Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 16 november 2020

OVERZICHT. Wat is het verschil tussen de drie grote coronavaccins?

HLN
OVERZICHT. Wat is het verschil tussen de drie grote coronavaccins?
"Het vaccin is klaar in december, in januari kunnen we beginnen vaccineren", zo luidde de boodschap van farmabedrijf AstraZeneca begin november. Even later volgde de mededeling van Pfizer. Hun vaccin heeft een werkzaamheid van maar liefst 90 procent. Vandaag was het de beurt aan Moderna met de overtreffende trap: dit kandidaat-vaccin zou mensen nog beter kunnen beschermen met een efficiëntie van 94,5 procent. En zo zitten drie kandidaat-vaccins elkaar op de hielen. Wat hebben ze met elkaar gemeen, en wat zijn de verschillen tussen de grote kanshebbers?
Lees verder

Brouwerij Omer Vander Ghinste lanceert twaalf jaar na Omer nieuw bier: "Een uniek pareltje"
Twaalf jaar na de lancering van 'Omer. Traditional Blond' brengt brouwerij Omer Vander Ghinste een nieuw 'limited edition' bier op de markt. Kijk nu woensdag op de Facebookpagina van Omer.
Lees verder

"Hij zal altijd zijn plekje hebben op de Grote Markt": Marktshop-uitbater Wim Maes (57) overleden
Wim Maes, de bekende en aimabele uitbater van de krantenwinkel op de Grote Markt van Sint-Niklaas, is op 57-jarige leeftijd overleden. Pas eind oktober sloot hij zijn Marktshop. Bij Wim Maes, die zich jarenlang inzette voor 'Kom op tegen Kanker', werd vorig jaar een hersentumor vastgesteld.
Lees verder

Lockdownfeestje stilgelegd in Dilbeek: 3.750 euro aan boetes
De politie heeft afgelopen weekend een lockdownfeestje stilgelegd in Dilbeek. Dat maakte de lokale politie maandag bekend. Er werden dertien personen aangetroffen die in totaal 3.750 euro aan boetes moeten betalen. 's Avonds werden ook nog eens vijf mensen beboet die samen in een auto zaten.
Lees verder

De zomer van 2021 wordt beter dan die van dit jaar: dankzij sneltests kunnen we weer dromen van concerten, reizen en sportwedstrijden
Met nu al twee vaccins op komst, en sneltests die volgende week al beschikbaar zijn, kunnen we misschien toch al beginnen denken aan een leven met meer mogelijkheden. De zomer is nog een half jaar van ons verwijderd. Dat is lang, maar dat is een voordeel want in die tijd is veel mogelijk. "De zomer zal niet normaal-normaal zijn, maar het wordt een heel andere situatie dan dit jaar", zeg Geert Molenberghs. Gaan we naar een festival gaan, een sportwedstrijd volgen en met een gerust gemoed op reis kunnen gaan?
Lees verder

Ook onze kippen moeten in hun kot blijven. Maar wat betekent dat nu? Wij beantwoorden uw vragen
Onze kippenren moet in lockdown. Nu de vogelgriep- een zeer dodelijke variant deze keer- ons land heeft bereikt, moeten hennen en hanen opnieuw opgehokt. Wat betekent dat en hoe herken ik vogelgriep? Uw vragen beantwoord.
Lees verder

Football Talk. Vranjes flirt weer met AEK - AS: "PSG wil Ramos met megacontract naar Parijs lokken"
Een wederkerend fenomeen. Ognjen Vranješ (31) speelt niet bij Anderlecht, dus begint hij te flirten met ex-club AEK Athene. Op Instagram deelde hij verschillende oproepen van Griekse fans, die hem smeken terug naar AEK te komen. Vranjes zelf staat daar voor open, maar volgens onze informatie is er op dit moment niks concreets. Griekse collega's lieten ons weten dat AEK momenteel genoeg verdedigers heeft. (PJC)
Lees verder

"Wie een goeie trainer zou zijn? Kevin De Bruyne": kijk en luister nu naar onze podcast 'Top of the League' met Jan Mulder en Nicolas Lombaerts
Een nieuwe week, een nieuwe uitzending van 'Top of the League', de splinternieuwe voetbalpodcast van HLN.be en VTM Nieuws! Wat nemen we mee uit de 2-0-zege van gisteravond van onze Rode Duivels tegen Engeland? En waar kan het nog beter, komende woensdag tegen Denemarken? Maarten Breckx ontving ex-Rode Duivel Nicolas Lombaerts en analist Jan Mulder, terwijl ook voetbaljournalist Jarno Bertho mee aanschoof om het gezelschap te voorzien van de opvallendste cijfers en de strafste statistieken.
Lees verder

Waarom Nederland de coronacrisis beter lijkt te doorstaan dan ons land
Nederland neemt zeker geen strengere coronamaatregelen dan België, maar telt minder coronadoden en ziekenhuisopnames. Ook buigt 'de curve' bij de noorderburen sneller af. Hoe is dat te verklaren?
Lees verder

Dient echtgenote Priscilla vooral om het imago van Mark Zuckerberg op te poetsen? "Hij is een meesterlijke manipulator"
Hij staat aangeschreven als kil en berekend, zij als zachtaardig en empatisch, maar velen vragen zich af in hoeverre Mark Zuckerberg (36), de grote baas van Facebook, zijn vrouw en kinderarts Priscilla Chan (35) niet misbruikt om zich een positiever menselijk imago aan te meten. Het boek 'Facebook. Achter De Schermen' duikt in de wereld van een van de meest bekende CEO's ter wereld. "Zuckerberg is altijd handig geweest in het vermommen van zijn werkelijke bedoelingen. Het enige wat hem interesseert, is groei, dominantie van de markt en het nastreven van nog meer enorme winsten."
Lees verder

Viroloog Johan Neyts: "70% van bevolking vaccineren? Dat moet lukken als mensen voldoende goed ingelicht worden"
De vaccinatie tegen het coronavirus zal gratis en vrijwillig gebeuren. Een goede zaak, vindt viroloog Johan Neyts. Een verplichting is volgens hem niet nodig, ook al blijft de doelstelling van de regering om minstens zeventig procent van de bevolking 'immuun te maken'.
Lees verder

Bestuurder (26) ontvlucht politiecontrole en probeert in te rijden op agenten
De politie heeft zondagnacht een man opgepakt na een wilde achtervolging. De man ontvluchtte rond middernacht een politiecontrole in Lichtaart (Kasterlee). Pas een half uur later kon hij na een gevaarlijke achtervolging klem worden gereden aan de Aardseweg in Geel. De bestuurder was onder invloed van drugs.
Lees verder

Meer dan 80.000 slachtoffers seksueel misbruik bij Amerikaanse Scouts melden zich
Zowat 82.000 slachtoffers van seksueel misbruik bij de Amerikaanse scoutsvereniging Boy Scouts of America (BSA) hebben zich de afgelopen maanden gemeld. Maandagavond is de deadline voor slachtoffers om in aanmerking te komen voor een compensatie uit een door de BSA opgericht fonds, nadat de scoutsvereniging in februari bescherming tegen schuldeisers had aangevraagd.
Lees verder

Oostenrijkse privacyactivist richt vizier nu op Apple
Een groep geleid door de Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems, die eerder Facebook voor de rechter daagde, richt de pijlen nu op Apple. De onderneming overtreedt volgens hen de Europese privacyregels, omdat ze gegevens van gebruikers bijhoudt zonder hun toestemming. Er werden klachten ingediend in Duitsland en Spanje.
Lees verder

Thalysterrorist geeft tijdens proces (even) toe dat hij aanslag wilde plegen
Ayoub el-Khazzani (31) heeft op de eerste dag van zijn proces bekend dat hij de bedoeling had een aanslag te plegen. De 'Thalysterrorist' kwam daar enkele uren later echter plots op terug. De Marokkaan staat terecht voor de verijdelde terreuraanval op een trein naar Parijs vijf jaar geleden.
Lees verder

Thalysterrorist op eerste dag van proces: "Ja, het was mijn bedoeling om een aanslag te plegen"
Ayoub el-Khazzani (31) heeft op de eerste dag van zijn proces bekend dat hij de bedoeling had een aanslag te plegen. De Marokkaan staat terecht voor de verijdelde terreuraanval op een Thalystrein naar Parijs vijf jaar geleden.
Lees verder

Orkaan Iota opgeschaald naar hoogste categorie voor aan land te gaan in Centraal-Amerika
De orkaan Iota is opgeschaald naar categorie 5, de hoogst mogelijke, nadat hij nog aan kracht heeft gewonnen. Binnen een paar uur gaat de orkaan aan land in Centraal-Amerika.
Lees verder

Duitse hoofdverdachte in zaak-Maddie McCann op spoed
Christian Brückner (43) zou voor het eerst sinds hij als hoofdverdachte in de zaak-Maddie McCann werd bestempeld, de gevangenis in het Duitse Kiel verlaten om naar de rechtbank te gaan. Het werd de spoedafdeling van het ziekenhuis. Brückner zou twee ribben hebben gebroken in zijn cel, meldt Bild.
Lees verder

Onze huisanalist Marc Degryse over de evolutie van Tielemans: "Martínez heeft een luxeprobleem"
Je noemt hem tegenwoordig automatisch in één adem met Axel Witsel. Youri Tielemans (23): de man van deze interlandweek tot dusver. Uitgegroeid tot een onbetwiste basispion bij de Duivels. Maar wat als Eden straks (eens) fit is?
Lees verder

Edith (58) overleden na duikongeval in Oosterschelde: "We kunnen het niet vatten, ze was zo ervaren"
Het noodlot sloeg zaterdagnamiddag toe voor duikster Edith Bracke. De 58-jarige vrouw werd om 15 uur in kritieke toestand uit het water gehaald in de Oosterschelde bij Wemeldinge in Nederland. Edith werd in kunstmatige coma gehouden in het ziekenhuis van Goes, waar ze uiteindelijk maandagavond overleed. "Het is een enorm groot verlies voor onze duikclub", vertelt voorzitter Mark Bulté geëmotioneerd.
Lees verder