Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 19 december 2020

Amerikaanse buitenlandminister: “Rusland zat achter grootschalige cyberaanval” - Ook “behoorlijk aantal” Belg...

HLN
Amerikaanse buitenlandminister: "Rusland zat achter grootschalige cyberaanval" - Ook "behoorlijk aantal" Belgische organisaties getroffen
De hackers die achter de massale cyberaanval op tal van Amerikaanse overheidsinstellingen zaten, opereerden volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in Russische dienst. "Dit was een zeer aanzienlijke poging en ik denk dat we nu vrij duidelijk kunnen zeggen dat het de Russen waren die zich met deze activiteit bezighielden", zei hij in een radio-interview. Er zou ook een "behoorlijk aantal Belgische organisaties" getroffen zijn volgens Adfontes Software, de Orion-verdeler in de Benelux.
Lees verder

Amerikaanse buitenlandminister: "Rusland zat achter grootschalige cyberaanval"
De hackers die achter de massale cyberaanval op tal van Amerikaanse overheidsinstellingen zaten, opereerden volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in Russische dienst. "Dit was een zeer aanzienlijke poging, en ik denk dat we nu vrij duidelijk kunnen zeggen dat het de Russen waren die zich met deze activiteit bezighielden", zei Pompeo in een radioprogramma.
Lees verder

Nathalie Baeten (47) treedt uit de schaduw van haar man Marc Coucke: "Tijd rijp om de ondernemer in mezelf los te laten"
Alsof één ondernemer ten kastele Marc Coucke (55) er nog geen genoeg is. Nathalie Baeten, al 21 jaar getrouwd met de flamboyante businessman, gaat ook in zaken. En wel met een geur- en verzorgingslijn die haar eigen naam draagt. "Ik vond het nooit erg om in Marc zijn schaduw te staan, maar nu is de tijd rijp om de ondernemer in mijzelf naar boven te halen." Mevrouw Coucke, allesbehalve een 'sois belle et tais-toi'-type.
Lees verder

Onze Genk-watcher houdt pleidooi voor Onuachu als Gouden Schoen: "'The Giant' kreeg zelfs complimenten van Jürgen Klopp"
Refaelov? Holzhauser? Neen. Stem toch maar op Paul Onuachu (26) voor de Gouden Schoen. Onze Racing Genk-watcher Kjell Doms vindt dat de topschutter op de stemformulieren moet en probeert daar de jury van te overtuigen. "Wij willen we hem vergelijken met een ex-winnaar van de Schoen."
Lees verder

Onze huissommelier proeft 40 wijnen onder de 20 euro uit de supermarkt: "Amper 9 euro voor de beste witte wijn"
Heb je wel zin in een lekkere fles wijn bij het kerstdiner, maar geen idee welke te kiezen uit het ruime assortiment in de supermarkt? Om je tijd én miskopen uit te sparen proefde onze huissommelier Sepideh Sedaghatnia 40 flessen - 20 rode en 20 witte - uit de supermarkt voor.
Lees verder

Onze Genk-watcher houdt pleidooi voor Onuachu als Gouden Schoen: "'The Giant' kreeg zelfs complimenten van Jürgen Klopp"
Refaelov? Holzhauser? Neen. Stem toch maar op Paul Onuachu (26) voor de Gouden Schoen. Onze Racing Genk-watcher Kjell Doms vindt dat de topschutter op de stemformulieren moet en probeert daar de jury van te overtuigen. "Wij willen we hem vergelijken met een ex-winnaar van de Schoen."
Lees verder

Opvallend duo op Mambourg: Trebel volgde match aan de zijde van makelaar Mogi Bayat
Nog altijd geen Adrien Trebel (29) bij Anderlecht. De Fransman werd in oktober geopereerd aan z'n knie en zal pas na nieuwjaar terugkeren. De middenvelder volgde de match op Mambourg daarom nog vanaf de tribune, aan de zijde van zijn makelaar Mogi Bayat. De zaakwaarnemer, één van de spilfiguren in Operatie 'Propere Handen', is de broer van Charleroi-topman en bondsvoorzitter Mehdi Bayat.
Lees verder

INTERVIEW. Jan Jambon: "Nee, ik kom niet genoeg uit de verf in deze crisis"
Dit weekend zit Jan Jambon (60) z'n laatste ministerraad van het jaar voor. Het was geen grand cru. De Vlaamse regering staat in de schaduw tijdens de coronacrisis en ook voor zijn N-VA was het geen topjaar. Toch wanhoopt de 'MP' niet. "Onze tijd komt nog."
Lees verder

"Ineos wil Van Aert vanaf 2022"
Wout van Aert, de winnaar van de Kristallen Fiets en vandaag ook verkozen tot Sportman van het Jaar 2020, staat hoog op de bucketlist van het Team Ineos. Dat meldt wielerwebsite Wielerflits.
Lees verder

Nieuwe vastgoedbelasting al neergesabeld nog voor ze was aangekondigd
Nog voor minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) toonde hoe hij de fiscaliteit rond buitenlands en binnenlands vastgoed wou gelijktrekken, had zijn eigen overheidsdienst al een negatief advies klaar. De conclusie: een tweede woning zal nog altijd minder belast worden binnen de landsgrenzen dan erbuiten.
Lees verder

Of het nu mag of niet: Kevin en Lisa uit 'Down The Road' hebben trouwplannen
"Wij zijn elkaars knuffelcontact, hé, schat!", zegt Lisa (29). Waarop Kevin (36) haar in zijn armen neemt en ze een dansje doen op het verweerde beton van de veldwegel. De sterren uit 'Down The Road' vertederen iedereen - de kijker en de toevallige passanten tijdens de wandeling. "En als corona voorbij zal zijn, gaan we trouwen ook. Niet écht, want dat mag niet van de wet. Maar dat hebben we niet nodig om te beloven dat we altijd van elkaar zullen houden."
Lees verder

332 'dienstreizen' blijken vakanties met vrouw en jachtvrienden: Karel Pinxten maakte "systematisch misbruik" van Europese topfunctie
Open Vld'er Karel Pinxten (68) verdiende als auditeur bij de Europese Rekenkamer dik 17.000 euro netto per maand. Toch misbruikte hij systematisch zijn topfunctie voor extraatjes. Zo schoof Pinxten onkosten van 332 zogezegde dienstreizen door naar zijn werkgever. In werkelijkheid ging het om privé-uitjes met zijn vrouw of jachtpartijen met vrienden. Schatting van wat dat de Europese belastingbetaler kostte: ongeveer 570.000 euro.
Lees verder

"We hebben gekozen om ook Xavier te laten sterven. Zo komt alles samen": An Swartenbroekx neemt afscheid van Johny Voners met kerstspecial
"Op de laatste opnamedag is er een enorm gewicht van mijn schouders gevallen. Onze kerstspecial is het eerbetoon aan Johny Voners geworden dat ik voor ogen had", zegt An Swartenbroekx (51). Of het de laatste keer is dat ze in de huid van Bieke is gekropen, durft ze niet te zeggen. "In januari gaan we met alle acteurs samenzitten om de knoop door te hakken."
Lees verder

Ook medicijnwaakhond in VS onderzoekt vijf allergische reacties op vaccin Pfizer: dit is waarom we ons geen zorgen hoeven te maken
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is een onderzoek gestart naar vijf allergische reacties bij mensen die afgelopen week het vaccin van Pfizer/BioNTech kregen toegediend. Dat heeft een topman van de FDA gezegd. Ook in het Verenigd Koninkrijk werden er al twee allergische reacties op het vaccin gemeld. Toch hoeft dat ons geen schrik aan te jagen.
Lees verder

Carl Devos: "Niet elke vergoeding "in naam van de koopkracht" is slim. Al die schulden maken België kwetsbaar"
Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen opTwitter via @devoscarl
Lees verder

Geplaagde Standard-coach Montanier: "Voel steun van de groep nog"
Alle twijfels onder de mat stoppen, kan Philippe Montanier alleen met resultaten. De Franse coach heeft niet het gevoel dat zijn team niet langer achter hem staat. "Ik voel zeker dat ik hun steun nog heb", zegt Montanier. "Het beste bewijs daarvan was onze tweede helft in Kortrijk. We streden tot de laatste seconde en kwamen nog heel dichtbij een gelijkspel. Ik weet dat we in een mindere periode beland zijn, maar ik werk zo hard ik kan om oplossingen te vinden, de spelers te helpen en samen tot betere prestaties te komen." Montanier pikte ook nog even in op de reactie van Obbi Oulare na de wedstrijd tegen Anderlecht. Toen sprak de spits zijn ontgoocheling uit over het feit dat hij niet mocht starten. "Ik zou liever hebben dat hij op mijn bureau zijn beklag doet. De rest van de groep doet dat, hij is de uitzondering. Obbi heeft het recht om zijn mening te geven, maar het is jammer dat dat zo moest."
Lees verder

Mauro Pawlowski als eerste rockmuzikant opgenomen in wetenschappelijk genootschap KVAB
De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB), een wetenschappelijk genootschap waarin wordt gedebatteerd over "maatschappelijke, wetenschappelijke en artistieke evoluties", is zeventien leden rijker. De opvallendste nieuwkomer tussen vooral wetenschappers is Mauro Pawlowski (49). Hij is de eerste rockmuzikant die in de KVAB zal zetelen. Ook astronaut Frank De Winne (59), die in 2009 de allereerste Europese commandant werd van het Internationaal Ruimtestation (ISS), treedt toe tot het genootschap.
Lees verder

Speciale eer voor Schumacher en Hamilton op prijzengala FIA: "Hij hield zo van racen"
Formule 1-legende Michael Schumacher is tijdens het prijzengala van de internationale autosportfederatie FIA geëerd met een speciale prijs van voorzitter Jean Todt. Hij kreeg de prijs voor zijn inzet en grote betekenis voor de autosport.
Lees verder

Fans welkom in Melbourne Park: Australian Open start met ticketverkoop voor toernooi die 8 februari van start gaat
De Australian Open begint door de coronacrisis op 8 februari, dat is bekend geraakt nadat de WTA de kalender voor volgend seizoen heeft voorgesteld. Het uitstel van het eerste grandslamtoernooi kwam zoals verwacht. Opvallend: er zijn tickets te koop, dus fans zullen wellicht in beperkte mate welkom zijn.
Lees verder

COLUMN: Lara Switten (34), ongeneeslijk ziek en net bevallen. "We kozen twee meters uit die Gabriel zijn hele leven lang zullen bijstaan"
Lara Switten vecht tegen kanker en is net bevallen van haar derde kindje. Drie weken lang vertelt ze in de weekendkrant hoe het met haar gaat, nu ze tegelijk haar droom en ergste nachtmerrie beleeft. Het moment brak aan om de meters van zoontje Gabriel te kiezen. "Lang vóór er sprake was van verstoord DNA in mijn lichaam, zag ik deze twee dames hun rol als meter al met verve vervullen."
Lees verder