Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 30 november 2020

Unesco-werelderfgoed gaat op in rook: Australische Fraser Island verwoest door bosbranden

HLN
Unesco-werelderfgoed gaat op in rook: Australische Fraser Island verwoest door bosbranden
Australische brandweerlieden proberen controle te krijgen over grote branden die al 40 procent van de bossen op Fraser Island teisteren. Het eiland aan de oostkust van het land is een toeristische trekpleister en is geclassificeerd als Unesco-werelderfgoed. De situatie op het eiland kan nog verslechteren omdat er opnieuw een hittegolf aan zit te komen.
Lees verder

Tijdelijk werkloos geweest door corona? Hou rekening met de gevolgen voor je eindejaarspremie
Begin december krijgen heel wat werknemers normaal een zogenaamde '13de maand' uitbetaald door hun werkgever. Alleen was het afgelopen jaar allesbehalve normaal. In sommige sectoren zal de eindejaarspremie dus een stuk lager liggen dan gewoonlijk. Jobat.be legt uit welk bedrag je mag verwachten.
Lees verder

George Clooney knipt al 25 jaar zijn eigen haar
Wie denkt dat George Clooney (59) er altijd zo strak bij loopt omdat hij uren bij de kapper doorbrengt, heeft het helemaal mis. De razendpopulaire Amerikaanse acteur knipt al 25 jaar zijn eigen haar.
Lees verder

Football Talk. Man United mogelijk zonder De Gea tegen PSG
Manchester United kan woensdag in de Champions League-wedstrijd tegen Paris Saint-Germain mogelijk niet beschikken over keeper David de Gea (30). De Spaanse doelman liep afgelopen weekend in de Premier League een knieblessure op.
Lees verder

Bijna een halve minuut in een oven van 450 graden, maar toch klauterde hij als uit het niets uit wrak: hoe kon Grosjean zijn horrorcrash overleven?
Meer dan twintig eindeloze seconden hield de F1-wereld samen met een paar honderd miljoen televisiekijkers de adem in. En dan, het mirakel: als uit het niets kwam Romain Grosjean uit de vuurzee geklauterd. Verward, in paniek, zijn overall rokend, maar levend. 't Is een mirakel dat vragen oproept. Zoals: hoe kan een coureur dit overleven? Maar vooral: hoe is het mogelijk dat dit nog kan gebeuren?
Lees verder

Kompany heeft er zo zijn mening over, maar onze huisref is duidelijk: "Goal Vlap terecht afgekeurd"
In de tweede helft leek Michel Vlap Anderlecht op voorsprong te brengen. Kompany vloog zijn assistenten al om de nek, maar het juichen was van korte duur. De treffer werd afgekeurd voor hinderlijk buitenspel van Lukas Nmecha. Een terechte beslissing volgens onze huisref Tim Pots. "Door zich vanuit buitenspel naar de bal te begeven gaf Nmecha aan de verdedigers minstens de indruk dat hij die ging spelen", legt Pots uit. "Hij kwam zelfs zo dicht dat hij die ook kón spelen, maar ontweek hem op het allerlaatste moment zodat de bal nog tot bij Vlap kwam. Door die actie mengde hij zich wel degelijk in het spel en werd de goal van Vlap terecht afgekeurd."
Lees verder

Damien (8) maand na besmetting op intensieve: "Wie denkt dat coronavirus onzin is, mag eens naar mijn arm zoontje komen kijken"
De vader van een 8-jarige jongen uit Blegny bij Luik heeft op Facebook een aangrijpende oproep gedaan om de coronamaatregelen na te leven. Kleine Damien raakte een maand geleden besmet en ligt sinds dit weekend op intensieve zorg. "Wie denkt dat het coronavirus onzin is, mag eens naar mijn arm zoontje komen kijken", aldus een radeloze Emile Collin.
Lees verder

Daar is Luc Nilis weer: clubicoon Anderlecht maakt in alle vroegte zijn intrede op Neerpede
Luc Nilis is terug op Anderlecht. 's Ochtends vroeg voor dag en dauw tekende het clubicoon van paars-wit al present. Vanaf vandaag start de ex-aanvaller op Neerpede als stagiair bij de technische staf.
Lees verder

IN KAART. Bijna 120 gemeenten onder hoogste alarmdrempel. Bekijk hier de situatie in uw regio
Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in België blijft dalen. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Lees verder

Levert Instagrampost Cavani schorsing van meerdere speeldagen op?
Er hangt Edinson Cavani (33) een stevige schorsing boven het hoofd. De Uruguayaanse spits van Manchester United postte gisteren na de zege tegen Southampton het woord 'negrito' op Instagram en de Engelse voetbalbond FA is een onderzoek gestart.
Lees verder

Iran wil spanningen met VS afbouwen als Biden aan de macht is
Iran wil de spanningen met de VS onder het presidentschap van Joe Biden afbouwen. "We willen geen vriendschap sluiten, we willen alleen onnodige spanning en vijandigheid verminderen", verklaarde Iraans buitenlandminister Mohammed Jawad Sarif in een interview.
Lees verder

In Nederland vanaf morgen ook mondmaskerplicht, maar enkel in publieke binnenruimtes
Omdat de cijfers bij onze noorderburen maar niet dalen, voert Nederland ook een mondmaskerplicht in vanaf morgen. Daarbij moet men ze wel alleen maar dragen in publieke binnenruimtes zoals het gemeentehuis en winkels. Buiten is het niet verplicht, zelfs niet als het druk is. En toch had de mondmaskerplicht heel wat voeten in de aarde.
Lees verder

Van Anrooij komt met update nadat ze zware wonde opliep tijdens cross in Tabor: "Gelukkig geen spieren en pezen zwaar beschadigd"
Shirin van Anrooij (18) heeft vanuit het ziekenhuis in Tsjechië een update gegeven over haar blessure. De Nederlandse kwam gisteren ten val tijdens de WB-cross in Tabor en met een open wonde in haar arm werd ze per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd vastgesteld dat er geen spieren en pezen zwaar beschadigd raakten.
Lees verder

Marie (16) woont alleen en krijgt verrassing voor Rode Neuzen Dag: "Ik struggle al een tijd met mentale problemen"
Marie is 16 jaar oud en woont alleen in Leuven. "Het komt erop neer dat ik al een hele tijd struggle met mijn mentale gezondheid", legt ze uit, "Ik was voortdurend overprikkeld door hele tijd samen met mijn gezin te leven en nu woon ik drie weken hier." Birgit Van Mol ging in naam van Rode Neuzen Dag langs om haar een hart onder de riem te steken en bracht ook een lied mee in het kader van onze #shareyoursong-actie.
Lees verder

Marie (16) woont alleen en krijgt verrassing voor Rode Neuzen Dag
Marie is 16 jaar oud en woont alleen in Leuven. "Het komt er op neer dat ik al een hele tijd struggle met mijn mentale gezondheid", legt ze uit, "Ik was voortdurend overprikkeld door hele tijd samen met mijn gezin te leven en nu woon ik drie weken hier." Birgit Van Mol ging in naam van Rode Neuzen Dag langs om haar een hart onder de riem te steken en bracht ook een lied mee in het kader van onze #shareyoursong-actie.
Lees verder

Afspreken met vier in de tuin mag, maar alleen knuffelcontact mag naar toilet
Verwarring troef afgelopen weekend over de vraag of je nu wel of niet met vrienden mag afspreken in de tuin, met hoeveel en op welke manier. We zetten de regels even op een rij.
Lees verder

Match van de laatste kans voor Muscat (STVV)
We mogen ervan uitgaan dat Moeskroen-STVV een cruciale match wordt voor de kanaries. Verliezen zal in min of meerdere mate neerkomen op een paleisrevolutie, zeker als we ons de uitspraak van voorzitter David Meekers herinneren. Die zei voor OHL dat elk punt minder dan een 7 op 9 een punt te weinig zou zijn. Het kan nog maximaal een 4 op 9 worden.
Lees verder

Erik Van Looy huilt als een wolf in 'De Slimste Mens' (maar Marc-Marie is niet onder de indruk)
Vanavond in 'De Slimste Mens' toont Erik Van Looy trots zijn wolvengehuil aan de kandidaten en juryleden. Patrick Lefevere is alvast onder de indruk, maar dat kan blijkbaar niet gezegd worden van Marc-Marie Huijbregts. "Weekje aan gewerkt, Erik?", vraagt hij zich lachend af. "Want het is echt helemaal niet zo goed!"
Lees verder

Matthias Schoenaerts: "Toen mijn vader in coma lag na een psychose, was dat een totale ommezwaai in mijn leven"
Zelfs een wereldwijde pandemie krijgt het optimisme van acteur Matthias Schoenaerts (42) niet kapot. Omdat hij uit eigen ervaring weet hoeveel schoonheid er kan ontstaan uit de meest uitzichtloze situaties. "Ik heb vaak genoeg met mijn rug tegen de muur gestaan, ik zal altijd een uitweg vinden." Nu hij technisch werkloos thuis in Antwerpen zit, concentreert hij zich onder meer op zijn street art, waarmee hij ook aandacht voor de problematiek van het Belgische detentiewezen vraagt. "Ik ging al vaak vrienden bezoeken in de gevangenis. Wie dat 'een hotel' durft te noemen, shame on you."
Lees verder

IKEA neemt strengere maatregelen dan federale regering: maximaal één klant per 20 vierkante meter
Net als alle andere niet-essentiële winkels heropent ook IKEA morgen de deuren van haar acht winkels in ons land. Na de vorige lockdown was het meteen lang aanschuiven aan de vestigingen van de Zweedse meubelgigant. Daarom vraagt IKEA nu om de nationale oproep te volgen. "Staat er veel volk aan te schuiven, kom dan later terug." Daarnaast is slechts één klant per 20 vierkante meter welkom in de winkels. Een strengere maatregel dan die van de federale regering.
Lees verder