Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 30 november 2020

LIVE. Moderna vraagt goedkeuring voor coronavaccin - “Drukke winkelstraten moeten we echt vermijden”

HLN
LIVE. Moderna vraagt goedkeuring voor coronavaccin - "Drukke winkelstraten moeten we echt vermijden"
De cijfers blijven dalen in ons land: het aantal nieuwe besmettingen daalt met meer dan een derde, het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens met een kwart. Het lijkt dus de goede kant op te gaan, al vrezen experts voor de heropening van de winkels. Want dit weekend was er al sprake van een grote volkstoeloop in Nederlandse grenssteden, in Brussel en Brugge. "Als we zo voortdoen, zullen de winkels niet lang openblijven", zo reageerde epidemioloog Pierre Van Damme vanmorgen bij HLN LIVE. Ook in Nederland gaat het Veiligheidsberaad vandaag in overleg over de Belgische dagjestoeristen. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog.
Lees verder

LIVE. Minister Verlinden: "Winkels sluiten kan bij drukte" - Ziekenhuis Moskou begonnen met vaccineren lokale bevolking
De cijfers blijven dalen in ons land: het aantal nieuwe besmettingen daalt met meer dan een derde, het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens met een kwart. Het lijkt dus de goede kant op te gaan, al vrezen experts voor de heropening van de winkels vanaf morgen. Want afgelopen weekend was er al sprake van een grote volkstoeloop in Nederlandse grenssteden, in Brussel en Brugge. "Als we zo voortdoen, zullen de winkels niet lang openblijven", reageerde epidemioloog Pierre Van Damme bij HLN LIVE. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog.
Lees verder

Orkanen komen steeds vaker voor én worden intenser: onze wetenschapsexpert over het spectaculaire orkaanseizoen van 2020
Elk jaar van juni tot en met november maken tropische stormen en orkanen de Atlantische Oceaan onveilig. Vandaag eindigt het seizoen van 2020. En dat lijkt toch wel een héél uitzonderlijk te zijn. Zo uitzonderlijk, dat er bijna te weinig namen waren voor de orkanen. "Wetenschappers voorspellen dat buitengewone seizoenen zoals 2020 zich vaker zullen voordoen én dat de stormen intenser zullen zijn." Onze wetenschapsjournalist Martijn Peters licht het weerfenomeen toe.
Lees verder

Nog steeds "gigantische meningsverschillen" tussen EU en Verenigd Koninkrijk, Britse eigenaars vakantiewoningen in EU boos over reisbeperkingen
De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over een nieuw handelsakkoord na de brexit worden deze week verder gezet in Londen. Tot laat in de nacht werd er gesproken, maar volgens verschillende bronnen verliepen die gesprekken "redelijk moeilijk" en blijven er "gigantische meningsverschillen" over, bericht persbureau Reuters.
Lees verder

Italië verbiedt oudejaarsavond buiten te vieren
Italianen zullen oudejaarsavond binnenshuis moeten vieren. De minister van Regionale Zaken Fransesco Boccia zei maandag dat hij geen uitzonderingen op de avondklok voor 31 december toestaat.
Lees verder

Kapster uit Hamme gaat naakt als protest tegen maatregelen van regering: "We worden letterlijk in ons blootje gezet"
Do Mustache, een barbier uit Hamme, plaatste afgelopen weekend een naaktfoto op sociale media als protest tegen de maatregelen van de regering vrijdag. Winkels mogen opnieuw open, maar de kappers blijven gesloten en mogen dus hun beroep niet uitoefenen. "Wij worden letterlijk in ons blootje gezet, daarom maakte ik deze foto", vertelt Do.
Lees verder

MR fel voor coalitiepartner Vandenbroucke: "Zijn gebrek aan respect voor de handelaars is onaanvaardbaar"
Na oppositiepartij N-VA heeft nu ook coalitiegenoot MR felle kritiek op de uitspraken van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) dat het sluiten van de winkels vooral voor een psychologisch schokeffect moest zorgen. De Franstalige liberalen spreken bij monde van Kamerlid Denis Ducarme over "een gebrek aan respect voor de handelaars" van Vandenbroucke en vragen dat de minister zich zou verantwoorden. Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez laat zich - onrechtstreeks - kritisch uit.
Lees verder

Topmodel Cara Delevingne investeert in hightech seksspeeltjes (en dit is haar favoriet uit het assortiment)
Deze keer geen sneakers of boxershorts, maar clitoris-stimulators en een sterke boodschap. Want naast model en actrice is Cara Delevingne nu ook mede-eigenaar en creatief adviseur van het Amerikaanse hightech seksspeeltjesbedrijf Lora DiCarlo. "Dit gaat niet alleen over genot, seksspeeltjes of seks. Dit gaat over gezondheid", zegt Delevingne.
Lees verder

Agent schiet op agressieve Maasmechelaar (30) die op politie wil inrijden
De politie heeft zondagavond rond 22.30 uur een Maasmechelaar proberen arresteren die het bont maakte. De verdachte wilde daarbij op de politie inrijden en één agent trok daardoor zelfs zijn wapen. De man kon overmeesterd worden, maar vier agenten zijn tijdelijk arbeidsongeschikt.
Lees verder

GEZOCHT: eenzaam in lockdown
Met de feestdagen in het vooruitzicht is eenzaamheid een veelbesproken thema. Maar heel wat mensen zien al sinds de coronamaatregelen in maart niemand meer.
Lees verder

Waarom topvoetballers de komende twee jaar steeds vaker geblesseerd zullen zijn
Competitievoetbal, Champions League, EK, Nations League, WK... Ziedaar de kalender 2021-2022. Steeds meer topvoetballers en sportartsen vrezen voor een enorme blessuregolf. Hoe belastend is het schema van de Kevin De Bruynes van deze wereld?
Lees verder

Apple krijgt boete van Italië wegens misleiden van consumenten
Techbedrijf Apple heeft in Italië een boete van 10 miljoen euro gekregen voor het misleiden van consumenten. Ook hield de iPhonemaker zich volgens de mededingingswaakhond niet aan de regels voor garantie.
Lees verder

NAVO-top van staats- en regeringsleiders in Brussel na aanstelling Biden
Nadat Joe Biden begin 2021 officieel aangesteld is als president van de Verenigde Staten, zal in Brussel een NAVO-top plaatsvinden van staats- en regeringsleiders van de dertig lidstaten, inclusief Biden. De leiders zullen ingaan op de uitdagingen en bedreigingen van de 21ste eeuw. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg aangekondigd.
Lees verder

Nicolas Sarkozy haalt uit naar de "schandes die hem al zes jaar achtervolgen"
Bij de herneming van zijn proces wegens corruptie en ongeoorloofde invloedverwerving heeft de Franse ex-president Nicolas Sarkozy maandag uitgehaald naar de "schandes" die "hem al zes jaar achtervolgen". "Ik erken geen van deze schandes waarmee men mij al zes jaar achtervolgt", zei het vroegere staatshoofd voor de correctionele rechtbank van Parijs.
Lees verder

Uitstoot broeikasgassen in EU sinds 1990 al met 24 procent gedaald
De uitstoot van broeikasgassen in de 27 landen van de Europese Unie is in 2019 met 3,7 procent gedaald. In vergelijking met het referentiejaar 1990 is de uitstoot al met 24 procent teruggedrongen. Dat blijkt maandag uit het nieuwe voortgangsverslag over de klimaatactie in de EU. Volgens Commissie-vicevoorzitter Frans Timmermans, bevoegd voor de uitvoering van de Green Deal, kan de EU haar ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te worden zeker waarmaken, maar moeten de inspanningen in alle sectoren nog verder worden opgevoerd.
Lees verder

Zware ontgroening van Diana in 'The Crown' doet denken aan Meghan Markle: "De pers en het paleis maakten haar leven een hel"
"De geschiedenis was zich aan het herhalen", zo klinkt het bij verontwaardigde kijkers van 'The Crown'. Fans van de razend populaire Netflix-serie zien behoorlijk wat overeenkomsten tussen wijlen prinses Diana en haar schoondochter Meghan Markle (39). Uitgejoeld en uiteindelijk weggejaagd: Meghan zou net zo'n moeilijke 'ontgroening' hebben gehad als Diana, zowel binnen de muren van het paleis als op de voorpagina's van de Britse kranten. Biograaf Sean Smit bevestigt dat: "Harry heeft misschien het leven van zijn vrouw gered door haar daar weg te halen."
Lees verder

VN willen nieuwe gesprekken over hereniging Cyprus opstarten
De Verenigde Naties (VN) willen nagaan of het mogelijk is nieuwe gesprekken over de hereniging van het eiland Cyprus op te starten. Jane Holl Lute, de bijzondere VN-afgevaardigde, is naar Cyprus gereisd voor verkennende gesprekken met Ersin Tatar en Nikos Anastasiades, de politieke leiders van de Turkse en de Griekse Cyprioten. Dat heeft de lokale zender RIK maandag gemeld.
Lees verder

Verenigde Staten krijgen met Janet Yellen eerste vrouw als minister van Financiën
Janet Yellen, gewezen topvrouw van de Amerikaanse centrale bank, wordt voorgedragen als minister van Financiën in de regering van Joe Biden. Dat heeft de verkozen president bevestigd.
Lees verder

Faillissement dreigt voor schaatsbaan Antarctica: "Als we niet snel mogen openen, is het hier eind januari gedaan"
Antarctica, de grootste ijsschaatsbaan van ons land, zit in moeilijke papieren. Door de coronamaatregelen kon er nog maar drie maanden geschaatst worden dit jaar en het ziet er niet naar uit dat dat binnenkort zal wijzigen. "De kosten lopen op en de facturen blijven binnenkomen. Als er niet snel iets verandert, zijn we eind januari failliet."
Lees verder

"Wat zit ik hier als politierechter nog te doen?" Bestuurster loopt vijftigste veroordeling op in rechtbank
M.G. liep maandag in de politierechtbank van Halle haar vijftigste veroordeling op. Het was er eentje die vermeden kon worden want ze vergat een minnelijke schikking te betalen.
Lees verder