Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 16 november 2020

Morgen heropenen de scholen. Een risico? Dit weten we nu over corona bij kinderen en de rol van de scholen

Morgen heropenen de scholen. Een risico? Dit weten we nu over corona bij kinderen en de rol van de scholen
Lagere scholen en de eerste graad van het middelbaar gaan maandag weer volledig open. Dat zorgt voor nervositeit, want de vrees bestaat dat dit opnieuw de cijfers de hoogte in zal jagen. Wat weten we nu over corona bij kinderen en de rol van de scholen?
Lees verder

'Voor de Orbáns van deze wereld is Bidens verkiezing een kleine nachtmerrie'
Wat voor soort president zal Joe Biden worden? 'Financial Times'-hoofdcommentator Martin Wolf ziet hem in eigen land gegijzeld worden door de Republikeinen maar internationaal wél het verschil maken, vooral in Europa. 'Voor de Orbáns van deze wereld is Bidens verkiezing een kleine nachtmerrie.'
Lees verder

Met wie? En hoe dan? Zo vieren we Kerstmis verantwoord en origineel
De sint is zijn stoomboot nog aan het inladen, en toch vragen velen zich al af: zullen we Kerstmis kunnen vieren? Met wie? En hoe dan? Wij sprokkelden tips voor een coronaveilige kerst. 'De overheid zou met een inspiratiegids moeten komen.'
Lees verder

Hoe kweken we jongeren die zelf hun boontjes doppen? 'Als ouder moet je je overbodig maken'
Hoe kweken we jongeren die later zelf hun boontjes kunnen doppen? Kinderpsycholoog Klaar Hammenecker (48) reikt tips aan voor een krachtig ouderschap. 'Kijk naar je kind, luister naar je kind. Wat wil het je vertellen?'
Lees verder

De absurde zaak Bogaerts-Jacobs: het bierglas, de broek en de brutale moord
'Waar was u en wat deed u op 9 december 1991?' Dat weet Alina V. nu niet meer. Vanaf maandag staat de veertiger in Leuven terecht op betichting van de moord op haar nonkel Jules en tante Jeanne. Ze was toen 18.
Lees verder

'Ik verheug me erop straks weer in alle kamers te kunnen vrijen, net als toen we jong waren'
Bijna zijn de kinderen het huis uit. En in plaats van het lege nest te vrezen, kijkt Veronique (52) uit naar de herwonnen tijd en ruimte. Want als tiener sloeg ze een topman aan de haak, al was het niet altijd makkelijk met die carrièretijger.
Lees verder

Elke dag gemiddeld 202 overlijdens aan covid-19 in ons land
In de Belgische ziekenhuizen waren zaterdag 985 bedden minder ingenomen door patiënten met Covid-19 dan op het piekmoment op 3 november. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsagentschap Sciensano. De dodentol neemt nog toe, maar de andere cijfers gaan de goede kant uit.
Lees verder

Columniste Sylvia Witteman: 'Mensen mailden me dat ik vergast mocht worden'
Al 25 jaar schrijft Sylvia Witteman (55) columns, alledaagse observaties die je doen grijnzen en grinniken. Onlangs verscheen haar bundel Overdag bang en 's avonds dronken. 'Ik probeer op straat zo onzichtbaar mogelijk te zijn.'
Lees verder

Raketten uit opstandige regio Ethiopië afgevuurd op hoofdstad van buurland Eritrea
Raketten uit de noordelijke regio Tigray in Ethiopië zijn gisteren ingeslagen in de hoofdstad van het naburige Eritrea. Dat meldt de Ethiopische regering. Daarmee lijkt het interne conflict in het uiterste noorden van Ethiopië zich uit te breiden over de staatsgrenzen.
Lees verder

Hoe corona ons vlugger bij de plastisch chirurg doet aankloppen: 'Dit is hét jaar voor een facelift'
We zitten meer in ons kot, kijken vaker op onze kop en verstoppen ons achter mondmaskers. Het uitgelezen moment voor een esthetische ingreep, dacht ook Katrin Swartenbroux, die 'eindelijk' haar gebit aanpakte.
Lees verder

Verkiezingsfraude door de Democraten? In het rijke dorp Greenwich zijn ze er nog niet uit
Het dorp Greenwich is een van de welvarendste enclaves van het Amerikaanse noordoosten. Een plek van oud en nieuw geld, en oude en nieuwe politiek. Wat vinden ze hier van de verkiezingsuitslag, en wat erna kwam?
Lees verder

'Hét jaar om het te doen': hoe corona ons vlugger bij de plastisch chirurg doet aankloppen
We zitten meer in ons kot, kijken vaker op onze kop en verstoppen ons achter mondmaskers. Het uitgelezen moment voor een esthetische ingreep, dacht ook Katrin Swartenbroux, die 'eindelijk' haar gebit aanpakte.
Lees verder

Lachaert (Open Vld) wil contact met De Wever (N-VA) herstellen
Ze hebben elkaar al bijna vier maanden niet gesproken, de voorzitters van Open Vld en N-VA. En dat terwijl ze samen in de Vlaamse regering zitten. N-VA viel bij de federale regeringsvorming echter uit de boot en dat zette kwaad bloed. Egbert Lachaert (Open Vld) reikt in De Zondag nu de hand naar Bart De Wever (N-VA).
Lees verder

Komend weekend mogelijk eerste winterse neerslag in ons land
Het ziet ernaar uit dat we komend weekend de eerste winterse neerslag mogen verwachten in ons land. Dat meldt het KMI.
Lees verder

De Mars voor Trump is gemoedelijk. En dan botsen de Proud Boys met Black Lives Matter-activisten
Lange tijd is de Mars voor Trump, zaterdag in Washington, best gezellig – tenminste, zolang de deelnemers gelijkgestemden tegenkomen. Hier heeft Trump de verkiezingen nog lang niet verloren.
Lees verder

Proud Boys botsen met Black Lives Matter-activisten op mars voor Trump: 'Clean the streets!'
Lange tijd is de Mars voor Trump, zaterdag in Washington, best gezellig – tenminste, zolang de deelnemers gelijkgestemden tegenkomen. Ze hebben zich uitgedost in Trump-shirts en leggings met de Amerikaanse vlag erop en een paar hebben zelfs een Trump-masker op. Het is hetzelfde masker dat twee weken geleden, tijdens Halloween, nog bedoeld was om mensen te laten schrikken, maar hier meer als eerbetoon wordt gezien, want zo kun je ook naar dat hoofd kijken.
Lees verder

'Ik geef niets toe!': Trump na tweet waarin hij schrijft dat Biden 'won'
De Amerikaanse president Donald Trump heeft nog steeds niet toegegeven dat hij de verkiezingen heeft verloren, al liet hij dat in een tweet wel zo uitschijnen.
Lees verder

'Het was crapuul, die leerling, ik kan het niet anders zeggen. Maar plots draaide hij helemaal bij'
Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Zevenentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Deze week: schooldirectrice en expert radicalisering Karin Heremans (57). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
Lees verder

Karin Heremans: 'Het was crapuul, die leerling, maar plots draaide hij helemaal bij'
Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Zevenentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Deze week: schooldirectrice en expert radicalisering Karin Heremans (57). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
Lees verder

VUB-rector Caroline Pauwels: 'Ik zou kunnen genezen van kanker, maar die medicatie is onbetaalbaar en kan je in België niet krijgen'
VUB-rector Caroline Pauwels (56) beleeft voorlopig geen gedroomde tweede ambtstermijn. Ze kreeg corona bovenop haar kanker. Aanhoort de hartbrekende noodkreten van haar afgesneden studenten. Intussen loopt ze zelf baby Pia-gewijs een onbetaalbaar oncologisch medicijn mis dat haar mogelijk kan genezen, zegt ze aan Het Laatste Nieuws: 'Ik zou kunnen genezen met bepaalde medicatie, maar die kan je in België niet krijgen. Ze wordt hier voorlopig niet terugbetaald en is onbetaalbaar'. En toch. 'Cynisme is geen optie waar je mensen lang mee moet vervelen, vind ik.'
Lees verder

Alle wegen naar tweede termijn Trump lijken afgesloten
Alle wegen voor president Trump naar een nieuwe termijn lijken afgesloten nu Joe Biden ruim voldoende kiesmannen heeft gehaald en rechters een hele reeks klachten van de Republikeinen hebben afgewezen. Tegelijk hebben Republikeinse kopstukken in Michigan en Georgia laten weten dat ze niet zullen meewerken aan een truc om Biden van het Witte Huis af te houden.
Lees verder

Obama: 'Meer dan één verkiezing nodig om trends in de VS te doen keren'
Er is meer dan één verkiezing nodig om de trends in de Verenigde Staten te doen keren. Dat heeft ex-president Barack Obama gezegd in een interview met BBC. De overwinning van zijn ex-vicepresident Joe Biden is slechts een eerste stap om de verdeeldheid in het land, die nog groter is geworden sinds Donald Trump president werd, te herstellen.
Lees verder

Aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijven afnemen
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus en het aantal ziekenhuisopnames blijven afnemen. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal overlijdens blijft wel nog stijgen, maar minder snel.
Lees verder

'Mensenrechten geschonden.' Amnesty International: politiek is verantwoordelijk voor drama in woon-zorgcentra
'De mensenrechten zijn overduidelijk geschonden.' Tot die bevinding komt Amnesty International, dat de situatie in de Belgische woon-zorgcentra tijdens de eerste golf van de pandemie onderzocht en de overheid nadrukkelijk met de vinger wijst. De mensenrechtenorganisatie vraagt om een transparant en diepgaand onderzoek.
Lees verder

Mislukte aanslag op Thalys: ook Belg voor de rechter, Clint Eastwood opgeroepen als getuige
Een kalasjnikov, 9 laders, 270 kogels en 300 mensen aan bood. Door de tussenkomst van drie Amerikaanse backpackers werd vijf jaar geleden een bloedbad vermeden op een Thalys-trein. Vandaag begint in Parijs het proces, met naast de Marokkaanse hoofdverdachte ook de Belg Mohamed Bakkali in de beklaagdenbank. En Clint Eastwood als getuige.
Lees verder

Mondmasker in de klas voor kinderen jonger dan twaalf? 'Zeg nooit nooit'
Vandaag gaan de scholen opnieuw open. Een berekend risico, volgens experts en politici. Maar wat als de besmettingscijfers opnieuw stijgen? Worden mondmaskers in de basisschool dan verplicht? 'Zeg nooit nooit.'
Lees verder

Waarom Nederland de coronacrisis beter lijkt te doorstaan dan ons land
Nederland neemt zeker geen strengere coronamaatregelen dan België, maar telt minder coronadoden en ziekenhuisopnames. Ook buigt 'de curve' bij de noorderburen sneller af. Hoe is dat te verklaren?
Lees verder

Er zijn mensenrechten geschonden in ons land. Waar wachten de politici op?
Tom De Smet is chef nieuws.
Lees verder