Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 28 november 2020

Polarisering in Vlaamse gemeenten neemt toe: “Onze samenleving evolueert niet op een goede manier”

HLN
Polarisering in Vlaamse gemeenten neemt toe: "Onze samenleving evolueert niet op een goede manier"
Uit een rondvraag van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) blijkt dat bijna drie op de vijf gemeenten signalen van polarisering zien. Dat is vijftien procent meer dan twee jaar geleden. De VVSG kaart aan dat sociale media de polarisering in de hand werkt en dringt er bij overheden en instanties op aan om dit probleem dringend aan te pakken.
Lees verder

Horeca dreigt pas volgend jaar weer open te gaan: "Bloody Friday voor onze sector"
"Het is vreemd dat een sector met dezelfde toegevoegde waarde als de farmaceutische sector niet werd vermeld." Dat zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen na de persconferentie van de overheden. "Voor onze sector is het Bloody Friday." De federatie pleit ervoor "veel strenger op te treden tegen wie de regels niet volgt."
Lees verder

KOERS KORT. Stijn Vandenbergh stopt - Van Aert en Kopecky Flandrien en Flandrienne
Het is nu honderd procent zeker: Stijn Vandenbergh (36) stopt met wielrennen. "De laatste deadline is voorbij", zegt hij. "Ik heb de knop in mijn hoofd omgedraaid: het is gedaan."
Lees verder

Joodse gemeenschap schaamt zich om lockdownfeestjes: "De overtreders zijn dikke egoïsten"
Afgelopen week zijn in Antwerpen 200 ultra-orthodoxe Joden op drie verschillende feesten betrapt. De Joodse gemeenschap veroordeelt die overtredingen van de coronaregels en zegt bij monde van het Forum der Joodse Organisaties "diep beschaamd" te zijn. Het probleem situeert zich in een klein deel van de gemeenschap, in een aantal uiterst strenge bewegingen waartoe ongeveer 3.000 mensen horen.
Lees verder

1B. Topschutter Mertens bezorgt Deinze drie belangrijke punten tegen Club NXT
Het kostte SK Deinze bloed, zweet en tranen om de beloften van Club Brugge opzij te zetten. Veertien minuten voor tijd besliste topschutter Mertens de openingspartij van de twaalfde speeldag in 1B.
Lees verder

Charleroi laat zich verrassen door Eupen en laat na om Club bij te benen aan kop
Charleroi liet de kans liggen om zich naast Club Brugge op kop van het klassement te hijsen. De Carolo's gingen verrassend onderuit tegen Eupen: 3-1.
Lees verder

ANALYSE. Waarom Donald Trump zijn verlies blijft ontkennen - en hoe dat Joe Biden kan helpen
Donald Trump belooft nu wel dat hij het Witte Huis zal verlaten. Maar zich neerleggen bij zijn verlies, dat doet hij niet. Volhouden dat hij is bestolen, kan hem over vier jaar helpen om weer president te worden. Maar intussen zou het ook Joe Biden van pas kunnen komen.
Lees verder

Waarom Van Grieken sterker staat dan Nederlands evenbeeld Thierry Baudet (en commotie hem niet snel de das om zal doen)
Thierry Baudet, de golden boy van rechts-populistisch Nederland, kwam deze week onder vuur te liggen na racistische en antisemitische uitlatingen binnen zijn jongerenafdeling. Gevolg: Baudet stapte op als partijleider van Forum voor Democratie. Het verschil met Vlaanderen en Vlaams Belang is opvallend. "We jagen ons er niet meer over op: dat hebben we bij wijze van spreken al veertig keer gedaan", verklaart politicoloog Carl Devos (UGent).
Lees verder

Sam Gooris gaat op z'n knieën en André Hazes vindt een fitnessmaatje: herbekijk hier de tweede aflevering van 'The Voice Senior'
"Ik ga zelfs op m'n knieën zitten om je in mijn team te krijgen." Sam Gooris (47) haalde in de tweede aflevering van 'The Voice Senior' alles uit de kast om Antwerpenaar Eddie in z'n team in te lijven, nadat die een straffe versie van 'Billie Jean' van Michael Jackson had gezongen. En ook bij andere kandidaten was de strijd tussen de coaches soms hevig. Herbekijk hier alle optredens.
Lees verder

Het kleinste kerstfeest ooit: hoe vier je dat? "Zie het vooral niet als verkiezing van wie het liefst gezien is"
Het kleinste kerstfeest ooit wordt het straks. Want de knoop is doorgehakt: géén uitzonderingen, géén coronapauze. Het nieuwe jaar induiken kan straks met slechts één knuffelcontact. Alleenstaanden mogen er twee uitnodigen. Het levert voor sommigen nu al meer stress op dan voor het prepareren van een feestmaal voor 25 gasten. Experts geven raad: "De dobbelsteen gooien of lotje trekken is niet eens zo gek om te bepalen wie je uitnodigt."
Lees verder

President Trump lijdt opnieuw juridische nederlaag
De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw een juridische nederlaag geleden. Een federaal hof van beroep in de staat Pennsylvania heeft een klacht van de president, die miljoenen briefstemmen wil laten schrappen, vrijdag ongegrond verklaard.
Lees verder

Viroloog Marc van Ranst roept om voorzichtig te blijven: "Winkelen als het druk is? Ik haat het met passie!"
Kerstmis is in aantocht en Marc Van Ranst (55), met pullover in stemmig groen, vindt het prima dat niet-essentiële winkels op dinsdag 1 december weer opengaan. "Ik denk dat ik binnenkort nog eens een trui koop", knipoogt hij. Dat zal dan op een rustig moment zijn, want de topviroloog heeft een bloedhekel aan megadrukke winkelstraten. "Je moet je gezond verstand gebruiken en als je dat niet hebt, je gewoon verstand", zegt hij.
Lees verder

Casteels moet zich drie keer omdraaien tegen Werder, Doku speelt gelijk met Rennes
Wolfsburg heeft op de negende speeldag van de Duitse Bundesliga met 5-3 gewonnen van Werder Bremen. Koen Casteels stond zoals gebruikelijk onder de lat bij Wolfsburg.
Lees verder

FC Köln verwacht minstens 40 miljoen euro verlies door coronapandemie, spelers moeten inleveren
Bundesliga-club FC Keulen verwacht een verlies van minstens 40 miljoen euro als gevolg van de coronacrisis. Dat zei CEO Alexander Wehrle in de lokale krant Kölnische Rundschau.
Lees verder

UEFA wil op 5 maart beslissing nemen over toeschouwers in EK-stadions
De Europese voetbalfederatie UEFA wil vrijdag 5 maart beslissen hoeveel toeschouwers er verwelkomd kunnen worden op het EK voetbal. Dat vindt in twaalf verschillende steden plaats.
Lees verder

LIVE (20u45). De eerste tegen de laatste op Le Canonnier: krabbelt Club recht na uppercut in Champions League?
• Le Canonnier
Lees verder

LIVE. Vandenbroucke geeft richtdoel om uit de storm te raken - 'Pfizer-vaccin binnen 10 dagen in Britse ziekenhuizen' - Al 13 miljoen besmettingen in VS
Winkels gaan onder strenge voorwaarden weer open, singles zullen hun beide contacten tegelijk mogen ontvangen op Kerstmis. Dat wordt qua sociaal contact de enige versoepeling voor de feestperiode. Zwembaden en musea zullen ook weer de deuren mogen openen. De horeca dreigt nog twee maanden te moeten wachten. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog.
Lees verder

Trump vroeg om peperdure hertelling die Biden meer stemmen oplevert
De door de Amerikaanse president Donald Trump aangevraagde hertelling van de stemmen in de staat Wisconsin heeft niet de voor hem gewenste ommekeer gezorgd. Na hertelling bleek dat de Democraat Joe Biden er zelfs nog 132 stemmen bijkrijgt, meldt dagblad The Washington Post.
Lees verder

Onze man in Brussel X, waar elk uur 20.000 dozen van de band vliegen: zelfs CEO draagt op zaterdag mee pakjes rond
'Steun lokale handel en koop online', 'Black Friday', 'Cyber Monday', 'Sinternet': de e-commerce slaat op hol door corona. Miljoenen virtuele winkelwagentjes zorgen voor een nooit geziene drukte in 'Brussel X', het tweede grootste postsorteercentrum in Europa waar dagelijks 400.000 pakjes van de band vliegen. Waanzinnig veel, maar nog niet genoeg.
Lees verder

Iran: "serieuze bewijzen" van betrokkenheid Israël bij aanslag op 'brein' Iraans atoomprogramma
Een prominente Iraanse atoomwetenschapper is slachtoffer geworden van een aanslag. Het gaat om Mohsen Fakhrizadeh die wordt gezien als het brein achter de vermeende pogingen van Teheran om een atoombom te maken. Volgens Iran zijn er "serieuze bewijzen" van Israëlische betrokkenheid bij de moord, maar VN-secretaris-generaal Guterres maant aan tot kalmte.
Lees verder