Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 20 november 2020

Onze opinie. ‘Kerst in het eigen gezin’ is geen oplossing voor 1,7 miljoen Belgen

HLN
Onze opinie. 'Kerst in het eigen gezin' is geen oplossing voor 1,7 miljoen Belgen
We zullen kerst dit jaar in het eigen gezin moeten vieren. Dat beklemtoonde premier De Croo in verschillende tv-interviews. "Mensen die alleen zijn, daar moeten we nog bekijken hoe we dat doen", voegde hij er in 'VTM Nieuws' aan toe. Alsof het om een voetnoot ging. Met 1,7 miljoen zijn ze: de mensen in die voetnoot. Zoveel alleenstaanden zijn er in België volgens de laatste cijfers. Als er nu één groep is die net wél recht heeft op een 'kerstplan' van de regering, zijn zij het wel.
Lees verder

Alsof er een volledige gemeente niet meer is: dit is waar corona het hardst toesloeg
Acht maanden nadat een 90-jarige vrouw in Brussel de eerste Belg werd die aan Covid-19 stierf, werd gisteren de grens van 15.000 overlijdens overschreden — dat is een volledige gemeente als Rumst, Ravels of Lummen. In Europa vielen alleen in Italië, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk meer dodelijke slachtoffers. Ook wel opvallend: Vlaanderen telde — relatief gezien — heel wat minder doden dan Wallonië en Brussel.
Lees verder

Telewerk 'geen wonder­oplossing' voor files: aantal ritten daalt amper
Ook als we massaal gaan thuiswerken, blijft de druk op onze wegen hoog. Dat zegt het Federaal Planbureau in een nieuwe studie, meldt De Standaard vrijdag.
Lees verder

OVERZICHT. Coronacijfers blijven dalen: aantal besmettingen met ruim derde, ziekenhuisopnames met kwart
Het blijft de goede kant op gaan met onze coronacijfers. Zowel het aantal nieuwe besmettingen, het aantal ziekenhuisopnames als het aantal overlijdens blijft dalen. Dat blijkt vrijdagochtend uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Regenachtig, bewolkt en fris weekend voor de boeg
Er is deze ochtend in de Ardennen en in Belgisch Lotharingen kans op enkele (aanvriezende) mistbanken. Over de noordoostelijke landshelft vallen tijdelijk nog enkele lokale buien, in de Ardennen met kans op winters karakter. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Minister De Sutter: "Veiling 5G ten vroegste over een jaar"
Het duurt zeker nog een jaar voor de radiofrequenties van het supersnel mobiel internet 5G onder de hamer gaan. Dat stelt minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) in een interview met De Tijd. Ook telecomwaakhond BIPT bevestigt. De politieke struikelblokken zijn grotendeels geparkeerd, maar de juridische en praktische uitwerking van de veiling vergen elk nog zes maanden.
Lees verder

Minister De Sutter: "Veiling supersnel internet ten vroegste over een jaar"
Het duurt zeker nog een jaar voor de radiofrequenties van het supersnel mobiel internet 5G onder de hamer gaan. Dat stelt minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) in een interview met De Tijd. Ook telecomwaakhond BIPT bevestigt. De politieke struikelblokken zijn grotendeels geparkeerd, maar de juridische en praktische uitwerking van de veiling vergen elk nog zes maanden.
Lees verder

Walter Grootaers krijgt 3 nieuwe collega-coaches in 'The Voice Senior': "Steken geven hoort erbij, vooral aan Sam Gooris"
'Ancien' Walter Grootaers (65) krijgt er drie nieuwe collega's bij als coach in 'The Voice Senior'. Vooral met nieuwkomer André Hazes klikte het meteen, vertelt hij. "We hebben liggen lachen en gieren. Ook als de camera's uitstonden." Al gaat hun plezier vaak ten koste van Sam Gooris. "Steken geven hoort erbij, maar Sam kan daar goed tegen, hoor."
Lees verder

Nieuwe zondagavond op Eén met 'Down the Road' en 'Black-out'
De combinatie 'Château Planckaert' en 'Undercover' brak de voorbije weken serieuze potten op Eén. Wekelijks keken er gemiddeld meer dan anderhalf miljoen mensen naar. De verwachtingen zijn dus hoog voor opvolgers 'Down the Road' en 'Black-out', die de nieuwe zondagavond vormen.
Lees verder

Nederlandse Miss Montreal heeft dikke hit met 'Door De Wind'-cover: zo mooi dat Ingeborg en Stef Bos er 31 jaar later van moeten huilen
Stef Bos schreef het 31 jaar geleden voor Ingeborg, die het zong op het Eurovisiesongfestival. En allebei zijn ze het erover eens: hun nummer 'Door de wind' is anno 2020 herboren. Dat komt door de Nederlandse zangeres Miss Montreal, die er een emotionele cover van maakte. "Het hielp me om het afscheid van mijn stiefvader te verwerken."
Lees verder

Na 22 jaar uitspraak in moordzaak Nicky Verstappen
De rechtbank in Maastricht doet vrijdagnamiddag uitspraak in de zaak tegen Jos Brech (57). De Nederlander wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Er is een celstraf van vijftien jaar en internering met dwangverpleging tegen hem geëist. Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak.
Lees verder

Rode Duivels mijden alle groten bij WK-loting op 7 december: Zwitserland en Polen grootste concurrenten
Op 7 december kennen de Rode Duivels hun vier tegenstanders in de kwalificaties voor het WK 2022. Nu al is duidelijk dat België alle grote Europese voetballanden mijdt. Zwitserland en Polen worden potentieel de grootste concurrenten op weg naar Qatar.
Lees verder

Studie: "Mannen zonder vast werk hebben meer kans om vroeger te sterven"
Mannen die geen vaste en stabiele job hebben, hebben meer kans op vroegtijdige sterfte. Dat heeft het doctoraatsonderzoek van Rebeka Balogh binnen de onderzoeksgroep Interface Demography aan de Vrije Universiteit Brussel aangetoond. De relatie tussen een onstabiel arbeidsstatuut en het gezondheidsrisico moeten volgens de onderzoekster meer in rekening gebracht worden door beleidsmakers.
Lees verder

Daar gaat de goede startpositie: Van Aert moet in WB-manche van Tabor 14 plaatsen achteruit
Daar gaat de goeie startpositie van Wout van Aert in de openingsmanche van de Wereldbeker in het Tsjechische Tabor van zondag 29 november. Door een ingreep in de UCI-wereldranking zakt Van Aert van plaats 18 naar plaats 32, waardoor hij nu pas vijftiende Belg staat in het klassement en voorafgegaan wordt door een groot aantal 'mindere goden'.
Lees verder

Delfine Persoon wint achtste Gouden Handschoen en is nog niet uitgeteld: "Naar Spelen in Tokio? Ik wil het proberen"
Il n'y a pas photo. Ook al kon ze in augustus haar kroon als WBC-kampioene niet heroveren, Delfine Persoon is en blijft 's lands beste vrouwelijke bokser. Voor de achtste keer in evenveel jaren mag de 35-jarige West-Vlaamse vandaag de Gouden Handschoen ophalen. Persoon komt ook nog eens terug op dat bewuste tweede duel met Katie Taylor én stelt dat ze nog niet uitgevochten is. "Tokio? Ik wil het proberen."
Lees verder

Robbie Williams kiest lokaal krantje om comeback-kerstsingle aan te kondigen
Hitzanger Robbie Williams (46) heeft op bijzondere wijze aangekondigd dat hij morgen een nieuw kerstnummer uitbrengt. Hoewel hij met een post op Twitter of Instagram makkelijk zijn 2 miljoen volgers zou hebben bereikt, koos de Brit voor een advertentie in een lokaal krantje uit zijn geboortestad Stoke-on-Trent.
Lees verder

6 op de 10 Belgen vrezen geen comfortabel leven meer te kunnen leiden na pensioen
De Belg is niet gerust in zijn pensioen. Maar liefst 58 procent vreest dan geen comfortabel leven meer te kunnen leiden. Dat blijkt uit onderzoek van levensverzekeraar NN bij 3.132 Belgen.
Lees verder

Beautyblogger Nikkie de Jager in het ziekenhuis door chronische aandoening
De Nederlandse Nikkie de Jager moet voor de tweede keer in korte tijd aan het infuus. Dat laat de Youtube-ster weten in haar Instagram Stories. De 26-jarige beautyvlogger lijdt aan een chronische aandoening aan het maag-darmkanaal.
Lees verder

Liefde vinden in lockdowntijden? Het kán: "Gaan wandelen op je eerste date: niet spannend , hé. Maar kijk"
Nieuwe liefde in lockdowntijden: makkelijk daten is het allerminst. Want hoe leer je in godsnaam iemand kennen, nu cafés gesloten zijn, feestjes verboden terrein zijn en het moeilijk afspreken is met een match op Tinder? Gelukkig zijn ze er, kersverse koppels die tijdens de eerste golf samen gingen wandelen op hun eerste date. Verliefden die zich waagden aan een fietstochtje, want dat mocht wél. Deze koppels vonden de liefde tijdens de eerste lockdown en zijn zalig verliefd de tweede in gedoken.
Lees verder

Rik Verbrugghe reageert op exit: "Sven moet nu scoren met deze gouden generatie"
Rik Verbrugghe is niet langer de Belgische wielerbondscoach. Zo raakte gisteren bekend. Sven Vanthourenhout neemt de fakkel over. "Uiteraard had ik liever ander nieuws gekregen, maar ik wens Sven alle succes toe", aldus Verbrugghe.
Lees verder