Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 1 november 2020

Sint-Lievens-Houtem: Volg de gemeenteraad live!

Volg de gemeenteraad live!
Vanavond vinden de gemeenteraad en OCMW-raad plaats om 20 uur.

Omwille van de stijgende corona-cijfers binnen onze gemeente zullen de raadsleden aan de vergadering kunnen deelnemen via Teams. Wie dat wenst kan vanavond de vergadering live volgen om 20 uur op de Facebookpagina van de gemeente. Je hoeft hiervoor zelf geen Facebookaccount te hebben.

https://nl-nl.facebook.com/Gemeente-Sint-Lievens-Houtem-473079042737025/

Lees verder

Extra maatregelen corona
Er werden recent reeds strengere coronamaatregelen afgekondigd door de federale en Vlaamse overheid om de verspreiding van het coronavirus in te perken.
Door de sterke stijging van het aantal besmettingen in Sint-Lievens-Houtem, met ongeveer 90 positieve testen per week of een incidentiegraad van 856 per 100.000 inwoners in de laatste week en 1.317 per 100.000 inwoners de laatste 14 dagen (bron Zorgatlas), heeft de burgemeester op 28 oktober 2020 een aantal extra maatregelen opgelegd die ingaan op vrijdag 30 oktober om 17 uur.

Bovenop de federale en Vlaamse maatregelen gelden volgende maatregelen op het grondgebied van Sint-Lievens-Houtem:
1. Alle georganiseerde vrijetijdsbesteding, inclusief het kunstonderwijs en de jeugd- en sportkampen worden stopgezet voor alle leeftijden.
2. Alle sportactiviteiten worden verboden voor alle leeftijden, met uitzondering van:
 • professionele sportbeoefening;
 • niet-professionele sportbeoefening outdoor, individueel of met max. 4 personen (volgens de regels voor samenscholingen). Kunnen dus niet meer: groepssporten met meer dan 4 personen en contactsporten (bv. basketbal, voetbal …
3. Alle jeugdactiviteiten zijn verboden voor alle leeftijden.
4. Alle indoor sport- en cultuurinfrastructuur met een openbaar karakter (CC De Fabriek, feestzalen, parochiezalen, zaal 't Kerksken …) wordt gesloten voor alle activiteiten, met uitzondering van:
 • rouwmaaltijden na een begrafenis of crematie conform de geldende maatregelen;
 • noodopvang (deze moet zoveel mogelijk in openlucht worden georganiseerd).

5. De gemeentelijke bibliotheek blijft open, maar werkt in afhaalmodus.
6. Verenigingen mogen geen nieuwe initiatieven nemen om eetfestijnen via afhaal of levering te organiseren en dit tot en met 31 december 2020. De reeds goedgekeurde initiatieven die niet kunnen uitgesteld worden, mogen nog plaatsvinden tot en met 1 november 2020.

Deze regels zijn streng maar nodig om de coronacijfers naar beneden te halen. Het is in ieders belang om de maatregelen strikt op te volgen.

Deze opgesomde maatregelen gelden voorlopig tot en met 15 november 2020 (met uitzondering van de eetfestijnen van de verenigingen, deze geldt tot en met 31 december 2020). Kort voor 15 november zal de situatie geëvalueerd worden om de vervolgstrategie te kunnen bepalen.

De politie zal worden ingeschakeld om de naleving van deze maatregelen te handhaven.

Naast deze bijkomende regels, blijven de maatregelen rond het dragen van een mondmasker gelden. Iedereen op het grondgebied van Sint-Lievens-Houtem is steeds verplicht om een mondmasker bij zich te hebben. Op volgende openbare plaatsen is het verplicht om de neus- mondbedekking te dragen:
 • Marktplein (incl. plein)
 • Domein site De Fabriek, Fabrieksstraat 19 (binnenkoer tussen bibliotheek, sporthal en cultureel centrum)
 • Wandelpad tussen het Marktplein en de site De Fabriek
 • Parking Okay
 • Parking Delhaize
 • In alle openbare gebouwen (gemeentehuis, vrijetijdsdiensten, OCMW)
 • Recyclagepark
 • Tot en met 8 november op openbare begraafplaatsen en de parkings ervan
Deze mondmaskerplicht geldt niet voor joggers, lopers en fietsers. De verplichting geldt ook niet tijdens het nuttigen van drank of voedsel en tijdens werkzaamheden die zware fysieke inspanningen vergen. Tevens is er geen mondmaskerplicht voor wie over een medisch attest beschikt dat het dragen van een mondmasker niet mogelijk is.

De besluiten van de burgemeester zijn te raadplegen op www.sint-lievens-houtem.be/burgemeester.

Zorg voor jezelf en elkaar!
Lees verder

Noodopvang verlengde herfstvakantie
Omwille van de verstrengde coronamaatregelen werd de herfstvakantie verlengd tot en met 11 november 2020.

Ouders die op maandag 9 en dinsdag 10 november geen opvang hebben voor hun kinderen én die een essentieel beroep uitoefenen, die kunnen terecht bij de noodopvang georganiseerd door FERM. De betrokken ouders kunnen hiervoor tot uiterlijk dinsdag 3 november 12 uur inschrijven via bko.sintlievenshoutem@samenferm.be, mits het voorleggen van bewijs van essentieel beroep.

Ouders die niet onder een essentieel beroep vallen, maar toch opvang zoeken, kunnen via de site van RVA eventueel een tijdelijke werkloosheid wegens overmacht voor de opvang van een kind aanvragen. Je moet je werkgever hier onmiddellijk van op de hoogte brengen, maar de werkgever kan dit niet weigeren. Meer info hierover vind je op https://www.rva.be/nl/nieuws/verlenging-van-de-herfstvakantie-van-de-scholen-mogelijkheid-voor-het-invoeren-van-tijdelijke-werkloosheid-overmacht-voor-de-opvang-van-een-kind

Lees verder

Steun de lokale horeca
Corona treft ieder van ons, niet in het minst de horeca.
De gemeente wil in deze moeilijke tijden een steentje bijdragen door 'lokaal kopen' en in het bijzonder 'lokaal eten' te promoten.

Je kan je via deze link registreren als je als Houtemse horecazaak take away aanbiedt.
Wij zorgen voor de nodige zichtbaarheid.
Lees verder