Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 3 december 2020

Antwerpen wil miljarden mobiliseren voor het klimaat

Antwerpen wil miljarden mobiliseren voor het klimaat
Het Antwerpse schepencollege heeft gisteravond een nieuw klimaatplan voor de stad goedgekeurd. Dat schrijven De Tijd, De Standaard en Gazet van Antwerpen vandaag. De grootste stad van Vlaanderen engageert zich om tegen 2030 de CO2-uitstoot met 50 tot 55 procent te reduceren tegenover 2005.
Lees verder

Licht aan het einde van de tunnel: dit zijn de eerste contouren van de Belgische exitstrategie
Er is wel degelijk licht aan het einde van de tunnel, als we nog even op de tanden bijten. Een exitstrategie begint zich steeds duidelijker af te tekenen. 'We zouden straks weleens bij de eerste landen kunnen zijn waar de horeca weer open mag.'
Lees verder

Hoe waar moet waargebeurde fictie zijn?
Is The Crown feit of fictie? Feit is dat de fictie in de Netflix-reeks over het Britse koningshuis nu en dan de boventoon voert. Nemen de kijkers dan alles wat in The Crown gebeurt voor waar aan? En welke verantwoordelijkheid hebben filmmakers in tijden van fake news ten opzichte van de werkelijkheid?
Lees verder

Machtige Slovaakse oligarch opgepakt in zaak vermoorde journalist
De Slovaakse politie heeft dinsdag één van de rijkste en machtigste mannen van het land opgepakt in de zaak rond de moord op de 27-jarige journalist Jan Kuciak en zijn verloofde in februari 2018. Volgens Slovaakse media gaat het om de spectaculairste gebeurtenis tot dusver in het onderzoek naar de moorden.
Lees verder

Live - Britten keuren als eerste Pfizervaccin goed: uitrol begint volgende week
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

Voor het eerst longen van ex-coronapatiënt getransplanteerd: primeur voor UZ Leuven
Artsen van het UZ Leuven hebben met succes een dubbele longtransplantatie uitgevoerd met longen van een donor die eerder een milde vorm van Covid had doorgemaakt. 'De transplantatie is vlot verlopen en de ontvanger van de longen testte achteraf negatief op het coronavirus', zegt professor Laurens Ceulemans in een persbericht.
Lees verder

De vaccinrace kent nu al verliezers: arme landen krijgen fikse opdoffer
Waar de rijke economieën rekenen op de vaccins van Pfizer en Moderna, zet de rest van de wereld in op een vaccin van de Oxford-universiteit en AstraZeneca. En juist over dat middel is twijfel gerezen. Een fikse domper voor de arme landen.
Lees verder

Experts: 'Organiseer Belgische vaccinaties per arrondissement of per huisartsenwachtpost'
Het vaccineren van alle Belgen wordt een huzarenstuk. Maar het is haalbaar, zeggen experten. 'Uit onze berekeningen blijkt dat we de operatie best op het niveau van de arrondissementen of dat van de huisartsenwachtposten doen', stelt denktank 'Corona Vaccine Distrubution' van de Universiteit Antwerpen.
Lees verder

Britten keuren coronavaccin van Pfizer als eerste goed: uitrol start volgende week
Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse BioNTech is goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Het vaccin zou er vanaf volgende week beschikbaar zijn. Het VK is daarmee het eerste land ter wereld dat het vaccin van Pfizer/BioNTech goedkeurt.
Lees verder

Waarom er zo weinig zwarte doelmannen zijn
Bij de Champions League-match tussen Chelsea en Rennes vorige week stonden twee zwarte keepers in het doel. Een zeldzaam treffen op het grootste voetbalpodium. Waarom zijn er zo weinig zwarte doelmannen?
Lees verder

De man die in 1993 de Colombiaanse drugsbaron doodschoot: 'Pablo Escobar was een psychopaat'
Wie naar Narcos heeft gekeken, kan zich zo de scène voor de geest halen wanneer Pablo Escobar wordt doodgeschoten en op het dak van het naburig huis valt. De man die hem doodschoot, is de Colombiaanse kolonel Hugo Aguilar. In een zeldzaam interview vertelt hij hoe de drugsbaron aan zijn einde kwam.
Lees verder

Republikeinse functionaris maakt zich boos: 'Gestolen verkiezingsretoriek moet nu stoppen'
'Dit. Moet. Nu. Stoppen.' Met die woorden deed een Republikeinse verkiezingsfunctionaris in Georgia een oproep aan president Trump en Republikeinse senatoren om niet langer te zwijgen over doodsbedreigingen aan het adres van mensen die de Amerikaanse verkiezingsuitslag ratificeerden.
Lees verder

Annelies (19) voelde zich op haar 15de plots slecht: 'Het gevoel dat ik er niet meer wilde zijn, dat had ik'
De coronapandemie plaatst de mentale gezondheid meer dan ooit op de voorgrond. Zeker bij jongeren werd het mentale welzijn nooit zo hard op de proef gesteld als nu. Annelies Praet (19) voelde zich op haar 15de plots slecht, zonder aanleiding. 'Zeggen dat ik griep had, was zoveel makkelijker dan toegeven dat ik moedeloos in de zetel lag.'
Lees verder

Begrijp de hype: 10 dingen die u moet weten over K-pop
Plots is K-pop – het Zuid-Koreaanse muziekgenre dat de wereld helemaal lijkt te hebben veroverd – ook hier overal. Je hoort de nieuwe hits van BTS en BLACKPINK op de radio. Een nieuwe Netflix-documentaire toont hoe hard de BLACKPINK-meisjes in de Aziatische droomfabriek moeten vechten voor elke klik en elke like. De uitspraken over K-pop van Umi Defoort werden uit de herhalingen van De slimste mens geknipt. En wat deed dat virtuele K-popleger ook weer tijdens de campagne van Donald Trump? Enfin, hier zijn tien dingen die u anno 2020 moet weten over K-pop.
Lees verder

Live - Dalende cijfers, maar 'zwaartepunt epidemie lijkt zich te verplaatsen naar Vlaanderen'
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

Live - De Croo: 'België begint op 5 januari met vaccineren'
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

Executie VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali voorlopig uitgesteld
De terechtstelling van de 49-jarige Iraans-Zweedse spoedarts Ahmadreza Djalali is uitgesteld. De professor, ook gastdocent aan de VUB, is dan toch niet overgebracht naar de beruchte gevangenis Rajaj in de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran, waar executies plaatsvinden.
Lees verder

Uroloog Bo Coolsaet ook in beroep veroordeeld tot 4 jaar cel in zedenzaak
Uroloog Bo Coolsaet (81) is weer veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan de helft effectief, voor de aanranding en verkrachting van een minderjarige patiënte. Dat heeft het hof van beroep van Antwerpen zonet beslist.
Lees verder

Verbod of niet, duizenden Nederlandse horecazaken gooien deuren open op 17 januari
In Nederland beslissen duizenden horecaondernemers om vanaf 17 januari de coronamaatregelen naast zich neer te leggen. Ze zullen de deuren van hun cafés en restaurants openen, verbod of niet.
Lees verder

'Ik krijg meer klachten over het onderbreken van mijn geïnterviewden dan mijn mannelijke collega's'
Het zal de kijkers van De zevende dag op Eén – en dat zijn er tegenwoordig veel – niet ontgaan zijn: Lisbeth Imbo (44) straalt. Ze presenteert het zondagochtendprogramma met een schwung waar ze zelf van staat te kijken. Na haar tocht via Donna, De ochtend (Radio 1), Terzake (Canvas) en De Morgen doet ze precies wat ze wil doen, zegt ze. Bovendien vond de gelukzak net vóór de coronalockdowns de liefde van haar leven.
Lees verder

EU roept alle lidstaten op tot avondklok en langere kerstvakantie
Alle EU-landen zouden er goed aan doen een avondklok in te voeren, vindt de Europese Commissie. Ook moeten ze nadenken over een langere kerstvakantie. Dat moet voorkomen dat de feestdagen een nieuwe coronagolf in gang zetten. Het versoepelen van de coronamaatregelen raadt het dagelijks bestuur van de EU ernstig af.
Lees verder

Bankrovers vallen met veel geweld Braziliaanse steden binnen en laten bewoners achter met restjes buit
Voor de tweede keer deze week is Brazilië opgeschrikt door bankroverbendes die een stad binnenstormen. Een dag nadat bewoners van Criciúma bankbiljetten opraapten van de straten na een grootschalige overval op een bank, werd woensdag het noordelijke stadje Cametá bezet door een bende.
Lees verder

Hoe een snotaap zonder filmkennis de beste film ooit maakte
In zijn nieuwe film Mank focust David Fincher, de Oscar-winnende regisseur van Seven en The Social Network, op de ontstaansgeschiedenis van Orson Welles' Citizen Kane (1941). 'De beste film ooit', klinkt het vaak, maar waarom vinden we dat eigenlijk?
Lees verder

Geen enkelband mogelijk: Bo Coolsaet (81) moet twee jaar naar de gevangenis
De bekende uroloog Bo Coolsaet is ook in beroep schuldig bevonden aan de verkrachting van een destijds minderjarige patiënte. De 81-jarige arts werd veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan twee met uitstel. 'De kans dat hij die twee jaar effectief moet uitzitten is zeer reëel', zegt zijn advocaat Kris Luyckx.
Lees verder

Waarom Salesforce bijna 28 miljard over heeft voor een chatdienst
Softwarebedrijf Salesforce legt maar liefst 28 miljard dollar op tafel voor de zakelijke chatdienst Slack. Het is een van de grootste software-overnames uit de geschiedenis. Wat maakt Slack zo interessant?
Lees verder

Grootste Hongaarse media verzwijgen schandaal rond seksfeest met Europarlementslid
In zowat heel Europa staan de kranten vol over het Hongaarse Europarlementslid József Szájer, die ontslag nam nadat hij betrapt werd op een illegaal seksfeest in Brussel. Maar in Hongarije zelf wordt vandaag pijnlijk duidelijk hoe sterk de overheidsgreep op de pers is. Verschillende media verzwijgen het verhaal volledig, of beperken zich tot de droge mededeling dat Szájer is opgestapt.
Lees verder

VN: 2020 was het warmste jaar ooit in Europa
De eerste tien maanden van dit jaar in Europa waren de heetste ooit geregistreerd. Dat stelt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN in haar voorlopige jaarrapport.
Lees verder

VN: 2020 warmste jaar ooit in Europa, nog nooit zo weinig ijs in noordpoolgebied
De eerste tien maanden van dit jaar in Europa waren de heetste ooit geregistreerd. Dat stelt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN in haar voorlopige jaarrapport.
Lees verder

België overlegt met Iran over nakende executie VUB-gastdocent
Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmes (MR) heeft achter de schermen contact met Iran over de dreigende executie van VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali. Dinsdagavond kreeg de advocaat van Djalali het nieuws dat de executie van de ter dood veroordeelde wetenschapper tijdelijk wordt uitgesteld.
Lees verder

Wilmès belt met Iraanse minister van Buitenlandse Zaken over lot Djalali
Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmes (MR) heeft achter de schermen contact met Iran over de dreigende executie van VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali. Dinsdagavond kreeg de advocaat van Djalali het nieuws dat de executie van de ter dood veroordeelde wetenschapper tijdelijk wordt uitgesteld.
Lees verder

Wilmès belt met Iraanse minister van Buitenlandse Zaken: 'Ook gesproken over lot Djalali'
Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès heeft vandaag een telefoongesprek gehad met haar Iraanse ambtgenoot Javad Zarif. Dat heeft het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter gemeld en de informatie is ook bevestigd door de woordvoerster van Wilmès.
Lees verder

Antwerps klimaatplan toont ambitie, maar is geen garantie op succes
Met een nieuw klimaatplan mikt het Antwerpse stadsbestuur op een halvering van de CO2-uitstoot. Klimaatexpert Jos Delbeke spreekt van 'een bemoedigend signaal', maar er zijn wel een paar valkuilen.
Lees verder

De budgetkrapte is voelbaar op Klara: computers nemen het vaker dan vroeger over van muzieksamenstellers
Stijn De Paepe zet de blik op oneindig. Vandaag: Klara viert haar twintigste verjaardag.
Lees verder

Betekent deze gezondheidscrisis het einde van obesitas en diabetes?
Experts strooien met algemene gezondheidsadviezen en noteren hoopvolle evoluties en voorspellingen. Dankzij de hygiënevoorschriften minder griep! Covid als ideale motivator om te stoppen met roken! Iedereen aan de wandel! Maar lang niet iedereen profiteert van de positieve gezondheidseffecten.
Lees verder

Gaan we gezonder leven dankzij corona?
Experts strooien met algemene gezondheidsadviezen en noteren hoopvolle evoluties en voorspellingen. Dankzij de hygiënevoorschriften minder griep! Covid als ideale motivator om te stoppen met roken! Iedereen aan de wandel! Maar lang niet iedereen profiteert van de positieve gezondheidseffecten.
Lees verder

Barnier over brexitgesprekken: 'Komende 36 uur zijn cruciaal'
Minder dan een maand voor het Verenigd Koninkrijk de Europese douane-unie en de interne markt verlaat, is nog steeds onzeker of er een handelsakkoord komt. Dat heeft Michel Barnier woensdag gezegd. Volgens de EU-hoofdonderhandelaar zijn de komende 36 uur cruciaal.
Lees verder

Vaccinaties starten op 5 januari: vandaag volgt beslissing over strategie
Een datum is gevallen, het plan is er bijna. Premier De Croo mikt op 5 januari om te beginnen met vaccineren tegen corona. De eerste spuitjes zijn naar alle waarschijnlijkheid voor het zorgpersoneel, ouderen en zieken.
Lees verder

Vaccinaties starten op 5 januari: donderdag volgt beslissing over strategie
Een datum is gevallen, het plan is er bijna. Premier De Croo mikt op 5 januari om te beginnen met vaccineren tegen corona. Wie er voorrang krijgt en hoe de vaccinatiestrategie verloopt, wordt pas donderdag afgeklopt.
Lees verder

Cruciaal overleg over vaccinstrategie: dit ligt op tafel
Een datum is gevallen, het plan is er bijna. Premier De Croo mikt op 5 januari om te beginnen met vaccineren tegen corona. De eerste spuitjes zijn naar alle waarschijnlijkheid voor het zorgpersoneel, ouderen en zieken.
Lees verder

Cruciaal overleg over vaccinstrategie: wie krijgt straks voorrang?
Een datum is gevallen, het plan is er bijna. Premier De Croo mikt op 5 januari om te beginnen met vaccineren tegen corona. De eerste spuitjes zijn naar alle waarschijnlijkheid voor het zorgpersoneel, ouderen en zieken.
Lees verder

Live - Pierre Van Damme over timing vaccinaties: 'Jongeren pas in of na grote vakantie aan de beurt'
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

Vaccinoloog Pierre Van Damme over timing vaccinaties: 'Jongeren pas in of na grote vakantie aan de beurt'
Jongeren zullen pas in of na de grote vakantie gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Dat zei epidemioloog en vaccinoloog Pierre Van Damme in VTM Nieuws. Het vaccin zal immers in eerste instantie worden toegediend aan medewerkers uit de gezondheidssector en ouderen.
Lees verder

Acteur Ludo Busschots (64) overleden
Acteur Ludo Busschots is op 64-jarige leeftijd overleden. Dat maakt het Vlaams Audiovisueel Fonds bekend.
Lees verder

Hongaars premier Orbán reageert op schandaal partijgenoot: 'Wat hij gedaan heeft, is onacceptabel'
De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft in het blad Magyar Nemzet gereageerd op het nieuws dat zijn partijgenoot en intussen voormalig Europarlementslid József Szájer betrapt werd op een seksfeest in Brussel.
Lees verder

Live - Pierre Van Damme over timing vaccinaties: 'Jongeren pas in of na grote vakantie aan de beurt'
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

Franse oud-president Giscard d'Estaing (94) overleden aan Covid-19
De Franse oud-president Valéry Giscard d'Estaing (94) is overleden ten gevolge van Covid-19. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt aan persbureau AFP. De centrumrechtse politicus was president van 1974 tot 1981.
Lees verder

Onderzoek bevestigt: schoolstraten leiden naar gezondere luchtwegen
Het autoverkeer aan de schoolpoort aan banden leggen verhoogt niet alleen de veiligheid, maar ook de gezondheid van de leerlingen. Dat schrijven De Standaard en Gazet van Antwerpen vandaag op basis van een onderzoek door onder meer de Vlaamse instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito).
Lees verder

Cijfers blijven gunstig dalen: nu gemiddeld minder dan 200 ziekenhuisopnames per dag
Het blijft de goede kant opgaan met de coronacijfers in ons land. Dat blijkt deze ochtend uit de recentste gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal geregistreerde besmettingen, opnames in het ziekenhuis en overlijdens daalde telkens met ongeveer een kwart.
Lees verder

De grootste verdiener bepaalt de gezinsuitgaven: 'Er werd niet met mij overlegd'
Van 'hoeveel mag onze reis kosten' tot 'welk bedrag geven we aan hobby's'? Nu de coronacrisis aan vele inkomens knabbelt, vallen zulke vragen nog lastiger. Velen gaan ervan uit dat gezinnen zulke financiële beslissingen samen nemen. Maar volgens micro-economen is het vooral degene met het hoogste loon die de grootste zeg heeft. 'Gezinnen zijn te weinig bezig met de verdeling van macht.'
Lees verder

Loplopende hond? Meteen een boete voor het baasje
Boswachters geven voortaan meteen een boete van 80 euro aan mensen die hun hond laten loslopen. 'De druk op onze natuur is sterk gestegen. Omdat we zoveel incidenten met honden noteren, gaan we een lik-op-stukbeleid voeren.'
Lees verder

Van Quickenborne: 'Terreurproces 22 maart hoort niet voor assisen'
Als de verdachten van de Brusselse aanslagen van 22 maart 2016 voor een assisenhof moeten verschijnen, zullen 36 burgers tot negen maanden lang moeten worden geïsoleerd, waarna 12 van hen moeten antwoorden op 38.400 schuldvragen. Justitieminister Van Quickenborne vraagt om de wet te wijzigen, om te vermijden dat een volksjury zich over de zaak moet uitspreken.
Lees verder

Slack-oprichter Stewart Butterfield: opgegroeid in een commune zonder stromend water, vandaag 1,2 miljard waard
Geboren in een hippiegezin in een Canadese commune, maar nu een van de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld met een geschat vermogen van 1,45 miljard dollar, of omgerekend zo'n 1,2 miljard euro. Dat is het verhaal van Stewart Butterfield, die via Flickr en Slack zijn eigen versie van de Amerikaanse droom waarmaakte.
Lees verder

De man die in de grondwet schreef dat huwelijk iets is 'tussen man en vrouw'
Hongaarse media zien een complot achter het homofeestje van vrijdag in Brussel. Het betrapte Europarlementslid József Szájer (59) is een medestichter van de omstreden regeringspartij Fidesz, die allerminst lgbt-vriendelijk is. En hij is getrouwd met 's lands invloedsrijkste magistraat. Voor alle duidelijkheid: een vrouw.
Lees verder

De besmettingen in Servië nemen snel toe, maar in Belgrado draaien de cafés zoals anders
Servië staat de afgelopen dagen steevast in de wereldwijde top drie van de meeste nieuwe besmettingen per hoofd van de bevolking. In Belgrado gaat het leven gewoon door, dankzij een regering die de werkelijkheid ontkent.
Lees verder

Dader van dodenrit Trier was 'alcoholist, agressief en bizar'
Niemand begrijpt wat hem dinsdag heeft bezield en ook zelf krijgt hij het niet uitgelegd. 'Hij praat, maar legt wisselende verklaringen af over zijn motief', zegt de politie van Trier over de 51-jarige Duitser die ogenschijnlijk opzettelijk zoveel mogelijk mensen doodreed. Kennissen doen hem af als een zonderling die zijn dagen vulde met drinken.
Lees verder

Aangereden Limburgse wolf is 'terug thuis' na zoekactie
In de Limburgse gemeente Oudsbergen is gisterochtend rond 7 uur een wolf aangereden op de Weg naar Zwartberg. Een politiepatrouille, die net achter de auto reed, zag nog hoe het gewonde dier even op straat lag en wegstrompelde.
Lees verder

Nam Trump geld aan in ruil voor presidentiële gratie?
Het Amerikaanse ministerie van Justitie doet onderzoek naar een mogelijk misdrijf waarbij geld naar het Witte Huis is gesluisd in ruil voor een presidentieel gratiebesluit, aldus gerechtelijke stukken die zijn ontsloten bij een federale rechtbank. Die bracht dinsdag een bevel met veel zwartgelakte passages naar buiten, waarin een onderzoek werd gelast naar 'omkoping in ruil voor gratie'.
Lees verder

Live - Biden waarschuwt voor dramatische cijfers in de VS: 'Nog 250.000 doden tegen januari'
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder