Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 6 november 2020

Van fraude tot verkrachting: deze rechtszaken hangen Trump boven het hoofd als hij verliest

Van fraude tot verkrachting: deze rechtszaken hangen Trump boven het hoofd als hij verliest
Mocht Donald Trump het presidentschap verliezen aan Joe Biden, dan wachten hem een aantal rechtszaken die hem al jaren achtervolgen. Een van de redenen waarom hem er alles aan gelegen is te winnen.
Lees verder

Biden op weg naar winst: alle ogen gericht op deze staten
De Democratische kandidaat Joe Biden is een zucht verwijderd van het presidentschap. Hij staat volgens AP momenteel op 264 van de 270 benodigde kiesmannen, andere tellingen zijn iets conservatiever en geven Biden 53 kiesmannen. De race is nog niet beslecht in Georgia, Nevada, North Carolina, Pennsylvania en Arizona.
Lees verder

Wie dacht dat 2016 een uitzondering was, is van die illusie verlost: het Trumpisme is here to stay
Hij spartelt nog tegen, maar veel wijst erop dat Donald Trump na vier jaar het Witte Huis zal moeten verlaten. Toch vindt bijna de helft van de Amerikaanse stemmers hem, na alles wat er is gebeurd, nog steeds de beste kandidaat om het land te leiden. Iedereen die dacht dat 2016 een vergissing was, is met de uitslag van de verkiezingen van die illusie verlost: het Trumpisme is here to stay.
Lees verder

Protesten in meerdere Amerikaanse steden na uitblijven winnaar
In de Verenigde Staten lijkt de onrust te groeien nu de verkiezingsuitslag op zich laat wachten. Op verschillende plekken zijn demonstranten de straat opgegaan en worden arrestaties gemeld.
Lees verder

Protest in VS: zwaarbewapende Trump-aanhangers demonstreren in Phoenix
In de Verenigde Staten lijkt de onrust te groeien nu de verkiezingsuitslag op zich laat wachten. Op verschillende plekken zijn demonstranten de straat opgegaan en worden arrestaties gemeld. In Phoenix protesteerden zwaarbewapende Trump-aanhangers aan een stembureau.
Lees verder

Na de les van vier jaar geleden: waarom zaten de opiniepeilers er alweer naast?
Ondanks het debacle van vier jaar geleden wisten de meeste opiniepeilers het zeker: uit bijna ieder onderzoek bleek dat Joe Biden deze verkiezingen comfortabel zou gaan winnen, en nee, dit keer vergisten zij zich niet. Vervolgens doet Trump het veel beter dan verwacht, en loopt het toch uit op een nek-aan-nekrace tussen de twee kandidaten. Hoe kan dat?
Lees verder

VIER volgt Gert Verhulst en gezin voor nieuwe realityreeks 'De Verhulstjes'
Zender VIER start deze week met de opnames van De Verhulstjes, een realityreeks die de kijker een unieke blik moet gunnen op het leven van Gert Verhulst (52) en z'n gezin. Het idee daarvoor is ontstaan na het succes van de onlinereeks Viktor Vlogdown. 'Dat was de eerste keer dat we de familie van zo dichtbij konden volgen', zegt Annick Bongers, programmadirecteur bij SBS, in Het Nieuwsblad.
Lees verder

Live - Voorsprong Biden slinkt in Arizona, Nevada 'is klaar voor juridische uitdagingen'
Wordt het 'four more years' president Trump, of Democratische tegenkandidaat Joe Biden? Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over de verkiezingen in Amerika via onze liveblog. • Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws • In kaart: de uitslagen van de Amerikaanse verkiezingen
Lees verder

De verschillen zijn miniem: op deze staten zijn alle ogen vandaag gericht
Arizona, Pennsylvania, North Carolina, Nevada en Georgia. In die vijf staten wordt de strijd om het Amerikaanse presidentschap nog gevoerd. Joe Biden en Donald Trump in een nek-aan-nekrace: dit is de stand op donderdagochtend.
Lees verder

Live - Marc Van Ranst: 'Goed op weg om curve naar beneden te krijgen'
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

'Met mijn staat van dienst kan niemand mij een mannenhaatster noemen'
Alleen een impotente, doofstomme blinde met het libido van een panda wordt als hij Carla Bruni ontmoet niet bevangen door een coup de foudre. En dan heb ik het niet eens over haar uiterlijk, wel over haar hese fluisterstem die intimiteit weeft, haar aanstekelijke lach, haar ook na vier jaar formaliteit in het Elysée onaangetaste naturel, en hoe ze kan flirten zonder te flirten. Laat ons eerlijk zijn: ook u vraagt zich op basis van haar zang af hoe haar bedstem klinkt.
Lees verder

'Voetenman' geeft zichzelf aan bij politie in Gent na opsporingsbericht in Faroek
De 'Voetenman', die al sinds 2006 jonge meisjes achtervolgt tot in hun studentenkot om daar aan hun voeten te ruiken, heeft zichzelf aangegeven bij de politie van Gent. Na een opsporingsbericht in het VTM-programma Faroek kwam er een cruciale tip binnen vanuit Frankrijk, die geleid heeft tot zijn identificatie. Het betreft een 47-jarige Fransman afkomstig uit de omgeving van Rijsel. Woensdagvoormiddag kwam hij zichzelf aangeven.
Lees verder

Topdokter Guy T'Sjoen: 'De ontbrekende maatregel tegen corona: vermageren'
Op de afdelingen intensieve zorg van onze ziekenhuizen liggen vooral coronapatiënten die overgewicht hebben of obees zijn. Heeft het zin om nu nog te gaan diëten, in de hoop dat je minder ziek zou zijn? En hoeveel kilo's moet je dan precies verliezen? Professor Guy T'Sjoen, bekend door de VIER-televisieserie 'Topdokters', legt uit.
Lees verder

Topdokter Guy T'Sjoen: 'De overheid mist één maatregel: vermageren'
Op de afdelingen intensieve zorg van onze ziekenhuizen liggen vooral coronapatiënten die overgewicht hebben of obees zijn. Heeft het zin om nu nog te gaan diëten, in de hoop dat je minder ziek zou zijn? En hoeveel kilo's moet je dan precies verliezen? Professor Guy T'Sjoen, bekend door de VIER-televisieserie 'Topdokters', legt uit.
Lees verder

Nieuwe, rampzalige economische ramingen: zwaarste recessie in EU-geschiedenis
De tweede coronagolf vaagt de hoop op spoedig economisch herstel weg. Op zijn vroegst in 2023 – op voorwaarde dat nieuwe virusgolven uitblijven – keren EU-landen terug naar hun welvaartsniveau van voor de coronapandemie, zo voorspelt de Europese Commissie.
Lees verder

Live - Nagelbijten in de resterende staten: Trump en Biden lopen op elkaar in
Wordt het 'four more years' president Trump, of vier jaar presidentschap voor de Democratische tegenkandidaat Joe Biden? Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over de verkiezingen in Amerika via onze liveblog. • Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws • In kaart: de uitslagen van de Amerikaanse verkiezingen
Lees verder

Twee minderjarigen opgepakt die terreuractie beraamden in ons land
Afgelopen weekend zijn twee minderjarigen uit de buurt van Eupen opgepakt omdat ze plannen beraamden voor een terreuraanval. Dat heeft De Morgen uit goede bron vernomen.
Lees verder

Kunnen we nog verhinderen dat onze ziekenhuizen een infarct krijgen, en hoe?
Het aantal ziekenhuisopnames en de bezetting op intensieve zorg overtreffen nu ook in Vlaanderen de piekmomenten uit de eerste golf. De ziekenhuizen staan zwaar onder druk: UZ Gent kan hooguit tot eind deze week nog extra patiënten op intensieve opnemen. De vraag van één miljoen: zullen noodingrepen zoals het spreidingsplan, extra geld voor 'handen aan het bed' en hulp van studenten en militairen volstaan om te verhinderen dat de dammen in de gezondheidszorg breken?
Lees verder

OVSE beschuldigt Trump van 'flagrant machtsmisbruik'
De internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) hebben de Amerikaanse president Donald Trump beschuldigd van 'flagrant machtsmisbruik', omdat hij na de presidentsverkiezingen van dinsdag de stopzetting van de tellingen geëist heeft nog voor alle stemmen geteld waren.
Lees verder

▶ Trumps 'spiritueel adviseur' Paula White leidt gebed waarin ze 'engelen' vraagt om de campagne te redden
De Republikeinen schakelen hogere machten in om de verkiezingen veilig te stellen. Paula White, geestelijk adviseur van Amerikaans president Donald Trump, deed een beroep op goddelijke krachten om de overwinning te verzekeren. Dat deed ze tijdens een gebedsmarathon in de stijl van de Amerikaanse televisie-evangelisten, waarvan de beelden al snel viraal gingen.
Lees verder

Live - Georgia geeft update over stembusslag - Cruciale staat Nevada komt vandaag met uitslagen
Wordt het 'four more years' president Trump, of vier jaar presidentschap voor de Democratische tegenkandidaat Joe Biden? Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over de verkiezingen in Amerika via onze liveblog.
Lees verder

Wanneer moeten we nieuwe informatie verwachten vandaag?
In enkele strijdstaten is het nog een nek-aan-nekrace tussen presidentskandidaten Joe Biden (Democraten) en Donald Trump (Republikeinen). Verschillende staten geven de komende uren updates over de verkiezingsresultaten. Hieronder een overzicht van waar we naar moeten uitkijken.
Lees verder

Amerika-kenner Bart Kerremans: 'Zelfs als Biden wint, wordt het bijzonder moeilijk'
De strijd tussen Donald Trump en Joe Biden kent een zenuwslopende finale. Maar wie het ook wordt: de volgende president staat voor een aartsmoeilijke opdracht, zegt professor Amerikaanse politiek Bart Kerremans (KU Leuven).
Lees verder

Live - Europa wordt regio met hoogste aantal besmettingen
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

'De Verenigde Staten zijn gedoemd tot blijvende polarisatie'
Hoogleraar geschiedenis James Kennedy (57) groeide op in de Verenigde Staten, maar woont inmiddels al jaren in Nederland. Volgens hem is de polarisatie bij deze Amerikaanse verkiezingen niets nieuws, die begon al rond de eeuwwisseling. 'Wat de uitslag ook zal zijn: Amerika is gedoemd tot blijvende polarisatie.'
Lees verder

11,5 ton cocaïne gevonden in haven van Antwerpen: 'Grootste overzeese drugsvangst ooit wereldwijd'
In de haven van Antwerpen hebben speurders afgelopen week een enorme lading zuivere cocaïne gevonden. De waren zaten verstopt in 5 containers, waar zogezegd schroot in werd vervoerd, afkomstig uit Guyana, in Zuid-Amerika. De vangst heeft een connectie met de rechtszaak tegen voormalig politiechef Willy Van Mechelen die in september opgepakt werd.
Lees verder

Live - Biden-campagne blaakt van vertrouwen: 'Trump weet dat hij aan het verliezen is'
Wordt het 'four more years' president Trump, of vier jaar presidentschap voor de Democratische tegenkandidaat Joe Biden? Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over de verkiezingen in Amerika via onze liveblog.
Lees verder

'The Mandalorian' drijft meer dan ooit op 'Star Wars'-nostalgie
Weet u wat Gamorreanen zijn? Dat zijn die groene, zwijnachtige wezens die in de Star Wars-film Return of the Jedi (1983) het paleis van Jabba the Hut bewaakten. In de eerste aflevering van het tweede seizoen van tv-reeks The Mandalorian vechten ze tot de dood in een clandestiene arena. Maakt dat je niet onmiddellijk warm voor de Disney+-serie? Wacht, misschien kan de 74-Z-speederbike waarop het hoofdpersonage door de duinenzee van Tatooine stuift uw hart wel een beetje week maken. Nog niets? Oké, een piepkleine spoiler dan: de robot die even in beeld komt nadat de Mandalorian op de woestijnplaneet is geland is R5-D4, de robotknecht die Luke Skywalkers oom Owen bijna had gekocht in de eerste Star Wars-film (1977), maar wiens interne elektronica – gelukkig voor de plot van de film – vroegtijdig knetterend aan barrels vloog door een kortsluiting.
Lees verder

Nevada geeft laatste stand van zaken over tellingen: 'Uitslag kan nog week op zich laten wachten'
De staat Nevada zal nog verschillende dagen nodig hebben om alle stemmen te tellen. De volledige telling is mogelijk pas over een week rond. De Democratische presidentskandidaat Joe Biden ligt op dit moment op kop in Nevada, met 49,5 procent van de stemmen.
Lees verder

Goedele Liekens heeft huidkanker: 'Helaas worden de slechte dagen steeds frequenter'
Goedele Liekens (57) lijdt aan huidkanker. Dat maakte ze vandaag zelf bekend via sociale media. Op Facebook postte ze een emotionele getuigenis, en roept ze iedereen op om hun huidvlekjes te laten testen.
Lees verder

Minderjarige terreurverdachten in Oostkantons zwoeren trouw aan IS: 'Het was hun testament'
Zaterdag zijn twee minderjarigen opgepakt in de Oostkantons. De jongeren wilden een aanslag plegen op de politie. In een videoboodschap zwoeren ze trouw aan terreurgroep IS. 'Dat was hun eed en hun testament.'
Lees verder

Hoe anders zullen de VS en de wereld er uitzien wanneer Biden president wordt?
Dat de nieuwe president de Verdeelde Staten van Amerika erft, is een understatement. Niet alleen moet de zeventiger een gepolariseerd land verzoenen, hij krijgt ook corona en een economische crisis op zijn bord. Wat zijn de lastige dossiers van de komende vier jaar? En zijn er ook mogelijkheden om het beter te doen?
Lees verder

De verschillen zijn miniem: op deze staten komt het nu nog aan. Wat zijn de voorlopige resultaten?
Arizona, Pennsylvania, North Carolina, Nevada en Georgia. In die vijf staten wordt de strijd om het Amerikaanse presidentschap nog gevoerd. Joe Biden en Donald Trump in een nek-aan-nekrace: dit is de stand op donderdagavond.
Lees verder

De verschillen zijn miniem: deze vijf staten zijn nu cruciaal. Wat zijn de voorlopige resultaten?
Arizona, Pennsylvania, North Carolina, Nevada en Georgia. In die vijf staten wordt de strijd om het Amerikaanse presidentschap nog gevoerd. Joe Biden en Donald Trump in een nek-aan-nekrace: dit is de stand op donderdagavond.
Lees verder

Live - Al verschillende klachten van Trump afgewezen
Democraat Joe Biden koerst langzaam af op het Witte Huis, maar in vijf staten worden nog stemmen geteld die de uitslag bepalen. Team Trump doet inmiddels verwoede pogingen om Biden via de rechter in meerdere staten te dwarsbomen. Volg de spannende race naar het Witte Huis via onze liveblog hieronder.
Lees verder

Giuliani, trouwe waakhond van Trump, wil de 'grootste verkiezingsfraude in de geschiedenis' bewijzen
Rudolph Giuliani fungeert als 'waakhond' van Donald Trump. De ex-burgemeester van New York staat aan het hoofd van het leger advocaten dat de strijd aangaat met voor de president onwelgevallige verkiezingsuitslagen. Een portret.
Lees verder

Waarom media niet altijd dezelfde uitslagen vermelden
De uitslag van de Amerikaanse verkiezingen wordt tergend langzaam bekend, en dan is het op zijn minst verwarrend als niet iedereen met dezelfde cijfers komt. Media berichtten donderdag heel verschillend over de vraag of Joe Biden de staat Arizona al had gewonnen. Wie zat er fout?
Lees verder

De techniek van de dubbele container: hoe criminelen 11,5 ton coke ons land in smokkelden
11,5 ton zuivere cocaïne. Zoveel onderschepten speurders in de haven van Antwerpen vorige week in een keer. Het is de grootste vangst ooit buiten de Verenigde Staten. De lading zou een bestelling zijn van de bende rond ex-rijkswachter Willy Van Mechelen.
Lees verder

Verkiezingen Amerika: wanneer we nieuwe resultaten mogen verwachten
De komende uren worden in de nog betwiste staten nieuwe cijfers over de Amerikaanse presidentsverkiezingen verwacht. Een overzicht.
Lees verder

Verkiezingen Amerika: wanneer we de resultaten kunnen verwachten
De komende uren worden in de nog betwiste staten nieuwe cijfers over de Amerikaanse presidentsverkiezingen verwacht. Een overzicht.
Lees verder

Live - Trump komt met verklaring terwijl zijn voorsprong in cruciale staten verder slinkt | Al verschillende klachten van president afgewezen
Democraat Joe Biden koerst langzaam af op het Witte Huis, maar in vijf staten worden nog stemmen geteld die de uitslag bepalen. Team Trump doet inmiddels verwoede pogingen om Biden via de rechter in meerdere staten te dwarsbomen. Volg de spannende race naar het Witte Huis via onze liveblog hieronder.
Lees verder

Live - Trumps voorsprong in cruciale staten slinkt verder | Al verschillende klachten van Trump afgewezen
Democraat Joe Biden koerst langzaam af op het Witte Huis, maar in vijf staten worden nog stemmen geteld die de uitslag bepalen. Team Trump doet inmiddels verwoede pogingen om Biden via de rechter in meerdere staten te dwarsbomen. Volg de spannende race naar het Witte Huis via onze liveblog hieronder.
Lees verder

Live - Trumps voorsprong in cruciale staten slinkt verder | Al verschillende klachten van president afgewezen
Democraat Joe Biden koerst langzaam af op het Witte Huis, maar in vijf staten worden nog stemmen geteld die de uitslag bepalen. Team Trump doet inmiddels verwoede pogingen om Biden via de rechter in meerdere staten te dwarsbomen. Volg de spannende race naar het Witte Huis via onze liveblog hieronder.
Lees verder

Live - Trump in toespraak: "Ze proberen de verkiezingen te stelen" - Biden loopt uit in cruciale staten
Democraat Joe Biden koerst langzaam af op het Witte Huis, maar in vijf staten worden nog stemmen geteld die de uitslag bepalen. Team Trump doet inmiddels verwoede pogingen om Biden via de rechter in meerdere staten te dwarsbomen. Volg de spannende race naar het Witte Huis via onze liveblog hieronder.
Lees verder

Amerika zet zich schrap voor einduitslag
In de Verenigde Staten wordt reikhalzend uitgekeken naar de bekendmaking van de laatste resultaten van de presidentsverkiezingen. Democratisch uitdager Joe Biden maakte afgelopen nacht nog steeds de grootste kans om te winnen. President Donald Trump voert zijn juridisch offensief op, tot dusver zonder succes. Er is ook bezorgdheid over spanningen op straat, waar aanhangers van beiden betogen.
Lees verder

Meer burgers en hogere salarissen: zo wil minister Dedonder het leger aantrekkelijker maken
Minister Ludivine Dedonder (PS) heeft een missie: de leegloop van het leger stoppen. Ze wil meer burgers aanwerven, hogere salarissen betalen en alle legereenheden moeten jongerenstages organiseren.
Lees verder

Live - Trump geeft ongeziene toespraak: 'Als je de legale stemmen telt, win ik'
Democraat Joe Biden koerst langzaam af op het Witte Huis, maar in vijf staten worden nog stemmen geteld die de uitslag bepalen. Team Trump doet inmiddels verwoede pogingen om Biden via de rechter in meerdere staten te dwarsbomen. Volg de spannende race naar het Witte Huis via onze liveblog hieronder.
Lees verder

Team-Trump wacht rechtszaak vanwege gebruik nummer Y.M.C.A.
Advocaten zijn van plan 'een dezer dagen' juridische stappen te nemen tegen het campagneteam van president Donald Trump vanwege het gebruik van de hit Y.M.C.A. tijdens de Republikeinse verkiezingscampagne. Het disconummer van de Village People werd regelmatig afgespeeld tijdens de bijeenkomsten van Trump, maar daarvoor is geen toestemming gevraagd.
Lees verder

Het presidentschap glipt Trump uit de vingers: Biden stevent af op cruciale winst in Georgia
Arizona, Pennsylvania, North Carolina, Nevada en Georgia. In die vijf staten wordt de strijd om het Amerikaanse presidentschap nog gevoerd. Het presidentschap glipt Trump langzaam uit zijn vingers. Na twee lange dagen van stemmen tellen is uitdager Joe Biden het presidentschap heel dicht genaderd.
Lees verder

Woon-zorgcentra opnieuw gepakt in snelheid: 'We waren compleet van de kaart'
In de Vlaamse woon-zorgcentra is het aantal besmette bewoners in een week met liefst 93 procent gestegen. Studenten, artsen en tijdelijk werklozen moeten de rusthuizen uit de nood helpen. Biostatisticus Geert Molenberghs noemt de situatie verontrustend.
Lees verder

Enkele Republikeinen nemen afstand van Trump: 'Dit is echt krankzinnig'
Donald Trumps vroegtijdige claims op een tweede termijn vallen slecht bij een aantal Republikeinse kopstukken. Trumps bewering dat Democraten de verkiezingen proberen te 'stelen' zijn niet gebaseerd op feiten. Volg alle ontwikkelingen en resultaten over de VS in onze liveblog.
Lees verder

Aantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen lijkt te stabiliseren, overlijdens blijven stijgen
Opnieuw tekent zich een daling op in het aantal nieuwe coronabesmettingen in België. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen bevindt zich nog altijd op een hoog niveau, maar lijkt wel stilaan te stabiliseren.
Lees verder

Live - Sneltesten in Belgisch testingbeleid goedgekeurd: waar worden ze ingezet?
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder