Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 18 november 2020

Ouderschapsverlof: alle regels nog eens op een rij

HLN
Ouderschapsverlof: alle regels nog eens op een rij
Meer tijd doorbrengen met de kinderen, het is de wens van vele ouders. Gelukkig kan je dankzij het ouderschapsverlof gedurende een periode niet of minder werken, om van je kroost te genieten. Maar wat zijn de voorwaarden precies? Hoeveel ouderschapsverlof kan je nemen? En wat met je loon? Jobat.be geeft antwoord op deze vragen.
Lees verder

Onze auto-expert test elektronische rijhulpsystemen: "Van briljant tot irritant"
Een nieuwe auto zit vandaag vol elektronisch hulpsystemen die rijden comfortabeler of veiliger (moeten) maken. Maar welke zijn écht doeltreffend? En welke werken gewoon flink op de heupen? Onze auto-expert deed de test en probeerde er enkele uit met de nieuwe CLA van Mercedes. Wie doet beter: hij of het hulpsysteem? Bekijk de beelden hier.
Lees verder

Thiem zeker van halve finales, Tsitsipas redt matchpunt tegen Rublev
Titelverdediger Stefanos Tsitsipas (ATP 6) is door het oog van de naald gekropen in zijn tweede groepswedstrijd op de ATP Finals in Londen. De Griek redde in het duel tegen Andrey Rublev (ATP 8) een matchbal en trok alsnog aan het langste eind. Door die overwinning is Dominic Thiem zeker van een plaats in de halve finales.
Lees verder

Algemeen directeur Erik Gerits over financiële recordcijfers bij Racing Genk: "Onnodige risico's kunnen niet, maar beredeneerde risico's wel"
Noem ze zeker niet de rijkste, maar wel de gezondste club van België. Algemeen directeur Erik Gerits is blij dat Racing Genk in een woelige periode toch een standvastige koers kan varen. Duiding door de grote baas bij de straffe jaarrekening van de Limburgers.
Lees verder

Nieuw-Zeeland verklaart oorlog aan backpackers die behoefte doen aan kant van de weg
De regering van Nieuw-Zeeland heeft maatregelen aangekondigd tegen rondtrekkende toeristen die hun behoefte doen aan de kant van de weg. Inwoners van de eilandstaat klagen al lang over vakantiegangers die rondtuffen in campers zonder toilet en uitwerpselen achterlaten in de openbare ruimte.
Lees verder

Europese autoverkoop weer ingezakt in oktober
De heropflakkering van de autoverkoop in de Europese Unie heeft niet lang geduurd. In oktober ging de verkoop er weer op achteruit, zo blijkt uit cijfers van de sectororganisatie ACEA.
Lees verder

Spaans bondscoach Enrique fier op z'n troepen: "Duitsland speelde met beste elf"
De voetbalwereld even met verstomming. 6-0 werd het tussen Spanje en Duitsland. De Duitse media spreken over een ramp. Spaans bondscoach Luis Enrique duidde na de pandoering ook nog eens op het gegeven dat 'Die Mannschaft' met quasi z'n sterkste elf aantrad. "Duitsland is nog steeds een van de beste teams van Europa en de wereld. Daar bestaat geen twijfel over. Voor deze wedstrijd waren ze koploper in de groep en verloren ze nog niet. Vanavond speelden ze met hun beste elf. Neuer in doel. Kroos, Goretzka, Gündogan op het middenveld en Gnabry, Sané en Werner in de aanval. Dat zijn hun beste spelers... Ze misten enkel Kimmich. Tien van de elf starters speelden ook zaterdag, misschien lag daar het probleem voor Duitsland. In vergelijking met zaterdag kozen wij immers voor zes andere spelers."
Lees verder

Bitcoin even voorbij 18.000 dollar en op hoogste peil sinds begin 2018
De cryptomunt bitcoin heeft woensdag de kaap van 18.000 dollar even overschreden. Dinsdag pas was de munt voorbij de 17.000 dollar gegaan. De recordstand van zowat 20.000 dollar van eind 2017 komt almaar dichter.
Lees verder

Topdokter Sabeth De Waele: "Nog geen denken aan om te versoepelen"
Topdokter Sabeth De Waele, diensthoofd intensieve zorg in het UZ in Brussel, zegt dat er nog geen denken aan is om de coronamaatregelen te versoepelen, ondanks het feit dat de coronacijfers aan het teruglopen zijn in ons land. Dat heeft ze gezegd aan HLN LIVE.
Lees verder

Logische zeges voor Brazilië en Argentinië in Zuid-Amerika, Ecuador verkoopt Colombia pak slaag
Niet alleen in Europa, maar ook in Zuid-Amerika worden interlands gespeeld. In de kwalificatievoorronde voor het EK waren er logische overwinningen voor Brazilië en Argentinië. Colombia ging met 6-1 de boot in bij Ecuador.
Lees verder

Conan O'Brien stopt als late-night talkshowhost
Talkshowhost Conan O'Brien (57) gaat stoppen met zijn dagelijkse late-night programma Conan, op de Amerikaanse zender TBS. De host verlengt zijn samenwerking met HBO Max en krijgt op het streamingplatform een wekelijks programma, zo meldt Variety.
Lees verder

Wie vervangt geschorste Witsel en Meunier? Dit is de verwachte opstelling
Thomas Meunier en Axel Witsel zijn geschorst voor de Nations Leaguewedstrijd tegen Denemarken. Nacer Chadli en Leander Dendoncker nemen wellicht hun plaats in. Achter Dedryck Boyata en Jérémy Doku stond nog een vraagteken. Die eerste lijkt klaar te geraken voor een plek op de bank, Doku geraakt waarschijnlijk niet fit. Eden Hazard zakt finaal niet naar België af. "De tijd stond niet aan onze kant, want ik denk dat hij tegen het weekend weer fit zal zijn", vertelde bondscoach Martínez gisteren.
Lees verder

Wie vervangt geschorsten Witsel en Meunier? Dit is de verwachte opstelling
Thomas Meunier en Axel Witsel zijn geschorst voor de Nations Leaguewedstrijd tegen Denemarken. Nacer Chadli en Leander Dendoncker nemen wellicht hun plaats in. Achter Dedryck Boyata en Jérémy Doku stond nog een vraagteken. Die eerste lijkt klaar te geraken voor een plek op de bank, Doku geraakt waarschijnlijk niet fit. Eden Hazard zakt finaal niet naar België af. "De tijd stond niet aan onze kant, want ik denk dat hij tegen het weekend weer fit zal zijn", vertelde bondscoach Martínez gisteren.
Lees verder

Met privévlucht en mogelijk charter naar Tabor: vier pertinente vragen over Tsjechische openingsmanche Wereldbeker
Ze komt er dus, die openingsmanche van de Wereldbeker veldrijden op zondag 29 november in Tabor. Maar hoe werkt dat dan in coronatijden, met een crosspeloton dat 24 uur eerder nog aan de slag is in… Kortrijk? Vier vragen dringen zich op.
Lees verder

Een platina album van Angèle of de troon van Tomorrowland: speciale veiling #LIVE2020 verkoopt hoogstandjes ten voordele van de muzieksector
Goed nieuws voor muziekfanaten, want de Red Bull Elektropedia Awards en LIVE2020 (het solidariteitsfonds van de Belgische livemuzieksector) organiseren samen een speciale veilig vol hebbedingen van je favoriete muzikanten en festivals. Liefhebbers kunnen meebieden op 2dehands.be.
Lees verder

Moora Vander Veken keert terug in 'Thuis': hoe een selfie het geheim onthulde
Verrassend nieuws voor de 'Thuis'-kijkers: Moora Vander Veken (28) duikt binnenkort na een jaar afwezigheid opnieuw in de serie op. Het nieuws lekte uit nadat de actrice een selfie had gepost. Een terugblik op haar carrière tot dusver, van de 'Samson & Gert Kerstshow' tot haar herbronning van het laatste jaar.
Lees verder

Nieuwe regels en procedures voor drones: registratie ook voor recreanten verplicht
Vanaf 31 december gelden in Europa nieuwe regels voor het gebruik van drones. Er komt onder meer een verplichte registratie, ook voor recreanten. Normaal moesten de regels al in juli van kracht gaan, maar door de coronacrisis werd dat uitgesteld.
Lees verder

Non-binaire Belgen over voorstel van overheid om derde geslacht in te voeren: "Geslacht X? Er is zoveel variatie binnen die letter die je niet kan vatten"
De regering zoekt een oplossing voor de identiteitskaarten van non-binaire mensen. Het idee ligt op tafel om een derde geslacht 'X' in te voeren voor zij die zich noch als man, noch als vrouw identificeren, zei minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) vorige week. Een andere optie is om de hele gender- of geslachtsaanduiding te laten vallen. Wat vinden non-binaire mensen daar zelf van? Yorick (21), Arlo (26) en Inke (23) geven hun mening. "Met die X sturen we een signaal: 'Je kan ons niet meer blijven negeren. Wij bestaan.'" Tegelijk vragen ze zich af of één extra letter niet te kort door de bocht is.
Lees verder

Slongs heeft haar gehackte Instagram terug: "Ik heb meer informatie vrijgegeven dan goed voor mij was"
Slongs (42) is terug op Instagram nadat haar account werd gehackt door ene Bekir. Die postte daar de laatste dagen verschillende filmpjes in het Turks. Met hulp van onder andere Ian Thomas slaagde ze erin om haar account terug te krijgen.
Lees verder

Onbedoelde 'kerstpiemels' van stad zorgen voor hilariteit: "Een inwoonster wil ze zelf ook al voor haar deur"
In Ettelgem en Roksem, deelgemeenten van Oudenburg, ontstaat hilariteit vanwege de nieuwe kerstverlichting. Onbedoeld nemen ze de vorm van - nou, ja - een piemel aan. De inwoners en burgemeester Anthony Dumarey (Open Vld) zien er zelf wel de humor van in.
Lees verder