Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 11 november 2020

Verantwoordelijke voor onderzoeken verkiezingsfraude neemt ontslag

Verantwoordelijke voor onderzoeken verkiezingsfraude neemt ontslag

Richard Pilger, de ambtenaar die bij het Amerikaanse ministerie van Justitie de leiding heeft over onderzoeken van eventuele misdaden bij de verkiezingen, neemt ontslag. Hij doet dat uit protest tegen de beslissing van minister William Barr, die toestemming had gegeven om nog voor het vastleggen van de volledige verkiezingsuitslag onderzoeken naar verkiezingsfraude toe te laten.

Lees verder

Na veertien zonen eindelijk een dochter

De Amerikaanse Kateri Schwandt is vorige week bevallen van een dochter.

Lees verder

FrieslandCampina wil duizend banen schrappen in Nederland, België en Duitsland

Het Nederlandse zuivelconcern FrieslandCampina wil kosten besparen. Om dat te doen is het bedrijf van plan tegen eind 2021 ongeveer duizend arbeidsplaatsen te schrappen, grotendeels in Nederland, België en Duitsland.

Lees verder

Oproep | Wat is uw gouden tip voor de feesten?

Nooit zijn we meer verknocht aan tradities dan tijdens de eindejaarsperiode. Toch wordt het dit jaar anders. Kleiner wellicht, met meer fysieke afstand en veel minder gasten aan tafel. Maar ook: met meer ruimte om te breken met alles wat we gewoon waren. En dus vroegen we ons af: hoe zult u feestvieren?

Lees verder

William Massart die jarenlang streed voor dodelijk ziek dochtertje Sandra overleden

William Massart (60), de vader die jarenlang onder de slogan 'Red Sandra' vocht tegen de dodelijke ziekte die zijn dochtertje trof, is nu zelf overleden aan een hersentumor. Vlak voor zijn dood kreeg Massart nog de film te zien die Jan Verheyen over zijn leven maakte. 'Hij was zeer geëmotioneerd door de hommage.'

Lees verder

Loopwonder Hannes Delcroix opgeroepen voor Rode Duivels

Vijf keer kreeg Hannes Delcroix (21) van Vincent Kompany al een basisplaats bij Anderlecht. Roberto Martinez riep hem voor het eerst op voor de Rode Duivels voor de oefeninterland tegen Zwitserland, maar wie is die Hannes Delcroix eigenlijk en waarom heeft Haïti pech? Midden oktober gaf de centrale verdediger een eerste interview waarin hij het onder meer had over zijn records in de fysieke testen bij de jeugd. Records waarvoor hij wedijverde met niemand minder dan Remco Evenepoel.

Lees verder

Het doel: zakken onder 50 besmettingen per dag (en daar zijn we nog lang niet)

De coronacijfers gaan misschien weer voorzichtig de goede kant uit, maar Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven en UHasselt) stipte zondag op de website van Het Nieuwsblad al aan dat we de inspanningen zullen moeten volhouden 'tot we minder dan 50 besmettingen per dag tellen'. Ter vergelijking: we schommelden de voorbije dagen nog rond de 10.000 besmettingen per dag.

Lees verder

De familie Biden: enfants terribles, atleten en activisten

De toekomstige Amerikaanse president Joe Biden is een familieman. De tragedies die hen troffen, brachten Joe en zijn (klein)kinderen nog dichter bij elkaar. Maak kennis met de Biden-clan.

Lees verder

China legt vrijheid internetbedrijven aan banden

China legt de vrijheid van grote internetbedrijven aan banden. Daarmee wil Peking de groeiende dominantie van webwinkelconcerns Alibaba en Tencent een halt toe roepen. Zowel op het gebied van onlineshoppen als gamen overheersen die nu de markt.

Lees verder

België beslist wellicht volgende week over aankoop Pfizer-vaccins

De Europese Commissie zal woensdag op een aankoopcontract voor het coronavaccin van Pfizer-BioNTech goedkeuren. Dat heeft de woordvoerder van de Commissie dinsdag aangekondigd. België heeft dan vijf dagen om te beslissen of het intekent op de bestelling.

Lees verder

Negen spelers en bondscoach tegenstander Rode Duivels in quarantaine

Bij Denemarken, volgende week woensdag in Leuven de laatste tegenstander van de Rode Duivels in de groepsfase van de Nations League, zijn bondscoach Kasper Hjulmand, zijn assistent Morten Wieghorst en negen spelers in preventieve quarantaine geplaatst na een corona-uitbraak bij het nationale team. Dat maakte de Deense bond DBU dinsdag bekend.

Lees verder

Kortrijk kiest nieuwe naam voor Cyriel Verschaevestraat en Koning Leopold II-laan

De stad Kortrijk zal de straten die genoemd zijn naar Cyriel Verschaeve en koning Leopold II omdopen tot de Zusters Lovelingstraat en de Rosa Laperestraat. Dat keurde de Kortrijkse gemeenteraad dinsdag principieel goed. Als er geen bezwaren komen van omwonenden, worden de straatnamen officieel vastgelegd.

Lees verder

Eurocommissaris Vestager viseert nu ook Amazon

Door data van externe verkopers op haar platform te gebruiken om met hen te concurreren, overtreedt Amazon Europese mededingingsregels in de onlinehandel. Dat zegt de Europese Commissie in een voorlopig standpunt. De commissie start ook een tweede onderzoek naar de Amerikaanse e-commercegigant.

Lees verder

Voormalig ballerina met alzheimer leeft op als ze muziek uit Zwanenmeer hoort

Marta González, een vrouw met alzheimer die in de jaren '60 ballerina was in New York, oogst wereldwijd bewondering op het internet. Beelden waarop ze helemaal opfleurt als ze de muziek van 'Het zwanenmeer' hoort en sierlijk meedanst, gaan viraal.

Lees verder

Somers oogst storm met vervanging Minderhedenforum

De vzw Join.Vlaanderen, met daarachter onder meer Wouter Van Bellingen (vzw Integratiepact), neemt de plaats in van het Minderhedenforum.

Lees verder

Parket start een opsporingsonderzoek na audit bij VRT

Het Brussels parket heeft een opsporingsonderzoek geopend nadat het het vernietigende rapport van Audit Vlaanderen over de VRT in handen kreeg. Dat werd bevestigd aan onze redactie.

Lees verder

Tomorrowland komt met digitaal festival op oudejaarsavond

Het populaire dancefestival Tomorrowland organiseert op oudejaarsavond een virtueel feest met meer dan 25 artiesten verspreid over vier podia. Het evenement zal aangepast zijn aan alle tijdzones in de wereld.

Lees verder

'Filles de joie' is Belgische inzending voor Oscars

De film 'Filles de joie' van Frédéric Fonteyne en Anne Paulicevich is door een jury geselecteerd als Belgische inzending voor de Oscars. Dat maakte Wallonie Bruxelles Images dinsdag bekend in een persbericht.

Lees verder

Zuivelgigant achter Cécémel moet zwaar besparen

De Nederlandse zuivelreus FrieslandCampina, het bedrijf achter zuiveldrankjes Fristi en Cécémel, plant een zware besparingsronde waarbij ook in ons land banen op de helling komen te staan. Het is de schuld van de coronacrisis, stelt het bedrijf.

Lees verder

Woedende Armeniërs bestormen parlement na vredesakkoord

Armenië en Azerbeidzjan hebben onder Russische bemiddeling een akkoord bereikt om de gevechten in Nagorno-Karabach te stoppen. Na bekendmaking van de deal drongen woedende manifesten het parlement in de Armeense hoofdstad Jerevan binnen. Ze willen het gecontesteerde gebied niet opgeven en noemen het akkoord 'verraad'.

Lees verder

Verdachten van gewelddadige dood Antwerpse dakloze aangehouden

In Antwerpen heeft de onderzoeksrechter dinsdag de drie verdachten aangehouden die de dag voordien waren opgepakt voor de dood van een vermoedelijk dakloze man aan een garagebox in Deurne. Dat zegt het Antwerpse parket.

Lees verder

Voor het eerst reizen twee passagiers met Virgin hyperloop

De hyperloop van het bedrijf Virgin heeft voor de eerste keer passagiers vervoerd. Twee medewerkers legden in 15 seconden zowat 500 meter af op een testlocatie in de woestijn van het Amerikaanse Nevada.

Lees verder

Van Overtveldt haalt 16 miljard extra binnen voor Europese programma's

Onder druk van het Europees Parlement, gaat er de komende 7 jaar 16 miljard euro extra naar Europese programma's zoals Erasmus, Horizon en een Europees gezondheidsbeleid.

Lees verder

Zus Joe Biden: 'Hij zal Donald Trump nooit meer zien'

Volgens Valerie Biden Owens, de zus en politiek vertrouweling van verkozen president Joe Biden, is Donald Trump na 20 januari 'verleden tijd'. Ze ziet geen enkele reden waarom haar broer de huidige president na zijn aftreden ooit nog onder ogen zal komen. Ook een tweede termijn sluit ze niet uit.

Lees verder

Vaticaan ontkent seksueel misbruik door kardinaal McCarrick onder de mat te hebben geveegd

Het Vaticaan ontkent dat het seksueel misbruik door de Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick onder de mat te hebben geveegd. In een uitgebreid rapport geeft het Vaticaan wel toe fouten te hebben gemaakt op basis van onnauwkeurige en onvolledige informatie. McCarrick werd pas zeer laat uit zijn ambt gezet wegens seksueel misbruik.

Lees verder

Apple lanceert Macs met eigen chips

Voor het eerst brengt Apple drie Macintosh computers uit die zijn uitgerust met een zelf ontworpen chip, de M1.

Lees verder

Joe Biden noemt Trumps weigering om verlies toe te geven 'beschamend'

Het zou fijn zijn als Donald Trump zijn nederlaag toegeeft, heeft de verkozen president Joe Biden dinsdag gezegd. 'Maar het is niet levensnoodzakelijk. Ik vind het wel beschamend.' Hij verwacht dat de transitie rimpelloos verloopt en zegt dat er al stappen gezet zijn.

Lees verder

Van Quickenborne wil online haatspraak voor de strafrechter

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil online haatspraak efficiënter kunnen vervolgen. Dat zei hij dinsdag tijdens de uiteenzetting van zijn beleidsverklaring in de Kamer.

Lees verder

Wat onthouden we van dit vreemde wielerseizoen?

Het wielerseizoen zit erop. Met zijn eindzege in de Vuelta heeft de Sloveen Primoz Roglic zijn tweede plaats in de Tour een beetje goedgemaakt, maar dé renner van 2020 is zonder enige twijfel Wout Van Aert. Wie zal het worden in 2021, gesteld dat we opnieuw een 'normaal' seizoen krijgen? En laat ons ook eens kijken naar de vrouwen.

Lees verder

Gemiddeld 190 overlijdens per dag door covid-19

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus zakte tot gemiddeld minder dan 8.000 per dag. Dat blijkt woensdagochtend uit de gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal overlijdens zit wel nog in stijgende lijn.

Lees verder

Amerikaanse postbode verzon fraude met briefstemmen

Een postbode die had getuigd dat er bij de presidentsverkiezingen in de stad Erie in de Amerikaanse staat Pennsylvania briefstemmen werden geantidateerd, heeft die uitlatingen volledig ingetrokken tegenover de inspectiedienst van de Amerikaanse post.

Lees verder

Zorgverleners getuigen: 'Onrust en angst bij ons personeel'

Het aantal besmettingen neemt weer af, en ook de ziekenhuisopnames zijn in dalende lijn. Maar hoe ervaren onze ziekenhuizen deze tweede golf? In bovenstaande video getuigen enkele zorgverleners van het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart in Tienen.

Lees verder

Biden waarschuwt Johnson voor gevolgen van Brexit voor Noord-Ierland

De nieuwgekozen Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn eerste telefoongesprek met de Britse premier Boris Johnson aangewend om zijn zorgen over de gevolgen van de Brexit voor de vrede in Noord-Ierland te uiten.

Lees verder

Belgian Lion Retin Obasohan laat alweer van zich horen in de Champions League basketbal

Op de tweede speeldag in de Champions League basketbal heeft Retin Obasohan dinsdag met zijn Tsjechische club Nymburk gewonnen bij het Turkse Tofas Bursa. Na een verlenging werd het 93-96.

Lees verder