Doorgaan naar hoofdcontent

Amerikaans Lagerhuis stemt veto Trump over defensiebegroting weg

Amerikaans Lagerhuis stemt veto Trump over defensiebegroting weg

In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afgevaardigden een veto van president Donald Trump over de begroting bij Defensie weggestemd. Het gaat om een begroting van omgerekend 606 miljard euro, die eerder met een grote meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden (Lagerhuis) als de Senaat (Hogerhuis) is aangenomen. Ook de Senaat zal hoogstwaarschijnlijk dinsdag het veto van tafel vegen.

Lees verder

Computerhackers eisen losgeld van Antwerps laboratorium

Het Algemeen Medisch Laboratorium in Hoboken is het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Dat meldt Gazet van Antwerpen. De hackers blokkeerden alle computers van het labo en eisen 'losgeld' om het netwerk weer vrij te geven.

Lees verder

Cambodja haalt voor het eerst olie boven

Cambodja heeft voor het eerst olie gewonnen in de territoriale wateren. 'De eerste druppel olie is geproduceerd en dit is een nieuwe verworvenheid voor de Cambodjaanse economie', aldus Hun Sen, de premier van Cambodja.

Lees verder

Verminkte bomen De Liereman bijna hersteld dankzij speciale pleisters

De meer dan honderd eiken die in mei in het natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout werden verminkt met een kettingzaag zijn aan de beterhand. De folie die als pleister diende, is verwijderd. 'Het herstel loopt beter dan verwacht', zegt boomverzorger Sven Boets. Al is dat nog geen garantie op definitief succes.

Lees verder

Chinese brug op spectaculaire wijze tot ontploffing gebracht

In Hunan, een provincie in het zuiden van China, is een verouderde brug op spectaculaire wijze gecontroleerd neergehaald. Bekijk hoe de brug tot ontploffing is gebracht in bovenstaande video.

Lees verder

Grootste private ziekenhuisschip ter wereld wordt in Antwerpen voltooid

In Antwerpen worden al lang geen oceaanreuzen meer gebouwd, maar straks wordt er nog wel een afgewerkt. De gloednieuwe Global Mercy zal aan kaai 602 van het Kanaaldok volledig worden ingericht als hospitaalschip. Port of Antwerp levert daarvoor alle faciliteiten gratis aan de hulporganisatie Mercy Ships.

Lees verder

Australië niet opgezet met feestende rugzaktoeristen

In Australië is ophef ontstaan over rugzaktoeristen die een feestje bouwden op het strand. Er gaan stemmen op om de backpackers die de coronaregels met voeten traden het land uit te zetten.

Lees verder

Europa kan vaccin Astrazeneca nog niet goedkeuren

Het Verenigd Koninkrijk denkt volgende week al te kunnen beginnen met het toedienen van het vaccin van AstraZeneca. Maar in Europa is dat nog niet aan de orde: het bedrijf heeft hier nog niet alle nodige documenten voor een erkenning voorgelegd.

Lees verder

Britse winterprik raakt niet tot bij ons

Groot-Brittannië zet zich schrap voor een stevige winterprik, met veel neerslag en vorst. Ook bij ons is het iets kouder dan gemiddeld in deze tijd van het jaar, maar voor een koudegolf hoeven we voorlopig niet te vrezen.

Lees verder

Vandalen vernielen beeld van Breonna Taylor

In de Amerikaanse stad Oakland in Califonië is een onderzoek gestart naar een geval van vandalisme. Een beeld ter nagedachtenis van Breonna Taylor werd er twee weken na de onthulling vernield. Taylor werd in maart door politie doodgeschoten bij een slecht voorbereide drugsoperatie.

Lees verder

'Kom op 31 december om 20.20 uur naar buiten om te klinken en klappen'

Dat we op 31 december om 20.20 uur allemaal naar buiten stappen om te klinken en te applaudisseren. Dat is het doel van Klokslag 2020, een initiatief vzw Vevan de rb(l)ind. Op dat moment zullen op veel plaatsen ook de klokken luiden.

Lees verder

Verwacht u in de krokusvakantie al gevaccineerd te zijn? En denkt u dat u dan weer op restaurant kan?

Denkt u dat u in de krokusvakantie al gevaccineerd zal gekregen hebben? En verwacht u dat u dan weer op café of restaurant zal kunnen? Of naar een concert? Of mogen we al blij zijn als we half februari een terrasje mogen doen en buiten in groep kunnen sporten? De Grote Coronastudie, de tweewekelijkse peiling van onder meer de UAntwerpen, wil het graag van u horen.

Lees verder

Modeontwerper Pierre Cardin overleden

De bekende Franse modeontwerper Pierre Cardin is overleden, zo meldt zijn familie dinsdag. Cardin, stylist en confectiepionier, werd 98.

Lees verder

Opnieuw duizendtal Rohingya verscheept naar controversieel eiland

Voor een tweede keer deze maand heeft Bangladesh een grote groep Rohingya-vluchtelingen naar het eilandje Bhasan Char verscheept. Met vijf schepen kwamen 1.804 mensen aan op hun nieuwe verblijfplaats, een zandbank die twintig jaar geleden bij de kust van Bangladesh verscheen.

Lees verder

Een creatieve uitlaatklep voor jongeren: 'Door te schrijven en te tekenen gaan ze om met hun problemen'

Welke impact heeft de corona­crisis op het welzijn en de creativiteit van jongeren? De website en Instagram-pagina Creative in solitude koppelt intieme getuigenissen van jongeren aan beelden van jonge illustratoren.

Lees verder

Na het beruchte lockdownfeestje: Westerlo-speler Tuur Dierckx gaat meehelpen op corona-afdeling

Westerlo-speler Tuur Dierckx, in wiens appartement eerder deze maand een lockdownfeestje doorging, zal op dinsdag 5 januari een dag meedraaien op de corona-afdeling van het Ziekenhuis van Geel. De club en het ziekenhuis willen duidelijk maken wat de risico's en impact van COVID-19 zijn voor zowel de patiënt als de zorgmedewerker.

Lees verder

Real-trainer Zinédine Zidane komt met goed nieuws over Eden Hazard

Real Madrid-coach Zinédine Zidane heeft dinsdag, een dag voor de competitiewedstrijd van woensdag (om 21u30) op bezoek bij promovendus Elche, op zijn persconferentie laten weten te rekenen op Eden Hazard. De Rode Duivel is hersteld van een spierblessure en zat vorige week woensdag in het competitieduel tegen Granada (2-0 winst) voor het eerst opnieuw in de wedstrijdselectie. Hij bleef toen 90 minuten op de bank.

Lees verder

Terugkeer door de grote poort? Deur staat op een kier voor terugkeer Zlatan Ibrahimovic bij Zweden: "Dialoog wordt verdergezet"

De Zweedse bondscoach Janne Andersson sluit niet uit dat Zlatan Ibrahimovic terugkeert bij de Zweedse nationale ploeg, zo vertelt hij dinsdag in een interview met de krant Dagens Nyheter.

Lees verder

Veel schade na nieuwe aardbeving in Kroatië, kind omgekomen

De zware aardbeving die Kroatië dinsdag heeft getroffen, heeft al zeker aan één kind het leven gekost. Dat heeft de Kroatische eerste minister Andrej Plenkovic bevestigd. Een groot deel van het centrum van Petrinja, een stad 45 kilometer ten zuidoosten van Zagreb, ligt in puin. Ook in de hoofdstad wordt grote schade gemeld.

Lees verder

'Zonder Erasmus is het VK enkel nog voor studenten uit gegoede families'

Met de Brexit stapt het Verenigd Koninkrijk ook uit het Europese studentenuitwisselingsprogramma Erasmus. Voormalige studenten die er op Erasmus gingen, houden er goede herinneringen aan over. 'Als Erasmus verdwijnt, zal op termijn de sociale kloof vergroten.'

Lees verder

Hoe een Noor van boven de poolcirkel migranten op Lesbos helpt

Een crèchemedewerker in het hoge noorden stelt illegale uitzettingen van migranten door de Griekse kustwacht aan de kaak.

Lees verder

Nu ook officieel: Anderlecht haalt Nederlandse doelman Warner Hahn binnen

De Nederlandse doelman Warner Hahn heeft een contract tot het einde van het seizoen ondertekend bij RSC Anderlecht, zo maakte de club dinsdag bekend. De 28-jarige Rotterdammer was transfervrij nadat zijn contract bij Heerenveen begin vorige zomer was afgelopen.

Lees verder

Bas Dost heeft zijn medische tests afgelegd en is officieel van Club Brugge

De Nederlandse aanvaller Bas Dost (31) is officieel van Club Brugge. Hij slaagde voor zijn medische tests en komt over van het Duitse Eintracht Frankfurt. De goalgetter tekende een contract voor anderhalf jaar bij blauw-zwart.

Lees verder

Nu ook officieel: Anderlecht haalt Nederlandse doelman Warner Hahn binnen

De Nederlandse doelman Warner Hahn (28) tekende vandaag een contract bij Anderlecht tot het einde van dit seizoen. De Rotterdammer zal spelen met rugnummer 24.

Lees verder

Antwerp bevestigt: trainer Ivan Leko vertrekt naar China

Het hing al dagen in de lucht, nu is het officieel: Ivan Leko verlaat na een half jaar Antwerp en gaat in op het lucratieve aanbod van de Chinese club Shanghai SIPG.

Lees verder

Coronabesmettingen exploderen in Verenigd Koninkrijk, ziekenhuizen overbelast

De nieuwe coronavariant grijpt wild om zich heen in het Verenigd Koninkrijk en experts waarschuwen dat zelfs de huidige lockdown niet zal volstaan om het virus onder controle te krijgen. Om een derde – en nog zwaardere –golf te vermijden, moeten twee miljoen mensen per week een vaccin krijgen. En moeten de scholen op slot.

Lees verder

Tennistoernooi van Indian Wells uitgesteld: geen "vijfde grandslamtoernooi" in 2021

Het BNP Paribas Open in het Amerikaanse Indian Wells, dat in maart 2021 voorzien was in Californië, wordt uitgesteld omwille van de coronacrisis. Dat heeft de Association of Tennis Professionals (ATP) dinsdag bekendgemaakt.

Lees verder

Southampton-coach Hasenhüttl in isolatie na positieve coronatest bij gezinslid: "Hij zal van thuis coachen"

Southampton-coach Ralph Hasenhüttl (53) zit dinsdagavond niet op de bank tijdens de thuismatch tegen West Ham United op de 16e speeldag in de Premier League. Een gezinslid van de Oostenrijker heeft maandag positief getest op het coronavirus, waardoor Hasenhüttl in isolatie gaat. Dat hebben The Saints bekendgemaakt.

Lees verder

WHO waarschuwt: 'Volgende pandemie kan nog erger zijn'

We moeten onze zaken dringend op orde krijgen, waarschuwt Mike Ryan, afdelingshoofd Noodgevallen bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 'De volgende pandemie kan veel erger worden', vreest hij.

Lees verder

Boze fans halen het van Sa Pinto: Vasco da Gama neemt na ruim twee maanden afscheid van ex-trainer Standard

De Braziliaanse club Vasco da Gama heeft coach Ricardo Sa Pinto (48) de laan uitgestuurd. De voormalige Portugese international was er pas sinds medio oktober aan de slag.

Lees verder

Versterkte controles op terugkerende reizigers komend weekend

De federale politie voert komend weekend extra controles uit op de verplichtingen voor terugkerende reizigers. Er zullen verstrengde controles worden uitgevoerd in de luchthavens en de internationale treinstations en op de wegen, meldt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) dinsdag.

Lees verder

Vakbonden zetten acties bij De Lijn stop, woensdag normale dienstverlening

De bussen en trams van De Lijn zullen vanaf woensdag weer normaal rijden. De acties worden stopgezet, zo meldt de directie van de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij na een verzoeningsvergadering. De christelijke vakbond bevestigt dat er afspraken zijn gemaakt over het verdere verloop van de gesprekken over de technische dienst.

Lees verder

Mbaye Leye morgen allicht de nieuwe trainer van Standard

Na de 'neen' van Franky Vercauteren is Standard razendsnel doorgeschakeld. Mbaye Leye moet de nieuwe trainer van de Rouches worden. De verwachting is dat de voormalige assistent van Michel Preud'homme morgen wordt aangekondigd als opvolger van Philippe Montanier.

Lees verder

Terugkeer naar Tottenham was nog geen succes: Gareth Bale is enkele weken out met kuitblessure

Gareth Bale zal "enkele weken" aan de kant staan met een kuitblessure. Dat heeft Tottenham-coach José Mourinho dinsdag verklaard.

Lees verder

Van corona herstelde Geiger wint eerste manche van Vierschansentournee

De Duitser Karl Geiger (27) heeft dinsdag in zijn geboortestad Oberstdorf de openingsmanche van de 69e editie van de Vierschansentournee gewonnen.

Lees verder

Toon Aerts vraagt erkenning: "Onderschat onze prestaties naast Wout en Mathieu niet, wij zijn geen tweederangscoureurs"

Zijn zege op nieuwjaarsdag 2017 omschrijft Toon Aerts bijna vier jaar later nog steeds als één van de mooiste uit zijn carrière. Een nieuwe triomf in de GP Sven Nys, de vijfde manche in de X2O Badkamers Trofee, wordt moeilijk. "Ook als concurrent is het knap om te zien hoe goed Wout en Mathieu het doen."

Lees verder

Dimitri Van den Bergh treft nummer 8 van de wereld in vierde ronde WK darts, met dank aan een briljante comeback

De Engelsman Dave Chisnall (40) is de volgende tegenstrever van Dimitri Van den Bergh op het PDC WK darts in het Londense Alexandra Palace.

Lees verder

Stoffel Vandoorne verkozen tot RACB Driver of the Year

Stoffel Vandoorne werd gisteravond voor de vierde keer in zijn carrière tot RACB Driver of the Year gekroond. De vakpers schatte zijn titel van vicekampioen in de Formula E hoger in dan de prestaties van Thierry Neuville, die ondanks een overwinning de Rally van Monte Carlo zijn zwakste rallyseizoen van de afgelopen jaren neerzette.

Lees verder

Duitse grafdelver beschuldigd van diefstal gouden tanden van lijken

De Duitse politie is een onderzoek gestart naar een grafdelver die gouden tanden zou hebben gestolen van lijken in de Duitse stad Würzburg, in de deelstaat Beieren. De man wordt beschuldigd van twintig gevallen van grafschennis sinds september 2019.

Lees verder

'Het hoge noorden': Traagheid zonder poëzie is alleen maar saai

Kun je als Vlaming vanzelfsprekend gelukkig worden in een land dat een van de gelukkigste bevolkingen ter wereld heeft? Nadat ze al uitgeweken Vlamingen in Frankrijk en Spanje heeft opgezocht, trekt Annemie Struyf in haar nieuwe reportagereeks naar Scandinavië. In Het Hoge Noorden volgt ze zeven Vlaamse ­gezinnen die naar Noorwegen verhuisd zijn of van plan zijn ernaartoe te verhuizen.

Lees verder

Bondgenoot McConnell blokkeert door Democraten gesteunde eis van Trump voor verhoging coronasteun

Mitch McConnell, leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, heeft een poging om de coronacheque voor burgers van 600 naar 2.000 dollar te verhogen, geblokkeerd. President Trump had nochtans zelf om die verhoging gevraagd, en veel Republikeinen steunen hem ondertussen.

Lees verder

Experts voeren druk op om elke reizende Belg meteen te testen

Wie België binnenkomt, moet een negatief testresultaat voorleggen of krijgt een wisser in de neus. Dat is wat de experts van de adviesgroepen Gems en RAG voorstellen aan de regering.

Lees verder

Zulte Waregem vecht zich in slotkwartier naar zege tegen Eupen

Op bezoek bij Eupen stond Zulte Waregem diep in de tweede helft 2-0 in het krijt, maar het vocht zich in een dolle tien minuten nog naar een 2-3 zege. Een belangrijke, want dankzij de overwinning breidt het de kloof met de degradatieplaatsen opnieuw uit tot 7 punten.

Lees verder

Ongelooflijk: Michael van Gerwen overleeft 2 matchdarts op WK darts en treft Dimitri van den Bergh als die kwartfinale haalt

Michael van Gerwen is door het oog van de naald gekropen op het WK darts. De drievoudig wereldkampioen en nummer één van de wereld leek lang op weg naar een verrassende nederlaag en overleefde zelfs 2 matchdarts tegen Joe Cullen (PDC-16), maar won uiteindelijk nog met 4-3. Van Gerwen plaatst zich zo voor de kwartfinale en zal de volgende tegenstander worden van Dimitri van den Bergh als die laatste woensdag de vierde ronde overleeft.

Lees verder

Jarenlang gewerkt aan een tentoonstelling rond Jan van Eyck en plots was alles voorbij

2020 was niet voorbestemd om het coronajaar te worden. 2020 moest het Van Eyck-jaar worden met als paradepaardje de grote tentoonstelling in Gent 'Van Eyck, een optische revolutie'. Een succes. 273.000 tickets vlogen de deur uit. Tot corona toesloeg.

Lees verder

Kerstessay Michael Van Peel (4/5)

Elk jaar denken schrijvers op vraag van 'De Standaard' diep na over hun wereld en hun tijdgenoten. Het resultaat van deze opdracht is een weloverwogen beschouwing die tussen kerst en nieuwjaar in de krant verschijnt, én via de podcast van De Standaard ook te beluisteren is.

Lees verder

Jarenlang gewerkt aan een tentoonstelling rond Jan van Eyck en plots was alles voorbij

2020 was niet voorbestemd om het coronajaar te worden. 2020 moest het Van Eyck-jaar worden met als paradepaardje de grote tentoonstelling in Gent 'Van Eyck, een optische revolutie'. Een succes. 273.000 tickets vlogen de deur uit. Tot corona toesloeg.

Lees verder

Aantal nieuwe coronabesmettingen blijft dalen

Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen in België blijft dalen en zakt onder de 1.800. Dat blijkt woensdagochtend uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder