Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 17 november 2020

Peruaanse parlement wilt mensenrechtenactivist niet als president

Peruaanse parlement wilt mensenrechtenactivist niet als president

Het Peruaanse parlement heeft een voorstel om mensenrechtenactivist Rocío Silva aan te stellen als president afgewezen. Peru moet in minder dan een week tijd op zoek naar een derde president.

Lees verder

IOC-voorzitter is vol vertrouwen over aanwezigheid toeschouwers op Olympische Spelen in Tokio

Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), is vol vertrouwen dat er volgend jaar toeschouwers zullen aanwezig zijn op de Olympische Spelen. Dat heeft de Duitser laten optekenen na een meeting met de Japanse premier Yoshihide Suga in Tokio.

Lees verder

Britse pers legt zich neer bij Belgisch meesterschap: 'Down and out'

Geen sensationele koppen of diepe teleurstelling bij de Britse pers na de nederlaag zondagavond in Leuven tegen de Rode Duivels. De Britten legden zich neer bij de nederlaag tegen het nummer één van de wereld, accepteerden de uitschakeling voor het eindtoernooi van de Nations League en zagen in Jack Grealish een groot lichtpunt.

Lees verder

Astana krijgt voor het eerst een tweede naamsponsor: team wordt omgedoopt tot Astana - Premier Tech

Voor het eerst sinds de intrede van Team Astana in het internationale profpeloton - intussen toch al vijftien jaar - krijgt het Kazakse team een tweede naamsponsor naast zich. Het Canadese Premier Tech promoveert vanaf 2021 in ruil voor een verhoogde financiële inbreng tot naamsponsor en moet mee het krimpende Kazakse budget helpen opvangen.

Lees verder

Medestanders Bolsonaro krijgen tik bij gemeenteraadsverkiezingen

Zowel in Sao Paulo als in Rio de Janeiro, de twee grootste steden van Brazilië, hebben de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen zondag nog geen burgemeester opgeleverd, want geen van de kandidaat-burgemeesters haalde meer dan 50 pct van de stemmen. In beide grootsteden komt er een tweede ronde.

Lees verder

Extern onderzoek naar overlijden Guy Dardenne toont niets verdachts aan

Het extern onderzoek van het lichaam van Guy Dardenne heeft niets verdachts opgeleverd. Dat meldt het parket van Charleroi maandag.

Lees verder

Doelman Simon Mignolet krijgt rust en mag Rode Duivels verlaten

Doelman Simon Mignolet (Club Brugge) krijgt van bondscoach Roberto Martinez rust en heeft het kamp van de Rode Duivels verlaten. Die spelen woensdag nog tegen Denemarken om een plaats in de Final Four van de Nations League.

Lees verder

Nations League: Noorwegen stuurt beloften naar Oostenrijk voor cruciale interland

Noorwegen speelt woensdag de wedstrijd in de Nations League in Wenen tegen Oostenrijk. De Noorse voetbalbond stuurt een nieuwe selectie die onder leiding komt te staan van de bondscoach van het nationale beloftenelftal, Leif Gunnar Smerud.

Lees verder

Vakantiegangers opgeschrikt door neerstortende rotsblokken

Op het vakantieoord La Gomera, een van de Canarische eilanden bij Spanje, is een deel van een enorme klif afgebroken. Vakantiegangers filmden van dichtbij hoe de rotsblokken in zee stortten en een enorme stofwolk veroorzaakten. Er werd maar nipt een ramp vermeden: het puin kwam vlak naast enkele geparkeerde campers terecht. Bekijk de beelden in bovenstaande video.

Lees verder

Floyd Mayweather keert in 2021 terug in de ring maar weet nog niet tegen wie

De 43-jarige Floyd Mayweather, die in 2017 de bokshandschoenen aan de haak hing, zal op 28 februari 2021 in Tokio terugkeren in de ring. Dat hebben de organisatoren van het evenement 'Mega 2021' bekendgemaakt. Het is nog niet duidelijk wie zijn tegenstander wordt.

Lees verder

Live | Crisiscentrum geeft persconferentie over coronacijfers

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus en het aantal ziekenhuisopnames blijven afnemen. Maar het aantal overlijdens blijft stijgen. Om 11 uur geeft het Crisiscentrum meer uitleg bij de cijfers op een persconferentie. U kunt die hierboven live volgen.

Lees verder

Lotto Soudal Ladies legt twee jonge talenten vast

Lotto Soudal heeft twee versterkingen op zak voor de damesploeg. De Belgische Elise Vander Sande (bijna 23) en de Nederlandse Silke Smulders (19) krijgen volgend jaar een kans om zich op het hoogste niveau te bewijzen. Zij zijn samen met Anna Plichta en Hanna Nilsson de nieuwkomers bij de Lotto Soudal Ladies.

Lees verder

Elise Mertens klimt naar 20ste plaats op WTA-ranking

Elise Mertens boekt één plaats winst op de nieuw gepubliceerde WTA-ranking. De Belgische nummer 1 is nu 20ste op mondiaal niveau.

Lees verder

Pro League opgelucht na uitspraak arbeidsrechtbank in zaak-Selemani

De Pro League reageert opgelucht op de uitspraak van de arbeidsrechtbank in de zaak tussen Union en haar ex-speler Faïz Selemani. "Met haar uitspraak bevestigt de arbeidsrechtbank het belang van het arbeidscontract en de procedures voor het professionele voetbal", zo klinkt het in een persbericht.

Lees verder

Als niemand feest, kost champagne een prikje

Nog voor de tweede lockdown was er al de prognose dat er dit jaar wereldwijd maar 200 van de 300 miljoen ­beschikbare champagneflessen zouden worden verkocht.

Lees verder

Proces Charlie Hebdo blijft nog zeker een week opgeschort

Het proces over de aanslagen op de kantoren van Charlie Hebdo, in januari 2015 in Parijs, moest maandag na twee weken onderbreking weer opstarten. Bij de hervatting van de debatten werd het proces echter opnieuw voor zeker een week opgeschort omdat een van de voornaamste beschuldigden, Ali Riza Polat, nog altijd covid-symptomen vertoont.

Lees verder

Oud-voorzitter PSV Harry van Raaij (84) overleden

Oud-voorzitter van PSV en erelid van de club Harry van Raaij is overleden. Dat meldt PSV. Van Raaij was van 1996 tot 2004 voorzitter van de Eindhovense club. Hij is 84 jaar geworden. "Een groot PSV'er is niet meer. Rust zacht, Meneer Van Raaij", schreef PSV op Twitter. Van Raaij was de voorzitter die onder anderen Eric Gerets, Luc Nilis en Marc Degryse naar de Lampenstad lokte.

Lees verder

Russen bouwen schaatsbaan om tot coronahospitaal

Moskou krijgt te maken met een tekort aan ziekenhuisbedden nu het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen een record bereikt. Daarom is in de Russische hoofdstad een indoorschaatspiste omgebouwd tot een noodziekenhuis voor coronapatiënten. Bekijk hoe dat eruitziet in bovenstaande video.

Lees verder

Van Gucht: 'Sinterklaas moet op veilige manier cadeaus brengen'

Sinterklaas krijgt van onze ministers een uitzondering op de avondklok en de quarantaineregels. Hij kan dus gewoon cadeaus aan huis brengen. Al zullen de goedheilig man en zijn pieten ook de maatregelen moeten opvolgen, en nemen de opa's en oma's best extra voorzorgsmaatregelen.

Lees verder

Dit is de familie achter Kamala Harris: voor het eerst ook een 'second gentleman'

Kamala Harris schrijft geschiedenis als eerste vrouw met zwarte roots die vicepresident wordt. Maar ook haar familie, de second family, zit vol primeurs. Zo is haar echtgenoot Douglas Emhoff de eerste man in de rol als second gentleman. Haar ouders waren migranten uit Jamaica en India, ook dat is nieuw.

Lees verder

Corona gooit roet in het eten: Noorwegen ziet af van organisatie EK handbal voor vrouwen

Noorwegen trekt zich terug als gastland voor het EK handbal voor vrouwenteams, dat gepland is van 3 tot 20 december. Het houden van een groot sporttoernooi blijkt niet meer mogelijk in het land gezien de strenge gezondheidsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus, zo meldt de Noorse handbalfederatie. Noorwegen zou het EK samen met Denemarken organiseren.

Lees verder

Proces verijdelde aanslag Thalys gestart

Voor een speciaal assisenhof in Parijs is maandagochtend het proces van start gegaan over de verijdelde terreuraanval op een Thalys-trein naar Parijs vijf jaar geleden. Vier mannen staan terecht.

Lees verder

Dopingschorsing Australische zwemster Shayna Jack teruggebracht tot 2 jaar

Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) heeft de dopingschorsing van de Australische zwemster Shayna Jack teruggebracht van vier tot twee jaar.

Lees verder

Ref die België-Denemarken leidt was eerder dit jaar op het verkeerde moment op de verkeerde plaats

De UEFA heeft Slavko Vincic aangesteld als scheidsrechter voor het duel tussen de Rode Duivels en Denemarken, woensdag in Leuven op de slotspeeldag van de groepsfase van de Nations League. De Sloveen, die volgende week 41 wordt, dook eind mei op in een criminele zaak, werd zelfs even gearresteerd, maar ook nog dezelfde dag vrijgelaten.

Lees verder

Oostenrijker bekent seksueel misbruik van 52 jongeren

Een 27-jarige Oostenrijker heeft bekend de afgelopen jaren 52 minderjarigen seksueel te hebben misbruikt. De slachtoffers waren vooral jongens van 11 tot 17 jaar uit de regio Amstetten, maakte de politie maandag bekend.

Lees verder

'Op dinsdag hoorde ik dat ik vader zou worden, op donderdag dat ik uitbehandeld was'

Miguel Van Damme (27), de doelman van Cercle Brugge die vecht tegen leukemie, maakte bekend dat hij vader wordt. Het heuglijke nieuws kreeg hij afgelopen zomer te horen, amper twee dagen voor de dokters hem vertelden dat hij uitbehandeld was. 'Ik zou alles geven om erbij te kunnen zijn.'

Lees verder

Mysterie van tientallen orka-aanvallen mogelijk opgelost

Agressieve orka's haalden vorige zomer het nieuws toen ze bootjes aanvielen in de Straat van Gibraltar. 'Georkestreerde aanvallen waarbij ze jachten willen vernielen en schippers verwonden', klonk het al snel. 'Uit wraak omdat na de luwte van de coronacrisis de zee opnieuw luidruchtiger geworden is.' Intussen is een andere verklaring opgedoken.

Lees verder

Peru op zoek naar derde president in amper een week tijd

Vorige week werd de Peruaanse president Martin Vizcarra afgezet. Amper een week later diende zijn opvolger Manuel Merino zijn ontslag in nadat het land te maken kreeg met de grootste protesten in twintig jaar tijd. Het parlement moet nu op zoek naar een nieuwe president.

Lees verder

Jacky Mathijssen haalt Aster Vranckx in laatste instantie bij selectie nationale beloften

Jacky Mathijssen, de coach van de Belgische beloften, heeft één dag voor de laatste en beslissende EK-kwalificatiewedstrijd van de Jonge Duivels in Bosnië, Aster Vranckx nog bij zijn selectie gehaald. Het is voor de achttienjarige middenvelder van KV Mechelen zijn eerste selectie voor de beloften.

Lees verder

Hevige wind verstoort live-interview met politicus

De weergoden waren de Britse politicus Jonathan Ashworth tijdens een live-interview niet goed gezind. Hevige wind rukte zijn paraplu kapot en deed een lamp op hem omver vallen. Ashworth kon er gelukkig zelf mee lachen: 'Dit wordt zo'n filmpje dat viraal gaat.' Bekijk het onfortuinlijke interview in bovenstaande video.

Lees verder

Coronavaccin gratis voor elke Belg

Om de coronapandemie onder controle te krijgen zijn veel maatregelen nodig, maar het vaccin zal een belangrijk onderdeel zijn van de strategie. De interministeriële conferentie Volksgezondheid laat weten dat de vaccinatie gratis zal zijn voor elke burger in ons land.

Lees verder

Toenemende druk op Vlaanderen om zorgpersoneel extra te belonen

De vakbonden maken handig gebruik van de federale extra's voor het federale zorgpersoneel om de Vlaamse regering onder druk te zetten om ook meer geld uit te trekken. 'Het extra budget moet minstens verdubbelen.'

Lees verder

'Vaccin van Moderna is 94,5 procent doeltreffend'

Ook het vaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Moderna blijkt op basis van tests erg doeltreffend om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Het bedrijf zelf meldt op basis van voorlopige testresultaten dat het in 94,5 procent van de gevallen resultaat oplevert.

Lees verder

Hongarije en Polen blokkeren Europese meerjarenbegroting en corona-herstelplan

Hongarije en Polen blokkeren de Europese meerjarenbegroting en het herstelplan. Zo is uit diplomatieke hoek vernomen.

Lees verder

Johnson moet zichzelf heruitvinden vanuit quarantaine

In de week dat hij zijn politieke geloofwaardigheid moet herstellen en de Brexit-onderhandelingen tot een goed einde moet brengen, zit Boris Johnson in quarantaine.

Lees verder

'Kinderen niet over schoolhek gooien a.u.b.'

In de Trillade, een school in de Zuid-Franse stad Avignon, heeft de directie wel heel vreemde waarschuwingsborden opgehangen. Na enkele incidenten wordt ouders gevraagd hun kinderen niet over het gesloten schoolhek te gooien. 'Ik gooi mijn kinderen niet over het hek!' en 'Als ik te laat ben, kom ik terug om 10 uur of om 15 uur', valt op de borden te lezen.

Lees verder

Restaurant van Jeroen De Pauw krijgt wilde vos over de vloer

Nabij het Zoniënwoud in Tervuren vind je veel vossen en soms duiken ze ook op onverwachtse plekken op. Zo zette een vos restaurant Canapé van televisiekok Jeroen De Pauw op stelten. Bekijk de beelden die De Pauw van de wilde restaurantgast maakte in bovenstaande video.

Lees verder

Na Polen heeft ook Hongarije eerste lgbtq-vrije zone

De gemeenteraad van de Hongaarse stad Nagykáta heeft beslist om de 'verspreiding van lgbtq-propaganda' te verbieden. De beslissing kwam als reactie op de publicatie van een verhalenboek voor kinderen Een sprookjeseiland voor iedereen, waarin ook helden uit de lgbtq-gemeenschap aan bod komen.

Lees verder

Borussia Dortmund gaat niet akkoord met door Noorse overheid verplichte quarantaine van Erling Haaland

Bundesliga-clubs Borussia Dortmund, RB Leipzig en Hertha Berlijn gaan niet akkoord met de quarantaine van tien dagen die hun Noorse spelers werd opgelegd door hun lokale overheid. De Noorse nationale selectie moest van het plaatselijke ministerie van Volksgezondheid collectief in quarantaine na een positieve test van international Omar Elabdellaoui. De Nations League-wedstrijd van zondag in Roemenië werd uitgesteld. Voor het duel van woensdag in Oostenrijk werd een geheel nieuwe kern samengesteld.

Lees verder

2021 start met bekervoetbal: zestiende finales schuiven op naar 9 en 10 januari

De Belgische voetbalbond heeft de nieuwe data voor de zestiende finales van de Beker van België bekendgemaakt. Alle wedstrijden zullen nu doorgaan op zaterdag 9 en zondag 10 januari. Daardoor worden de bekermatch tussen KFC Dessel-Beerschot en Thes-Genk op zaterdag 9 januari om 19u30 de eerste officiële matchen van 2021.

Lees verder

Meer dan 80.000 slachtoffers seksueel misbruik bij Amerikaanse scouts

Zowat 82.000 slachtoffers van seksueel misbruik bij de Amerikaanse scoutsvereniging Boy Scouts of America (BSA) hebben zich de afgelopen maanden gemeld. Maandagavond is de deadline voor slachtoffers om in aanmerking te komen voor een compensatie uit een door de BSA opgericht fonds, nadat de scoutsvereniging in februari bescherming tegen schuldeisers had aangevraagd.

Lees verder

Genk-verdediger Jhon Lucumi is beste kopper van België, Olivier Deschacht staat op plek twee

Genk-verdediger Jhon Lucumi is dit seizoen de beste kopper van de Jupiler Pro League. Dat blijkt uit cijfers van het Zwitsers onderzoeksbureau CIES Football Observatory, dat het percentage gewonnen luchtduels van elke speler in de tien sterkste Europese competities in kaart bracht.

Lees verder

Renovatie station Gent Sint-Pieters nu al ruim 20 miljoen euro boven budget

De kostprijs van de renovatie van het Sint-Pietersstation in Gent ligt met bijna 80 miljoen euro nu al meer dan 36,2 procent hoger dan de in 2010 vooropgestelde 58,14 miljoen euro. Dat blijkt uit een rapport van het Rekenhof. De werken lopen bovendien zeker tot 2027, wat een stuk langer is dan ooit werd vooropgesteld. 'Een realistische planning was geen prioriteit.'

Lees verder

Sublieme Dimitri Van den Bergh verbetert record van Phil Taylor op Grand Slam of Darts

Dimitri Van den Bergh (PDC-11) heeft maandag in het Engelse Coventry in zijn eerste groepswedstrijd van het Grand Slam of Darts met 5-1 gewonnen van Ricky Evans (PDC-30). de 26-jarige Antwerpenaar wierp daarbij liefst 114,85 punten per drie darts, het hoogste gemiddelde dat al genoteerd werd in de geschiedenis van het Grand Slam of Darts. Van den Bergh deed net iets beter dan de 114,65 die dartslegende Phil Taylor in 2014 op de tabellen zette.

Lees verder

Novak Djokovic wint eerste groepsmatch op ATP Finals in Londen van Diego Schwartzman

Novak Djokovic (ATP 1) is uitstekend begonnen aan de ATP Finals in Londen (hard/5,7 miljoen dollar). De Serviër won maandag zijn eerste groepsmatch tegen de Argentijn Diego Schwartzman (ATP 9) in twee sets.

Lees verder

Terrorist Thalys staat terecht in Parijs

Ayoub El Khazzani, de terrorist van de Thalys, staat momenteel terecht in Parijs. Wie daar niet zal zijn, is Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de mislukte aanslag. Die is dood.

Lees verder

Amerikaan Caeleb Dressel duikt als eerste onder 50 seconden op 100 meter wisselslag

De Amerikaan Caeleb Dressel heeft maandag op de International Swimming League in Boedapest voor een recordtijd gezorgd op de 100 meter wisselslag (kortebaan). In de halve finales tikte hij aan in 49.88. Daarmee pitste hij liefst 38 honderdsten van de wereldrecordtijd van de Rus Vladimir Morozov (50.26) uit 2018 af.

Lees verder

Hollywoodacteurs Ryan Reynolds en Rob McElhenney kopen Welshe club Wrexham

Hollywoodacteurs Ryan Reynolds en Rob McElhenney zijn de nieuwe eigenaars van het Welshe Wrexham. Het bod van het duo op de club uit de Engelse National League (vijfde klasse) werd maandag aanvaard door het Wrexham Supporters Trust. Sinds 2011 was de club in handen van de supporters.

Lees verder

Moderna-vaccin 'werkt nog beter'

De ontwikkeling van coronavaccins overtreft tot nu toe alle verwachtingen. Uit de eerste resultaten van grootschalige testen blijkt dat het kandidaat-vaccin van het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna nog beter werkt dan dat van Pfizer.

Lees verder

Genk boekt ondanks corona 29,1 miljoen winst en weet wat het met dat geld wil doen: "Nieuw of vernieuwd stadion"

KRC Genk heeft het seizoen 2019-2020 afgesloten met een positief saldo van 29,1 miljoen euro. Dat maakte de club maandag bekend na afloop van de jaarlijkse Algemene Vergadering waarop (digitaal) de jaarrekening werd besproken.

Lees verder

Luis Suarez test positief op corona en dreigt zo confrontatie met ex-club Barcelona te missen

Slecht nieuws voor Luis Suarez. De aanvaller van Atlético Madrid testte positief op corona bij de nationale ploeg van Uruguay. Hij moet zo verstek laten gaan voor de topper tegen Brazilië in de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificaties, én dreigt ook de confrontatie met zijn ex-club Barcelona te moeten missen.

Lees verder

Selim Amallah (Standard) volgt ploegmaat Mehdi Carcela op als 'Belgische Leeuw'

Selim Amallah heeft maandagavond de 'Belgische Leeuw' gewonnen, de trofee voor de beste speler van Noord-Afrikaanse/Arabische origine in ons land. Hij volgt Standard-ploegmaat Mehdi Carcela op.

Lees verder

Engeland mist Jordan Henderson tegen IJsland

Jordan Henderson heeft de Engelse selectie verlaten en komt woensdag niet in actie tegen IJsland op de slotspeeldag van de Nations League. Dat heeft de Engelse voetbalbond FA maandag bevestigd.

Lees verder

Belgische wereldhits: een kwestie van geluk

Belpop brengt de verhalen van onze Belgische wereldhits met een perfecte mix van interviews, archiefbeelden en muziek.

Lees verder

Verdwijnt de zo verfoeide nieuwe regel rond handsbal weer na ingrijpen van UEFA-voorzitter Aleksandar Ceferin?

Spelregelcommissie IFAB zal het bij zijn volgende meeting op maandag 23 november over de nieuwe regels rond handsbal hebben. Dat meldt het Britse persagentschap PA. Dat gebeurt na aandringen van UEFA-voorzitter Aleksandar Ceferin, die het over "een groeiende frustratie en ongemak" had bij de nieuwe interpretatie van handspel. Ook in ons land leidde dat al tot een paar omstreden penalty's, zoals de strafschoppen die Anderlecht (tegen KV Oostende) en Club Brugge (tegen Standard) tegen kregen.

Lees verder

Daniil Medvedev zet Alexander Zverev opnieuw opzij op ATP Finals

Daniil Medvedev (ATP 4) heeft zijn eerste groepsmatch op de ATP Finals in Londen (hard/5,7 miljoen dollar) gewonnen. De Rus versloeg maandagavond in twee sets de Duitser Alexander Zverev (ATP 7).

Na een uur en 29 minuten tennis prijkte de 6-3, 6-4 eindstand op het scorebord van de 02 Arena.

Lees verder

Vastgoedkantoren beweren dat huisbezoeken kunnen plaatsvinden, kabinet-Verlinden ontkent

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) spreekt tegen dat huisbezoeken wel degelijk kunnen plaatsvinden met de huidige coronamaatregelen, zolang een vastgoedmakelaar niet fysiek aanwezig is. Verschillende grote vastgoedkantoren hadden eerder op de dag gesteld dat dat kon.

Lees verder

Vogelgriep: vijfentwintigduizend kippen afgeslacht in Denemarken, eerste geval in Frankrijk

De Deense veterinaire dienst heeft maandag bekendgemaakt dat ze in het westen van het land een nest van vogelgriep heeft gevonden en dat ze de afslachting van 25.000 kippen heeft bevolen. Frankrijk melde maandag dat ook daar een eerste geval van vogelgriep is ontdekt

Lees verder

Verdachte Madeleine McCann verschijnt voor rechtbank

Christian B., de verdachte in de zaak rond de Britse verdwenen peuter Madeleine McCann, is maandag voor de rechtbank in het Duitse Braunschweig verschenen, zo zei een woordvoerder van de rechtbank. De zitting gebeurde achter gesloten deuren en betrof een mogelijke opschorting van de rest van zijn straf in een drugszaak.

Lees verder

Zelfs na de pro-Trump mars staat de president nergens

Dit weekend trokken duizenden Amerikanen door Washington om hun president Donald Trump te steunen. En die geeft voorlopig geen krimp. Omdat hij echt denkt dat er fraude in het spel is? Omdat hij niet tegen zijn verlies kan? Of ligt de echte reden bij de senaatsverkiezingen in Georgia?

Lees verder

Zwitserse politie schiet man met mes dood

Een man met een mes is maandagavond doodgeschoten door de politie in het Zwitserse Suhr, in het kanton Aargau. Dat heeft de lokale politie gemeld, die zo een bericht van de krant '20 Minuten' bevestigt. De man had volgens de media de politie bedreigd.

Lees verder

'Trump komt snel met bevel terugtrekking uit Afghanistan'

Volgens Amerikaanse media komt president Donald Trump binnenkort met zijn bevel om de Amerikaanse troepen uit Afghanistan terug te trekken en zouden de strijdkrachten zich daar al op voorbereiden. Het aantal militairen moet voor midden januari zijn teruggebracht van ongeveer 4.500 naar 2.500.

Lees verder

Joe Biden: weigering Trump om aan transitie te werken kan tot nog meer coronadoden leiden

De weigering van de regering van Donald Trump om mee te werken aan de transitie naar de volgende administratie, schaadt de inspanningen in de strijd tegen het coronavirus. Dat heeft president-elect Joe Biden gezegd. 'Meer mensen zullen sterven als we de inspanningen niet coördineren', zei hij aan de pers.

Lees verder

'Wetenschappers moeten bepalen wie als eerste vaccin krijgt'

Wie is het 'meest of minst geschikt' om voorrang te krijgen bij een eerste vaccinatiegolf? 'Er bestaat geen louter wetenschappelijk antwoord op die vraag. Het zal veeleer gebaseerd zijn op waarden.'

Lees verder

Ongetelde stemmen voor Trump gevonden in Georgia, terwijl hij in Nevada 'grote overwinning' viert die er geen is

In het Republikeins-gezinde kiesdistrict Floyd County in de Amerikaanse staat Georgia zijn tijdens de hertelling van de stemmen ongeveer 2.600 stembiljetten aangetroffen die nog niet waren meegeteld. Dat melden de Amerikaanse media. Volgens de systeemmanager voor de verkiezingen in Georgia, Gabriel Sterling, gaat het om een menselijke fout die geen impact heeft op de uitkomst. Donald Trump vierde op Twitter dan weer wat hij een 'grote overwinning' met 'grote impact' noemde in Nevada, waar in één district een lokale verkiezing opnieuw georganiseerd zal worden.

Lees verder

Gemiddelde aantal overlijdens per dag stijgt amper nog

Het aantal mensen dat per dag sterft door covid-19 lijkt dicht bij zijn piek te komen. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal nieuwe besmettingen en nieuwe ziekenhuisopnames blijft intussen verder dalen.

Lees verder

Virtuele Gentse Zesdaagse schiet vandaag uit de startblokken

De Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent gaat dit jaar niet door vanwege de coronacrisis maar de organisatie pakt wel uit met een virtuele editie. Iedereen kon zich daarvoor inschrijven in duo's. De start is voorzien voor vandaag.

Lees verder