorzitting voor begrotingsdirecteur Biden: 'Maakt geen kans'

De Amerikaanse president-elect Joe Biden heeft Neera Tanden aangeduid als zijn toekomstig begrotingsdirecteur, maar Tanden zou het wel eens moeilijk kunnen krijgen tijdens haar hoorzitting in de Senaat, die haar benoeming moet bevestigen. Volgens de Republikeinen maakt de 50-jarige Tanden 'geen enkele kans', de linkervleugel van de Democratische partij vindt haar dan weer 'te centristisch'.

Lees verder

De veefabrieken: 'Die megastallen maken alles kapot wat ons dierbaar is'
Waar megastallen verrijzen, is de wanhoop van omwonenden voelbaar. De stallen splijten buurten en besturen. Burgers die ijveren voor een gezonde omgeving, hebben het gevoel dat ze door de politiek in de steek worden gelaten. 'Gaan we echt ons historische landschap opofferen voor massale vleesproductie voor de export?'
Lees verder

Ruim 120 migranten gered op het Kanaal

De Franse kustwacht, de scheepvaartpolitie en de Société Nationale de Sauvetage en Mer (SNSM) hebben maandag bij verschillende reddingsoperaties op het Kanaal 121 migranten gered die op weg waren naar Groot-Brittannië. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Observers veroorzaakt de nakende brexit een piek in het aantal overtochten richting het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder

Azerbeidzjan trekt laatste teruggegeven district binnen

De Azerbeidzjaanse strijdkrachten zijn Latchin binnengetrokken. Het gaat om het derde district dat Armenië aan Azerbeidzjan moet afstaan in het kader van het vredesakkoord over de betwiste regio Nagorno-Karabach.

Lees verder

Cartoon van de dag - december 2020

Elke dag brengt De Standaard nieuwe cartoons van huiscartoonist Lectrr.

Lees verder

Organisatoren van coronaprotestmars Luik zoeken getuigen van 'repressie' door politie

De organisatoren van de protestmars tegen de avondklok van afgelopen weekend in Luik veroordelen de 'repressie' van de politie en doen een oproep tot getuigen. Dat zeggen ze in een persbericht dat maandagavond is verspreid.

Lees verder

Britney, wereldster van 39 en de gevangene van haar vader

Morgen is ze jarig. Tijd voor een 'happy birthday to you, Britney'. Maar happy lijkt ze al lang niet meer. Ze wil niet eens meer optreden.

Lees verder

Een op vijf medewerkers en bewoners wzc's heeft antistoffen
Lees verder

Britse regering roept bedrijven op zich voor te bereiden op brexit

De Britse regering roept bedrijven op om zich stilaan voor te bereiden op de brexit eind deze maand. 'Wat het resultaat van onze onderhandelingen met de EU ook wordt, er zijn veranderingen op til waarop ondernemingen zich vanaf nu moeten voorbereiden', aldus de Britse minister Michael Gove.

Lees verder

Omstreden corona-adviseur Witte Huis neemt ontslag

Scott Atlas, de omstreden corona-adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, neemt ontslag. Dat bevestigt Atlas via Twitter. Hij legt zijn werk volgende week al neer. Onder anderen topexpert Anthony Fauci stelde eerder al vragen bij het functioneren van de man.

Lees verder

'Bedrijven blijven structurele problemen in cacaosector negeren'

Grote bedrijven in de cacao- en chocolade-industrie blijven hun ogen sluiten voor mensenrechtenschendingen en ontbossing. Dat klaagt de jongste editie van de tweejaarlijkse 'Cacaobarometer' van Voice Network aan. Tot die internationale coalitie van middenveldorganisaties behoren ook Oxfam België, Rikolto (het vroegere Vredeseilanden) en de vakbond ABVV Horval.

Lees verder

Aardbeving van 6,3 treft Chileense grens met Argentinië

Het gebied op de grens tussen Chili en Argentinië is maandagavond rond 20 uur lokale tijd opgeschrikt door een aardbeving met een magnitude van 6.3. Dat meldt het Amerikaanse geologische instituut (USGS). De Chileense autoriteiten bevestigen.

Lees verder

'Die megastallen maken alles kapot wat ons dierbaar is'

Waar megastallen verrijzen, is de wanhoop van omwonenden voelbaar. De stallen splijten buurten en besturen. Burgers die ijveren voor een gezonde omgeving, hebben het gevoel dat ze door de politiek in de steek worden gelaten. 'Gaan we echt ons historische landschap opofferen voor massale vleesproductie voor de export?'

Lees verder

Latijns-Amerika boven op Spotify

Met Bad Bunny komt de koning van Spotify voor het eerst uit Latijns-Amerika. Dat blijkt uit de Wrapped-cijfers die de streamingdienst vandaag voorstelt. Belgische artiesten hebben het nog steeds moeilijk om zich in de lokale top-50 te wurmen.

Lees verder

Cijfers blijven dalen, positiviteitsratio zakt tot onder de 10 procent

De coronacijfers in ons land blijven dalen. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. Gemiddeld worden er dagelijks nog 2.323 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Lees verder

Drie voetbalterreinen per minuut ontbost in Braziliaans regenwoud

De ontbossing in het tropisch regenwoud in de Braziliaanse Amazone heeft haar hoogste niveau in twaalf jaar tijd bereikt. Dat blijkt uit gegevens van het Braziliaanse ruimteagentschap Inpe, dat de ontbossing met satellieten in de gaten houdt.

Lees verder