Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 9 november 2020

Somers kiest Join.Vlaanderen als opvolger van Minderhedenforum: “Ongeloof troef”

HLN
Somers kiest Join.Vlaanderen als opvolger van Minderhedenforum: "Ongeloof troef"
Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) gaat in zee met Join.Vlaanderen als nieuwe participatieorganisatie. Dat heeft hij maandag aangekondigd in een persbericht. De netwerkorganisatie vervangt het Minderhedenforum. Die reageert naar eigen zeggen vol ongeloof op de beslissing.
Lees verder

Psychologe Hadi Waelkens (UZ Leuven) leidt patiënten én personeel door coronacrisis: "Veel artsen en verplegers zien normaal zelden iemand sterven"
"Voor de coronacrisis werd ik hooguit twee keer per week aangesproken door een collega die het moeilijk had. Nu gebeurt dat vijf keer per dag." Hadi Waelkens is psychologe in het UZ Leuven en zorgt daar samen met haar team voor de psychische ondersteuning tijdens deze crisis. Patiënten en hun familieleden, artsen, verpleegkundigen, tot zelfs het poetspersoneel van het ziekenhuis: allemaal kloppen ze bij hen aan wanneer het even te veel wordt.
Lees verder

Schoonzoon Erdogan neemt via Instagram ontslag uit Turkse regering
De Turkse minister van Financiën Berat Albayrak, de schoonzoon van president Recep Tayyip Erdogan, kondigde gisteren via Instagram zijn ontslag aan "wegens gezondheidsredenen". In werkelijkheid zit er vermoedelijk een haar in de boter tussen het duo. Na meer dan 24 uur stilte heeft het kabinet van Erdogan het ontslag van Albayrak nu aanvaard.
Lees verder

Roberto Martínez haalt Thomas Foket na drie jaar terug bij Rode Duivels
Bondscoach Roberto Martínez heeft Thomas Foket (26) opgeroepen voor de komende interlands. Hij vervangt de geblesseerde Alexis Saelemaekers. De flankverdediger van Stade Reims maakt zo voor het eerst sinds maart 2017 weer deel uit van de Rode Duivels.
Lees verder

Corona en brexit op agenda tijdens eerste bilateraal onderhoud tussen De Croo en Merkel
Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft vandaag voor het eerst een bilateraal onderhoud gehad met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Beide regeringsleiders hadden het uitgebreid over de coronacrisis in Europa, maar ook over de brexit en de Belgisch-Duitse energiesamenwerking.
Lees verder

Dermatologen zien toestroom van patiënten na getuigenis Goedele Liekens: "Als iedereen z'n vlekken laat controleren, zitten we overvol"
De oproep van Goedele Liekens om huidvlekjes te laten testen, mist z'n effect niet. Dermatologen zien een stijgende vraag voor afspraken, maar daardoor lopen de wachttijden op: gemiddeld twee tot drie maanden nu al. "Laat je controleren, maar doe het alleen het nódig is", zegt Thomas Maselis, voorzitter van Euromelanoma, het Europese genootschap van dermatologen. "Langskomen met je hele gezin: niet doen."
Lees verder

Bekerclash: Oostende en Giants treffen elkaar in kwartfinale
De loting van de Beker van België koppelde landskampioen Oostende aan bekerwinnaar Antwerp Giants in de kwartfinales. Een finale 'avant la lettre'.
Lees verder

Aandelen schieten omhoog na nieuws over coronavaccin van Pfizer: "Mogelijk belangrijkste beursdag van het jaar"
Een efficiënte medische oplossing voor corona is goed nieuws voor de wereld, en dus ook voor de economie. Beleggers stuurden de koersen dan ook scherp omhoog op maandag, na positief nieuws van Pfizer over hun vaccin. "Dit was niet alleen een van de meest spectaculaire beursdagen van het jaar, maar mogelijk ook de belangrijkste. De vraag is of dit de nieuwe trend inluidt."
Lees verder

Minister Diependaele lanceert campagne over kwaliteitsnormen voor woningen: "Essentiële zaken die toch aan aandacht ontsnappen"
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) lanceert een grootschalige campagne over de kwaliteitsnormen waar woningen in Vlaanderen aan moeten voldoen. Die liggen vast in regelgeving, maar blijkbaar zijn nogal wat mensen niet op de hoogte van die normen, die in sommige gevallen nochtans vanzelfsprekend ogen.
Lees verder

Vermoedelijke islamistische militanten onthoofden 50 burgers in noorden Mozambique
Vermoedelijke islamistische militanten hebben de voorbije drie dagen meer dan 50 burgers onthoofd in het noorden van Mozambique, in de opstandige provincie Cabo Delgado. Dat zegt de politie vandaag.
Lees verder

Vrouw (35) rijdt op sporen: treinverkeer urenlang verstoord
In Gent is maandagavond een voertuig op de sporen beland. Een trein reed de wagen aan en kwam vijftig meter verder tot stilstand. Volgens omstanders volgde de bestuurster, een 35-jarige dame uit Gent, rijles maar dat kon de spoorwegpolitie niet bevestigen.
Lees verder

Gentse vrouw (35) rijdt zich vast op sporen en kan maar net ontsnappen voor trein haar wagen meesleurt
In Gent is maandagavond een voertuig op de sporen beland. Een trein reed de wagen aan en kwam vijftig meter verder tot stilstand. Volgens omstanders volgde de bestuurster, een 35-jarige dame uit Gent, rijles maar dat kon de spoorwegpolitie niet bevestigen.
Lees verder

Wie al onder Barack Obama diende, maakt veel kans op een zitje in de regering van Joe Biden: dit zijn de kanshebbers
Terwijl de regering van Donald Trump vooral bestaat uit oudere, witte mannen, wordt die van Joe Biden wellicht de meest vrouwelijke ooit. Het team-Biden heeft nog wel even tijd om de ploeg definitief samen te stellen, maar is er uiteraard reeds volop mee bezig. De eerste namen van de kanshebbers zijn nu al aan het circuleren.
Lees verder

Football Talk. Ansu Fati vier maanden out - Trainerswissel bij Fiorentina - Juklerød Noors international - Vanheusden start revalidatie
Fiorentina, na zeven speeldagen twaalfde in de Serie A, heeft zijn trainer Giuseppe Iachini ontslagen en meteen ook een opvolger aangeduid. Cesare Prandelli, die de club van 2005 tot 2010 al onder zijn hoede had, is de nieuwe coach.
Lees verder

Brouwer van het bekende Kasteelbier Luc Vanhonsebrouck (89) overleden
Luc Vanhonsebrouck, de geestelijke vader van Kasteelbier en Brigand, is maandagnamiddag op 89-jarige leeftijd in een woonzorgcentrum in Ardooie overleden.
Lees verder

Wit-Rusland stuurt twee Britse diplomaten het land uit vanwege "destructieve aard" van werk
Wit-Rusland heeft twee Britse diplomaten tot ongewenst persoon verklaard vanwege de "destructieve aard" van hun werk. Dat zei een woordvoerder van het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken op de televisie.
Lees verder

Een record in 'Boer zoekt vrouw', vijf van de zes boeren vinden een lief: "Ik wil een heel leven bij haar zijn"
Een bijzonder geslaagde editie is het dit jaar van 'Boer zoekt vrouw', want niet minder dan vijf van de zes boeren heeft de liefde gevonden dankzij het programma. Dat is een record. Allemaal kusten ze hun nieuwe liefde op hun romantisch uitje. Enkel de West-Vlaamse paardenboer Dries vond geen match.
Lees verder

1B. Westerlo wint inhaalwedstrijd tegen RWDM, Brüls scoort olympisch doelpunt
Westerlo heeft zijn inhaalwedstrijd van de zesde speeldag tegen RWDM met 3-0 (rust 1-0) gewonnen. Christian Brüls opende de score met een olympische goal. Nadien maakte hij ook de 3-0, Lucas Van Eenoo tekende voor de tweede treffer.
Lees verder

Football Talk. Westerlo wint inhaalwedstrijd tegen RWDM - Ansu Fati vier maanden out - Trainerswissel bij Fiorentina
Westerlo heeft maandag zijn inhaalwedstrijd van de zesde speeldag tegen RWDM met 3-0 (rust 1-0) gewonnen. Christian Brüls (26e en 93e) en Lucas Van Eenoo (67e) scoorden.
Lees verder

Coronanoodfonds stap dichter bij fiat Europees Parlement
Het miljardenfonds van de Europese Unie om de EU-landen door de coronacrisis te helpen is dicht bij de vereiste zegen van het Europees Parlement. De financieel specialisten van het parlement hebben vandaag ingestemd.
Lees verder