Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 3 november 2020

LIVE. Terreuraanslag in Wenen: “Aantal daders nog onduidelijk”, wellicht nog daders op de vlucht, sprake van meer...

HLN
LIVE. Terreuraanslag in Wenen: "Aantal daders nog onduidelijk", wellicht nog daders op de vlucht, sprake van meerdere doden
In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is er maandagavond groot terreuralarm. Zwaarbewapende aanvallers openden op zes verschillende locaties in de binnenstad het vuur. De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken spreekt over "wellicht meerdere doden en gewonden". Eén dader werd intussen uitgeschakeld door de ordediensten, er is een grote klopjacht gaande naar de andere daders. De politie heeft de bevolking aangemaand om binnen te blijven. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. Terreuraanslag in Wenen: "Zeker één dader nog op de vlucht, meerdere gewonden en doden"
Meerdere schutters hebben maandagavond rond acht uur op verschillende locaties in de Weense binnenstad het vuur geopend. Daarbij kwam volgens de politie alvast een persoon om het leven. Volgens bondskanselier Kurz, die spreekt over een "weerzinwekkende terreuraanslag" zijn er 15 gewonden. Een van hen, een politieagent, zou inmiddels buiten levensgevaar zijn. Eén dader werd intussen uitgeschakeld door de ordediensten. Er is een grote klopjacht gaande naar zeker een voortvluchtige andere dader. De politie heeft de bevolking aangemaand om binnen te blijven. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

Oostenrijkse bondskanselier Kurz veroordeelt "weerzinwekkende terreuraanslag"
De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) spreekt over een "weerzinwekkende terreuraanslag" in Wenen. "Onze politie is vastberaden op te treden tegen de daders van deze walgelijke terroristische aanslag", schreef hij op Twitter.
Lees verder

Oostenrijk voor het eerst in jaren opgeschrikt door terreur, kanselier Kurz veroordeelt "weerzinwekkende terreuraanslag"
De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) spreekt over een "weerzinwekkende terreuraanslag" in Wenen. "Onze politie is vastberaden op te treden tegen de daders van deze walgelijke terroristische aanslag", schreef hij op Twitter.
Lees verder

"G4S wijst opnieuw overnamebod af"
De Britse beveiligingsfirma G4S heeft naar verluidt opnieuw een overnamebod afgeslagen. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat G4S niks wil weten van een voorstel van zijn Amerikaanse sectorgenoot Allied Universal Security Services. Die zou ongeveer 3,2 miljard pond (zo'n 3,6 miljard euro) hebben geboden.
Lees verder

LIVE. Terreuraanslag in Wenen: "Minstens één dader nog op de vlucht, zeker twee doden en meerdere gewonden"
Meerdere schutters hebben maandagavond rond acht uur op zes verschillende locaties in de Weense binnenstad het vuur geopend. Bij de aanslag zijn zeker drie mensen om het leven gekomen, onder wie één van de daders, die door de politie is doodgeschoten. Ook liggen nog zeker veertien gewonden in het ziekenhuis. De Oostenrijkse bondskanselier Kurz spreekt over een "weerzinwekkende terreuraanslag". Er is nog een grote klopjacht gaande naar minstens één voortvluchtige andere dader. De politie heeft de bevolking aangemaand om binnen te blijven, kinderen hoeven in Wenen vandaag niet naar school. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. Terreuraanslag in Wenen: "Minstens één dader nog op de vlucht, meerdere doden en gewonden"
Meerdere schutters hebben maandagavond rond acht uur op verschillende locaties in de Weense binnenstad het vuur geopend. Daarbij kwam volgens de politie alvast een persoon om het leven. Volgens bondskanselier Kurz, die spreekt over een "weerzinwekkende terreuraanslag" zijn er 15 gewonden. Een van hen, een politieagent, zou inmiddels buiten levensgevaar zijn. Eén dader werd intussen uitgeschakeld door de ordediensten. Er is een grote klopjacht gaande naar minstens één voortvluchtige andere dader. De politie heeft de bevolking aangemaand om binnen te blijven, kinderen hoeven vandaag niet naar school in Wenen. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

Onze opinie. "Draai ons alsjeblieft geen rad voor de ogen. De schade nadien is zoveel erger"
'I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat.' 'Ik heb u niets te bieden dan bloed, hard labeur, tranen en zweet.' Winston Churchill wond er in zijn eerste speech als Brits premier tijdens de Tweede Wereldoorlog geen doekjes om. Hij had kunnen zeggen dat het Verenigd Koninkrijk het enige onbezette land was, hij had zich op de borst kunnen kloppen. Maar de waarheid was: ook voor de Britten kleurde de toekomst donker. Laat onze leiders een beetje Winston Churchill zijn in deze moderne oorlog tegen een onzichtbaar virus. Eerlijk zijn duurt het langst.
Lees verder

Als Trump snel jubelt, wil dat niks zeggen. Als hij zwijgt wél: waar moet u zeker op letten, en waaruit trekt u beter geen conclusies tijdens de verkiezingsnacht?
De kans dat we tegen morgenochtend al weten wie het voor het zeggen krijgt in de VS, is klein. Door het stemmen per brief kunnen de tellingen dagen duren en zullen de eerste resultaten heel voorbarig zijn. Voor wie toch van plan is om een nachtje door te steken, sommen we op met welke tekenen u absoluut geen rekening moet houden - en in welke u wel een aanwijzing mag zien.
Lees verder

Dit is de doorsnee coronapatiënt achter de cijfers: obese man van 70 die zes dagen in ziekenhuis ligt
6.823 Covid-patiënten liggen in onze ziekenhuizen. Maar wie zijn dat allemaal? De gemiddelde patiënt blijkt een man van 70 jaar, 1,80 meter groot en 100 kilo zwaar. Het goede nieuws is dat een ziekenhuisverblijf minder lang duurt dan vroeger. Maar wie op intensieve zorg belandt, loopt nog altijd 33% kans het ziekenhuis niet levend te verlaten.
Lees verder

Voedselbanken trekken aan alarmbel: "Eten hebben we genoeg, geld en vrijwilligers niét"
De coronacrisis doet de armoedecijfers pieken. Sinds maart is het aantal mensen die afhankelijk zijn van voedselhulp gestegen van 170.000 tot 195.000. In september werd er 36% meer eten bedeeld dan in dezelfde maand vorig jaar. De OCMW's waarschuwen voor een golf van 'nieuwe armen' die er de komende winter nog bovenop komt, terwijl veel lokale voedselbanken nu al kreunen onder de stijgende vraag.
Lees verder

Adiós of ciao: een finale voor Inter en (vooral) voor Real Madrid
Wie verliest, gaat donkere sportieve en financiële tijden tegemoet. Vooral van Real Madrid verwacht je geen vroegtijdige uitschakeling in de Champions League. Hazard en Courtois hebben geluk dat Lukaku geblesseerd in Milaan blijft.
Lees verder

LIVE. Directies willen dat leerlingen tijdens thuisonderwijs aangepaste kledij dragen, Weyts koopt 15.000 laptops voor kwetsbare leerlingen
Ons land is zondag om middernacht opnieuw in lockdown gegaan, nadat de federale en deelstaatregeringen afgelopen vrijdag nieuwe verstrengingen hadden aangekondigd. Het aantal sociale contacten is flink ingeperkt en niet-essentiële handelszaken zijn gesloten. Volg alle ontwikkelingen over Covid-19 in dit liveblog.
Lees verder

Delphine Lecompte, de dichteres die iedereen doet lachen in 'De Slimste Mens': "Al vier maanden van de drankduivel verlost"
Delphine Lecompte (42) zit nog altijd in 'De slimste mens'. Als dichteres is ze al tien jaar bekend, in 'Humo' heeft ze sinds juni een column waarin ze zonder schaamte of zelfbeklag maar met veel humor en fantasie schrijft over seks met haar voormalige vrachtwagenchauffeur, over drank, drugs, geestesziekten en andere rock-'n-roll, en nu leert half Vlaanderen haar kennen. "Ik heb mezelf nooit vreemd gevonden", zegt ze. "Dat ik plots die stempel krijg, is wel confronterend."
Lees verder

OVERZICHT. Ziekenhuisopnames blijven records breken: meer dan 7.000 coronapatiënten opgenomen, 1.302 op intensieve zorgen
De druk op de ziekenhuizen blijft hoog. De statistieken van Sciensano laten deze ochtend zoals verwacht nieuwe recordcijfers zien. Het totale aantal patiënten dat met Covid-19 in de Belgische ziekenhuizen ligt bedraagt nu 7.231. Dat is een nieuw record. Gisteravond raakte al bekend dat ook op intensieve zorgen het record van de eerste golf is verbroken, met nu 1.302 coronapatiënten op ICU, een toename met 79 patiënten op 24 uur tijd.
Lees verder

Ziekenhuisopnames blijven records breken: meer dan 7.000 coronapatiënten opgenomen, 1.302 op intensieve zorgen
De druk op de ziekenhuizen blijft hoog. De statistieken van Sciensano laten deze ochtend zoals verwacht nieuwe recordcijfers zien. Het totale aantal patiënten dat met Covid-19 in de Belgische ziekenhuizen ligt bedraagt nu 7.231. Dat is een nieuw record. Gisteravond raakte al bekend dat ook op intensieve zorgen het record van de eerste golf is verbroken, met nu 1.302 coronapatiënten op ICU, een toename met 79 patiënten op 24 uur tijd.
Lees verder

LIVE. Dader terreuraanslag Wenen was "sympathisant IS" - "Minstens één dader nog op de vlucht, zeker drie doden en meerdere gewonden"
Meerdere schutters hebben gisterenavond rond acht uur op zes verschillende locaties in de Weense binnenstad het vuur geopend. Bij de aanslag zijn zeker vier mensen om het leven gekomen, onder wie één van de daders, die door de politie is doodgeschoten. Volgens de autoriteiten gaat het om een IS-sympathisant, de regering heeft het over een "islamistisch geïnspireerde aanslag". Ook liggen zeker vijftien gewonden in het ziekenhuis, zeven van hen zijn er ernstig aan toe. Bondskanselier Kurz spreekt over een "weerzinwekkende terreuraanslag". Er is nog een grote klopjacht gaande naar minstens één voortvluchtige andere dader. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

Kompany zet stappen, de idealist is pragmatischer geworden: "Een tacticus op het maniakale af"
Pragmatische Vincent. Voetbal is als een schaakspel voor hem. Maar de zet die Kompany tegen Antwerp deed – RSCA liet de bal graag aan RAFC –, was opvallend. Én hij pakte goed uit. "Vincent is enorm bezig met het tactische. Op het maniakale af."
Lees verder

'Boer zkt Vrouw'-afvaller Roy is samen met een andere jongen van de speeddate: "Vanaf mijn eerste ontmoeting met Eduard was er een klik"
Enkele weken geleden zagen we in Boer zkt Vrouw nog het emotionele keuzemoment toen boer Tristan Roy naar huis stuurde. Al heeft die laatste niet lang getreurd, want ondertussen heeft Roy zijn hart verloren aan Eduard, een jongen die ook aanwezig was op de speeddate voor Tristan. 'Tijdens die opname moesten we lang wachten en dan leg je wat contact met de andere jongens', zegt Roy. 'Met Eduard was er meteen een fijne klik. Ik dacht bij mezelf: 'Op hem zou ik nog wel verliefd kunnen worden.' Al was ik daar in eerste instantie natuurlijk voor Tristan.'
Lees verder

Mathieu van der Poel wil en zal niet kiezen tussen Tourdebuut én Olympische Spelen: "Een puzzel, maar we leggen hem wel"
Scoren in de Tour of scoren op de Olympische Spelen in Tokio? Mathieu van der Poel (25) wil het gewoon allebei. Voor de mountainbiker in hem dringt de keuze zich niet op. Puzzelwerk aan de winkel dus voor de broers Roodhooft.
Lees verder