Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 5 december 2020

Als de angst je verlamt: Jens Dendoncker lang niet de enige die zich laat opnemen in de psychiatrie

Als de angst je verlamt: Jens Dendoncker lang niet de enige die zich laat opnemen in de psychiatrie

Jens Dendoncker (30) heeft zich laten opnemen op een psychiatrische afdeling. Daar hoopt de tv-figuur verlost te raken van zijn angstgevoelens. Eén op de vijf mensen krijgt ermee te maken. 'Onderken die angsten en pak ze aan', zeggen psychologen. 'Dan is het zelfs sneller te verhelpen dan een depressie.'

Lees verder

Warner lanceert zeventien films tegelijk in cinema en op tv

Filmmaatschappij Warner Bros gaat zijn films in de VS volgend jaar tegelijk uitbrengen in de cinema's (als ze open zijn) en op de streamingdienst HBO Max. Het gaat om zeventien films, waaronder Sui­cide squad 2, Godzilla vs. Kong, Dune and The Matrix 4.

Lees verder

Honderdzestig banen bedreigd bij Bekaert

Staaldraadproducent Bekaert voert een herstructurering door. Daardoor zijn in België - in twee West-Vlaamse vestigingen - volgend jaar 160 banen bedreigd. Dat heeft het bedrijf vrijdag aangekondigd.

Lees verder

Red Dragons kennen de zes gaststeden voor het EK volleybal 2021

De Belgische volleybalmannen kennen sinds vrijdag de gaststeden voor het EK volleybal, dat tussen 15 augustus en 30 september 2021 zal plaatsvinden. Het gaat om Tampere (Finland), Talinn (Estland), Ostrava (Tsjechië) en Gdansk, Krakau en Katowice (allen Polen).

Lees verder

Is de dominant van Marc Marquez voorbij? MotoGP-topper moet derde operatie aan de rechterarm ondergaan

Zesvoudig wereldkampioen MotoGP Marc Marquez heeft een nieuwe operatie ondergaan aan zijn rechterarm, zijn derde al. Dat maakte zijn team Repsol Honda donderdagavond bekend. De 27-jarige Spanjaard viel zwaar tijdens de eerste race van 2020, werd nadien al twee maal geopereerd, maar het herstel verloopt nog steeds te traag.

Lees verder

WTA kijkt naar mogelijkheden om tennisseizoen buiten Australië te starten

De WTA kijkt naar mogelijkheden om het seizoen begin januari buiten Australië te beginnen. Dat heeft de tourbaas van het vrouwencircuit, Steve Simon, laten weten aan persbureau Reuters. De start van het nieuwe tennisseizoen is zeer onzeker vanwege de verplichte quarantaine in Australië.

Lees verder

Ploegbaas Rod Ellingworth verlaat wielerteam Bahrain McLaren

Rod Ellingworth houdt het na veertien maanden voor bekeken als teambaas van WorldTour-team Bahrain McLaren. De Brit, die in het verleden betrokken was bij de oprichting van Team Sky, werd in juni 2019 aangesteld als manager van de ploeg. In oktober 2019 werd hij ploegbaas. "Ik wil mij bezighouden met nieuwe projecten", reageerde hij in een persbericht op de teamwebsite.

Lees verder

Belgische darters kennen hun tegenstrevers voor het aankomende WK

Dimitri Van den Bergh, Kim Huybrechts en Mike De Decker kennen hun eerste tegenstanders op het PDC wereldkammpioenschap darts (2.5 miljoen pond), dat vanaf 15 december van start gaat in het Londense Alexandra Palace.

Lees verder

Anderlecht breekt contract van verdediger Michael Murillo open: "Hij heeft alles van een moderne fullback"

Michael Amir Murillo heeft zijn handtekening gezet onder een contractverlenging bij Anderlecht. De Panamese verdediger blijft minstens tot 2025 bij paars-wit.

Lees verder

Tips om de kerstboom zo lang mogelijk mooi te houden

Om het extra gezellig te maken in huis, stalden veel mensen al extra vroeg een kerstboom uit. Maar hoe hou je die zo lang mogelijk gezond en mooi?

Lees verder

Live | Crisiscentrum geeft persconferentie over coronavirus

De coronacijfers gaan nog altijd de goede kant op. 'We raken vooral besmet onder familie en vrienden. Wat we doen tijdens de eindejaarsfeesten, zal dus de verspreiding van het virus bepalen', zei viroloog Steven Van Gucht op woensdag. Om 11 uur geeft het crisiscentrum meer uitleg over de recente cijfers. Volg de persconferentie in de video hierboven.

Lees verder

Alle blunders uit chaotische persconferentie over vaccinatiestrategie op een rij

Je zou verwachten dat de meeste mensen online vergaderen stilaan onder de knie hebben. Helaas was dat niet het geval tijdens de persconferentie over de vaccinatiestrategie van donderdagmiddag. Die werd erg vaak verstoord door technische problemen, achtergrondlawaai, roddelende collega's en de klassieker: mensen die even vergeten dat hun micro aanstaat.

Lees verder

Louis Croenen zwemt achter jaar oud Belgisch record uit de geschiedenisboeken

Louis Croenen heeft vrijdagmorgen het Belgisch record op de 100 meter vlinderslag verbroken op de Rotterdam Qualification Meet. Croenen tikte aan na 52.10 en bleef daarmee twaalf honderdsten boven de besttijd van François Heersbrandt (52.22), gezwommen op tijdens Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Lees verder

Waarom laat u zich wel/niet vaccineren?

Onderzoekers van de UGent lanceren een motivatiebarometer over het coronavaccin. Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) roept iedereen op om deel te nemen aan de bevraging.

Lees verder

Franse eersteklasser OGC Nice ontslaat coach Patrick Vieira

OGC Nice heeft vrijdag, een dag na de uitschakeling in de Europa League, coach Patrick Vieira aan de deur gezet. De 44-jarige Vieira was sinds de zomer van 2018 coach in Zuid-Frankrijk en leidde het team naar achtereenvolgens een zevende en een zesde plaats in de Ligue 1. Assistent Adrian Ursea neemt de taken van Vieira voorlopig over. De Roemeen leidt Nice zondag voor de verplaatsing in de competitie naar Reims.

Lees verder

Bouchikhi, Lauwaert en Verbruggen doen gooi naar olympische kwalificatie tijdens de marathon van Valencia

Soufiane Bouchikhi, Nina Lauwaert en Hanne Verbruggen doen zondag tijdens de marathon van Valencia een gooi naar olympische kwalificatie. Het gaat om de eerste grote atletiekafspraak sinds op 1 december de kwalificatie voor de Spelen in Tokio opnieuw geopend werd.

Lees verder

'Getuige' van verkiezingsfraude in VS legt verbijsterende verklaring af

Melissa Carone, een van de topgetuigen van het Trump-team, uitte in Michigan - onder ede - een reeks claims over dubbele en ongeldige stemmen bij de Amerikaanse verkiezingen zonder bewijs. De rechtbank bestempelde haar eerder al als 'ongeloofwaardig'.

Lees verder

Italiaanse fraude van Luis Suarez eist eerste slachtoffers: maandenlange schorsingen uitgesproken

Giuliana Grego, het hoofd van de Universiteit voor buitenlanders in Perugia, is voor acht maanden geschorst na de fraude bij het Italiaanse taalexamen van Luis Suarez. De Uruguayaanse aanvaller was in september op weg naar Juventus, maar moest daarvoor eerst een Italiaans paspoort verkrijgen. De transfer ging uiteindelijk niet door en Suarez verkaste eind september van Barcelona naar Atlético Madrid.

Lees verder

Thierry Neuville overleeft spectaculaire crash, maar moet weggetakeld worden na botsing: opnieuw geen wereldtitel rally

Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupé WRC) heeft vrijdag in de Rally van Monza moeten opgeven. Hij raakte in één van de vele chicanes een betonblok waarna hij naar alle waarschijnlijkheid de ophanging vooraan beschadigde. Neuville, die mathematisch nog kans maakte op de wereldtitel, zal ook dit jaar geen wereldkampioen worden.

Lees verder

Pfizer kan slechts helft beloofde vaccins voor dit jaar leveren

Na veel positief vaccinnieuws komt Pfizer/BioNtech nu met een opdoffer. Problemen met grondstoffen voor het covid-19-vaccin leiden tot lagere productie in 2020 dan verwacht, meldt het farmabedrijf.

Lees verder

Niet in alle gemeentes dalen de cijfers: hoe komt dat?

Het aantal nieuwe coronabesmettingen zit nog steeds in dalende lijn, maar toch is er een duidelijk verschil tussen provincies. De cijfers dalen niet overal even snel. Op een aantal plaatsen is er zelfs nog steeds of opnieuw sprake van een stijging. Hoe valt dat te verklaren? En hoe zit het in uw gemeente?

Lees verder

Vlaanderen snijdt een derde minder open ruimte aan

Het instrumentendecreet dat de bouwshift/betonstop regelt, is bijna klaar. 'We hopen wel dat de politici uitgaan van de juiste cijfers', zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw. 'Want het ruimtebeslag is tussen 2018 en 2019 al met 36 procent gedaald tot 4,58 hectare per dag, zo blijkt uit pas gepubliceerde statistieken.'

Lees verder

Vanaf 1 februari GAS-boetes mogelijk voor lichte verkeersovertredingen

Steden en gemeenten zullen vanaf 1 februari 2021 GAS-boetes mogen uitschrijven voor lichte snelheidsovertredingen op plaatsen waar maar 30 of 50 kilometer per uur gereden mag worden. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist.

Lees verder

Kuurne realiseert eerste 'bikepark' in Vlaanderen

De West-Vlaamse gemeente Kuurne zal het eerste bikepark in Vlaanderen realiseren op de Hippodroomsite. Samen met Cycling Vlaanderen wil de gemeente een veilig fietsparcours inrichten waar wielrenners en beginners kunnen oefenen. De gemeente investeert 600.000 euro in het project.

Lees verder

Honderden Rohingya naar Bengaals eiland Bhasan Char gebracht

Meer dan 1.640 Rohingya zijn vrijdag door de Bengaalse autoriteiten naar het eiland Bhasan Char overgebracht in een eerste fase van een omstreden project voor de herlokalisatie van 100.000 vluchtelingen. De boten meerden rond 14 uur plaatselijke tijd aan, zei Shamsud Douza, een hoge functionaris die de Rohingyas begeleidde.

Lees verder

Atleten halen hun slag thuis: vijf disciplines keren volgend jaar terug in Diamond League

Het hink-stap-springen, het discuswerpen, de 200 meter, de 3.000 meter steeple en de 5.000 meter maken in 2021 opnieuw deel uit van de Diamond League. Dit jaar werden die disciplines geschrapt, wat bij veel atleten tot heel wat ongenoegen leidde.

Lees verder

Sportvliegtuig maakt noodlanding op snelweg tussen rijdend verkeer

De Amerikaanse piloot Craig Gifford heeft een noodlanding gemaakt op een snelweg in de staat Minnesota. Hij slaagde erin om met zijn eenmotorige vliegtuigje tussen rijdend verkeer te landen. Hij raakte daarna wel een wagen, maar als bij wonder raakte niemand gewond.

Lees verder

Yannick Carrasco sukkelt met knieblessure bij Atlético Madrid

Atlético Madrid trainde vrijdag zonder Yannick Carrasco. De Rode Duivel liep dinsdag in het Champions League-duel tegen Bayern München (1-1) een blessure op aan de knie. Hij werd behandeld door de medische staf en wacht de reactie van zijn knie op de behandeling af.

Lees verder

Erika Vlieghe kritisch over beleid tijdens eerste golf: 'Vaak gevoel dat volksgezondheid te weinig werd verdedigd'

'Ik heb nooit een duidelijk mandaat gekregen', zegt infectiologe Erika Vlieghe tijdens een bijzondere coronacommissie in de Kamer. De voormalige voorzitter van de GEES beantwoordde vrijdag vragen van parlementsleden in die commissie. Vlieghe uitte duidelijk kritiek op de Belgische aanpak van het virus. 'De spreiding van bevoegdheden, het aantal ministers, de spanningen en eindeloze discussies tussen machtsniveaus zijn een killing factor geweest.'

Lees verder

Waarom angst ons soms niet meer loslaat

Presentator en komiek Jens Dendoncker heeft zich laten opnemen op een psychiatrische afdeling. Daar hoopt hij verlost te raken van zijn angst. Maar wat is een angststoornis? Heeft corona een invloed? Vier vragen aan professor gezondheidspsycho­logie Omer Van den Bergh (KU Leuven).

Lees verder

AA Gent onderhandelt met Hein Vanhaezebrouck

A Gent zette na de vijfde Europese nederlaag op rij (1-2 tegen Slovan Liberec) Wim Dedecker op straat. Goed voor het derde trainersontslag van het seizoen. De Buffalo's lijken hun lot nu opnieuw in handen van Hein Vanhaezebrouck te leggen. Gent onderhandelt met zijn voormalige succescoach, makelaar Mogi Bayat arriveerde vrijdagmiddag aan de Ghelamco Arena.

Lees verder

"Jonge, autonome profielen nodig voor slimme toepassingen"

Ga jij straks aan de slag als ICT'er bij Infrabel? De beheerder van het Belgische spoornet werft heel wat nieuwe profielen aan om mee te werken aan innovatieve projecten. Wie weet kom jij straks terecht in het team van transmissie- en netwerkspecialist Anne-Marie Ntibazonkiza. Zij legde zelf een parcours af om 'u' tegen te zeggen en kan een job bij Infrabel alleen maar warm aanbevelen. "Hier zijn zoveel mogelijkheden, zowel voor technische profielen als voor ICT'ers die zich op een specifiek domein willen toeleggen."

Lees verder

Jambon voortaan ook Vlaams minister van Digitalisering

Vlaanderen heeft nu ook een minister van Digitalisering. Die bevoegdheid is namelijk toegevoegd aan de titulatuur van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Lees verder

Protest tegen veelvraat Amazon zwelt wereldwijd aan

Boycotacties, stakingen en nu ook een open brief van 401 parlementsleden aan Jeff Bezos onder de slogan: 'Make Amazon Pay'. De spectaculaire groei van de pakjesreus, mede door corona, stuit op steeds meer verzet.

Lees verder

Eerste 'kid of the year'-prijs gaat naar 15-jarige wetenschapster

Het 'Time Magazine' roept elk jaar een 'person of the year' uit, in 2020 zet het magazine ook de schijnwerpers op een 'kid of the year'. De Amerikaanse Gitanjali Rao is nog maar 15, maar ze mag de titel op haar, nu al indrukwekkende, palmares schrijven.

Lees verder

Beelden tonen moment waarop iconische Arecibo-radiotelescoop instort

In de jungle in Puerto Rico op 1 december de iconische Arecibo-radiotelescoop ingestort. Sinds 1963 werd er onderzoek mee uitgevoerd naar buitenaards leven. Bekijk in bovenstaande video het moment waarop de radiotelescoop het begaf.

Lees verder

Kimmer Coppejans sneuvelt in kwartfinales Challengertoernooi in Maia

Kimmer Coppejans (ATP 179) is er vrijdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de laatste vier op het Challengertoernooi in het Portugese Maia. De 26-jarige Oostendenaar moest in de kwartfinales na één uur en 39 minuten tennis in drie sets (6-2, 3-6 en 6-1) de duimen leggen voor thuisspeler Pedro Sousa (ATP 113), het tweede reekshoofd.

Lees verder

Kamercommissie keurt begroting 2021 goed

De Kamercommissie Begroting heeft vrijdag meerderheid tegen oppositie het budget voor volgend jaar goedgekeurd. De tekst moet nu nog langs de plenaire vergadering passeren, zodat er vanaf januari opnieuw een volwaardige federale begroting op tafel zal liggen, en dat voor het eerst sinds de val van de regering-Michel eind 2018.

Lees verder

Wout Van Aert krijgt ook Vlaams Reus

Na de Nationale Trofee voor Sportverdienste en de Flandrien heeft Wout van Aert met de Vlaamse Reus zijn derde eindejaarstrofee op zak.

Lees verder

Trump verlicht nationale kerstboom en noemt vaccins 'een kerstmirakel'

Naar jaarlijkse gewoonte hebben de Amerikaanse president en first lady hun nationale kerstboom verlicht. Tijdens een ceremonie in het Witte Huis stak Melania Trump de kerstlichtjes aan, en bracht Donald Trump een eindejaarsboodschap.

Lees verder

Mooi gebaar van Napoli: Dries Mertens speelt voortaan in het Diego Armando Maradona-stadion

Het stadion van Napels wordt van San Paolo-stadion tot Diego Armando Maradona-stadion omgedoopt. Dat maakte de burgemeester van Napels bekend.

Lees verder

Trage daling loodgehalte bij omwonende kinderen Umicore

Het gemiddelde loodgehalte in het bloed van kinderen die rond de Umicore-site in Hoboken wonen, is gedaald ten opzichte van de alarmerende cijfers van dit voorjaar, maar de historisch lage waarde van het voorjaar 2019 werd nog niet opnieuw bereikt. Dat stelt het halfjaarlijks rapport van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH), dat een meetcampagne hield bij 243 kinderen van 1 tot 12 jaar.

Lees verder

Driekwart van de FVD-leden stemmen op Thierry Baudet

Thierry Baudet heeft het omstreden referendum over zijn positie binnen zijn rechtspopulistische partij gewonnen. Driekwart van de leden van Forum voor Democratie die hebben gestemd, geven aan dat ze hem als partijleider willen, meldt de partij op Twitter.

Lees verder

Juventus wacht strafrechtelijk onderzoek na onregelmatigheden bij taaltest Luis Suarez (die uiteindelijk in Spanje bleef)

Directeur voetbalzaken van Juventus Fabio Paratici wacht een strafrechtelijk onderzoek voor de onregelmatigheden die bij het Italiaanse taalexamen van aanvaller Luis Suarez in september zijn ontdekt. Paratici wordt beschuldigd van het afleggen van valse verklaringen aan officieren van justitie. De regerende kampioen van de Serie A staat garant voor Paratici's onschuld.

Lees verder

Dani Sordo leidt in Rally van Monza, Elfyn Evans op titelkoers

Dani Sordo (Hyundai i20) heeft vrijdag de tweede wedstrijddag van de Rally van Monza als leider afgesloten. De 37-jarige Spanjaard nam in de laatste klassementsrit op een doorweekt circuit van Monza de leiding over van de Fin Esapekka Lappi (Ford Fiesta).

Lees verder

EK-voorronde: Belgian Lions naar Litouwen, Belgian Cats trekken naar Portugal

De Belgische basketmannen zullen hun twee laatste duels in de voorronde van het EK 2022 afwerken in een bubbel in het Litouwse Vilnius. Daar speelden ze vorige week al twee matchen. De Belgische vrouwen, die hun ticket voor het EK 2021 al beet hebben, keren terug naar Portugal (Matosinhos). FIBA Europe maakte de locaties van de bubbels vrijdag bekend.

Lees verder

Xavier Taveirne zal tot Kerstmis niet kunnen presenteren: 'Dat is klote. Zwaar de pest in'

Radiopresentator Xavier Taveirne zal tot Kerstmis out zijn door een infectie aan een deel van de luchtwegen. Dat kondigde hij zelf aan op Twitter.

Lees verder

E40 drie avonden en nachten afgesloten voor plaatsen rijstrooksignalisatie

De E40 in de richting van Gent/Oostende is vanaf maandag 7 december drie opeenvolgende avonden en nachten volledig afgesloten tussen het knooppunt van Groot-Bijgaarden en het op- en afrittencomplex in Ternat. Reden is dat er zes nieuwe portieken met rijstrooksignalisatie worden geplaatst. Dat laat het Agentschap Wegen en Verkeer weten.

Lees verder

Crisisweekend voor Brexit-onderhandelingen

De Brexit-onderhandelaars hebben vrijdag geen akkoord bereikt. De Britse premier Boris Johnson en voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen zetten hun gesprek zaterdag verder.

Lees verder

Hamsterende Britse bedrijven veroorzaken monsterfiles

Lange files richting Calais hinderen nu al de export naar het Verenigd Koninkrijk. Naast files en extra formaliteiten vrezen Belgische bedrijven vooral importtarieven als een Brexit-akkoord met de Europese Unie uitblijft.

Lees verder

Neil Robertson en Zhou Yuelong naar halve finales UK Championship snooker

Neil Robertson (WS-3) en Zhou Yuelong (WS-25) hebben zich vrijdagnamiddag in het Engelse Milton Keynes voor de halve finales van het UK Championship geplaatst. Om een plaats in de finale van het eerste Triple Crown van het seizoen nemen de 38-jarige Australiër en de 22-jarige Chinees het zaterdagnamiddag tegen elkaar op.

Lees verder

Zulte Waregem houdt Anderlecht op gelijkspel

Anderlecht kwam op Zulte Waregem opnieuw niet verder dan een 2-2 en het zit nu aan een reeks van 3 op 12. Toen het onmondige paars-wit dan toch op voorsprong klom, liet het het initiatief te veel aan Essevee. Gevolg: een achtste gelijkspel en de crisis die om de hoek loert. Volgende week wacht RC Genk.

Lees verder

Heeft het coronavaccin bijwerkingen en kan ik kiezen? Uw vragen over het vaccin beantwoord

Telde België lange tijd 11 miljoen virologen, dan zal nu het aantal vaccinologen exponentieel toenemen. Wat moet u weten over de vaccins, als u twijfelt over het nut en de risico's? Veertien vragen voor u beantwoord.

Lees verder

Trump beveelt terugtrekking van meeste Amerikaanse troepen in Somalië

Uittredend president Donald Trump heeft de terugtrekking bevolen van bijna alle Amerikaanse troepen in Somalië. Het Pentagon liet vrijdag weten dat het merendeel van de Amerikaanse soldaten die er gestationeerd zijn, tegen begin 2021 het Oost-Afrikaanse land moet verlaten.

Lees verder

Ongehoord | 'Elk jaar klagen ze dat ze naar die ellendige kerstfeestjes moeten: nu hebben ze een alibi en is het weer niet goed'
Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
Lees verder

Coronacijfers blijven dalen: gemiddeld aantal overlijdens zakt naar 115 per dag

De coronacijfers in ons land blijven zakken. Het aantal overlijdens daalde in de week van 25 november tot 1 december naar gemiddeld 115 per dag, voor de besmettingen telde Sciensano er 2.177 per dag.

Lees verder

Nachtvorst op komst

Er hangt zaterdag eerst veel bewolking met hier en daar een bui. In de Ardennen voornamelijk van sneeuw, maar ook in Vlaanderen eerst mogelijk met een winters karakter. Later op de dag wordt het droog en wisselend bewolkt. De maxima liggen tussen 1 graad in de Hoge Venen en 6 graden in het westen. De wind waait matig uit zuidelijke richtingen en wordt zwak tot matig uit oost tot zuidoost, zegt het KMI.

Lees verder

Niemand wint Euromillions-recordjackpot van 200 miljoen euro

En toen viel hij niet. De vette recordjackpot van 200 miljoen euro die vanavond op het spel stond bij EuroMillions, werd door niemand met vijf juiste cijfers en twee sterren weggekaapt.

De zes winnaars streken 'slechts' 1.385.679,20 euro op.

Lees verder

Nederlagen voor Ismael Bako en Kim Mestdagh in Euroleague

In de Euroleague verloor Belgian Lion Ismael Bako (4 punten, 4 rebounds) met het Franse ASVEL met 91-84 van het Spaanse Real Madrid. Met 3 op 10 staat ASVEL Villeurbanne op de 17de plaats. Sam Van Rossom fonkelt met het Spaanse Valencia en met 7 op 11 op een knappe vierde stek in de Euroleague. In de Euroleague Women verloor Kim Mestdagh (8 punten, 4 rebounds) met het Italiaanse Schio met 85-81 van het Spaanse Girona.

Lees verder

Catalaanse onafhankelijkheidsstrijders weer in cel

Het Spaanse gerecht heeft vrijdag het halfopen ­gevangenisregime voor negen leiders van de Catalaanse ­onafhankelijkheidsbeweging ingetrokken.

Lees verder