Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 17 december 2020

Alle prijzen zijn uitgereikt: herbeleef de week van de Kristallen Fiets

HLN
Alle prijzen zijn uitgereikt: herbeleef de week van de Kristallen Fiets
Met de Kristallen Fiets voor Wout van Aert zijn alle prijzen uitgereikt. Yves Lampaert ging met z'n tractor meesterknecht Tim Declercq verrassen met de Kristallen Zweetdruppel, terwijl Thibau Nys als Jongere van het Jaar in de voetsporen treedt van papa Sven. Allan Peiper mag zich Ploegleider van het Jaar noemen, Lotte Kopecky kwam net als Van Aert haar eerste Kristallen Fiets in Antwerpen ophalen. Alles opfrissen? Herbeleef onze Kristallen Week in bovenstaande video.
Lees verder

Te weinig aanbod voor 12- tot 25-jarigen: Gentse Feesten krijgt 'urban festival' voor jongeren
De stad heeft een toekomstvisie uitgewerkt voor de Gentse Feesten. Niet dat alles plots anders moet, maar er moet wel richting worden gegeven aan het stadsfestival. Zo valt bijvoorbeeld op dat er te weinig aanbod is voor 12- tot 25-jarigen en daarvoor wil de stad in 2021 al een 'urban festival' binnen de Feesten organiseren. Verder wordt er gesleuteld aan subsidies, duurzaamheid en toegankelijkheid, ook bij andere evenementen.
Lees verder

Zou de 71-jarige modediva Anna Wintour niet eens weggaan bij Vogue? Nee hoor, ze wordt juist nog machtiger
Anna Wintour, hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue, wordt eindverantwoordelijk voor de inhoud van alle bladen en sites van Condé Nast (met uitzondering van The New Yorker), waaronder Vanity Fair. Daarnaast wordt ze eindverantwoordelijke voor alle Vogue-titels wereldwijd. Opvallend, want de mode queen krijgt al een poos bakken kritiek over zich. Wat is daar de bedoeling van?
Lees verder

Gat in ozonlaag boven Antarctica was in december nooit zo groot
Het gat in de ozonlaag boven Antarctica was nog nooit zo groot rond deze tijd van het jaar. Dat meldt het Duitse centrum voor Lucht-en Ruimtevaart (DLR). Normaal gezien verkleint het gat rond deze tijd, omdat op het zuidelijk halfrond de zomer aanbreekt, maar dat is nu amper gebeurd.
Lees verder

Mertens minstens drietal weken out, Rode Duivel revalideert in kerstperiode in België
Akelig beeld gisteren in de Italiaanse topper tussen Inter en Napoli: Dries Mertens die kermend van de pijn op de grond bleef liggen na amper een kwartier wedstrijd. De Rode Duivel is minstens een drietal weken out.
Lees verder

Football Talk. Promes terug op trainingsveld bij Ajax - RB Leipzig hengelt Szoboszlai binnen
Borussia Dortmund kan bij de opener van de dertiende speeldag in de Bundesliga, op het veld van Union Berlijn, waarschijnlijk opnieuw rekenen op Rode Duivel Thomas Meunier. De rechtsachter stond sinds begin december aan de kant met een spierblessure, maar is hersteld. Dat bevestigde Dortmund-coach Edin Terzic gisteren op zijn persconferentie, één dag voor het duel in de Duitse hoofdstad. Terzic volgde zondag de ontslagen Lucien Favre op. De voormalige assistent van de Zwitser blijft zeker tot het einde van het seizoen T1 bij de Borussen.
Lees verder

Grondwettelijk Hof vernietigt Vlaams vuurwerkverbod
Het Grondwettelijk Hof heeft het Vlaamse vuurwerkverbod van begin vorig jaar vernietigd. Het verbod staat de bevoegdheden van de federale overheid in de weg, oordeelt het Hof.
Lees verder

Noel Gallagher noemt prins Harry "klein, gek kind"
Noel Gallagher (53) is op z'n zachtst gezegd geen fan van de Britse prins Harry (36). De rocker is dan ook niet mals voor de hertog van Sussex in 'The Matt Morgan Podcast'.
Lees verder

Genetische aanpassing maakt vrouwelijke mollen mannelijk én agressiever
Vrouwelijke mollen blijken, ondanks de afwezigheid van een Y-chromosoom, zowel eierstokken als testikels te ontwikkelen. Zo kunnen ze, net al mannetjes, veel testosteron produceren en sterke graafpoten ontwikkelen om hun territorium beter te kunnen verdedigen.
Lees verder

"Chapeau voor Brussel": niet hoofdstad, maar 'testmoe' Wallonië moet volgens Steven Van Gucht tandje bijsteken in coronastrijd
Volgens biostatisticus Geert Molenberghs moeten Brussel en Wallonië meer testen op covid-19, maar viroloog Steven Van Gucht wijst erop dat de cijfers in Wallonië meer bezorgdheid wekken dan die van Brussel. De hoofdstad mag momenteel nog steeds de beste leerling van de klas genoemd worden.
Lees verder

Een hartverwarmend portret: prins William deelt persoonlijke kerstkaart van zijn gezin
Prins William (38) en zijn vrouw Kate Middleton (38) delen een gezinskiekje op social media dat ook op hun persoonlijke kerstkaart zal staan dit jaar. De foto is gemaakt bij hun huis in Anmer Hall door fotograaf Matt Porteous, die ook de meest recente verjaardagsfoto's van hun jongste zoon Louis nam.
Lees verder

Nieuw dagrecord in Nederland: 12.844 nieuwe positieve tests
In Nederland heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) afgelopen etmaal 12.844 nieuwe positieve coronatesten opgetekend, een nieuw dagrecord. Dat hoge cijfer heeft mogelijk te maken met een inhaalslag na een storing in het registratiesysteem van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD'en) eerder deze week.
Lees verder

Grondwettelijk Hof bevestigt noodmaatregel: "Verpleegkundig werk mag uitbesteed worden aan niet-gekwalificeerden"
Niet-verpleegkundigen mogen tijdens de coronapandemie bepaalde verpleegkundige handelingen stellen. Dat heeft het Grondwettelijk Hof bepaald in een arrest. Het arrest zorgt ervoor dat ziekenhuizen die kampen met een gebrek aan verzorgend personeel, verpleegkundig werk wel degelijk mogen uitbesteden aan personeel dat daarvoor niet bevoegd is.
Lees verder

Albanese drugsbende gepakt met 200.000 euro cash in huis
De drugsbrigade van de federale gerechtelijke politie (FGP) Antwerpen heeft afgelopen dagen 17 verdachten gearresteerd in een Belgisch-Duits drugsonderzoek. Het gaat vooral om Albanezen. Er is 187 kg cocaïne in beslag genomen, alsook 218.000 euro cash geld.
Lees verder

Duitse begraafplaats slaat coronadoden op in zeecontainer
Een begraafplaats in het Duitse Hanau is begonnen met het tijdelijk opslaan van coronadoden in een zeecontainer, omdat ziekenhuismortuaria vol zitten. "Helaas is de situatie in Hanau zo sterk veranderd dat we nu gebruik moeten maken van containers die we hier sinds april hebben, aanvankelijk uit voorzorg", zegt Alexandra Kinski, hoofd begraafplaatsen en crematoria in Hanau in de deelstaat Hessen.
Lees verder

Door deze ramen te openen is kans op coronabesmetting in auto het kleinst
Stapt iemand met corona in de auto dan stijgt het aantal virusdeeltjes binnen vijftien minuten tot grote hoogten. Het openen van de ramen die het verst van de inzittenden verwijderd zijn, kan besmetting helpen voorkomen, zo blijkt uit computersimulaties.
Lees verder

Tui en Brussels Airlines blijven vliegen naar Tenerife, ondanks strengere maatregelen
Het Spaanse vakantie-eiland Tenerife gaat zaterdag niet dicht voor toeristen. Dat leek aanvankelijk zo, maar de autoriteiten hebben verduidelijkt dat reizigers welkom blijven als ze een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Brussels Airlines en Tui blijven dan ook vliegen naar Tenerife.
Lees verder

HET DEBAT. Moeten scholen sluiten tot eind januari? Dit is jullie mening
In tegenstelling tot Nederland en Duitsland blijven de lagere scholen en de eerste graad middelbaar onderwijs in ons land momenteel open. Verschillende experts pleiten voor een sluiting van de scholen tot eind januari. Wat denk jij? Moeten de scholen sluiten tot 31 januari? Eerder lieten we de experts aan het woord. Nu is het jullie beurt.
Lees verder

"Ik ben zelf IT'er en toch ben ik erin gelopen": zo sluw gaan online dieven tegenwoordig te werk
Inbreken is moeilijker als mensen thuis blijven, dus nemen criminelen door corona nog meer hun toevlucht tot phishing. Slachtoffers en experts getuigen in De Morgen over de digitale diefstal.
Lees verder

Paniek in Sydney amper week voor kerst door nieuwe cluster coronabesmettingen
In Sydney is er een nieuwe clusteruitbraak van coronabesmettingen in het district Northern Beaches. Alle 250.000 bewoners daar krijgen de raad om drie dagen lang zo veel mogelijk binnen te blijven en contacten te vermijden. Sydney ligt in de Austalische deelstaat New South Wales. De andere staten reageren met strenge grensmaatregelen. Een week voor kerst zorgt dit bij vele Aussies voor paniek.
Lees verder